Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 19:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona
 MŁODZIEŻ WSZECHPOLSKA - DOBRA CZY ZŁA ? 
Autor Wiadomość
Nie potępiam MW ze względu na plusy które też dostrzegam w tej organizacji. MW organizuje różne obozy i wyjazdy dla osób młodych,prowadzono też spotkania z więźniami z Oświęcimia,organizowane są akcje przeciw aborcji,przeciw sektom,przeciw narkomanii.Wszechpolacy wyjeżdżają też za granicę,organizują wykłady. Musimy widzieć plusy i minusy.Nie dajmy się manipulować mediom.

Pt lip 07, 2006 10:11

Cytuj:
66. rocznica deportacji I transportu Polaków do KL Auschwitz ( 2006-06-18)

14 czerwca w Oświęcimiu odbyły się główne uroczystości związane z 66. rocznicą deportacji I transportu polskich więźniów politycznych do KL Auschwitz. W tym roku miały one wyjątkowo uroczysty charakter, bowiem Sejm na wniosek kol. Bogusława Sobczaka, byłego prezesa Młodzieży Wszechpolskiej okręgu Małopolskiego, uchwalił 14 czerwca Narodowym Dniem Pamięci.

Zabiegi o proklamowanie Dni Pamięci o Polskich Ofiarach Niemieckich Nazistowskich Obozów Zagłady trwały od ponad 6 lat. Byli więźniowie obozów koncentracyjnych zrzeszeni w Chrześcijańskim Stowarzyszeniu Rodzin Oświęcimskich wraz z małopolskimi samorządowcami od dawna zabiegali u władz RP o ustanowienie takiego dnia. Niestety, poprzedni rząd ani parlament w obliczu coraz to częściej powielanych kłamstw o „polskich obozach koncentracyjnych” nie widziały potrzeby, by taki dzień zaistniał. Zabiegi byłych więźniów odbijały się od muru obojętności najwyższych polskich władz.

W obecnej kadencji sejmu, sprawa Dnia Pamięci utkwiła na kilka miesięcy i została skazana na zapomnienie za przyczyną posła ziemi oświęcimskiej Pawła Kowala (PiS). Byli więźniowie wystosowali do niego pismo prośbą o pilną informację, na jakim etapie znajdują się prace komisji kultury i środków przekazu, której pracami kieruje. Do dziś pismo pozostaje bez odpowiedzi.

Wobec powyższego poseł Bogusław Sobczak (LPR) wniósł pod obrady sejmu projekt o ustanowieniu Dnia Pamięci. Ku zaskoczeniu został on storpedowany. Niemniej wystąpienie naszego kolegi skłoniło Sejm do pracy. 8 czerwca sejm przyjął uchwałę o Narodowym Dniu Pamięci. Nazwa zawarta w podjętej uchwale sejmowej nie jest najszczęśliwsza (uniknięto bowiem określenia "polskie ofiary" i zabrakło określenia "niemieckie, nazistowskie obozy", więźniowie do obozu nie przybywali a byli deportowani), najistotniejsze jest to, że zakorzeniona została data deportacji pierwszego transportu Polaków do KL Auschwitz.

Byli polscy więźniowie głęboko wierzą, że Narodowy Dzień Pamięci o Polakach, ofiarach niemieckich, nazistowskich obozów koncentracyjnych z czasem stanie się istotną tamą dla pojawiających się w światowych mediach oszczerczych określeń "polskie obozy zagłady", "polskie obozy koncentracyjne".

W dwudniowych uroczystościach upamiętniających deportację I transportu Polaków do KL Auschwitz wzięli udział posłowie Bogusław Sobczak i Leszek Murzyn oraz Jan Bereza, członek zarządu Województwa Małopolskiego. Swój udział zaznaczyła też Młodzież Wszechpolska zrzeszona w kole oświęcimskim.

-----
13 czerwca 1940 r. Niemcy deportowali do KL Auschwitz z więzienia w Tarnowie 728 polskich więźniów politycznych, głównie młodych ludzi, członków podziemnych organizacji niepodległościowych, żołnierzy kampanii wrześniowej 1939 roku, którzy próbowali przedrzeć się na Węgry do powstającej armii polskiej. W godzinach popołudniowych pociąg wjechał na rampę w pobliżu budynków monopolu tytoniowego w Oświęcimiu. Wśród bicia zapędzono pierwszych więźniów KL Auschwitz do pomieszczeń w podziemiach, ponieważ obóz nie był jeszcze przygotowany na przyjmowanie transportów. Przez pierwsze lata KL Auschwitz był przeznaczony głównie dla Polaków (trafiło ich tu ok. 150 tysięcy, a prawie połowa tj. ok. 75 tys. zginęło). To właśnie Polacy byli pierwszymi ofiarami tego obozu, Polacy stanowili 37 procent wszystkich więźniów numerowanych i odgrywali szczególną rolę w obozowym ruchu oporu, informowali wolny świat o nazistowskich zbrodniach, nieśli pomoc i ratowali życie współwięźniów. Dopiero od 1942 roku nowo wybudowany obóz Auschwitz II w Brzezince stał się centrum masowej zagłady europejskich Żydów.

GM

Pt lip 07, 2006 10:14
Na razie jestem sympatykiem MW. Według mnie Polska jest Ojczyzną wszystkich,którzy w niej mieszkają. Pozdrawiam. :heej:

Pt lip 07, 2006 12:42

Na razie jestem sympatykiem MW. Według mnie Polska jest Ojczyzną wszystkich,którzy w niej mieszkają. Pozdrawiam. :heej:

Dla czarnoskórych muzułmanów chcących budować meczety również?

Pt lip 07, 2006 12:59
Tak filippiarzu - nawet dla Afrykańczyków.A co do meczetów to istnieją na Podlasiu i można zwiedzić. Wszechpolacy nie wypowiadali się źle o żadnej religii. Jednak trzeba przyznać,że katolików jest najwięcej. Polska zawsze była tolerancyjna także dla innych religii. U nas protestantów nie skazywano na żaden stos,nie było jawnej kontrreformacji.

Pt lip 07, 2006 13:45

Jestem za MW, jednak młodzi mają to do siebie że nie posiadają
tzw. życiowego doświadczenia.
Są łatwym materiałem do manipulacji i prowokacji.

Co mogę powiedzieć do młodych Wszechpolaków?

Spoglądajcie sceptycznie na swoje elity a najbardziej nieufnie na
krzykaczy i napaleńców.
Każda "mikro" społeczność jest przedmiotem "makro" inwiligacji.
Kto i dla czego chce Was "wymanewrować" pozostawiam jako temat do dyskusji.

So lip 08, 2006 2:50

MW niestety już nie są narodowcami. Za cenę "stołków" wypierają się narodowych symboli - narodowo rzymskie pozdrowienie to zamawianie piwa (bo tak wygodniej, a media nadal piszą coś o sieg heil).

Kiedyś ich popierałem i lubiłem.

N lip 09, 2006 13:10
Metalik bez przesady.Z tymi stołkami to nie do końca prawda.Wszechpolki takie nie są. Wszechpolacy też nie do końca są takimi osobami. Jestem sympatykiem MW i nie marzę o żadnej władzy.

N lip 09, 2006 15:51

Ja nie mówię, że każdy wszechpolak to sprzedawczyk, ja oceniam MW jako całość.
- wypieranie się narodowego pozdrowienia
- Brak własnego zdania, bo liczy się tylko to co powie Giertych (sporo by
wymieniać)
- brak wyraźnych akcentów narodowych (bo tak wygodniej)

N lip 09, 2006 17:03
Cytuj:
- Brak własnego zdania, bo liczy się tylko to co powie Giertych (sporo by
wymieniać)

Nie do końca się z tym zgodzę.Akcje informacyjne przeciw sektom i przeciw narkotykom to pomysł MW,a nie ministra edukacji. Protest przeciw paradom równości,spotkanie z więźniami Oświęcimia to też pomysły MW.

N lip 09, 2006 17:09

Akcje informacyjne przeciw sektom i przeciw narkotykom to pomysł MW

To akurat trudno podciągnąć pod działalność stricte narodową.
Wspomniałeś coś o proteście przeciw paradzie równości, w takim razie jak skomentujesz postawę MW po apelu Giertycha o odwołanie kontrmanifestacji w Warszawie :?:
Czy to nie jest brak własnego zdania i ślepe posłuszeństwo, tym bardziej, że członkowie MW przez niemal cały miesiąc chwalili się na pewnym forum narodowym, że się organizują, by powstrzymac zboczeńców. I co...?...i wystarczył jeden apel wodza MW. Nawet niektórzy członkowie MW mówili (nieoficjalnie), że to wstyd.

Ps. nie odpowiedziałeś na resztę moich zastrzeżeń.

N lip 09, 2006 17:18

Właśnie się dowiedziałem, że Giertych nie przyjąłby do LPR Dmowskiego :-)
Na razie to tylko pogłoski, ale jutro w wyborczej ma być podobno wywiad z wodzem, więc wszystko się okaże 8)

Narodowiec od siedmiu boleści :biggrin: :razz:

Pt lip 14, 2006 19:24

Właśnie się dowiedziałem, że Giertych nie przyjąłby do LPR Dmowskiego :-)
Na razie to tylko pogłoski, ale jutro w wyborczej ma być podobno wywiad z wodzem, więc wszystko się okaże 8)
Narodowiec od siedmiu boleści :biggrin: :razz:

W każdej plotce podobno jest zdźbło prawdy.

Giertych jest w dzisiejszej Wyborczej. Ale z 'amnestią' dla nieudacznych maturzystów. To jest hit dnia, a nie stosunek do Dmowskiego.

Zdążyłem dziś poznać chyba wszystkie krytyczne teorie dla tej 'amnestii'.
Więc i ja dołożę się ze swoją: AMNESTIA MA ZACHĘCIĆ MŁODZIEŻ DO WSTĘPOWANIA DO "MW".

Zgodzicie się, że teoria równie bzdurna jak pozostałe ?

So lip 15, 2006 21:05
Zobacz profil WWW

Nie, odrobine mniej bzdurna, od pozostalych.

N lip 16, 2006 7:09

W każdej plotce podobno jest zdźbło prawdy.

No i plotka stała się faktem :razz:
fragment wywiadu:
Przyjąłby Pan Dmowskiego do Ligi Polskich Rodzin?

- Prowokacyjne pytanie. To trochę tak, jakby dziennikarze zapytali George'a Busha, czy chciałby mieć w Partii Republikańskiej George'a Washingtona. Bush odpowiedziałby: oczywiście. A dziennikarze na to: to znaczy, że prezydent Bush popiera niewolnictwo, bo Washington miał niewolników.

Podobnie jest z Dmowskim. Ja oczywiście nigdy nie przyjąłbym do Ligi Polskich Rodzin polityka z tak otwarcie antysemickimi poglądami. Gdyby jednak Dmowski żył dzisiaj, czy byłby antysemitą? Wątpię

Z Giertycha taki narodowiec jak ze mnie cesarz chiński :-)

N lip 16, 2006 10:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona