Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Młoda Polska
Johnny99 napisał(a): Kael napisał(a): @Johnny99, drogi bracie. czy ty potrafisz myslec tylko partyjnie jak @quas? Dla ciebie jest tylko podzial PO (te nieobiektywne glupki) i my (oswieceni, madrzy, obiektywni, patriotyczni naprawde itp)? Oczywiście, niczego takiego nie ma Nie? To po co ni z gruszki ni z pietruszki palce ci na tastaturze PO wystukuja? Myslisz, ze poza "zwolennikami PO" cala reszta kraju uwaza wypowiedz Marysi za genialna i warto Orderu Orla Bialego, ale z rak innego prezydenta (ktory sie jeszcze nie narodzil)? Johnny99 napisał(a): Cytuj: Jakoś nie zauważyłam, by ktoś twierdził, że skoro @zefciu uznał @Johnnego99 za morderce, to @Johnny99 z tego powodu stał się mordercą  Problem w ogóle nie polega na tym, czy @Johnny99 jest mordercą "obiektywnie", czy według jakiegoś "tradycyjnego znaczenia", tylko czy @zefciu ma prawo uważać @Johnnego99 za mordercę i czy uważanie @Johnnego99 za mordercę da się pogodzić z chrześcijaństwem  Czytając twoje wypowiedzi, można mieć co do tego wątpliwości  Już tylko krok do stwierdzenia, że prawdziwy chrześcijanin ma obowiązek NIE głosować na PO / SLD / SP / PiS/ ... Nie rozumiem, co chciałaś przez to powiedzieć. Zefciowi odpowiedziałem bezpośrednio. Ta odpowiedź cię nie zadowala? Daj znać, w którym miejscu, postaram się dookreślić Dokladnie w tym miejscu, kiedy wstawilam slowa zamienne. Johnny99 napisał(a): Cytuj: P.S. To na czym polega problem wedlug @Johnnego99? A nie napisałem na czym? Cytuj: Bo wedlug mnie, na bezmyslnym, albo celowym (nad)uzywaniu w Polsce obelg pod czyims adresem. To nie była obelga, tylko polityczna ocena. Tusk nie jest znajomym Marysi, żadnej osobistej krzywdy jej nie uczynił i Marysia nigdy tego nie twierdziła, przeciwnie, powiedziała wprost, że na Tuska nie jest zła i że się za niego modli. W swojej wypowiedzi Marysia użyła kategorii politycznych ("patriota" w opozycji do "zdrajcy"). Argumenty, które przedstawiła później, również mają charakter polityczny. Marysia nie powiedziała niczego w rodzaju: "uważam Donalda Tuska za zdrajcę, ponieważ nienawidzę go jako człowieka". Taka wypowiedź faktycznie byłaby wątpliwa z punktu widzenia etyki chrześcijańskiej (chrześcijaninowi nie wolno nikogo nienawidzić). Ale takiej wypowiedzi nie było. @zefciu na pewno tez nie jest na ciebie zly i moze sie nawet za ciebie modli. A siedemnastolatka powinna wiedziec, co w jezyku polskim oznacza slowo "zdrajca". Siedmiolatka - niekoniecznie. Chrzescijanin, z tego co mi sie wydaje, powinien sie jakostam liczyc ze slowami Jezusa Chrystusa.Czyli np starac sie zyc wedlug Jego nauk. Zgoda? Nie powinien takze rozdzielac zycia i pogladow na koscielne, codzienne, polityczne i np erotyczne. No wiec, coz takiego nam Jezus powiadal o zbednych slowach? Moze @Johnny99 pamieta? Cytuj: 35 Dobry człowiek z dobrego skarbca wydobywa dobre rzeczy, zły człowiek ze złego skarbca wydobywa złe rzeczy. 36 A powiadam wam: Z każdego bezużytecznego słowa, które wypowiedzą ludzie, zdadzą sprawę w dzień sądu. 37 Bo na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów twoich będziesz potępiony». Mt12,35-37 Pasuje do Marysi lepiej? Czy znadziesz kolejne pokretne tlumaczenie, dlaczego Marysia - chrzescijanka mogla sobie wydac taka polityczna ocene, jezeli publicznie twierdzi, ze Tuska nie nienawidzi? Uwazasz, ze jak nie nienawidzi, to juz moze gadac co i kiedy chce o kazdym? I to jest ok? Jak ci sie podoba moja definicja problemu, powiazana z kultura i odpowiedzialnoscia za wlasne slowa?
|
Cz cze 12, 2014 19:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba pora ciskać buławy pod stopy Tuska. Z braku buław mogą być staniki...
"Ganhoff i Kmicic do mnie!"
|
Cz cze 12, 2014 19:36 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Myslisz, ze poza "zwolennikami PO" cala reszta kraju uwaza wypowiedz Marysi za genialna Nie, wydaje mi się, że reszta kraju ją zignorowała  Bo też i, jak napisałem w moim pierwszym poście na ten temat, nie wydaje mi się, by w ogóle było o co robić aferę. Cytuj: @zefciu na pewno tez nie jest na ciebie zly i moze sie nawet za ciebie modli. No to się bardzo cieszę Cytuj: A siedemnastolatka powinna wiedziec, co w jezyku polskim oznacza slowo "zdrajca". O święta krowo  A jak ktoś, przykładowo, powie, że Janusz Korwin-Mikke nie jest politykiem, tylko pieniaczem, to też oznacza to, że nie rozumie, co w języku polskim oznacza słowo "polityk"? Cytuj: Pasuje do Marysi lepiej? Czy znadziesz kolejne pokretne tlumaczenie, dlaczego Marysia - chrzescijanka mogla sobie wydac taka polityczna ocene, jezeli publicznie twierdzi, ze Tuska nie nienawidzi? Uwazasz, ze jak nie nienawidzi, to juz moze gadac co i kiedy chce o kazdym? I to jest ok? Ależ skąd, uważam, że prawdziwy chrześcijanin nie powinien uważać Tuska za zdrajcę  Czy prawdziwy chrześcijanin może uważać Tuska za kiepskiego premiera, to, jak rozumiem, będzie przedmiotem dalszych rozważań  Do tego, czy prawdziwy chrześcijanin może sobie pozwolić na to, by na Tuska nie głosować, dojdziemy na końcu 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 12, 2014 20:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ty masz moze problemy z odroznianiem ogolnie przyjetych znaczen i niuansow w jezyku polskim? Dla ciebie slowa slowa "polityk", "pieniacz", czy "zdrajca" maja taki sam wydzwiek, nazwijmy go .... neutralny? Uwazasz ze okreslenie premiera slowem "zdrajca" jest zamiene ze slowami " mierny premier"?
To chyba @lokis (jesli sie nie myle) pisal cos o kioskarce, ktora uzywa takze jezyka polskiego, ale w zupelnie innym celu i znaczeniach niz on... Tu moze byc podobnie.
|
Cz cze 12, 2014 20:21 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Ty masz moze problemy z odroznianiem ogolnie przyjetych znaczen i niuansow w jezyku polskim? Dla ciebie slowa slowa "polityk", "pieniacz", czy "zdrajca" maja taki sam wydzwiek, nazwijmy go .... neutralny? Uwazasz ze okreslenie premiera slowem "zdrajca" jest zamiene ze slowami " mierny premier"? No skąd, "zdrajca" jest, oczywiście, mocniejszym zarzutem 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 13, 2014 6:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Zarzutem"? Jest powaznym oskarzeniem. Mierny premier niekoniecznie szkodzi. Po prostu sie nie wyroznia na plus. Zdrajca szkodzi i to swiadomie. Nie mozna byc zdrajca przez przeoczenie.
|
Pt cze 13, 2014 7:05 |
|
 |
Johnny99
|
No to poważnym oskarżeniem, niech będzie Kael napisał(a): Zdrajca szkodzi i to swiadomie. Nie mozna byc zdrajca przez przeoczenie. Dlatego ja np. nie uważam Tuska za zdrajcę  Zdrada całego kraju to domena jednostek wybitnych. Tusk jest za cienki w uszach, żeby świadomie zdradzić Polskę  On zdradza co najwyżej partyjnych kolegów (ale to już za to notorycznie) 
|
Pt cze 13, 2014 7:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uwazasz, ze owe powazne oskarzenia mozna sobie rozsiewac jak sie chce bez uzasadnienia, bez konsekwencji i nalezy jeszcze byc za to chwalonym i stawianym za przyklad? Czego?
|
Pt cze 13, 2014 9:40 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Uwazasz, ze owe powazne oskarzenia mozna sobie rozsiewac jak sie chce bez uzasadnienia Przecież jest uzasadnienie A jakich konsekwencji byś oczekiwała? Cytuj: i nalezy jeszcze byc za to chwalonym i stawianym za przyklad? Czego? Np. tego, że Tuska zdrajcą nazywają nie tylko staruszki ze wsi, ale także młodzi ludzie.
|
Pt cze 13, 2014 10:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Np. tego, że Tuska zdrajcą nazywają nie tylko staruszki ze wsi, ale także młodzi ludzie. Młodzi kilka dekad temu wiecowali z hasłem Precz z papieżem niech żyje Stalin 
|
Pt cze 13, 2014 10:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie, wydaje mi się, że reszta kraju ją zignorowała  Bo też i, jak napisałem w moim pierwszym poście na ten temat, nie wydaje mi się, by w ogóle było o co robić aferę. Można np. - Ponażekać na standardy dyskursu publicznego zaniżanego przez środowisko gen-pat.
- Ponabijać się z gen-patriotów, którzy tak bardzo intelektualnie gonią w piętkę, że muszą robić z nieumiejącej się wysłowić gówniary bohatera.
No i oczywiście na tym forum pozostaje natrząsanie się z Johnnego, który jak zwykle wcaleniepopierapisu.
|
Pt cze 13, 2014 10:18 |
|
 |
Johnny99
|
zefciu napisał(a): [*]Ponażekać na standardy dyskursu publicznego zaniżanego przez środowisko gen-pat. Wiadomo, bo przecież wszyscy inni go nieustannie zawyżają Cytuj: [*]Ponabijać się z gen-patriotów, którzy tak bardzo intelektualnie gonią w piętkę, że muszą robić z nieumiejącej się wysłowić gówniary bohatera.[/list] Wysłowić się może nie umie, ale na piśmie jest całkiem sprawna Cytuj: No i oczywiście na tym forum pozostaje natrząsanie się z Johnnego, który jak zwykle wcaleniepopierapisu. Jak zwykle 
|
Pt cze 13, 2014 10:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Wiadomo, bo przecież wszyscy inni go nieustannie zawyżają  No średnia jest jednak wyższa. Cytuj: Wysłowić się może nie umie, ale na piśmie jest całkiem sprawna  Nawet nie wiadomo, czy ona pisała. Tak czy owak - nie wykazała tezy. Cytuj: Jak zwykle  Trzeba przyznać, że Twoje wcaleniepopieraniepisu jest zawsze źródłem dużej radości 
|
Pt cze 13, 2014 10:31 |
|
 |
Johnny99
|
zefciu napisał(a): No średnia jest jednak wyższa. Nie są mi znane takie wyliczenia Cytuj: Tak czy owak - nie wykazała tezy. Z całą pewnością każdy zwolennik PO się z tym zgodzi Cytuj: Trzeba przyznać, że Twoje wcaleniepopieraniepisu jest zawsze źródłem dużej radości  Nie moja sprawa, co komu sprawia radość 
|
Pt cze 13, 2014 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie są mi znane takie wyliczenia  Żadna partia spoza pisopalikockiego obozu nie stosuje takich technik i nie rzuca wysokokalibrowymi zarzutami bez pokrycia. Cytuj: Z całą pewnością każdy zwolennik PO się z tym zgodzi  Sam też się zgodziłeś. Jesteś zwolennikiem PO?
|
Pt cze 13, 2014 10:38 |
|
|
|