Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Strajk kobiet
feelek napisał(a): Tak, dziecko poczęte w wyniku gwałtu, lub kazirodztwa (do 12 tygodnia od początku ciąży). Skoro masz zamiar „dyskutować” w taki sposób, bo nie masz argumentów, aby obronić swoją zdradę stanu, to mnie już się odechciało. Bądź sobie chamski w stosunku do innych osób.
|
Wt lis 24, 2020 17:47 |
|
|
|
 |
feelek
|
Małgosiaa napisał(a): Możesz wskazać choćby jeden przykład z życia, że w momencie podziału spadku kobieta była w ciąży i płód został ujęty w tym podziale z zaznaczeniem, że ponarodzinach, czy to tylko Twoje imaginacje? "Polskie prawo spadkowe wyróżnia dwa źródła powołania do spadku: ustawę i testament. Dziedziczenie testamentowe ma pierwszeństwo przez dzie- dziczeniem ustawowym, co oznacza, że najpierw powinnością jest uszanowa- nie woli spadkodawcy, a dopiero w sytuacji, gdy spadkodawca takiej woli nie zostawił należy określić krąg spadkobierców na podstawie reguł zawartych w Kodeksie Cywilnym. Nasciturus może być powołany do spadku na mocy obu źródeł. W przy- padku dziedziczenia ustawowego dziecko poczęte a nienarodzone jest podmio- tem uprawnionym do spadku już w pierwszej kolejności. Art. 931 § 1 KC wskazuje podstawowy krąg spadkobierców, który obejmuje małżonka spadko- dawcy i jego dzieci, którzy dziedziczą w częściach równych, przy czym część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku. Sytuacja, w której dziecko poczęte nie urodzi się żywe oznacza wyklu- czenie go z kręgu spadkobierców. Nasciturus może być powołany do spadku również na podstawie testamen- tu. Testament jest jednostronną czynnością prawną spadkodawcy, na mocy której, w myśl art. 941 KC, rozporządza on swoim majątkiem na wypadek śmierci. Jest to więc także czynność mortis causa, ponieważ jej skuteczność przepisy uzależniają od śmierci danej osoby. Spadkodawca ma prawo ustanowić dziecko poczęte a nienarodzone swoim spadkobiercą wyrażając taką wolę w treści testamentu albo umieszczając w niej tzw. zapis." https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 9mek1dJQTJ
|
Wt lis 24, 2020 17:54 |
|
 |
feelek
|
Małgosiaa napisał(a): A dlaczego? Dziecko poczęte z gwałtu nie jest człowiekiem, a to poczęte w sposób godny, ale bez mózgu jest?. Dla mnie jest. Nie bój się, nie jestem jak ci zakłamani politycy PIS.
|
Wt lis 24, 2020 18:01 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Testament to ostatnia wola zmarłego i może swój majątek zapisać na schronisko dla zwierząt. Nie chodzi o testament, a o sądowy podział majątku. Czy wtedy płód też dziedziczy? Nie, więc coś tu nie gra w tym uważaniu za osobę.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt lis 24, 2020 18:40 |
|
 |
towarzyski_pelikan
|
Kael napisał(a): Albo jestes taka naiwna t_p, albo... Kobiety w malzenstwach przemocowych maja sie bronic przed gwaltem? A kto mowi, ze sie nie bronia? Skoro zachodzą w ciążę z gwałtów małżeńskich, to chyba słabo się bronią. Cytuj: Kobietom kazesz rodzic bez dyskusji, ale juz zadnych przymusowych obowiazkow dla mezczyzn wymyslec nie potrafisz? Chocby przymus godziwej oplaty pomocy przy jego potomstwie, kiedy zniknie. Tu panstwo zawodzi od lat na calej linii. Ależ ja popieram pobieranie alimentów od facetów na rzecz dziecka. Skąd Ci przyszło do głowy, że ich nie popieram? Cytuj: Ja znam kobiety po porodach dzieci letalnie chorych, czy tez dzieci ktore zmarly w trakcie ciazy. Niektore nie pozbieraly sie psychicznie mimo pomocy psychologa. Ile kobiet w Polsce taka pomoc dostanie? I co z tego ma wynikać, że Kael zna kobiety załamane psychicznie po porodach? Że należy zalegalizować aborcje zamiast zaproponować rozwiązania, które takim kobietom zapewnią wsparcie? Wiesz ile osób w Polsce cierpi na depresję i nie może liczyć na wsparcie? Mamy zalegalizować samobójstwa? Cytuj: Twoja glupia uwaga o niedojrzalosci kobiet, pokazuje tylko jak niedojrzale jest twoje podejscie do realnych problemow. Umoralniajace pogadanki jeszcze nikomu nie pomogly. Dlaczego Polki w Polsce maja przecietnie mniej dzieci niz Polki w Wielkiej Brytanii? Twoj dojrzaly umysl potrafi to wyjasnic? Wiesz, oczywiscie, ze aborcja w Wielkiej Brytanii jest latwiejsza niz Polsce? Uważasz, że to łatwiejszy dostęp do aborcji jest przyczyną tego, że kobiety mają więcej dzieci w Wielkiej Brytanii?
_________________ Nie będzie mason pluł nam w twarz, ni dzieci nam tumanił!
|
Wt lis 24, 2020 19:13 |
|
|
|
 |
towarzyski_pelikan
|
Małgosiaa napisał(a): towarzyski_pelikan napisał(a): Z czego wywnioskowałaś, że odpowiedzialnością obciążam tylko kobiety? Z całej Twojej wypowiedzi. Nawet nie zająknęłaś się o mężczyznach. Jechałaś po kobietach jak po zdechłym psie.. To, że nie napisałam o facetach, nie znaczy, że im przypisuję mniejszą odpowiedzialność za dziecko. Po prostu od tego abstrahowałam. Tak trudno to zrozumieć? Cytuj: towarzyski_pelikan napisał(a): Co Cię to interesuje? Jesteś bezczelna. I to jest dojrzała odpowiedź? Dlaczego nie potraktowałaś pytania Kael jako skierowanegodo przemyślenia, a nie jawnej odpowiedzi? Dojrzaly człowiek nie uznałby tego pytania za atak, a właśnie jakoto, nad którym warto się zastanowić, czy mam prawo oceniać nie przeżywszy traumy poronienia czy urodzenia dziecka z wadą letalną. Najwyraźniej jestem niedojrzała, ale nie życzę sobie takich wścibskich tekstów ani tego typu chwytów retorycznych. Takie emocjonalne gierki nie ze mną.
|
Wt lis 24, 2020 19:21 |
|
 |
feelek
|
Małgosiaa napisał(a): Testament to ostatnia wola zmarłego i może swój majątek zapisać na schronisko dla zwierząt. Nie chodzi o testament, a o sądowy podział majątku. Czy wtedy płód też dziedziczy? Nie, więc coś tu nie gra w tym uważaniu za osobę. Jak nie dziedziczy? "Sądowy podział majątku" może być na podstawie testamentu lub ustawy. Przeczytaj to opracowanie. Tam wszystko jest wyjaśnione.
|
Wt lis 24, 2020 19:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
towarzyski_pelikan napisał(a): Kael napisał(a): Albo jestes taka naiwna t_p, albo... Kobiety w malzenstwach przemocowych maja sie bronic przed gwaltem? A kto mowi, ze sie nie bronia? Skoro zachodzą w ciążę z gwałtów małżeńskich, to chyba słabo się bronią. Szkoda to komentowac. Popracuj w jakiejs poradni dla kobiet. Jak jeszcze napiszesz, ze przy zadnym gwalcie nie mozna zajsc w ciaze, jesli tylko "mocno sie bronisz" uznam, ze na tym poziomie naiwnosci i braku wiedzy nie ma o czym z toba rozmawiac. towarzyski_pelikan napisał(a): Cytuj: Kobietom kazesz rodzic bez dyskusji, ale juz zadnych przymusowych obowiazkow dla mezczyzn wymyslec nie potrafisz? Chocby przymus godziwej oplaty pomocy przy jego potomstwie, kiedy zniknie. Tu panstwo zawodzi od lat na calej linii. Ależ ja popieram pobieranie alimentów od facetów na rzecz dziecka. Skąd Ci przyszło do głowy, że ich nie popieram? towarzyski_pelikan napisał(a): Nigdzie nie twierdzę, że mężczyzna ma być zwolniony z odpowiedzialności za spłodzone dziecko. Tylko ja nie wiem, jakiej Ty odpowiedzialności oczekujesz? Że przeszczepi się facetowi macicę, żeby donosił ciążę za kobietę, bo ona nie może tego znieść psychicznie? Jeżeli kobieta nie jest zdolna wejść w rolę matki to nie powinna uprawiać seksu albo powinna się wysterylizować. Moim zdaniem sterylizacja powinna być legalna od jakiegoś tam wieku, może nie dla bardzo młodych i względnie niedojrzałych kobiet, żeby tego nie żałowały. . Po przeczytaniu tego tekstu jeszcze raz stwierdzam, ze tezy w nim zawarte sa jeszcze glupsze i niehumanitarne niz pomysly PiSu. Sa... faszystowskie. Mlode, niedojrzale kobiety trzeba sterylizowac? Bo? Lepiej odebrac dziewczynie szanse na potomstwo w ogole, niz zeby moze, w sytuacji skrajnej, ona ciaze usunela? Np dziecko bez mozgu i z wnetrznosciami poza brzuchem? towarzyski_pelikan napisał(a): Cytuj: Ja znam kobiety po porodach dzieci letalnie chorych, czy tez dzieci ktore zmarly w trakcie ciazy. Niektore nie pozbieraly sie psychicznie mimo pomocy psychologa. Ile kobiet w Polsce taka pomoc dostanie? I co z tego ma wynikać, że Kael zna kobiety załamane psychicznie po porodach? Że należy zalegalizować aborcje zamiast zaproponować rozwiązania, które takim kobietom zapewnią wsparcie? Wiesz ile osób w Polsce cierpi na depresję i nie może liczyć na wsparcie? Mamy zalegalizować samobójstwa? Ty czytasz, co piszesz? Watpie. Jakie sa kary za "nielegalne samobojstwa"? I to, ze Polska jest kompletnie niewydolna w pomocy najslabszym ma byc argumentem za tym, zeby kobiete traktowac przedmiotowo? Jak Ceaușescu w Rumunii to robil... towarzyski_pelikan napisał(a): Cytuj: Twoja glupia uwaga o niedojrzalosci kobiet, pokazuje tylko jak niedojrzale jest twoje podejscie do realnych problemow. Umoralniajace pogadanki jeszcze nikomu nie pomogly. Dlaczego Polki w Polsce maja przecietnie mniej dzieci niz Polki w Wielkiej Brytanii? Twoj dojrzaly umysl potrafi to wyjasnic? Wiesz, oczywiscie, ze aborcja w Wielkiej Brytanii jest latwiejsza niz Polsce? Uważasz, że to łatwiejszy dostęp do aborcji jest przyczyną tego, że kobiety mają więcej dzieci w Wielkiej Brytanii? Odpowiedz pyzaniem na pytanie, to wszystko na co t_p moze sie zdobyc. No coz...
|
Wt lis 24, 2020 19:57 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
feelek napisał(a): Jak nie dziedziczy? "Sądowy podział majątku" może być na podstawie testamentu lub ustawy. Przeczytaj to opracowanie. Tam wszystko jest wyjaśnione. Jak nie ma testamentu, to z ustawy nie dziedziczy.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt lis 24, 2020 20:17 |
|
 |
feelek
|
Spadkobierca – podmiot, na który przechodzi ogół praw i obowiązków osoby zmarłej. Spadkobierca testamentowy – powołana do spadku na podstawie testamentu osoba fizyczna osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, albo też dziecko poczęte (nie urodzone jeszcze w chwili otwarcia spadku), pod warunkiem, że urodzi się żywe. Spadkobierca ustawowy – podmiot powołany do spadku na mocy odpowiednich ustaw, w przypadku gdy spadkodawca nie pozostawił ważnego testamentu albo gdy osoby powołane do spadku nie chcą lub nie mogą być spadkobiercami. Spadkobiercami ustawowymi są (zwróć uwagę na zmianę prawa spadkowego od 28 czerwca 2009): małżonek; zstępni – dzieci, wnuki, prawnuki itp.; wstępni – rodzice, dziadkowie, pradziadkowie itp.; rodzeństwo i zstępni rodzeństwa; zstępni dziadków – wujowie, stryjowie, ciotki; pasierbowie, których rodzice nie dożyli otwarcia spadku; gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy; Skarb Państwa. Spadkobierca nabywa spadek z chwilą śmierci spadkodawcy (tzw. otwarcie spadku). Spadkobiercą nie może być: osoba fizyczna, która nie żyje w chwili otwarcia spadku (wyjątek: nasciturus); https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Spadkobierca
|
Wt lis 24, 2020 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: osoba fizyczna, która nie żyje w chwili otwarcia spadku[1] (wyjątek[2]: nasciturus); Czyli nasciturus wedle prawa jeszcze nie zyje. To chciales udowodnic?
|
Wt lis 24, 2020 21:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Czyli nasciturus wedle prawa jeszcze nie zyje. To chciales udowodnic? Jest to oczywiste. Nawet sama nazwa, przez użycie supinum na to wskazuje. Ale feelek i robaczek będą udawać idiotów. Zatem nie ma sensu.
|
Śr lis 25, 2020 7:07 |
|
 |
Saqura
|
Małgosiaa napisał(a): Jak nie ma testamentu, to z ustawy nie dziedziczy. Posiada podmiotowość prawną bez testmentu, jest spadkobiercą na podstawie art.927/2 (Kodeks Cywilny). O podmiotowości prawnej dziecka nienarodzonego można mówić na podstawie wielu artykułów Kodeksu Cywilnego czy np Kodeksu Rodzinno Opiekuńczego. Kael napisał(a): Czyli nasciturus wedle prawa jeszcze nie zyje. To chciales udowodnic? Przeciwnie, w tym momencie posiada podmiotowość prawną jak człowiek już narodzony (prawo rzymskie"mającego się narodzić uważa się za narodzonego, ilekroć chodzi o jego korzyści"), tzw.warunkowa zdolność prawna(musi narodzić się żywy) zefciu napisał(a): Konstytucja nic o prawie płodów do życia nie mówi. Artykuł 38 Konstytucji, orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 29 maja 1997r."Wartość konstytucyjnie chronionego dobra prawnego, jakim jest życie ludzkie, w tym życie rozwijające się w fazie prenatalnej, nie może być różnicowana. Brak jest bowiem dostatecznie precyzyjnych i uzasadnionych kryteriów pozwalających na dokonanie takiego zróżnicowania w zależności od fazy rozwojowej ludzkiego życia. Od momentu powstania życie ludzkie staje się więc wartością chronioną konstytucyjnie. Dotyczy to także fazy prenatalnej”
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Śr lis 25, 2020 7:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
TK napisał(a): Brak jest bowiem dostatecznie precyzyjnych i uzasadnionych kryteriów pozwalających na dokonanie takiego zróżnicowania w zależności od fazy rozwojowej ludzkiego życia. Rozbrajające uzasadnienie, podług myśli którego wszyscy hippisi są skinheadami.
|
Śr lis 25, 2020 8:13 |
|
 |
towarzyski_pelikan
|
Kael napisał(a): Szkoda to komentowac. Popracuj w jakiejs poradni dla kobiet. Jak jeszcze napiszesz, ze przy zadnym gwalcie nie mozna zajsc w ciaze, jesli tylko "mocno sie bronisz" uznam, ze na tym poziomie naiwnosci i braku wiedzy nie ma o czym z toba rozmawiac. Ke? Czy to rozumiesz, co czytasz? Obrona przed gwałtem polega na tym, aby do gwałtu nie dopuścić, a nie na tym, żeby nie dopuścić do zaciążenia wskutek gwałtu. To teraz rusz główką, w jaki sposób kobieta może się skutecznie obronić przed gwałtem w przemocowym małżeństwie i do czego należałoby ją namawiać. Do tego aby dała się mężowi gwałcić i skrobała niechciane ciąże, czy może masz jakiś lepszy pomysł? Cytuj: Po przeczytaniu tego tekstu jeszcze raz stwierdzam, ze tezy w nim zawarte sa jeszcze glupsze i niehumanitarne niz pomysly PiSu. Sa... faszystowskie. Mlode, niedojrzale kobiety trzeba sterylizowac? Ty chyba naprawdę masz poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Co Ty robisz na forum dyskusyjnym? Przeczytaj jeszcze raz, jak trzeba kilka razy, aż dotrze, o ile dotrze... Cytuj: Moim zdaniem sterylizacja powinna być legalna od jakiegoś tam wieku, może nie dla bardzo młodych i względnie niedojrzałych kobiet, żeby tego nie żałowały. Cytuj: Bo? Lepiej odebrac dziewczynie szanse na potomstwo w ogole, niz zeby moze, w sytuacji skrajnej, ona ciaze usunela? Np dziecko bez mozgu i z wnetrznosciami poza brzuchem? Każda kobieta, która zajdzie w ciąże musi się liczyć z tym, że jej dziecko może być chore, niepełnosprawne, że może znaleźć się w dramatycznej sytuacji w każdej chwili, np. dziecko może rodzić się zdrowe jak ryba i ulec wypadkowi. I co wtedy też usunie problem, bo nie o takie dziecko jej chodziło? Serio, ja nie chciałabym mieć takiej matki, która mnie darzy miłością warunkową. Kocha mnie i chce poświęcić mi swoje życie, bo jestem zdrowa i pełnosprawna. Tak samo jak nie chciałabym mieć takiego dziecka, które mnie będzie chciało uśmiercić, kiedy opieka nade mną będzie zbyt męcząca i kosztowna. Ludzie niedojrzali i tacy, którzy nie są gotowi na to, by poradzić sobie w roli rodzica nie powinni się rozmnażać. Cytuj: Ty czytasz, co piszesz? Watpie. Jakie sa kary za "nielegalne samobojstwa"? I to, ze Polska jest kompletnie niewydolna w pomocy najslabszym ma byc argumentem za tym, zeby kobiete traktowac przedmiotowo? Jak Ceaușescu w Rumunii to robil... Od kobiety traktowanej podmiotowo oczekuje się wzięcia odpowiedzialności za swoje czyny i zmierzenia się z ich konsekwencjami. Nie wiem, o jakim uprzedmiotowieniu mówisz. To właśnie Ty kobiety chcesz uprzedmiotowić, odebrać im rozumność i odpowiedzialność, a tym samym i podmiotowość. Cytuj: Odpowiedz pyzaniem na pytanie, to wszystko na co t_p moze sie zdobyc. No coz... Po prostu nie rozumiem, co chciałaś przekazać w tym fragmencie. Nie mogę odpowiedzieć na coś, czego sensu nie rozumiem. Prawdopodobnie chlapnęłaś coś bezmyślnie, więc może powinnam była od razu ten emocjonalny skowyt pominąć milczeniem.
|
Śr lis 25, 2020 11:44 |
|
|
|