Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 3:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Johnny99 napisał(a):
Obawiasz się i jesteś zdania, bo jesteś antypisowcem. Twoje prawo.

Niby niewiele, ale w dzisiejszej Polsce takie prawo to wręcz rarytas :oops:

Johnny99 napisał(a):
Ja jednak wolałbym, żeby wśród ekspertów agencji międzynarodowych, zwłaszcza takich, co to wystarczy im zmienić jedną literkę na inną, by dana waluta poleciała w dół, nie było antypisowców czy antypeowców (albo, że sobie pozwolę na prywatę, antykolibrów), tylko rozważni analitycy, opierający swoje oceny na twardych faktach.

Dlaczego uważasz, że nie są to rozważni analitycy? Bo nie zgadzasz się z ich oceną? Gdyby nie byli to rozważni analitycy, to nikt by nawet nie zauważył ich ratingu.
Oczywiście rozważni analitycy też mogą się mylić, w ostatecznym rozrachunku i tak rynek zadecyduje, co z tym fantem zdobić. Można powiedzieć, że rynek już wcześniej wyraźnie obniżył rating Polski, o czym świadczy relatywna słabość naszych indeksów giełdowych w ostatnim półroczu. W stosunku do tych spadków zamieszanie po decyzji S&P jest ledwie zauważalne.

Johnny99 napisał(a):
Skoro jesteśmy na wojnie, nie ma miejsca na subtelności.

Pewnie masz sporo racji. Różnić się będziemy w ocenie, kto tę wojnę polsko-polską ponownie rozpętał :evil:

Śr sty 20, 2016 10:18

SweetChild napisał(a):

Dlaczego? Jak słyszę głosy w rodzaju "na PiS głosowało tylko 18% Polaków" (nawiasem mówiąc, do tej pory tego rodzaju argumenty były zawsze wyśmiewane), to można odnieść wrażenie, że w Polsce są właściwie sami antypisowcy :mrgreen:

Cytuj:
Dlaczego uważasz, że nie są to rozważni analitycy?

Napisałem o tym wyżej.

Cytuj:
Gdyby nie byli to rozważni analitycy, to nikt by nawet nie zauważył ich ratingu.

Wystarczy, że są powszechnie uważani za rozważnych analityków, albo że z innych powodów ich analizy traktuje się tak, jakby były sporządzane przez rozważnych analityków, niezależnie od rzeczywistej opinii na ich temat.

Cytuj:
Pewnie masz sporo racji. Różnić się będziemy w ocenie, kto tę wojnę polsko-polską ponownie rozpętał :evil:

Nikt jej ponownie nie rozpętał, bo ona się nigdy nie zakończyła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 20, 2016 10:26

SweetChild napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Obawiasz się i jesteś zdania, bo jesteś antypisowcem. Twoje prawo.

To prawda, po czystkach w mediach z roku 92, 96 i 10 panowała pełna wolność wypowiedzi. Wprawdzie tylko dla jednej opcji politycznej. Ale wolność. Nie to co teraz, gdy większość mediów opanowana przez eurokomunę szczuje na prezydenta, rząd i PiS. Prawo do ujadania w gronie lisów (wczoraj w Warszawie widziałem lisa na ulicy, takiego na czterech łapach i z kitą, której nie odrzucił) można nazwać nie tylko rarytasem, ale też bohaterstwem.

SweetChild napisał(a):
...
Dlaczego uważasz, że nie są to rozważni analitycy? Bo nie zgadzasz się z ich oceną? Gdyby nie byli to rozważni analitycy, to nikt by nawet nie zauważył ich ratingu.
Oczywiście rozważni analitycy też mogą się mylić, w ostatecznym rozrachunku i tak rynek zadecyduje, co z tym fantem zdobić. Można powiedzieć, że rynek już wcześniej wyraźnie obniżył rating Polski, o czym świadczy relatywna słabość naszych indeksów giełdowych w ostatnim półroczu. W stosunku do tych spadków zamieszanie po decyzji S&P jest ledwie zauważalne.

Dlatego, że jest agencja analizujące wypowiedzi medialne, a w mniejszym stopniu tendencje i wskaźniki ekonomiczne. Dlatego, że mie sporo wpadek. Dlatego, że za te wpadki muszą płacić odszkodowania.

SweetChild napisał(a):
...

Może ci, którzy 11 lat temu zaczęli szczuć? A potem opanowali media i prowadzili 10 letnią kampanię nienawiści? A może ci, którzy obecnie atakują? I to nie tylko na forum wewnętrznym, ale i międzynarodowym.

Śr sty 20, 2016 10:36

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Dlaczego?

Dlatego, że gratis, a nie za cenę bycia zdrajcą. Jak masz szczęście, to załapiesz się na promocyjną cenę niepełnosprawności umysłowej.

Johnny99 napisał(a):
Nikt jej ponownie nie rozpętał, bo ona się nigdy nie zakończyła.

Ale przygasła, bo antypisowcy sami byli zmęczeni rządami PO. Wystarczyło nie dolewać oliwy do ognia.

andej napisał(a):
Dlatego, że jest agencja analizujące wypowiedzi medialne, a w mniejszym stopniu tendencje i wskaźniki ekonomiczne. Dlatego, że mie sporo wpadek. Dlatego, że za te wpadki muszą płacić odszkodowania.

Oczywiście nie odbieram nikomu prawa do ignorowania ratingu S&P, sam też podchodzę do nich z dystansem. Ale nie zmienia to faktu, że mają liczącą się markę na rynku. Dlatego ja się nad tą oceną przynajmniej zastanowię, zamiast z góry ją odrzucać jako część wielkiego, ogólnoświatowego spisku przeciw PiS.

Śr sty 20, 2016 11:05

SweetChild napisał(a):
Dlatego, że gratis, a nie za cenę bycia zdrajcą. Jak masz szczęście, to załapiesz się na promocyjną cenę niepełnosprawności umysłowej.

Obawiam się, że przestaję rozumieć tę nowomowę :|

Cytuj:
Ale przygasła, bo antypisowcy sami byli zmęczeni rządami PO. Wystarczyło nie dolewać oliwy do ognia.

Szczerze mówiąc, jakiegoś istotnego przygaśnięcia nie zauważyłem, a już zwłaszcza nie zauważyłem, by wywołało je zmęczenie rządami PO. Ale być może tu też nie bardzo chwytam, o co ci właściwie chodzi :roll:

Cytuj:
zamiast z góry ją odrzucać jako część wielkiego, ogólnoświatowego spisku przeciw PiS.

Ale co to znaczy: odrzucać? W dodatku "z góry"? Przecież ja nie wiem, jaka jest "naprawdę" wiarygodność kredytowa Polski, zresztą nigdy Polsce niczego nie pożyczyłem :roll: Ja się odwołałem do uzasadnienia tej decyzji, z której np. wynika, że "osłabianie kluczowych instytucji" jest wynikiem działania wyłącznie nowego rządu - co jest oczywistą nieprawdą (a nie opinią), a nadto budzi wątpliwości w kontekście faktu (gromko obwieszczanego), że jest to pierwsza w historii obniżka ratingu dla Polski - tak, jakby nigdy wcześniej w Polsce nie "osłabiano kluczowych instytucji" (przykładowo, sama Konstytucja z 1997 r. znacząco osłabiła pozycję Sejmu względem TK, by nie szukać daleko) albo nie zwiększano deficytu - co jest nieprawdą równie oczywistą (a nie opinią). Stąd moje wątpliwości co do tego, czy analizy zostały przeprowadzone rzetelnie, wyłącznie na podstawie gołych faktów, zwłaszcza w kontekście tego, jaką reputację (na starcie) ma PiS wśród zachodnich elit, na co zresztą sam wskazywałeś.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 20, 2016 11:37

Gdybym robił coś zle, ogłaszałbym całemy światu, że bezpodstawnie ...
Przecież to w imię ..., dzięki temu będzie ..., dopiero teraz ...

Пусть всегда будет солнце.

Ot, i cała filozofia.

Śr sty 20, 2016 11:44

miej nadzieje niewiarku ze przy nastepnych wyborach twoj ulubiony " panbuczek " wyslucha ciebie i twoje ulubione ugrupowanie zwyciezy w wyborach . i pospiewasz wtedy sobie twoja ulubiona piosenke " pusc wsjegda budzjet sonce " . ot i cala filozofia .

Śr sty 20, 2016 11:55
Johnny99 napisał(a):
przykładowo, sama Konstytucja z 1997 r. znacząco osłabiła pozycję Sejmu względem TK, by nie szukać daleko.

Naprawdę dałeś taki przykład? Konstytucji z 1997r. popartej w referendum. Konstytucji, która wreszcie ostatecznie zerwała z porządkiem prawnym z 1952r. ? Pierwszej w pełni wolnej powojennej konstytucji?
Chyba troszkę niefortunny.

Śr sty 20, 2016 12:10
Krótko i węzłowato:
Twierdzić, że "RZĄD TO JEST TO SAMO, CO OJCZYZNA" może tylko dureń, który nie wie, co mówi, albo osoba dążąca do pełnego autorytaryzmu, w którym rzeczywiście wódz=partia=rząd=naród=ojczyzna.

Śr sty 20, 2016 12:11

Johnny99 napisał(a):
Obawiam się, że przestaję rozumieć tę nowomowę :|

To akurat jest proste jak konstrukcja cepa: antypis = zdrajca. W wersji lajt antypis = niesprawnie myślący. Taką linię ma nasza władza.

Johnny99 napisał(a):
Ja się odwołałem do uzasadnienia tej decyzji, z której np. wynika, że "osłabianie kluczowych instytucji" jest wynikiem działania wyłącznie nowego rządu

Twoja nadinterpretacja.

Johnny99 napisał(a):
a nadto budzi wątpliwości w kontekście faktu (gromko obwieszczanego), że jest to pierwsza w historii obniżka ratingu dla Polski - tak, jakby nigdy wcześniej w Polsce nie "osłabiano kluczowych instytucji" (przykładowo, sama Konstytucja z 1997 r. znacząco osłabiła pozycję Sejmu względem TK, by nie szukać daleko) albo nie zwiększano deficytu - co jest nieprawdą równie oczywistą (a nie opinią).

Przecież w uzasadnieniu nie jest napisane, że pierwszy raz zwiększono deficyt albo pierwszy raz osłabiono kluczowe instytucje. Nigdzie nie jest też napisane, że są to jedyne kryteria brane pod uwagę przy ocenie wiarygodności kredytowej.

Śr sty 20, 2016 12:16
akruk napisał(a):
Krótko i węzłowato:
Twierdzić, że "RZĄD TO JEST TO SAMO, CO OJCZYZNA" może tylko dureń, który nie wie, co mówi, albo osoba dążąca do pełnego autorytaryzmu, w którym rzeczywiście wódz=partia=rząd=naród=ojczyzna.

Odnieś się lepiej do całego fragmentu wypowiedzi premier Szydło, a nie wyrwanego z kontekstu pojedynczego zdania. Będzie to o wiele ciekawsze od tej manipulacji, którą właśnie usiłujesz przepchnąć jako prawdę.

Śr sty 20, 2016 12:25

Dariusz-555 pisze;
Cytuj:
miej nadzieje niewiarku ze przy nastepnych wyborach twoj ulubiony " panbuczek " wyslucha ciebie i twoje ulubione ugrupowanie zwyciezy w wyborach . i pospiewasz wtedy sobie twoja ulubiona piosenke " pusc wsjegda budzjet sonce " . ot i cala filozofia .

@Dariusz-555:
No jestem zdruzgotany. Jestem niewierzący. Po co te wszystkie brednie?

A gdybym nawet wierzył, to bez mrugnięcia okiem wybrałbym Boga, a nie Twojego panbuczka.
Kumasz?

Piosenka 'Пусть всегда будет солнце" jest śliczna.
Niestety brzydzą jej urok skojarzenia z CCCP, tamtym ustrojem.

Śr sty 20, 2016 12:28
W każdym razie Premier Beata Szydło wróciła wczoraj z PE z tarczą,a Platformersi i KODowcy z Kijowskim na czele na tarczy.

Śr sty 20, 2016 12:46
gita napisał(a):
W każdym razie Premier Beata Szydło wróciła wczoraj z PE z tarczą,a Platformersi i KODowcy z Kijowskim na czele na tarczy.

Gdyby wróciła z tarczą, to procedura zostałaby zakończona. Wątpliwości zostały by rozwiane.

A procedura nadal jest kontynuowana.

Śr sty 20, 2016 12:50
Moderator

To prawda. Niczego porządnie nie wyjaśniła, tylko mówiła nie na temat.

Alus napisał(a):
Kiepscy analitycy......bo gołym okiem widać, bez nadmiernego główkowania wiadomo o co chodzi.....o zakrzyczenie faktu, że król jest nagi.
Naobiecywał multum, a możliwości wypełnienie obietnic mikre, to wdraża się od wieków znaną taktykę .....miast chleba igrzyska.

Nie sądzę, aby Kaczyński miał zamiar latami robić awantury polityczne w celu odwrócenia uwagi od obietnic wyborczych. To nie jest taki wielki problem, aby je spełnić w dostatecznym (i rozsądnym) stopniu - wystarczy coroczny wzrost PKB. Trzeba by to tylko robić powoli, a nie przyspieszać do przesady aż zaszkodzi się gospodarce.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sty 20, 2016 13:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 622  Następna strona