Trudne pytania - tragedia w Afganistanie.
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Aha, i jeszcze jedno.
Dlaczego obrano taką taktyke obrony?
Bo dla wszystkich jest ona wygodna.
Żołnierze szeregowi zwariowali i przez to nie poniosą żadnej odpowiedzialności, jak i Ci którzy naprawdę zawinili, tzn. te osoby, które wprowadziły ich w błąd, czyli wyżsi rangą oficerowie.
Będzie wilk syty i owca cała a prawda zostanie zakopana głęboko.
|
| Wt maja 13, 2008 19:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby napisał(a): shark napisał(a): (...)Skoro wysłała to nie po to by paradowali w reprezentacyjnych mundurach na ulicach miast, ale po to by walczyli. (...)
Ci też nie mordowali w mundurach paradnych  Twoja znajomość spraw wojskowych jest porażająca i potwierdzająca moje poprzednie przypuszczenia. Gdybyś tylko sie otarł o wojsko to wiedziałbyś, że ci panowie na zdjęciu nie sa w mundurach paradnych a w takich jakie wtedy obowiązywały. Poza tym to ziwerzchnicy (plus ochorna), a nie szeregowcy. Cytuj: b]USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny...
Ten przepis jest skuteczny tylko w warunkach pokoju. W czasie wojny jest on g... wart. O tym nasza cywil-banda politykierów powinna dobrze wiedzieć. Cytuj: Ile lat już nosisz mundur generale I od kied Nie jestem genrałem, ale mam wieksza wiedzę o wojsku niż cywilny ignorant, który najprawdopodobniej nigdy munduru nawet nie powąchał, a którym z całą pewnością jesteś Gruby TY. Nie będę się zreszta powtarzał co miałem na temat twoich własciwościach napisać, napisałem w poprzednim poście. Ty tylko kolejny raz potwierdziłeś swój brak wiedzy w tym temacie. Cytuj: Gdzie tak jest, bo to co piszesz przypomina mi raczej praktyki stosowane w SS.
Tak jest na całym swiecie w każdej armii, która uczestniczy w wojnie.
Bzdury o rycerskości to mozna wyczytać tylko w romantycznych powieściach lub usłyszeć z ust ludzi nie mających zielonego pojęcia o wojsku
|
| Wt maja 13, 2008 22:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ten przepis jest skuteczny tylko w warunkach pokoju. W czasie wojny jest on g... wart. O tym nasza cywil-banda politykierów powinna dobrze wiedzieć.
No właśnie, a My jesteśmy w stanie pokoju, czy tez wojny bo sam nie wiem?
Czy prawnicy wojskowi zastanawiali się nad tym, w jakim aspekcie to rozpatrywać?
Czy oni w ogóle nad czymś się zastanawiają?
|
| Wt maja 13, 2008 23:14 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
shark napisał(a): Gruby napisał(a): shark napisał(a): (...)Skoro wysłała to nie po to by paradowali w reprezentacyjnych mundurach na ulicach miast, ale po to by walczyli. (...)
Ci też nie mordowali w mundurach paradnych  Twoja znajomość spraw wojskowych jest porażająca i potwierdzająca moje poprzednie przypuszczenia. Gdybyś tylko sie otarł o wojsko to wiedziałbyś, że ci panowie na zdjęciu nie sa w mundurach paradnych a w takich jakie wtedy obowiązywały. Poza tym to ziwerzchnicy (plus ochorna), a nie szeregowcy. (...)
Jezeli Twoja wiedza o wojsku jest taka sama jak znajomość j. polskiego, to nie dziwię sie że piszesz brednie.
Przecież nie napisałem że ci zbrodniarze na zdjeciu sa w mundurach paradnych!
Przeczytaj ze trzy razy, to co napisałem, a potem poproś jakiegoś milicjanta, żeby Ci wytłumaczył, co przeczytałeś
A poza tym w areszcie pozostali nie szeregowcy lecz ich dowodcy
Ps.
Twoje twierdzenie, że ja nie wąchałem munduru nie jest odpowiedzią na moje pytanie ile lat Ty nosiłes mundur i jaki to był mundur
Starczy Ci inteligencji aby odpowiedzieć na te proste pytania 
|
| Śr maja 14, 2008 8:39 |
|
 |
|
SweetChild
|
shark napisał(a): Cytuj: Gdzie tak jest, bo to co piszesz przypomina mi raczej praktyki stosowane w SS. Tak jest na całym swiecie w każdej armii, która uczestniczy w wojnie. Bzdury o rycerskości to mozna wyczytać tylko w romantycznych powieściach lub usłyszeć z ust ludzi nie mających zielonego pojęcia o wojsku
Mi nie chodzi o rycerskość, ale o zwykłą przyzwoitość, która nie pozwala strzelać do cywili. Jeśli żołnierz ma obowiązek wykonać nawet zbrodniczy rozkaz (typu rozstrzelanie kobiet i dzieci), bo inaczej sam zostanie rozstrzelany, to czym armia różni się od gangu albo innej organizacji przestępczej o charakterze zbrojnym?
I powtórzę, nie chodzi mi o rycerskość czy bohaterstwo typu "żołnierz pod ostrzałem wynosi ranne dzieci z pola walki". Chodzi o przyzwoitość typu "żołnierz nie strzela do bezbronnych kobiet i dzieci". A cywile mają psi obowiązek domagać się, aby armia finansowana z ich podatków zachowywała chociażby podstawowe standardy, inaczej nie będziemy niczym różnić się od Niemców z czasów III Rzeszy.
|
| Śr maja 14, 2008 10:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Chodzi o przyzwoitość typu "żołnierz nie strzela do bezbronnych kobiet i dzieci
Czy sugerujesz, że nasi szeregowi mieli pełną świadomośc do kogo strzelaja, bo mi wcale nie wydaje się to tak oczywiste.
|
| Śr maja 14, 2008 12:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Cytuj: Chodzi o przyzwoitość typu "żołnierz nie strzela do bezbronnych kobiet i dzieci Czy sugerujesz, że nasi szeregowi mieli pełną świadomośc do kogo strzelaja, bo mi wcale nie wydaje się to tak oczywiste.
Osiris, nie jestem zbyt wielkiego mniemania o inteligencji tych wojaków, ale chyba nie są aż takimi kretynami, żeby nie wiedzieć, że we wsiach mieszkają ludzie, a nie łosie 
|
| Śr maja 14, 2008 12:42 |
|
 |
|
SweetChild
|
osiris napisał(a): Cytuj: Chodzi o przyzwoitość typu "żołnierz nie strzela do bezbronnych kobiet i dzieci Czy sugerujesz, że nasi szeregowi mieli pełną świadomośc do kogo strzelaja, bo mi wcale nie wydaje się to tak oczywiste.
W tej konkretnej sprawie nic nie sugeruję, bo nie mam o niej większego pojęcia. Zdaję się na ocenę sądu (i czytam posty w tym wątku).
Natomiast odnoszę wrażenie (może mylne), że niektórzy forumowicze byliby skłonni przymknąć oko na takie praktyki, wrzucając je do wora "działania wojenne". Ja z kolei uważam, że jeśli świadomie strzelali do cywili, to są zbrodniarzami. Tłumaczenie "bo dowódca mi kazał" może być co najwyżej okolicznością łagodzącą (o ile oczywiście dowódca faktycznie wydał taki rozkaz).
|
| Śr maja 14, 2008 12:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: jeśli świadomie strzelali do cywili, to są zbrodniarzami
JEŚLI
Inna sprawa to specyfika tamtych konfliktów.
Nia ma tam oczywistego rozróżnienia kto cywil a kto wojskowy.
Talibowie nie noszą mundurów (jeśli tak to proszę mnie sprostować i wskazać jakoweś zdjęcie wyróżzniające Taliba od cywila), a rewelacyjna konstatacja Grubego, iż we wsi mieszkają (i przebywają tam) jedynie i wyłącznie cywile zasługuje na Nagrodę Nobla w dziedzinie inteligencji.
Ciekawe co w takim razie robili podczas II wojny światowej nasi partyzanci we wsi i czym się różnili z wyglądu od cywili? (oprócz broni, którą przecież można ukryć pod ubraniem)
|
| Śr maja 14, 2008 14:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): (...) Ciekawe co w takim razie robili podczas II wojny światowej nasi partyzanci we wsi i czym się różnili z wyglądu od cywili? (oprócz broni, którą przecież można ukryć pod ubraniem)
Brawo Osiris Wiedziałem, że wcześniej czy później pokażesz swoją prawdziwą naturę i usprawiedliwisz zbrodnie niemieckich żołdaków mordujących mieszkańców Michniowa i setek innych polskich wsi oraz rozstrzeliwujacych polskich bandytów w miarę zdobywania kolejnych rejonów powstańczej Warszawie.
|
| Śr maja 14, 2008 15:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby normalny to Ty nie jesteś, co można wywnioskować z Twojego ostatniego posta.
Zamiast merytorycznie ripostować moje uwagi co do niemożności rozróżnienia w Afganistanie cywilów od partyzantów, piszesz głupoty o mojej rzekomej akceptacji zbrodnii niemieckiej.
Jak widać przyszpiliłem Ciebie tym argumentem i z powodu niemożności udzielenia mi mądrej odpowiedzi piszesz ze złości głupoty. 
|
| Śr maja 14, 2008 16:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Gruby normalny to Ty nie jesteś, co można wywnioskować z Twojego ostatniego posta. Zamiast merytorycznie ripostować moje uwagi co do niemożności rozróżnienia w Afganistanie cywilów od partyzantów, piszesz głupoty o mojej rzekomej akceptacji zbrodnii niemieckiej. Jak widać przyszpiliłem Ciebie tym argumentem i z powodu niemożności udzielenia mi mądrej odpowiedzi piszesz ze złości głupoty. 
Oczywiscie nie jestem normalny tak jak Ty. I wstydziłbym sie gdybym taki był.
Dla mnie zbrodnia pozostaje zbrodnią, a zbrodniarzami pozostana na zawsze ci co strzelaja do bezbronych wsi i to niezaleznie czy nosz mundury SS czy plutonu Delta z 128 Batalionu.
A ten ci co najpierw strzelają a dopiero potem sprawdzają czy do taliba czy do kobiety lub dziecka, to banda durni jak trafnie powiedział Szczygło Nic
Ps. Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z tego, że to własnie takie tłumaczenia jak "Wykonywali rozkazy" lub "Trudno rozróznic partyzanta od cywila" ustawiają te bandę popaprańcow i durniów w jednym szeregu z faszystowskimi i bolszewickimi zbrodniarzami
|
| Cz maja 15, 2008 11:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Różnica między zbrodniarzami hitlerowskimi, a naszymi żołnierzami jest zasadnicza.
Eksterminacja polskiej, żydowskiej i innej ludności odbywała się perfekcyjnie i z premedytacją, zajadłościa oraz dokładnością prawie chirurgiczną.
Nie można pod żadnym względem stawiać znaku równości między tym co działo się podczas II wojny światowej, a teraźniejszymi zdarzeniami.
Tylko ludobójstwo w byłej Jugosławi daje się do tamtych zdarzeń porównać i nic więcej.
Twoja chora wściekłość i zarozumiałość zaciemnia Twój umysł doszczętnie.
Tylko psychiatra się z Tobą dogada, bo ja raczej nie mam szans.
|
| Cz maja 15, 2008 13:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris, wiem jaka jest różnica.
Ti nie ja lecz Ty stawiasz znak rowności broniac naszych podejrzanych o popełnienie zbrodni wojennej żołnierzy identycznymi argumentami jakimi posługiwali sie obrońcy niemieckich zbrodniarzy pacywfikujacych poslkie wszie i moerdujacych Polaków nie taylko na wsiach lecz takze w obu warszawskich powstaniach.
Przypominam, że jak dotąd nic się nie zmieniło
Sześciu żołnierzom z 18. bielskiego Batalionu Desantowo-Szturmowego prokuratura nadal zarzuca [b]zabójstwo ludności cywilnej, za co grozi kara do dożywocia; jednemu - atak na niebroniony obiekt cywilny, za co grozi do 25 lat więzienia. Prokuratura zapewnia, że postępowanie w sprawie Nangar Khel zakończy się do 30 czerwca br.[/b]
A skad iną wiadomo,ze zakończy sie aktem oskarzenia, co publicznie zapowiadali ministrowie Sprawiedliwosci i Obrony Narodowej
|
| Cz maja 15, 2008 18:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby!
Napisz również , że Paul Tibbets i Charles Sweeney to najwięksi zbrodniarze wszechczasów. Pierwszy zrzucił bombę na Hiroshimę, drugi na Nagasaki. Pierwszy zabił natychmiast ok 78 tys ludzi, drugi "tylko" 74 tys. Nie wspominam o zaginionych, rannych i ofiarach promieniowania.
Napisz oficjalnie, że ci ludzie wysłani na wojnę i wykonujący rozkazy przełożonych to ludobójcy!
Napisz również, że zbrodniarzami są piloci wykonujący naloty dywanowe na Drezno (13-14 luty 1945), śmierć wtedy poniosło ok. 40000 ludzi, w tym więźniowie i przymusowi robotnicy.
Napisz to propagandzisto! Człeku nie mający zielonego pojęcia o wojsku. Populisto o małej wiedzy! Napisz to, w końcu to niewiele koszttuje by pisać brednie pod anonimowym nickiem. Pod własnym imieniem nie odważyłbyś się na to
P.S.
Mundur nosiłem 8 lat, a gdzie i jaki to już takiemu cywilowi jak ty tłumaczył się nie będę. Zbyt głupie teksty piszesz by traktować cię jako kogoś wartościowego. Na dodatek jesteś lewakiem, a to już przepełnia czarę.
|
| Cz maja 15, 2008 20:37 |
|
|
|