Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 15:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Dziwna metamorfoza abonamentu TVP 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dziwna metamorfoza abonamentu TVP
Osiris, przestan pieprzyc glupoty, dobra? Sam wiesz, ze to jest rozwoj, ze to jest nieuniknione. Co ma z tym Donek do cholery? Ty moze chcesz zebym zaplacil tym co miszkaja pod mostem za zalozenie kontaktow, bo oswietlenia nie maja? U mnie w piwnicy z piec telewizorow, z dziesiec komputerow, przyjedz, zabierz, rozdasz. Bedziesz mogl spac spokojnie w poczuciu wypelnienia obowiazku "martwiacego sie o innych" obywatela.

Śr gru 15, 2010 17:06
Gita2 napisał(a):
Alus! Mieszkasz w większym mieście i nie jesteś moherem, a widzę, że Twoja wiedza na temat nowinek z zakresu elektroniki jest znacznie mniejsza niż moja.
Otóż ja już mam dekoder cyfrowy od lokalnego operatora o nazwie CHOPIN.
Ten operator umożliwia mi korzystanie z telewizji, internetu oraz stacjonarnego telefonu.
Mam również dwa piloty, ale spełniają one zupełnie inną rolę.
Mogę odbierać dwa programy:analogowy, lub cyfrowy i do tego potrzebne te dwa piloty.
Gdy skończy się analogowy wystarczy mi jeden pilot.
Jeśli żartowałas z tymi dwoma pilotami, to dlaczego nie ma uśmiechniętej buźki?

Wiedzą w zakresie nowinek z zakresu elekroniki nie błyszczę :(
I za bardzo nie interesuję się tv cyfrową, bo tylko z konieczności wzięłam pakiet TVcyfrowa + internet (skończyła mi się super cenowa promocja: tv analogowa + internet za 59 zł).
W efekcie mąż korzysta z cyfrówki - i jest przeszczęsliwy z kilku kanałów sportowych, a ja w swoim pokoju mam tv analogową + internet.
To mąż operuje dwoma pilotami przy tv cyfrowej.

Śr gru 15, 2010 17:25
Dural napisał(a):
Osiris, przestan pieprzyc glupoty, dobra? Sam wiesz, ze to jest rozwoj, ze to jest nieuniknione. Co ma z tym Donek do cholery? Ty moze chcesz zebym zaplacil tym co miszkaja pod mostem za zalozenie kontaktow, bo oswietlenia nie maja? U mnie w piwnicy z piec telewizorow, z dziesiec komputerow, przyjedz, zabierz, rozdasz. Bedziesz mogl spac spokojnie w poczuciu wypelnienia obowiazku "martwiacego sie o innych" obywatela.

Dural, nie zawiodłem się na tobie.
Jesteś wyrachowanym człowiekiem bez grama ludzkiego odruchu nastawiony materialistycznie do życia.
Ale nie dziwota skoro tak ślepą miłością darzysz PO i Donka, którzy są Twojego pokroju.
Dobraliście się jak w korcu maku.

Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 18:07 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 15, 2010 18:04
Dural, spokojnie.
Ja sie tylko domyslam, ze cyfrowa wlasnie do Polski wchodzi? Niektorych postep szokuje i jak zwykle wymyslaja wszystkie przeszkody, zeby go obrzydzic. Zamiast patrzec pozytywnie, co bedzie lepiej, zaraz sie dowiemy na co komu cyfrowa moze zaszkodzic.

Tu cyfrowa jest od lat i dopiero teraz niedlugo zaczna wylaczac analogowa. Ale bylo tyle lat na przestawienie sie, ze "analogowe odbiorniki" padly ze starosci. Problem maja ci bez kabla, bo musza sobie zmodernizowac anteny, a lata cale odkladali to "na pozniej", bo ... nie musieli.

Osiris, brakuje ci tych 50 zl, o ktorych Alus pisala?

Śr gru 15, 2010 18:05
Cytuj:
Niektorych postep szokuje i jak zwykle wymyslaja wszystkie przeszkody, zeby go obrzydzic. Zamist patrzec pozytywnie, co bedzie lepiej, zaraz sie dowiemy na co komu cyfrowa moze zaszkodzic.

Gita2 pisze o braku kompleksowej informacji a nie o budowaniu barykad przeciwko postępowi technicznemu.
Coś Wam się pop................ choć raczej jak zawsze przekręcacie kota ogonem, żeby wykazać iż ciemnogród chce cofnąć Polskę do średniowiecza lub nawet papirusów i pisma obrazkowego zamiast cyfrowej telewizji.
Jak by nie zauważacie że Rydzyk nie nadaje morsem lub chorągiewkami tylko z satelity, ale jak ktoś jest zaślepiony Słońcem Peru to nawet tego może nie zauważyć.

Śr gru 15, 2010 18:09

Kamala napisał(a):
Problem maja ci bez kabla, bo musza sobie zmodernizowac anteny, a lata cale odkladali to "na pozniej", bo ... nie musieli.

Za Emitelem:
Cytuj:
Czy potrzebuję specjalnej anteny, żeby móc odbierać DVB-T?

Nie ma specjalych anten do DVB-T. Do obioru telewizji cyfrowej stosuje się te same anteny, co do odbioru telewizji analogowej.
Nie ma więc potrzeby zmieniania instalacji antenowej.

Warto jednak sprawdzić jakość i stan instalacji, która do tej pory była wykorzystywana do odbioru telewizji analogowej.
Problemy z odbiorem mogą być w przypadku starych podniszczonych instalacji antenowych, anten siatkowych, w szczególności w połączeniu z silnymi wzmacniaczami szerokopasmowymi.
Te, przypominające suszarki do bielizny, konstrukcje metalowe są tak skonstruowane, aby wzmacniały moc praktycznie wszystkich sygnałów, jakie trafią w ich sieć. Niestety współcześnie poza telewizją, wiele innych usług wykorzystuje zbliżone częstotliwości radiowe, w związku, z czym anteny te nie zawsze gwarantują możliwość odbioru sygnału bez zakłóceń.

Oczywiście to nie przeczy słowom Kamali, ale myślę, że doprecyzowuje istotę problemu. Przy okazji na stronie Emitela jest wyjaśnionych wiele innych pytań odnośnie telewizji cyfrowej i to bez denerwujących komentarzy politycznych ;)

Śr gru 15, 2010 18:33
I cóż z tego że antena będzie dobra skoro telewizor analogowy?
Za to pojawią się domokrążcy, hochsztaplerzy którzy za rożne sumki będą proponować jakieś udziwnienia dla telewizorów i nowe anteny aby wycyckać naiwnych, z reguły starych, ludzi.

Śr gru 15, 2010 18:37
Ludzie, czy jest tu jakis fachowiec od telewizorow???

Przeciez osiris nas zameczy....

Napisze, jak jest u mnie, ale pewnie to i tak nic nie pomoze. :(

Mamy "nowy telewizor" (ma chyba z piec lat?), bo stary sie rozsypal. Antene satelitarna mamy na dachu od lat 10. Ma dwie glowice: jedna stara (17 lat), druga dziesiecioletnia. Kilka lat temu przeszlismy na cyfrowa, bo satelita tak przeszedl, musielismy kupic dekoder i okazalo sie, ze owa 10-letnia glowica juz cyfrowa tez odbiera, a ta stara "widzi" satelite, ale sygnalu nie przetwarza, czy cos i programy niby sciaga, ale ich nie widac fizycznie (tylko na liscie dekodera). A poniewaz nikomu nie chce sie chodzic po dachu i zmieniac glowicy (programow mamy az za duzo), wiec jest jak jest.

I teraz zagadka, przepraszam, pytanie dla fachowcow:
- czy nasz telewizor jest "cyfrowy"? A jezeli cos takiego istnieje (telwizor cyfrowy, badz analogowy), to od ilu lat te "cyfrowe" sa ogolnodostepne?
- Ile lat dziala "przecietny telewizor"? Rozumiem ze te sprzed 30 lat raczej do niczego sie nie nadaja (gora 2 programy :D ), ale te 10, 15-letnie?

Ja naiwnie uwazam, ze telewizor, to telewizor, a liczy sie sygnal, ktory on dostaje i ow sygnal jest wlasnie przetwarzany przez ow dekoder/przystawke, czy jak to zwal. Ale moze ktos mnie doksztalci?

Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 18:57 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 15, 2010 18:49
W nowszych telewizorach ta "przystawka" jest zamontowana w środku. Ja kilka miesięcy temu wyrzuciłem pięcioletni telewizor bo akurat się popsuł, a i tak planowałem ojcu kupić plazmę to i przy okazji dowiedziałem się że tamten wyrzucony potrzebowałby właśnie dekodera cyfrowego. Obojętne przy tym, czy to sygnał satelitarny czy naziemny. U mnie to kablówka, ale i to nie ma nic do rzeczy.

Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 18:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 15, 2010 18:55

Kamala napisał(a):
- czy nasz telewizor jest "cyfrowy"? A jezeli cos takiego istnieje (telwizor cyfrowy, badz analogowy), to od ilu lat te "cyfrowe" sa ogolnodostepne?

Za Emitelem (naprawdę polecam tę stronę, wszystko przystępnie opisane w formie odpowiedzi na pytania, z nią każdy może być fachowcem od telewizorów ;) ) :

Cytuj:
Co trzeba zrobić, aby móc oglądać naziemną telewizję cyfrową?

Do odbioru telewizji cyfrowej niezbędny jest dedykowany dekoder/odbiornik. W najnowszych telewizorach jest integralną częścią składową urządzenia,. W przypadku starszych telewizorów konieczne jest zakupienie zewnętrznego urządzenia - „set top box”. Urządzenie instaluje się pomiędzy anteną (instalacją antenową) a odbiornikiem telewizyjnym. Do odbioru telewizji cyfrowej DVB-T stosuje się takie same anteny na pasmo UHF jak do odbioru telewizji analogowej.

Zalecane jest stosowanie anten wieloelementowych i w miarę możliwości rezygnacja ze wzmacniaczy antenowych. Anteny pokojowe mogą być stosowane tylko w miejscach o dużym natężeniu sygnału. Antenę należy skierować na najbliższy obiekt nadawczy emitujący telewizję cyfrową DVB-T a następnie zaprogramować odbiornik, zgodnie z instrukcją użytkownika, na odbiór kanałów cyfrowych.

W Polsce do kompresji obrazu wybrano standard MPEG-4 więc nie wszystkie dekodery dostępne na europejskim rynku będą w stanie odebrać programy emitowane w Polsce. Szczegółowe wymagania dla odbiorników telewizji cyfrowej zostaną opublikowane wkrótce w przygotowywanym obecnie Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury.

Telewizja satelitarna/ kablowa to inna bajka, tutaj chodzi jedynie o telewizję naziemną.

Śr gru 15, 2010 18:55
Czyli mam racje, ze jezeli ma sie ten dekoder, to ganz pomada jaki sie ma telewizor (byle nie z polowy XX wieku)?

A ta przystawka kosztuje wg Alus 50 zl?

Śr gru 15, 2010 18:59
A ile kosztuje to już nie wiem bo jest integralną częścią telewizora. Ale z resztą chyba masz rację.

Śr gru 15, 2010 19:01
Jezeli nie masz najnowszego "cyfrowego" telewizora (czyli po prostu z wmontowana przystawka), nad czym ubolewa osiris, placzac nad losem przecietnego polskiego emeryta (rozumiem, ze nie ze sluzb mundurowach ;-) ), to musisz dokupic przystawke zewnetrzna. A Alus pisala, ze ja to kosztowalo 50zl (o ile dobrze pamietam).

Śr gru 15, 2010 19:09

Kamala napisał(a):
Czyli mam racje, ze jezeli ma sie ten dekoder, to ganz pomada jaki sie ma telewizor (byle nie z polowy XX wieku)?

Tak, znowu za Emitelem:

Cytuj:
Mam stary, kineskopowy, telewizor. Czy będę mógł odbierać naziemną telewizję cyfrową?

W tym wypadku konieczny jest zakup odpowiedniego dekodera do odbioru DVB-T, czyli set-top boxa.
Musi on być zgodny ze standardem MPEG-4, jaki jest obowiązujący dla Polski.

Kamala napisał(a):
A ta przystawka kosztuje wg Alus 50 zl?

O tym Emitel nie wspomina ;) Ale wspomina strona rządowa:

Cytuj:
Czy będę mógł korzystać ze swojego starego telewizora?

Oglądanie programów telewizji cyfrowej za pomocą dotychczas posiadanych odbiorników, które nie posiadają wbudowanej funkcji ich odbioru będzie możliwe poprzez zastosowanie specjalnej przystawki (tzw. STB ang. Set-top-box).

Czy będzie to drogie?

Szacuje się, że cena przystawki STB będzie wynosiła około 210-280 zł.

Obiło mi się o oczy, że dla tzw. najbiedniejszych przystawki mają być darmowe. Ale głowy za to nie dam, może była to jedynie propozycja.

Jeśli już miałbym się czepiać polityki informacyjnej podczas cyfryzacji w Polsce, to myślę, że słabo nagłośniony był etap wyboru standardu MPEG-4 kontra MPEG-2. W wielu krajach Europy (w tym też w Niemczech) stosowany jest starszy i słabszy MPEG-2. U nas zdecydowano się (według mnie słusznie) na MPEG-4, ale wiele stosunkowo nowych telewizorów sprzedawanych jako cyfrowe wspiera jedynie MPEG-2. Ich nabywcy faktycznie mogą czuć się zrobieni w bambuko...

Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 19:21 przez SweetChild, łącznie edytowano 2 razy

Śr gru 15, 2010 19:16
To trzeba poczekać na Alus, żeby nam powiedziała skąd ma takie informacje. Ja znalazłem jedynie artykuł sprzed roku tutaj: http://www.pcworld.pl/news/338356/UKE.d ... 50.zl.html

Śr gru 15, 2010 19:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona