Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 18:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 182  Następna strona
 Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności

No i? Gdzie było najwięcej ataków terrorystycznych? Nie w Afganistanie, Syrii i tamtych rejonach?
Jaki procent było motywowane religijnie?
Z tego wniosek, ze ataki w Europie są motywowane politycznie.

Cz sie 04, 2016 19:22

Helenka napisał(a):
Nigdzie nie zrównałam przemocy domowej z terroryzmem, a jedynie usiłowałam wskazać, że nie każdy muzułmanin to terrorysta i nie każdy terrorysta to muzułmanin.

Na takie coś nie musisz wskazywać, jasne jest, że takie używając takich kwantyfikatorów ogólnych masz rację. Zdanie "Każdy muzułmanin jest terrorystą" jest fałszywe już według prostej logiki, tego dowodzić nie trzeba. Podobnie, jak drugiego wyrażenia. Ba, nawet wyrażenia bardziej zawężone w stylu "Większość muzułmanów" można odrzucić bez dalszego dowodu.

Jednakże należy oddzielić pewne pojednawcze wypowiedzi papieża od czysto liczbowego postrzegania rzeczywistości. Prawdą jest, że akurat nawet we Francji niebezpieczeństwo zginięcia z ręki terrorysty jest statystycznie nieistotne wobec wielu innych form przemocy; Dotyczy to nawet wydarzeń 9/11, które wywołały dwie wojny i wielkie wydatki na inne formy prewencji antyterrorystycznej. Taka jest natura terroryzmu, zabić jednego, przestraszyć tysiące. Albo miliony.

Z drugiej strony, przy całej poprawności politycznej nie należy przeaczać, że w ostatnich czasach to Islam, a konkretnie pewien krąg kulturowy w jego obrębie, jest odpowiedzialny za nadproporcjonalnie dużą część przemocy na świecie. Dotyczy to nie tylko ilości, ale też w dużej mierze form przemocy, które wśród nas odeszył lub odchodzą w przeszłość. Odcinanie głowy, palenie w klatkach, albo oblewanie twarzy kobiet kwasem. Tego nie należy przemilczać lub jakoś łagodzić. Właśnie tym bardziej należy wyrażać oburzenie wobec tej przemocy. Być może w końcu przyczyni się to do zmiany w tym kręgu kulturowym. Mam taką cichą nadzieję. Jest wystarczająco wiele dobrych muzułmanów, trzeba tylko, żeby oni pokazali swój sprzeciw terroryzmowi. Bez tego te trendy będą trwały nadal.

Cytuj:
Byłam w ostatni weekend (ŚDM) w Gdańsku. W pewnym momencie zostałam sama, gdyż postanowiłam odpocząć (godziny łażenia po Twierdzy Wisłoujście i Westerplatte). Tuz obok siedzieli młodzi mężczyźni z plecakami rozmawiający na pewno nie po angielsku ani niemiecku, a wyglądający bardzo wschodnio. Podejrzenie (od czasu do czasu rozglądali się) - muzułmanie i ... myśl: o cholera :D, ale od razu inna: i co zrobiło ze mnie to i inne forum? Zastraszoną babę? Nie, nie będę się bała dla samego strachu. Nie każdy muzułmanin to terrorysta..
Dlaczego to piszę? Ano dlatego, że to media, fora itp. potęgują w nas strach.

Ja parę miesięcy temu prawie bym spanikował, bo w tramwaju myślałem, że ktoś zostawił samotną torbę. Tak, psychoza strachu udziela się, wiem, jak trudno się od niej odgraniczyć.

Cytuj:
Nie oznacza to, że należy być beztroskim, bo jesli nie terroryści to:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... otych.html
Wprawdzie az tak wiekowa nie jestem, ale nie miałabym szans wobec przemocy.

To "dowód anegdotyczny". Równie dobry, jak historia polki, która na motocyklu samotnie przemierzała Syrię niedługo przed aktualną wojną.

http://www.publio.pl/kobieta-na-motocyk ... 04091.html

Czytałem fragmenty i komentarze w internecie, wyłania się obraz kraju gościnnego i nad wyraz bezpiecznego. To też prawda, to też jest pewna twarz islamu. Nie tak rozpowszechniona medialnie, jak obecna twarz terroryzmu, przez to jednak nie mniej prawdziwa.

...

(Koh 3:1nn)

Cz sie 04, 2016 19:38
Moderator

Helenka napisał(a):

No i? Gdzie było najwięcej ataków terrorystycznych? Nie w Afganistanie, Syrii i tamtych rejonach?
Jaki procent było motywowane religijnie?
Z tego wniosek, ze ataki w Europie są motywowane politycznie.

Jak to policzyłaś?

Cz sie 04, 2016 20:34
Zobacz profil WWW
Czytałeś te wklejone linki, czy wkleiłes bez czytania? W drugim z nich wyraźnie stoi, ze religijnych przecietnie 5 czy , a pozostałych ponad 100 i więcej (nie chce mi sie raz jeszcze otwierać linka).

Cz sie 04, 2016 20:39
Moderator

Zobacz:
- tabelkę motywacji zamachów - na 774 zamachów 395 miało motywację religijną, a co do 132 nie mamy danych
- tabelkę ofiar wg organizacji, która stała za zamachem gdzie 70% ujawnionych organizacji to organizacje islamskie

Cz sie 04, 2016 21:16
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Zobacz:
- tabelkę motywacji zamachów - na 774 zamachów 395 miało motywację religijną, a co do 132 nie mamy danych
- tabelkę ofiar wg organizacji, która stała za zamachem gdzie 70% ujawnionych organizacji to organizacje islamskie

No własnie, w Europie:
2009 - religijne 1, pozostałe 293
2010- rel. 3, pozostałe 246
2011 - rel. 0, pozostałe 274
2012- rel. 6, pozostałe 213
2013 - rel. 1, pozostałe 151
2014 - rel. 2, pozostałe 197
Globalnie religijne 85%
bert04 napisał(a):
Na takie coś nie musisz wskazywać,

Tobie nie muszę, ale niektórym tak.
bert04 napisał(a):
Jednakże należy oddzielić pewne pojednawcze wypowiedzi papieża od czysto liczbowego postrzegania rzeczywistości.

Ależ ja mam na uwadze fakty. Jednakże "zło dobrem zwyciężaj" powinno być na pierwszym miejscu. Agresja rodzi agresję i tak się stało z islamem, gdy USA chciało ich ucywilizowac, a tak na prawdę szli po ropę.
bert04 napisał(a):
Z drugiej strony, przy całej poprawności politycznej nie należy przeaczać, że w ostatnich czasach to Islam, a konkretnie pewien krąg kulturowy w jego obrębie, jest odpowiedzialny za nadproporcjonalnie dużą część przemocy na świecie.

Dokładnie; w ostatnich czasach. Dlaczego? Odpowiedź skrótowa wyżej.
bert04 napisał(a):
Ja parę miesięcy temu prawie bym spanikował, bo w tramwaju myślałem, że ktoś zostawił samotną torbę. Tak, psychoza strachu udziela się, wiem, jak trudno się od niej odgraniczyć.

No i na tym zalezy terrorystom. Na psychozie strachu.
bert04 napisał(a):
To "dowód anegdotyczny".

Czy taki anegdotyczny? Wystarczy poczytać kroniki policyjne.

Cz sie 04, 2016 21:32
Post Re: Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
Cytuj:
Czechy: muzułmanie przyszli na Mszę, by potępić terroryzm
Około 80 muzułmanów z Czech i innych krajów zgromadziło się przed kościołem Najświętszego Serca Pana Jezusa w Pradze, by zaprotestować przeciwko wzrastającej przemocy w Europie.[...]
Niektórzy wyznawcy islamu mieli ze sobą banery z napisem "Terroryzm nie jest religią". Na innym nad mapą Republiki Czeskiej widniał napis: "Wszyscy pod jednym dachem".

Romana Červenková z islamskiego ośrodka Al Firdaus, który zorganizował to wydarzenie, przyznała, że muzułmanie padali ostatnio ofiarą słownych ataków w Czechach. - Rozumiem, że Czesi się boją. Dlatego tu jesteśmy, by pokazać im, że potępiamy terroryzm - powiedziała czeska muzułmanka.
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... oryzm.html
http://religie.wiara.pl/doc/3374173.Cze ... li-na-Msze

Pt sie 12, 2016 15:18

Potrzeba jasnych słów i gestów – uważa bp Camillo Ballin wikariusz apostolski dla Arabii Północnej.
Cytuj:
„Jeden z moich islamskich przyjaciół, wybitny naukowiec z uniwersytetu kairskiego i zwolennik krytycznej interpretacji Koranu, powiedział mi kiedyś, że muzułmanie umiarkowani często są mistrzami dwulicowości. Bo cóż zrobili? Niespodziewanie kilka tygodni temu pojawili się w kościele po zabójstwie ks. Hamela. Dla mnie był to bardziej gest emocjonalny niż prawdziwe zajęcie stanowiska przeciwko czemuś. Ja oczekiwałbym czegoś poważniejszego. Oczywiście można przyjść do kościoła, modlić się za chrześcijan, ale to niczego nie zmienia. W ten sposób tracimy tylko czas. Ja wolałbym gestu bardziej świeckiego – mówi Radiu . Watykańskiemu bp Camillo Ballin. – Publicznie, w sposób obywatelski, nigdy nie zajęli stanowiska, by powiedzieć, że to nie jest islam. Czy możemy przekonać świat, że w islamie nie ma przemocy, jeśli ci muzułmanie „umiarkowani” nigdy nie zajęli stanowiska, by pokazać światu, że to nie jest prawdziwy islam? Nigdy tego nie zrobili. Pokazują się teraz w kościele, ale to nie jest najlepsze miejsce, by przekonać świat, że w islamie nie ma przemocy. Muszą zająć stanowisko w sposób o wiele poważniejszy, bardziej radykalny, w wywiadach, w decyzjach również politycznych, w jasnych i mocnych słowach, by powiedzieć, że to nie jest prawdziwy islam. Do tej pory tego nie zrobili i wydaje mi się, że nadal tego nie robią”.

So sie 20, 2016 20:38
Może część dwulicowa, a część po prostu sie boi.
Przecież najwięcej ofiar jest w zamachach wymierzonych przez radykałów w wyznawców islamu - Irak, Afganistan, Pakistan, co kilka dni spływają krwią

N sie 21, 2016 7:10
proteom napisał(a):
Publicznie, w sposób obywatelski, nigdy nie zajęli stanowiska, by powiedzieć, że to nie jest islam.

Na prawdę? A to co?
http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... Id,1922591
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... ryzmu.read
http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/art ... owcow.html
Możesz znaleźć także oficjalne wypowiedzi immamów.

N sie 21, 2016 20:10

medieval_man napisał(a):
Zobacz:

Gdyby potraktować każdą bombę NATO-wską zabijającą cywilów jako zamach. To NATO byłoby największym terrorystą. A Bush największym terorystą ostatnich lat. Nawet dziś od natowskich bomb ginie dziennie setki ludzi.
Gdy zabijasz komuś brata, siostrę lub dziecko bombą z samolotu to się nie dziw ze ten ktoś zostaje terrorystą.
Ja muzułman nawet rozumie. Bo gdyby Polskę ktoś zaatakował jak Irak aby kraść surowce naturalne i stawiać mac donaldy. A przy tym zabił kilka osób z moich znajomych lub rodziny. To tez bym dołączył do jakiś fanatyków walczących z okupantem.

Pn sie 22, 2016 2:52
bez komentarza:
Cytuj:
Papież Franciszek zapłaci za kilkumiesięczny wynajem pokoju dla syryjskiego uchodźcy z Aleppo, który mieszka w Łodzi. Zadeklarował to abp Konrad Krajewski, jałmużnik papieski, który pielgrzymuje pieszo na Jasną Górę. Podczas jednego z etapów dowiedział się, że armeński katolik, Norair Iskandar, szuka taniego lokum. Natychmiast zadeklarował: "Papież zapłaci za wynajem".

Norair Iskandar jest w Polsce od kilku dni i stara się o status uchodźcy. Jedne z pierwszych kroków w naszym kraju stawia w... pieszej pielgrzymce na Jasną Górę. Jej uczestnicy mogli go poznać już podczas Mszy św. rozpoczynającej wędrowanie. Odczytał wtedy jedno z wezwań modlitwy wiernych, po arabsku. "Módlmy się za narody ciepiące z powodu wojny, prośmy zwłaszcza za Syrię, Irak, Jemen, Ukrainę. Niech modlitwy Kościoła i cierpienie niewinnych wyproszą u Boga dar pokoju i sprawiedliwości" - brzmiały jego słowa przetłumaczone na język polski. Później Norair miał okazję opowiadać o sytuacji w swoim kraju w jednej z grup, a w innej modlić się po arabsku modlitwą różańcową.
http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... odzcy.html

Śr sie 24, 2016 6:45
Helenka napisał(a):
bez komentarza:
Cytuj:
Papież Franciszek zapłaci za kilkumiesięczny wynajem pokoju dla syryjskiego uchodźcy z Aleppo, który mieszka w Łodzi. Zadeklarował to abp Konrad Krajewski, jałmużnik papieski, który pielgrzymuje pieszo na Jasną Górę. Podczas jednego z etapów dowiedział się, że armeński katolik, Norair Iskandar, szuka taniego lokum. Natychmiast zadeklarował: "Papież zapłaci za wynajem".

Norair Iskandar jest w Polsce od kilku dni i stara się o status uchodźcy. Jedne z pierwszych kroków w naszym kraju stawia w... pieszej pielgrzymce na Jasną Górę. Jej uczestnicy mogli go poznać już podczas Mszy św. rozpoczynającej wędrowanie. Odczytał wtedy jedno z wezwań modlitwy wiernych, po arabsku. "Módlmy się za narody ciepiące z powodu wojny, prośmy zwłaszcza za Syrię, Irak, Jemen, Ukrainę. Niech modlitwy Kościoła i cierpienie niewinnych wyproszą u Boga dar pokoju i sprawiedliwości" - brzmiały jego słowa przetłumaczone na język polski. Później Norair miał okazję opowiadać o sytuacji w swoim kraju w jednej z grup, a w innej modlić się po arabsku modlitwą różańcową.
http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... odzcy.html

Odpowiedzą Ci argumentem jaki cytuje o. Grzegorz Kramer - papież Franciszek ma złych doradców.

Śr sie 24, 2016 7:07
I po raz kolejny w historii papiez pokazuje lokalnym biskupom i ksiezom w Polsce, jak maja postepowac.

A oni wszyscy maja wazniejsze problemy i nie beda sie wiernym narazac dzialajac ewangelicznie.

Śr sie 24, 2016 7:08
I tak w kwestii milczenia (podobno) dostojników muzułmańskich:
Cytuj:
Król Maroka Mohamed VI wezwał do stworzenia wspólnego frontu przeciwko dżihadystom. Monarcha należy do dynastii Alawitów, której protoplasta Al-Hassan Ad-Dakhil był potomkiem proroka Mahometa.

W obliczu "rozprzestrzeniania się obskurantyzmu", powołującego się na religię, "wszyscy: muzułmanie, chrześcijanie i żydzi powinni stworzyć wspólny front przeciwdziałający wszelkim formom fanatyzmu, nienawiści i zamknięcia w sobie" - stwierdził król w przemówieniu do narodu, wygłoszonym 20 sierpnia.
http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-sw ... stami.html

Śr sie 24, 2016 17:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 182  Następna strona