Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zrobić?
Autor |
Wiadomość |
jesienna
|
 Re: Rusza ateistyczna akcja. Co my katolicy możemy z tym zro
homo_homini_canis_est napisał(a): jesienna napisał(a): Gdy byłam młoda (ale już dorosła) doświadczyłam tego wszystkiego. (...) dwójka z nas (wtedy klerycy)mieli zostać usunięci z seminarium Możesz wyjaśnić te różnice rodzajowe? Nie wiem za bardzo o co pytasz. Spróbuję się domyśleć. W grupie o jakiej piszę były dziewczyny i chłopcy (19 - 23 lata, jakoś tak) nz których dwóch było klerykami. Całą tę grupę dotknęły szykany za to, że chcieliśmy o sprawie rozmawiać ale kleryków najbardziej (nie mogli by realizować swojego powołania).
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Cz wrz 27, 2012 11:08 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Dziękuję za wyjaśnienie. Wcześniej doczytałem się, że jako kobieta byłaś w seminarium i to mnie zdziwiło.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Cz wrz 27, 2012 11:16 |
|
 |
kropeczka_ns
|
mam pytanie do Daniela. Która mniejszość religijna jest w Polsce represjonowana i w jaki sposób? W Polsce funkcjonują cerkwie, zbory, nawet meczety, jest muzułmańska szkółka dla dzieci w gminach muzułmańskich przy wschodniej granicy i nie slyszałam żeby ktoś miał problem z tego powodu że jest innego wyznania.
_________________ Ania
|
Pt wrz 28, 2012 7:34 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A ileż to protestów, jak muzułmanie chcą sobie meczet postawić w Warszawie? A jakież to jest nastawienie znacznej części społeczeństwa do świadków Jehowy - w sumie bardzo porządnych ludzi. A co znaczna część społeczeństwa mówi o ateistach - że to ludzie bez podstaw moralnych.
To też jest forma dyskryminacji, represji, choć, przyznać trzeba, relatywnie łagodna.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt wrz 28, 2012 7:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): A ileż to protestów, jak muzułmanie chcą sobie meczet postawić w Warszawie? A jakież to jest nastawienie znacznej części społeczeństwa do świadków Jehowy - w sumie bardzo porządnych ludzi. A co znaczna część społeczeństwa mówi o ateistach - że to ludzie bez podstaw moralnych.
To też jest forma dyskryminacji, represji, choć, przyznać trzeba, relatywnie łagodna. A ilez spalonych kosciołów, wymordowanych chrześcijan w krajach islamskich - porównanie do sprzeciwów wobec budowy meczetu ma sie podobnie jak mrówki do słonia. Nastawienie do ŚJ jest sprokurowane przez nich samych - skoro non stop opluwają we wszelki sposób wyznawców chrześcijaństwa, ze szczególnym naciskiem na katolicycm, to odbierają co zasiali co człowiek zasieje to i zbierać będzie. A co częśc ateistów mówi o ludziach wierzących, to sobie poczytaj na naszym forum.
|
Pt wrz 28, 2012 7:54 |
|
|
|
 |
biznes-info
|
homo_homini_canis_est napisał(a): A ja nigdy nie zrozumiem, skąd to się pojawia w namiestnikach Chrystusa ? Przecież to są wybrani, na co dzień obcujący z Jezusem bardziej, niż przeciętni ludzie.
Polecam: http://www.malirycerze.koszalin.opoka.o ... nr-1025%29
_________________ Zawiłe problemy wymagają gruntownego omówienia, a zasoby mam ograniczone. Polecam moje dzieło: https://melancholia.xyz
|
Pt wrz 28, 2012 9:08 |
|
 |
Daniel86
|
kropeczka_ns napisał(a): mam pytanie do Daniela. Która mniejszość religijna jest w Polsce represjonowana i w jaki sposób? W Polsce funkcjonują cerkwie, zbory, nawet meczety, jest muzułmańska szkółka dla dzieci w gminach muzułmańskich przy wschodniej granicy i nie slyszałam żeby ktoś miał problem z tego powodu że jest innego wyznania. Gdy katolicy chcą sobie powiesić jakiś bilbord, to wszystko jest OK, ale gdy ateiści chcą powiesić, to jest afera. Gdy katolicy chcą zrobić pielgrzymkę lub demonstrację, to wszystko jest OK, ale jeśli ateiści chcą zrobić Marsz Ateistów i Agnostyków, to jest afera. Gdy katolicy wyrażają swoje poglądy publicznie, to wszystko jest OK, ale gdy ateiści to robią, to jest afera. Katolicy, dlaczego Wam tak trudno się pogodzić z tym, że nie macie monopolu na prawa i wolność słowa? My, mniejszości religijne, mamy swoje prawa, ale Wy też, więc w czym problem? Wy też przecież możecie zrobić sobie jakąś akcję bilbordową. Wy też możecie publicznie głosić, co chcecie. Po co Wam monopol na wolność słowa i na inne swobody obywatelskie? Co więcej jeśli uda Wam się wywalczyć monopol na wolność słowa i na inne prawa, to prawdopodobnie odniesie to skutek odwrotny, bo zadziałają przekora i Syndrom Oblężonej Twierdzy, co od dłuższego czasu chcę Wam powiedzieć tym cytatem: „Jeśli chcesz wychować zagorzałego ateistę, musisz udzielać mu surowych lekcji religii. To zawsze owocuje dobrymi skutkami.” (Nancy H. Kleinbaum). Jajko napisał(a): A co znaczna część społeczeństwa mówi o ateistach - że to ludzie bez podstaw moralnych. Właśnie dlatego jest potrzebne hasło "Nie zabijam. Nie kradnę. Nie wierzę.". Co w tym złego, że katolicy dowiedzą się, że ateiści też nie zabijają i nie kradną? Alus napisał(a): A ilez spalonych kosciołów, wymordowanych chrześcijan w krajach islamskich - porównanie do sprzeciwów wobec budowy meczetu ma sie podobnie jak mrówki do słonia. To argument w stylu A u was Murzynów biją! lub po mojemu: "my jesteśmy źli, ale tamci są gorsi". Trzeba być dobrym, a nie tylko lepszym od kogoś. Alus napisał(a): Nastawienie do ŚJ jest sprokurowane przez nich samych - skoro non stop opluwają we wszelki sposób wyznawców chrześcijaństwa, ze szczególnym naciskiem na katolicycm, to odbierają co zasiali co człowiek zasieje to i zbierać będzie. ŚJ, tak samo jak Wy, katolicy, mają obowiązek nawracać innowierców. Polega to m.in. na krytyce konkurencyjnych religii. Wy, katolicy, też przecież nawracacie innych, w każdym razie macie taki religijny obowiązek, i też krytykujecie konkurencyjne religie i światopoglądy. Czyli jeśli krytykujecie ŚJ, to jesteście hipokrytami.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Pt wrz 28, 2012 15:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Trzeba być dobrym, a nie tylko lepszym od kogoś Właśnie potrzeba bycia dobrym skutkuje tym, że nikt nie podpala, nie podkłada ładunków pod meczety w Polsce. Krytykę od oszczerstw dzieli ogromna przepaść. Jestem katoliczką, co nie przeszkadza mi krytykować nagannych zachowań, wypowiedzi duchownych, ale nie rzucam wymyślonych oszczerstw. ŚJ np. wskazują na KK jako na apokaliptyczną "wielką nierządnicę" - oszczerstwo.
|
Pt wrz 28, 2012 15:26 |
|
 |
jesienna
|
Daniel86 napisał(a): kropeczka_ns napisał(a): mam pytanie do Daniela. Która mniejszość religijna jest w Polsce represjonowana i w jaki sposób? W Polsce funkcjonują cerkwie, zbory, nawet meczety, jest muzułmańska szkółka dla dzieci w gminach muzułmańskich przy wschodniej granicy i nie slyszałam żeby ktoś miał problem z tego powodu że jest innego wyznania. Gdy katolicy chcą sobie powiesić jakiś bilbord, to wszystko jest OK, ale gdy ateiści chcą powiesić, to jest afera. Gdy katolicy chcą zrobić pielgrzymkę lub demonstrację, to wszystko jest OK, ale jeśli ateiści chcą zrobić Marsz Ateistów i Agnostyków, to jest afera. Gdy katolicy wyrażają swoje poglądy publicznie, to wszystko jest OK, ale gdy ateiści to robią, to jest afera. Katolicy, dlaczego Wam tak trudno się pogodzić z tym, że nie macie monopolu na prawa i wolność słowa? My, mniejszości religijne, mamy swoje prawa, ale Wy też, więc w czym problem? Wy też przecież możecie zrobić sobie jakąś akcję bilbordową. Wy też możecie publicznie głosić, co chcecie. Po co Wam monopol na wolność słowa i na inne swobody obywatelskie? Co więcej jeśli uda Wam się wywalczyć monopol na wolność słowa i na inne prawa, to prawdopodobnie odniesie to skutek odwrotny, bo zadziałają przekora i Syndrom Oblężonej Twierdzy, co od dłuższego czasu chcę Wam powiedzieć tym cytatem: „Jeśli chcesz wychować zagorzałego ateistę, musisz udzielać mu surowych lekcji religii. To zawsze owocuje dobrymi skutkami.” (Nancy H. Kleinbaum). Jajko napisał(a): A co znaczna część społeczeństwa mówi o ateistach - że to ludzie bez podstaw moralnych. Właśnie dlatego jest potrzebne hasło "Nie zabijam. Nie kradnę. Nie wierzę.". Co w tym złego, że katolicy dowiedzą się, że ateiści też nie zabijają i nie kradną? Alus napisał(a): A ilez spalonych kosciołów, wymordowanych chrześcijan w krajach islamskich - porównanie do sprzeciwów wobec budowy meczetu ma sie podobnie jak mrówki do słonia. To argument w stylu A u was Murzynów biją! lub po mojemu: "my jesteśmy źli, ale tamci są gorsi". Trzeba być dobrym, a nie tylko lepszym od kogoś. Alus napisał(a): Nastawienie do ŚJ jest sprokurowane przez nich samych - skoro non stop opluwają we wszelki sposób wyznawców chrześcijaństwa, ze szczególnym naciskiem na katolicycm, to odbierają co zasiali co człowiek zasieje to i zbierać będzie. ŚJ, tak samo jak Wy, katolicy, mają obowiązek nawracać innowierców. Polega to m.in. na krytyce konkurencyjnych religii. Wy, katolicy, też przecież nawracacie innych, w każdym razie macie taki religijny obowiązek, i też krytykujecie konkurencyjne religie i światopoglądy. Czyli jeśli krytykujecie ŚJ, to jesteście hipokrytami. Proszę nie zwracać się do katolików, ale do "pewnych środowisk katolickich". Nie robiono badań statystycznych ale ja szacuję, że grupa, której ta akcja przeszkadza chociaż halaśliwa i widoczna to kilka - najwyżej kilkanaście % katolików - więc postawa jaką krytykujesz nie można przypisać katolikom, najwyżej "pewnym środowiskom katolickim" Poczytaj ten wątek, calkiem sporo nie widzialo nic oburzającego w tej akcji co by wymagało "kontrataku" przeczytaj też wpisy katolików pod artykulem o tej akcji na stronach Gościa Niedzielnego
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt wrz 28, 2012 15:33 |
|
 |
Qwerty2011
|
Cytuj: Nie, tylko chodzi o to, żeby niekatolicy którzy tu wchodzą wiedzieli, że są u katolików gośćmi.
I jak ktoś jest gościem to mu pewnych rzeczy poprostu robić (pisać) nie wypada. I tu jest nie kwestia tego co kto pisze - ale z jakim nastawieniem - jeżeli gość wchodzi do domu gospodarza wyłacznie w tym celu żeby mu dokopać to takiego "gościa" się wyprasza i tyle. Słuchajcie. A dlaczego by nie zasypywać forów ateistycznych chrześcijańskimi wpisami. Właśnie znalazłem: http://ateista.pl/index.phpPo pobieżnym przejrzeniu widzę, że tam wszystko bardzo jednostronnie. Możemy nieco urozmaicić ateistom monotonię "ichniego" forum. 
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt wrz 28, 2012 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): Cytuj: Nie, tylko chodzi o to, żeby niekatolicy którzy tu wchodzą wiedzieli, że są u katolików gośćmi.
I jak ktoś jest gościem to mu pewnych rzeczy poprostu robić (pisać) nie wypada. I tu jest nie kwestia tego co kto pisze - ale z jakim nastawieniem - jeżeli gość wchodzi do domu gospodarza wyłacznie w tym celu żeby mu dokopać to takiego "gościa" się wyprasza i tyle. Słuchajcie. A dlaczego by nie zasypywać forów ateistycznych chrześcijańskimi wpisami. Właśnie znalazłem: http://ateista.pl/index.phpPo pobieżnym przejrzeniu widzę, że tam wszystko bardzo jednostronnie. Możemy nieco urozmaicić ateistom monotonię "ichniego" forum.  Nie szkoda byłoby Ci czasu?
|
Pt wrz 28, 2012 20:51 |
|
 |
Qwerty2011
|
Ateistom jakoś nie szkoda czasu. Tak w ogóle czasem zastanawiam się jak to możliwe, że Ci, których religia nie powinna wcale interesować (bo jest czymś totalnie pustym i bezcelowym bez wiary) spędzają całe godziny na chrześcijańskim forum.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt wrz 28, 2012 20:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Słuchajcie. A dlaczego by nie zasypywać forów ateistycznych chrześcijańskimi wpisami Bo to dość prymitywne i nie pasujące do chrześcijanina?
|
Pt wrz 28, 2012 21:06 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Qwerty2011, jasne, spróbuj. Wspomóż zefcia i pilastra. http://ateista.pl/showthread.php?t=11143
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt wrz 28, 2012 21:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A nie wspomóż ateista.pl?;)
|
Pt wrz 28, 2012 21:20 |
|
|