Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 21:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość
Post Re: Idziemy na wybory
akruk napisał(a):
Kael napisał(a):
Moze wyjedz kiedys ze swojego zascianka w swiat na dluzej niz 2 tygodnie i wyobraz sobie, ze wlasnie ci polscy patrioci odebrali obywatelstwo.
NA STAŁE! ZAMIESZKUJĄCY NA STAŁE!
Czy ja z debilami rozmawiam?

Masz jakas definicje: stale?
Ludzie przejezdzaja przez granice z roznych powodow.
Wielki polski patriota Wojciech Cejrowski jest np podroznikiem, a jak mu sie znudzi podrozowac, to moze sie osiedli znowu w kraju praojcow (jezeli zlikwiduja tam prawo budowlane).
Niektorzy wyjechali bo im sie ustroj nie podoba(l), ale moze wroca, jak sie zmieni.
Ktos wyjezdza na staz naukowy, albo do pracy i z roku na rok planuje wrocic. Albo od razu wie, ze wroci za 10 lat, jak przejdzie na emeryture i z tej emerytury bedziew Polsce zyl.
Ktos wyjezdza za mezem/zona, niby na stale, ale jezeli bedzie mial zawirowania zyciowe, to moze zechciec wrocic do wlasnego kraju.
A tu - niespodzianka! Szczerzy, prawdziwi patrioci uznali, ze pol roku za granica, to bylo "na stale" i juz nie ma obywatelstwa. Ani polskiego, ani zadnego.

Ty byles kiedykolwiek dluzej poza krajem?

Wt paź 27, 2015 15:23
Na stałe.....czyli Polacy zza wielkiej wody, głosujący bo babcia była Polką.

Wt paź 27, 2015 15:24
sapper napisał(a):
Ten ktory mieszka na stale poza granicami nie bedzie otrzymywal swiadczen na ktore skladaja sie np. podatki czy skladki zus. wiec na ten czas jest zwolniony z tych podatkow i skladek.
No popatrz ty, popatrz! Ale kiedy ktoś NA STAŁE MIESZKA poza Polską, to NIGDY nie płaci w Polsce podatków i składek, co nie? Ale chciałby decydować, jakie władze w Polsce wybrać, na przykład takie, co chcą podnieść podatki, czy takie, co obniżyć. Jakiś facet czy kobita, co NIGDY nie będzie płacić podatków w Polsce ma słuszne prawo współdecydować, jakie one mają być dla MNIE, który tu mieszkam? I to ma być logiczne i demokratyczne? Z czym żeście się na głowy pozamieniali?

sapper napisał(a):
Np. pozbawiajac kogos obywatelstwa, uniewaznsz tym samym ich prawa emerytalne czyli musisz oddac wszystko co wplacili
Bredzisz, dziecko. Moja babcia po powrocie do Polski przez lata odbierała francuską emeryturę ze składek, mimo że nigdy nie była obywatelką Francji, ale we Francji pracowała i odprowadzała wówczas składki.

Wt paź 27, 2015 15:26
Alus, ja tam nie wiem, skad ci Polacy po babci maja obywatelstwo.
Ale Niemcy tez maja duzo obywateli "z urodzenia", np naszych Slazakow czy Mazurow i pol Rosji.
U nich to skutek niechlubnego odbierania obywatelstwa podczas II WS. Ale do tej pory im taka rozrzutnosc nie zaszkodzila.

akruk:to jak z tym "na stale"? Kto i kiedy ma decydowac, ze ten to na stale, a ten drugi, to jeszcze wroci?
I dokad twoja babcia mialaby wracac, gdybys jej obywatelstwo odebral, he?

Wt paź 27, 2015 15:28

Serio, chyba wam obu meliskę zaparzę i sam zaraz wypiję. Rozumiem, ściąć się w dyskusji, ale wy to normalnie jakiś szczękościsk chyba macie.

Kael napisał(a):
Z tego co wiem, nawet w UE mozesz sobie mieszkac bez pracy chyba tylko trzy miesiace. (...)

Kael, Ty mi tutaj życia nie utrudniaj. Mowa była o prawie do pobytu a nie o prawie do pobytu na socjalu.

akruk napisał(a):
Rzeczywiście, pirsze osoby do przypominania "oszołomom", że prócz praw są jeszcze obowiązki obywatelskie, to ci, co gardłują o swoich prawach obywateli Polski, ale obowiązków obywatelskich obywatela RP na siebie nie biorą i nie mają zamiaru.

Jadąc w tę demagogię można się pytać, jak RP wywiązywała się ze swoich obowiązków wobec obywatela RP, jeżeli mimo bezpłatnej edukacji i bezpłatnej opieki medycznej pojechał w siną dal "za chlebem".

Kael napisał(a):
Dopoki Polska nie daje z automatu obywatelstwa kazdemu ze prawem stalego pobytu na jej terenie, to nawet marzyc o tym nie moze, ze jej bezpanstwowi ex-obywatele takie prawo beda z automatu dostawac.

Tu nie ma zasady wzajemności (choć można mówić o moralnej powinności symetrii postępowania. Natomiast Polska nie może wydalać "zagraniczniaków" w bezpaństwowość, gdyż tym samym złamałaby kilka deklaracji i konwencji praw człowieka. O ile podwójne obywatelstwo jest w prawie międzynarodowym tolerowane (choć niepożądane), to apatrydyzm jest zakazany (choć występuje, niestety).

akruk napisał(a):
Doskonale rozumiem, co piszę. Dla kogoś , kto NA STAŁE MIESZKA poza RP, Polska to już nie jest "jego własny kraj", tylko kraj jego pochodzenia.

Przypmnę Ci Twoją wcześniejszą argumentację: Polska nie ma możliwości weryfikacji, czy dany obywatel przebywa na stałe poza jej granicami. Czyli nawet jak uda Ci się przeprowadzić takie prawo, nie będzie możliwości jego egzekwowania.

No chyba że wprowadzimy obowiązek okresowego poświadczania zameldowania w obwodowym komisariacie milicji obywatelskiej. Ten, chciałem napisać, policji.

sapper napisał(a):
Np. pozbawiajac kogos obywatelstwa, uniewaznsz tym samym ich prawa emerytalne czyli musisz oddac wszystko co wplacili, aby nie bylo to okradaniem obywateli, bo z funduszu emerytalnego kozysta sie dopiero po osiagnieciu wieku emerytalnego.

Generalnie się zgadzam, ale i ten kij ma dwa końce, bo osiedlającemu sią za granicą można nakazać spłacanie tego, co państwo na niego wyłożyło. Przykładowo, za "darmową" edukację. Słyszałem o przypadkach, że emigranci musieli bulić za studia.

...

(Koh 3:1nn)

Wt paź 27, 2015 15:29
Alus napisał(a):
Alus, ja tam nie wiem, skad ci Polacy po babci maja obywatelstwo.
Pikna świadomość obywatelska nie powim. Obywatelstwo polskie uzyskuje się automatycznie po rodzicach, dziedziczy się je.

Alus napisał(a):
Na stałe.....czyli Polacy zza wielkiej wody, głosujący bo babcia była Polką.
W szczególności właśnie tacy. Babcia albo ojciec, co teraz ma 50 lat, ale syn czy wnuk mają obywatelstwo polskie, choć w Polsce nie zamierzają mieszkać. Ale prawa do decydowania, jak Polskę urządzać, sobie nie dadzą odebrać, bo to przecie niesprawiedliwe, niedemokratyczne.

Wt paź 27, 2015 15:33
bert04 napisał(a):
Serio, chyba wam obu meliskę zaparzę i sam zaraz wypiję. Rozumiem, ściąć się w dyskusji, ale wy to normalnie jakiś szczękościsk chyba macie.

Kael napisał(a):
Z tego co wiem, nawet w UE mozesz sobie mieszkac bez pracy chyba tylko trzy miesiace. (...)

Kael, Ty mi tutaj życia nie utrudniaj. Mowa była o prawie do pobytu a nie o prawie do pobytu na socjalu.

A to jest jakas gwarancja (chyba nie od panstwa pochodzenia?), ze nigdy na socjal nie trafisz?

A ogolnie masz racje.
Ustalilismy, ze polskie prawo na dzis przewiduje mozliwosc uczestniczenia w wyborach dla wszystkich obywateli, bez wzgledu na ich aktualny kraj pobytu i powody dla ktorych tam sie znalezli. Jednoczesnie egzekwuje od swoich obywateli np obowiazek posiadania polskich dokumentow tozsamosci, jezeli tenze obywatel chce cos urzedowo zalatwic w Polsce, czyli we wlasnym kraju.
Rowniez aktualne prawa miedzynarodowe, nie pozwlaaja na odbieranie obywatelstwa z powodu przekroczenia granicy. Nie wiem, czy z jakiegokolwiek powodu pozwalaja (poza owym podwojnym obywatelstwem).

@akruk: Ze moga miec obywatelstwo po rodzicach, to ja wiem. Musza to jednak przepchac przez konsulat/USC w Polsce, ale jest to mozliwe. Osobiscie uwazam, ze jezeli im sie chce te papierologie robic i jezeli im sie chce uczestniczyc w wyborach polskich (przypomne: to nie jest prosta sprawa, jak spacer 10-minutowy), to czuja sie z krajem przodkow zwiazani. Moze bardziej niz wielu rodakow w kraju, ktorzy tylko czekaja jak sie z niego wyrwac...

Wt paź 27, 2015 15:38
bert04 napisał(a):
No ba! :)

bert04 napisał(a):
akruk napisał(a):
Doskonale rozumiem, co piszę. Dla kogoś , kto NA STAŁE MIESZKA poza RP, Polska to już nie jest "jego własny kraj", tylko kraj jego pochodzenia.

Przypmnę Ci Twoją wcześniejszą argumentację: Polska nie ma możliwości weryfikacji, czy dany obywatel przebywa na stałe poza jej granicami.
O ile dobrze pamiętam, nie używałem takiego argumentu.

bert04 napisał(a):
Czyli nawet jak uda Ci się przeprowadzić takie prawo, nie będzie możliwości jego egzekwowania.

No chyba że wprowadzimy obowiązek okresowego poświadczania zameldowania w obwodowym komisariacie milicji obywatelskiej. Ten, chciałem napisać, policji.
O wiele prościej zacząć od sprawdzenia, jak tam z PIT-em.

Wt paź 27, 2015 15:39
To co? Babcia niech emeryture we Francji pobiera? Bo juz nie ma ojczyzny, do ktorej moze po prostu wrocic?

Wt paź 27, 2015 15:48

akruk napisał(a):
O ile dobrze pamiętam, nie używałem takiego argumentu.

Używałeś. Jak wykazałem, że Polaków za granicą obowiązuje jednak także prawo polskie, to zmieniłeś argumentację na "ale nie można go wyegzekwować".

akruk napisał(a):
O wiele prościej zacząć od sprawdzenia, jak tam z PIT-em.

Bezdomni stracą prawa wyborcze? Czy emeryci, którzy może chcą żyć na stałe na takiej Mallorce? Cenzus majątkowy (ten ma prawo wyborcze, kto płaci podatki) został chyba zniesiony. A bez tego, dalej pozostaje kwestia egzekwowania.

...

Wt paź 27, 2015 15:50
Kael napisał(a):
Osobiscie uwazam, ze jezeli im sie chce te papierologie robic i jezeli im sie chce uczestniczyc w wyborach polskich (przypomne: to nie jest prosta sprawa, jak spacer 10-minutowy), to czuja sie z krajem przodkow zwiazani
Oni "się czują związani", ale to ja ponoszę konsekwencje ich decyzji wyborczych. To wolę, niech się czują związani trochę mniej. Nie aż tak, żeby swoim przywiązaniem, siedząc tam, mi, tutaj mieszkającemu, życie urządzali. Kumasz?

Wt paź 27, 2015 15:54

akruk napisał(a):
Oni "się czują związani", ale to ja ponoszę konsekwencje ich decyzji wyborczych. To wolę, niech się czują związani trochę mniej. Nie aż tak, żeby swoim przywiązaniem, siedząc tam, mi, tutaj mieszkającemu, życie urządzali. Kumasz?

Ech... może i z moralnego punktu widzenia masz trochę racji; sam powyżej pisałem, że moje prawo wyborcze traktuję z dużą rezerwą, z podobnych przemyśleń.

Ale z prawnego, konstytucyjnego - nie masz. Państwo polskie traktuje swoich obywateli jako swoich obywateli. I kropka. I czy ten obywatel przebywa za granicą na urlopie, czy na roczny kontrakt, czy na stałe, to jest dla państwa polskiego obojętne. Obojętne jest także to, czy ten Polak ma tylko polskie obywatelswo, czy może jeszcze drugie, czy też trzecie. Obojętne jest, czy ten Polak ma mieszkanie w Polsce, czy dom za granicą, czy też może jest bezdomny na całym świecie. Obojętne jest, czy płaci podatki, czy jest bezrobotny, czy jest emerytem. Na tym polega równe prawo wyborcze, jeden z pięciu przymiotników.

Do niedawna poważnym ogranicznikiem wyborów za granicą nie były żadne cenzusy czy sprawdzania, ale uciążliwość samej procedury rejestracji. To oznaczało, że do wyborów przystępowały tylko jednostki odpowiednio zdeterminowane. Ostatnio to ułatwiono, choć nadal to jest nieporównywalne ze spacerkiem niedzielnym po kościele i przed zakupami.

...

Wt paź 27, 2015 16:03
bert04 napisał(a):
Ale z prawnego, konstytucyjnego - nie masz.
Ja wiem, jakie prawo jest. I mówię, że jest niewłaściwe.

bert04 napisał(a):
Do niedawna poważnym ogranicznikiem wyborów za granicą nie były żadne cenzusy czy sprawdzania, ale uciążliwość samej procedury rejestracji. To oznaczało, że do wyborów przystępowały tylko jednostki odpowiednio zdeterminowane. Ostatnio to ułatwiono, choć nadal to jest nieporównywalne ze spacerkiem niedzielnym po kościele i przed zakupami.
No weź! Czy chodzi Ci o porównywanie "stałem 10 godzin w kolejce do konsulatu, żeby zagłosować, kto powinien objąć władzę w odległej Polsce" z "zagłosowałem i będę musiał ponosić konsekwencje wyborów przez najbliższe cztery lata"?

Wt paź 27, 2015 16:22
Nie: "musialem jechac/leciec 5 godzin na wlasny koszt w jedna strone do konsulatu, zeby zaglosowac, kto bedzie mnie roprezentowal w Polsce, do ktorej chce wrocic, moze za rok, moze za dziesiec lat", vs "jezeli moja partia nie wygra, to wyjezdzam".

Na kogo glosowali londynczycy?

Wt paź 27, 2015 16:31

akruk napisał(a):
No weź! Czy chodzi Ci o porównywanie "stałem 10 godzin w kolejce do konsulatu, żeby zagłosować, kto powinien objąć władzę w odległej Polsce" z "zagłosowałem i będę musiał ponosić konsekwencje wyborów przez najbliższe cztery lata"?

Argumentowałem nie z tego, że ta uciążliwość przekłada się na ponoszenie jakichś ciężarów czy konsekwencji. Ale na to, że przez ten filtr tylko osoby związane emocjonalnie z Polską się na to decydują. Być może dlatego, że swój "stały" pobyt nie traktują jako stały, że zbierają na jakiś biznes lub budują dom w kraju. Wtedy chcą decydować o tym, czy wrócą do państwa, które będzie ścigać przedsiębiorców lub ściągać haracze z właścicieli.

Nie, nie piszę, że tak być musi. Ale jakiś filtr to jest.

...

Wt paź 27, 2015 16:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 127  Następna strona