Czy działania PIS to zagrożenia dla demokracji?
| Autor |
Wiadomość |
|
Futer8
|
Jest związek. Przez walke rządzących z NBP zmienia się kurs złotówki. W końcu działania paktu "stabilizacynego" są nieprzewidywalne. Przez to, że złotówka traci na wartości, zwiększa się dług zagraniczny tudzież drożeją kredyty walutowe.
Tusk zapewne ostrzegał prawie wszystkich Polaków.
|
| Pn mar 13, 2006 17:53 |
|
|
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Futer8:
Z tym kursem to coś na rzeczy jest. To dobry kierunek myślenia. Ale wnioski to już dziedziny propagandy. Czyli tworzenia rzeczywistości z urojeń.
W ciągu ostatnich kilku lat takich pseudokryzysów (co niby Świat miał się kończyć) przeżyliśmy wiele. W biznesie ludzie kierują się nie propagandą, a trzeźwym do obłędu wyrachowaniem.
A propaganda to takie narzędzie, które służy w kapitaliźmie (przepraszam - gospodarce rynkowej) do wydojenia kolejnych jeleni, którzy tej propagandzie ulegają.
Powiedziałem wcześniej: Dobry kierunek. Pomyśl kim są te jelenie. I kto posługuje się tym narzędziem ?
A wtedy znajdziesz odpowiedzi na wiele jeszcze ciekawszych pytań.
To będzie jak objawienie !
Przesadzasz z tą walką (rządzących z NBP). Za chwilę może się okazać, że główni aktorzy Leszk B. i Jarosław K. właśnie fetują pogodzenie.
| Pn mar 13, 2006 18:23 |
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Zapomniałbym. Też beneficjentami są Imperium Agory (kapitał zakładowy 15 zł) i ... co tu wymieniać - lista byłaby długa. Wytęż się jeszcze trochę w tym swoim samodzielnym, niezależnym myśleniu, a sam dojdziesz do wniosku, że sporo jest tych osób, które ostrzegał Donald Tusk. Stanisław Adam napisał(a): Nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego między zbadaniem jak to się działo, że nie mamy takich sukcesów gospodarczych jakie moglibyśmy mieć, a kartkami, inflacją, kolejkami. To, że jakiegoś związku nie dostrzegasz, nie znaczy jeszcze, że go nie ma. Stanisław Adam napisał(a): Są inne związki, ale te odkryjesz, gdy zdobędziesz się na samodzielne, niezależne myślenie.
Tak, wtedy poznasz dobro i zło i będziesz niczym Stanisław Adam 
|
| Pn mar 13, 2006 19:08 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): To będzie jak objawienie !
Tak, Ty jeden jesteś drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie poznaje prawdy inaczej jak tylko przez Ciebie... 
|
| Pn mar 13, 2006 19:13 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
SweetChild: No Comment.
A właściwie to pytanie.
Niepokoisz się o swój portfel ? 
| Pn mar 13, 2006 19:33 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): SweetChild: No Comment. A właściwie to pytanie. Niepokoisz się o swój portfel ? 
Trochę  Zacząłem się niepokoić już w grudniu ubiegłego roku i mam nadzieję, że nie będę mądry po szkodzie. Oczywiście do końca nie wiem, czy słusznie się niepokoję i przez pierwsze miesiące tego roku przecierałem oczy ze zdumienia, patrząc na kurs PLN. Ale teraz mam coś na otarcie łez, gdy patrzę na tę demolkę III RP.
|
| Pn mar 13, 2006 19:44 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): przez pierwsze miesiące tego roku przecierałem oczy ze zdumienia, patrząc na kurs PLN Rozumiem. Dlatego że był trynd spadkowy. Tak ? Cytuj: Ale teraz mam coś na otarcie łez Też rozumiem. W odpowiednim momencie dobrze zainwestowałeś. W jednym masz bardzo, ale to bardzo - rację. Obserwowanie humorów Guru  jest skuteczniejsze od obserwowania barometru (giełdowego). Cytuj: To, że jakiegoś związku nie dostrzegasz, nie znaczy jeszcze, że go nie ma.
To jest wyznajesz teorię wszchzwiązku wszystkiego z wszystkim.
Jak motyl zaszmera skrzydełkami w Chinach, to na Karaibach szaleje Katrina.
Też rozumiem. Z pewnego punktu widzenia masz rację. 
| Pn mar 13, 2006 20:30 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dzisiaj była w radiowej Trójce dyskusja o podwyżkach dla lekarzy. Tak, tak - tych, które Religa obiecywał. A jaki to on wiarygoddny był, prawda  Profesor, lekarz no i najważniejsze - zwolennik PO przecież  No i co  I jajco. Jak zwykle - gadka szmatka.
Więc powiedzcie mi: czym się ten rząd PiSu różni od poprzednich 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Pn mar 13, 2006 21:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu: jest gorszy. Po pierwsze: PiS tyle mowil o zmniejszeniu administracji publicznej - a sam ma wiecej etatow zwiazanych z rada ministrow niz poprzednie rzady.
Tym, ze stara sie dokonac zamachu na wolnosc mediow w tym kraju.
Tym, jak propaguje niektore media.
Tym, jaka postawe przyjmuje wobec szkolnictwa.
Crosis
|
| Wt mar 14, 2006 11:21 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
ToMu napisał(a): Więc powiedzcie mi: czym się ten rząd PiSu różni od poprzednich
Użyję porównania do krawca.
" Tak krawiec kraje, jak mu materiału staje."
Czyli pod tym względem różni się ten rząd PiSu od poprzednich - niczym !
Ma ten sam materiał i te same nożyce.
Ale krawcy są różni.
Jedni kroją przy użyciu jedynie słusznych szablonów " liberalnych/libertyńskich".
Inni usiłują spojrzeć na materiał inaczej - " solidarnościowo".
Myślę, że tych "niecierpliwych" którzy twierdzą że nie ma żadnych efektów można porównać do dzieci w sklepie z zabawkami.
Rodzice mówią - teraz nie mogę kupić tej zabawki. Musimy poczekać, aż dostanę wypłatę. Ale dziecię drze mordę. Nie ja chcę teraz. Chcę - i już.
Podobieństwo sytuacyjne kończy się na tym, że dziecię nie jest dziecięciem, ale wyrachowanym starym wygą. I chce te prawdziwie naiwne dzieciaki nakłonić do korzystnego dla siebie zachowania.
| Wt mar 14, 2006 11:27 |
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): SweetChild napisał(a): przez pierwsze miesiące tego roku przecierałem oczy ze zdumienia, patrząc na kurs PLN Rozumiem. Dlatego że był trynd spadkowy. Tak ? Trynd na PLN akurat był wzrostowy. Stanisław Adam napisał(a): W jednym masz bardzo, ale to bardzo - rację. Obserwowanie humorów Guru jest skuteczniejsze od obserwowania barometru (giełdowego). Może, ale ja tego nie napisałem. Albo się źle wyraziłem, albo coś nadinterpretujesz. Stanisław Adam napisał(a): Cytuj: To, że jakiegoś związku nie dostrzegasz, nie znaczy jeszcze, że go nie ma. To jest wyznajesz teorię wszchzwiązku wszystkiego z wszystkim. Jak motyl zaszmera skrzydełkami w Chinach, to na Karaibach szaleje Katrina. Też rozumiem. Z pewnego punktu widzenia masz rację. 
Z przykrością stwierdzam, że za każdym razem, gdy się zgadzamy, to w wyniku jakiegoś nieporozumienia
Nie wyznaję teorii wszechzwiązku wszystkiego z wszystkim. Ale uznaję swoją omylność i nie upieram się, że jak JA czegoś nie widzę, to znaczy, że tego nie ma.
|
| Wt mar 14, 2006 11:30 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): Trynd na PLN akurat był wzrostowy.
To może rzeczwiście nie było 'ścisłe'. Ja myślę z punktu widzenia polskiej złotówki. Dolar taniał. Z chwilowymi wahnięciami. Wiadomo - spekulanci.
| Wt mar 14, 2006 11:41 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Stanisław Adam napisał(a): Ale krawcy są różni. Jedni kroją przy użyciu jedynie słusznych szablonów "liberalnych/libertyńskich". Inni usiłują spojrzeć na materiał inaczej - "solidarnościowo".
I co to zmienia  Gdzie są jakieś efekty
Becikowe  Fajnie, a powiedz mi ile budżet państwa straci na tym, że nikt nie wpadł na pomysł żeby zabezpieczyć w ustawie przed pobieraniem 1000 zł zarówno przez mamusię i tatusia, jeśli nie mieszkają razem
Media  Dziękuję - ale wolałem jak media o. Muchomorka jednak znały swoje miejsce w szeregu, a nie że robi się z nich monopolistów mających jedyne prawa do transmitowania wydarzeń politycznych o znaczeniu państwowym.
Służba zdrowia  Nic. Obietnic było, Religa się uśmiechał - i guzik z tego wyszło.
Wybacz moją niecierpliwość - to Kaczyńscy i PiS przechwalali się, jak to oni uzdrowią Polskę. Efektów nie ma - ale Ty pewnie i tak tego nie zrozumiesz.
A ja uważam, że jak ma im się co udać za 10 lat... To się nie uda. Bo jak tak dalej pójdzie, to w następnej kadencji wypadną z gry.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt mar 14, 2006 12:01 |
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Ale krawcy są różni. Jedni kroją przy użyciu jedynie słusznych szablonów "liberalnych/libertyńskich". Inni usiłują spojrzeć na materiał inaczej - "solidarnościowo".
Właśnie. Ja nie jestem ideowym przeciwnikiem szablonów "socjalistycznych/solidarnościowych", ale dotychczas nie znam żadnego porządnego odzienia uszytego z użyciem tych wzorców. Takiego, które szybko by się nie rozpadło i nie wyszłoby na jaw, że król jest nagi (pomijam długotrwałe patologie typu Kuba czy Korea Pn, gdzie szata od lat jest skrajnie podarta, ale przyrosła do ciała i nie spada).
Podobnie, nie jestem wielkim fanem szablonów "liberalnych/libertyńskich". Nie ma co się oszukiwać, że byle krawiec uszyje z nich coś porządnego. Ale jest przynajmniej parę przykładów, gdzie takie ubranie wygląda na solidne i nieźle się trzyma (w pierwszym rzędzie USA, GB, Irlandia). Jest więc jakaś realna szansa, a nie tylko teoretyczna możliwość zbudowania raju na ziemii.
Jak pojawi się choć jeden przykład udanego ubioru uszytego na wzorach "socjalistycznych/solidarnościowych", to z pewnością zweryfikuję swoje przekonania. Na razie jestem święcie przekonany, że Polski nie stać na kolejny "socjalistyczny eksperyment", a używanie tych szablonów jest marnotrastwem materiału. Dlatego ideologię socjalistyczną uważam za społecznie szkodliwą, a przeciwstawianie się jej za swój obywatelski obowiązek. Mógłbym napisać, że nie jestem fanem PO, UW czy żadnej innej partii, ale jestem fanem Polski... tyle że liberalnej 
|
| Wt mar 14, 2006 13:21 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): socjalistycznych/solidarnościowych
I tu jest pies pogrzebany.
Utożsamiasz socjalizm z solidaryzmem. Nie dziwi mnie to bo socjaliści i komuniści chcieli solidaryzm, czyli naturalny wrodzony odruch osoby społecznej, wmontować w swoje ideologie. Podchwycają to chętnie zwolennicy totalnego liberalizmu.
Natomiast solidaryzm i solidarność to element społecznej nauki kościoła. Odwołania wprost, lub wywiedzione, są w wielu dokumentach Kościoła.
Druga sprawa.
Może przy innej okazji.
| Wt mar 14, 2006 14:03 |
|
|
|