Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 22:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 List otwarty w sprawie Szczuki! Przyłącz się! 
Autor Wiadomość

SweetChild napisał(a):
Może za dużo rzeczy na raz, więc wyjaśniam: znieważenie głowy państwa polskiego jest dla mnie znieważeniem wszystkich Polaków. Analogicznie znieważenie głowy Państwa Watykańskiego jest obrażeniem rzeszy katolików.

To ciekawe - bo z tego stwierdzenia wynika że wszyscy katolicy są obywatelami państwa Watykan!

Analogia nie dotyczyła obywatelstwa, ale wagi symbolu, niezwykle istotnego dla danej społeczności. Dla kibiców drużyny A takim symbolem są barwy klubowe. Zniewagę tych barw odbierają jako zniewagę ich druzyny i ich samych. Zdecydowana większość obywateli danego kraju odbierze osobiście zniewagę ich godła, flagi, prezydenta. Podobnie większość katolików odbierze osobiście zniewagę papieża, Maryi czy Jezusa.

Nie znaczy to od razu, że wszyscy katolicy są obywatelami Królestwa Niebieskiego ;-)

Cz mar 16, 2006 17:02

W ramach zadośćuczynienia podaję link do strony słusznej ideologicznie: STUDENCKIE KOŁO MIŁOŚNIKÓW RADIA MARYJA
Dziękuję. Studentem już nie jestem. Ale link może się przydać innym gościom forum.

SweetChild napisał(a):
Skoro obraza głowy państwa watykańskiego jest obrazą katolików, to dlaczego wyrok skazujący i zadośćuczynienie wobec głowy państwa watykańskiego nie jest powodem do satysfakcji i zadośćuczynieniem wobec katolików?
Myślę, że nielogiczność twojego argumentowania dostatecznie wykazali Oozie i jot_ka

SweetChild napisał(a):
Staram się po(c)hamowywać ;-)
Ale chyba niezbyt szczerze ... Liberalne hormony dominują. Taka nadczynność ?

Cz mar 16, 2006 17:11
Zobacz profil WWW

Myślę, że nielogiczność twojego argumentowania dostatecznie wykazali Oozie i jot_ka

Pewnie niejasno się wyraziłem, skoro aż tyle nieporozumień z tego wynikło. W ramach zadośćuczynienia wyjaśniłem powyżej sens analogii.

Stanisław Adam napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Staram się po(c)hamowywać ;-)
Ale chyba niezbyt szczerze ... Liberalne hormony dominują. Taka nadczynność ?

Widocznie resztki tych mało aksamitnych hormonów takie aktywne.

Cz mar 16, 2006 17:36

Wiadomość wydrukowana ze stron: wiadomosci.wp.pl

Polsat ukarany finansowo za program ze Szczuką 2006-03-16 (17:05)
(PAP)

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zdecydowała na wniosek przewodniczącej Elżbiety Kruk o nałożeniu kary finansowej na telewizję Polsat. Karę nałożono za nadanie programu z udziałem Kazimiery Szczuki, w którym wypowiadała się ona na temat jednej z postaci występujących w "Radiu Maryja" - niepełnosprawnej Magdy Buczek.

Zdaniem KRRiT, w programie prześmiewczo odnoszono się do osób niepełnosprawnych oraz modlitw. Jak poinformował rzecznik przewodniczącej KRRiT Tomasz Różański, wysokość kary nie została jeszcze ustalona. Maksymalnie KRRiT może ukarać nadawcę kwotą odpowiadającą połowie wartości rocznych opłat za częstotliwość (w przypadku Polsatu opłata ta wynosi 2 mln 100 tys. zł).

Nałożona na Polsat kara dotyczy nadanego 26 lutego programu "Kuba Wojewódzki". Występująca w nim krytyk literatury, znana z feministycznych poglądów Kazimiera Szczuka naśladowała sposób mówienia Buczek. Módlmy się, żeby łaski Boże spłynęły na wszystkie dzieci, które należą do Dziecięcych Podwórkowych Kółek Różańcowych - mówiła m.in. Szczuka.

KRRiT nie przekonały wyjaśnienia Polsatu, że fakt, iż Magda Buczek jest osobą niepełnosprawną nie był znany twórcom programu, a "formuła programu 'Kuba Wojewódzki' polega na swobodnej, nieskrępowanej rozmowie, która przybiera czasem formę żartów, pastiszu i parodii" - powiedział Różański. Wyjaśnił, że kara nałożona jest na Polsat, a nie uczestników programu, ponieważ program nie był nadawany na żywo, i nadawca przed emisją miał wpływ na jego ostateczny kształt.

Dodatkową kwestią wpływającą na ujemną ocenę programu było zachowanie prowadzącego, który swoimi wypowiedziami stwarzał sprzyjający klimat do formułowania stwierdzeń prześmiewczych i obraźliwych - dodał Różański. Wcześniej w stanowisku Polsat informował, że "goście programu 'Kuba Wojewódzki' mówią we własnym imieniu, własnym głosem i własnymi słowami, a przede wszystkim za siebie. Są to ich prywatne poglądy i jako takie nie podlegają naszej kontroli".

"Jest nam bardzo przykro, że wypowiedź osoby publicznej - jaką jest Kazimiera Szczuka - mogła naruszyć uczucia i wartości, którym hołduje Pani Magdalena Buczek. Nie możemy jednak ingerować w prywatne opinie naszych gości, bo istotą tego programu jest swoboda wypowiedzi, której nie ograniczamy" - napisał Polsat.

Szczuka podkreśliła natomiast, że w jej wypowiedzi nie było "cienia mowy o niepełnosprawności" Buczek, a jedynie "życzliwa anegdota". Ja mówiłam o jakimś wielkim swoim uznaniu i fascynacji tą osobą. Owszem, naśladowałam ten głos, ale była to pewna anegdota. Życzliwa anegdota z lekką kpiną. Nie było tam natomiast cienia mowy o tym, że ta osoba jest niepełnosprawna, włącznie z tym, że ja na początku programu powiedziałam, że nie wiem, kto to jest - dodała.

Postępowanie w sprawie programu z udziałem Szczuki Rada wszczęła na wniosek przewodniczącej Elżbiety Kruk. Jednocześnie - jak podał Różański - do KRRiT napłynęło kilkanaście skarg od osób prywatnych, które były oburzone programem.

Nakładając karę KRRiT oparła się na art. 18 ustawy o radiofonii i telewizji, który mówi m.in., że "audycje lub inne przekazy nie mogą propagować (...) postaw i poglądów sprzecznych z moralnością i dobrem społecznym, w szczególności nie mogą zwierać treści dyskryminujących ze względu na rasę, płeć lub narodowość" oraz, że "nadawcy dbają o poprawność języka swoich programów i przeciwdziałają jego wulgaryzacji".

Zdaniem Różańskiego, przepisy art. 18 odnoszą się również do "etycznego i moralnego traktowania osób niepełnosprawnych, a pani Szczuka odniosła się do nich z lekceważącym stosunkiem". Polsatowi przysługuje odwołanie od decyzji KRRiT.

Według "Naszego Dziennika", Magda Buczek ma 18 lat i od urodzenia choruje na wrodzoną łamliwość kości, przez co porusza się na wózku inwalidzkim. Jest założycielką działających przy "Radiu Maryja" Podwórkowych Kółek Różańcowych Dzieci (pierwsze założyła w wieku 9 lat). Celem ruchu jest modlitwa różańcowa.

Cz mar 16, 2006 18:14
Zobacz profil WWW

A ja polecam jeden z artykułów z Ozonu - http://www.ozon.pl/tygodnikozon_2_21_13 ... _11_1.html (chwilowo w kawałku, za jakieś półtora tygodnia w całości).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz mar 16, 2006 18:59
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Wiadomość wydrukowana ze stron: wiadomosci.wp.pl

Polsat ukarany finansowo za program ze Szczuką 2006-03-16 (17:05)
(PAP)

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zdecydowała na wniosek przewodniczącej Elżbiety Kruk o nałożeniu kary finansowej na telewizję Polsat. Karę nałożono za nadanie programu z udziałem Kazimiery Szczuki, w którym wypowiadała się ona na temat jednej z postaci występujących w "Radiu Maryja" - niepełnosprawnej Magdy Buczek.

Zdaniem KRRiT, w programie prześmiewczo odnoszono się do osób niepełnosprawnych oraz modlitw. Jak poinformował rzecznik przewodniczącej KRRiT Tomasz Różański, wysokość kary nie została jeszcze ustalona. Maksymalnie KRRiT może ukarać nadawcę kwotą odpowiadającą połowie wartości rocznych opłat za częstotliwość (w przypadku Polsatu opłata ta wynosi 2 mln 100 tys. zł).

Nałożona na Polsat kara dotyczy nadanego 26 lutego programu "Kuba Wojewódzki". Występująca w nim krytyk literatury, znana z feministycznych poglądów Kazimiera Szczuka naśladowała sposób mówienia Buczek. Módlmy się, żeby łaski Boże spłynęły na wszystkie dzieci, które należą do Dziecięcych Podwórkowych Kółek Różańcowych - mówiła m.in. Szczuka.

KRRiT nie przekonały wyjaśnienia Polsatu, że fakt, iż Magda Buczek jest osobą niepełnosprawną nie był znany twórcom programu, a "formuła programu 'Kuba Wojewódzki' polega na swobodnej, nieskrępowanej rozmowie, która przybiera czasem formę żartów, pastiszu i parodii" - powiedział Różański. Wyjaśnił, że kara nałożona jest na Polsat, a nie uczestników programu, ponieważ program nie był nadawany na żywo, i nadawca przed emisją miał wpływ na jego ostateczny kształt.

Dodatkową kwestią wpływającą na ujemną ocenę programu było zachowanie prowadzącego, który swoimi wypowiedziami stwarzał sprzyjający klimat do formułowania stwierdzeń prześmiewczych i obraźliwych - dodał Różański. Wcześniej w stanowisku Polsat informował, że "goście programu 'Kuba Wojewódzki' mówią we własnym imieniu, własnym głosem i własnymi słowami, a przede wszystkim za siebie. Są to ich prywatne poglądy i jako takie nie podlegają naszej kontroli".

"Jest nam bardzo przykro, że wypowiedź osoby publicznej - jaką jest Kazimiera Szczuka - mogła naruszyć uczucia i wartości, którym hołduje Pani Magdalena Buczek. Nie możemy jednak ingerować w prywatne opinie naszych gości, bo istotą tego programu jest swoboda wypowiedzi, której nie ograniczamy" - napisał Polsat.

Szczuka podkreśliła natomiast, że w jej wypowiedzi nie było "cienia mowy o niepełnosprawności" Buczek, a jedynie "życzliwa anegdota". Ja mówiłam o jakimś wielkim swoim uznaniu i fascynacji tą osobą. Owszem, naśladowałam ten głos, ale była to pewna anegdota. Życzliwa anegdota z lekką kpiną. Nie było tam natomiast cienia mowy o tym, że ta osoba jest niepełnosprawna, włącznie z tym, że ja na początku programu powiedziałam, że nie wiem, kto to jest - dodała.

Postępowanie w sprawie programu z udziałem Szczuki Rada wszczęła na wniosek przewodniczącej Elżbiety Kruk. Jednocześnie - jak podał Różański - do KRRiT napłynęło kilkanaście skarg od osób prywatnych, które były oburzone programem.

Nakładając karę KRRiT oparła się na art. 18 ustawy o radiofonii i telewizji, który mówi m.in., że "audycje lub inne przekazy nie mogą propagować (...) postaw i poglądów sprzecznych z moralnością i dobrem społecznym, w szczególności nie mogą zwierać treści dyskryminujących ze względu na rasę, płeć lub narodowość" oraz, że "nadawcy dbają o poprawność języka swoich programów i przeciwdziałają jego wulgaryzacji".

Zdaniem Różańskiego, przepisy art. 18 odnoszą się również do "etycznego i moralnego traktowania osób niepełnosprawnych, a pani Szczuka odniosła się do nich z lekceważącym stosunkiem". Polsatowi przysługuje odwołanie od decyzji KRRiT.

Według "Naszego Dziennika", Magda Buczek ma 18 lat i od urodzenia choruje na wrodzoną łamliwość kości, przez co porusza się na wózku inwalidzkim. Jest założycielką działających przy "Radiu Maryja" Podwórkowych Kółek Różańcowych Dzieci (pierwsze założyła w wieku 9 lat). Celem ruchu jest modlitwa różańcowa.

Każdy kto sądził iż tak się to nie skończy to nie wie o co tu gramy...

Nie chodzi tu o żadną dziewcynke, tylko o kochane RM... kto ma władze i KRRiT w kieszeni? Rząd... kto ma rząd w kieszeni ? NIKT(oficjalnie), ale każdy wie kto tu za sznurki pociąga...

Rm znieważone przez prywatną stacje... tak nie może być... dawać to nagranie... wspomina o dziewcynce? a co jej jest? Niepełnosprawna? TO kręcimy panowie interes... POLSAT - kara, koniec sprawy... (ale od kiedy to tak szybko wszystko i sprawnie działa w naszym kochanym kraju?)

Już czuje to odwołanie polsatu - sąd będzi urzędował góra 2 dni...

Ojciec Dyrektor kupi sobie nowy helikopter za połtorej bańki...

pozdrawiam

Cz mar 16, 2006 21:13

Często po wypowiedziach "postępowych" katolików warto zadać jedno pytanie: Czy wierzysz w to co piszesz?
PT

Cz mar 16, 2006 21:36

Piotrze, zgadzam się, że Szczuka nie powinna była powiedzieć i zachować się w sposób, w jaki się zachowała.

Jednak odnoszę wrażenie, że gdyby nie chodziło tutaj o osobę zaangażowaną w działalność RM (czyli radio sympatyzujące bardzo z obecną władzą), skarga w KRRiT nie przyniosłaby tak zdecydowanego (słusznego) odzewu w postaci kary dla Polsatu.

Cz mar 16, 2006 21:50
Zobacz profil WWW

skarga w KRRiT nie przyniosłaby tak zdecydowanego (słusznego) odzewu

Zgadza się. Nie byłoby tylu protestów, być może sprawa nie byłaby tak nagłaśniana, odzew mógłby nie być tak zdecydowany, albo przyszedłby po dłuższym czasie. To bardzo możliwe.
PT

Cz mar 16, 2006 22:00

Rząd niby taki dla ludzi - ale wiadomo, że w tej sprawie kluczowe było powiązanie RM z władzami. Bardzo cieszy mnie szybka interwencja i kara dla Polsatu - tylko właśnie jest to "ale" w postaci motywacji do szybkiego działania, politycznej.

Cz mar 16, 2006 22:03
Zobacz profil WWW
pirat napisał(a):

Często po wypowiedziach "postępowych" katolików warto zadać jedno pytanie: Czy wierzysz w to co piszesz?
PT

nie jestem katolikiem... a tym bardziej postępowym....

wierze że odda te pieniądze na biednych - masz moherową prawde...

pozdrawiam

Pt mar 17, 2006 0:02

ziobro Adama napisał(a):
ale nadal nie rozumiem co masz na myśli ... czy mógłbyś sprecyzować, co to jest "PRAWO w oóle" ?

Masz prawo nie rozumieć. Żyjemy w wolnym kraju. A ja mam prawo nie wyjaśniać !

gratulacje za komunikatywność :D
bye

Pt mar 17, 2006 0:15

znieważenie głowy państwa polskiego jest dla mnie znieważeniem wszystkich Polaków. Analogicznie znieważenie głowy Państwa Watykańskiego jest obrażeniem rzeszy katolików.

muszę cię zmartwić - jesli ktoś znieważy głowę państwa polskiego, nie poczuję sie znieważony, więc możesz mnie nie wliczać do "wszystkich Polaków" 8)

Pt mar 17, 2006 0:20

To po tym zakupie ile będzie ich miał w sumie?

pirat napisał(a):
wierze że odda te pieniądze na biednych -

Jeśli sprzeda wszystkie helikoptery, to ile zbierze?

pirat napisał(a):
masz moherową prawde...

To z jednej strony. Z drugiej mam też "prawdę" Twoich słów. Wierzysz we własne słowa czy nie?
Pozdrawiam. PT

Pt mar 17, 2006 8:22
Polsat ukarany za program z Kazimierą Szczuką

Zdaniem KRRiT, w programie prześmiewczo odnoszono się do osób niepełnosprawnych oraz modlitw.

Jak poinformował w czwartek PAP rzecznik przewodniczącej KRRiT Tomasz Różański, wysokość kary nie została jeszcze ustalona. Maksymalnie KRRiT może ukarać nadawcę kwotą odpowiadającą połowie wartości rocznych opłat za częstotliwość (w przypadku Polsatu opłata ta wynosi 2 mln 100 tys. zł).

Nałożona na Polsat kara dotyczy nadanego 26 lutego programu "Kuba Wojewódzki". Występująca w nim krytyk literatury, znana z feministycznych poglądów Kazimiera Szczuka naśladowała sposób mówienia Buczek. "Módlmy się, żeby łaski Boże spłynęły na wszystkie dzieci, które należą do Dziecięcych Podwórkowych Kółek Różańcowych" - mówiła m.in. Szczuka.

KRRiT nie przekonały wyjaśnienia Polsatu, że fakt, iż Magda Buczek jest osobą niepełnosprawną nie był znany twórcom programu, a "formuła programu +Kuba Wojewódzki+ polega na swobodnej, nieskrępowanej rozmowie, która przybiera czasem formę żartów, pastiszu i parodii" - powiedział PAP Różański.

Wyjaśnił, że kara nałożona jest na Polsat, a nie uczestników programu, ponieważ program nie był nadawany na żywo, i nadawca przed emisją miał wpływ na jego ostateczny kształt.

"Dodatkową kwestią wpływającą na ujemną ocenę programu było zachowanie prowadzącego, który swoimi wypowiedziami stwarzał sprzyjający klimat do formułowania stwierdzeń prześmiewczych i obraźliwych" - dodał Różański.

Wcześniej w przesłanym PAP stanowisku Polsat informował, że "goście programu +Kuba Wojewódzki+ (...) mówią we własnym imieniu, własnym głosem i własnymi słowami, a przede wszystkim za siebie. Są to ich prywatne poglądy i jako takie nie podlegają naszej kontroli".

Szczuka w rozmowie z PAP podkreśliła natomiast, że w jej wypowiedzi nie było "cienia mowy o niepełnosprawności" Buczek, a jedynie "życzliwa anegdota".

"Ja mówiłam o jakimś wielkim swoim uznaniu i fascynacji tą osobą. Owszem, naśladowałam ten głos, ale była to pewna anegdota. Życzliwa anegdota z lekką kpiną. Nie było tam natomiast cienia mowy o tym, że ta osoba jest niepełnosprawna, włącznie z tym, że ja na początku programu powiedziałam, że nie wiem, kto to jest" - dodała.

Zdaniem Różańskiego, przepisy art. 18 odnoszą się również do "etycznego i moralnego traktowania osób niepełnosprawnych, a pani Szczuka odniosła się do nich z lekceważącym stosunkiem".

Polsatowi przysługuje odwołanie od decyzji KRRiT.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 15908.html za PAP

---------------------------------------------------------------

Czyżby elżbieta Kruk z KRRIT była gorącą zwolenniczką Radia Maryja?????

pozdrawiam,
michał

Pt mar 17, 2006 9:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona