Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
W 2013, wedlug strony Telekomu http://www.t-online.de/wirtschaft/jobs/ ... enger.htmlTurcy pobierali najwiecej socjalu nominalnie (wedlug innych zrodel pobieralo go ponad 25% Turkow w Niemczech. Tu liczby sa miedzy 250000 a 350000 w tym zalinkowanym artykule). Wsrod migrantow z panstw Europy najwieksza grupe stanowili ... Polacy: 70000. Nie wiem, jaki to procent Polakow w Niemczech. Ale np co trzeci Bulgar zyje tu z socjalu http://diepresse.com/home/wirtschaft/in ... d-Hartz-IV
|
| Pn wrz 05, 2016 19:52 |
|
|
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Polacy w Anglii - około 790 000 http://www.polishexpress.co.uk/ilu-polakow-mieszka-w-wielkiej-brytanii-wyprzedaja-nas-tylko-hindusi/Polaków w Anglii na socjalu - 14 500 http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/30660/UK-Polacy-najczesciej-pobieraja-zasilkiDaje to 1,84% Dobrze liczę? Niecałe 2% polskich imigrantów w Anglii żyje z zasiłku, a 98,16% utrzymuje się z pracy! To trochę inne dane niż 25% Turków w Niemczech na socjalu? Gorzej jest z Polakami w Niemczech Na 730 tys Polaków w Niemczech 92 tys jest na socjalu [url]http://www.dw.com/pl/92-tys-polaków-żyje-na-niemieckim-socjalu/a-19256602[/url] (nie wiem czemu link się nie wyświetla prawidłowo?)Daje to ponad 12,6%. Czyli 87,4% Polaków w Niemczech pracuje
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| Pn wrz 05, 2016 20:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No z tymi pracujacymi jest roznie. W koncu sa i dzieci i kobiety, ktore nigdy sie do pracy nie wybieraly. Ile takich jest w Anglii?
Mam wrazenie (wrazenie, bo nigdy nie bylam w takiej sytuacji), ze socjal jest dla zarejestrowanych bezrobotnych. Takie przedluzenie zasilku dla bezrobotnych.
|
| Pn wrz 05, 2016 20:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tu jeszcze trzeba by wziasc poprawke na np. takich, ktorzy sa na przedluzonym chorobowym np. (1,5 roku, bo sluzba zdrowia tak szybko dziala z diagnozowaniem), gdyz bedac na tak dlugim chorobowym masz pomoc np. w oplacie czynszu i w statystykach wliczany jestes do tych na socjalu. A na to chorobowe placilem przez 30 lat ubezpieczenie NI, jak i wysokie podatki miejskie council tax(z ktorego jest socjal), oprocz podatku dochodowego od zarobkow. Poza tym, w UK naplyw uchodzcow na socjalu moze spowodowac jedyniie ze urzedy lokalne nie beda rozpieprzac pieniedzy podatnikow na bezsensowne przerabianie 4-5 razy w roku skrzyzowan i przejsc dla pieszych, bo takie bzdurne przerobki co kilka miesiecy maja miejsce powszechnie. Czasem wyglada to jakby wizja lokalna, aby sprawdzic jakie zmniany sa potrzebne zamiast zrobic konkretne plany rozwoju dzielnicy. Bawia sie jak dzieci w piaskownicy, stawiaja i burza "babki" z betonu i asfaltu, za pieniadze podatnikow. Uchodzcy zabiora im tylko ta piaskownice i beda musieli "bawic sie realnie".
|
| Pn wrz 05, 2016 21:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Pn wrz 05, 2016 23:00 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): Nie chodzi o moją rację, chodzi o prawdę jaką miarą mierzysz, taką ci odpłacą....dla wielu Polaków uchodźcy to ludzie gorszej kategorii, z kolei dla Anglików to właśnie Polacy należą do gorszej kategorii.
Cytuj: Wszędzie imigranci (w ogóle to zdecydujmy się: piszemy o imigrantach czy uchodźcach? bo lubisz to mieszać) w swej całości uważani są za ludzi gorszej kategorii. Czy to w Polsce, czy w Niemczech, czy w Anglii. W latach 20-ych polscy imigranci we Francji uważani byli za prostackie bydło nie zasługujące na ludzkie traktowanie. Dzisiaj Francuzi z rozrzewnieniem wspominają tamtą imigrację porównując ją do dzisiejszej imigracji z Afryki północnej.
@Alus, chciałem ci tylko wykazać, że lubisz podkreślać to, że Polacy przodują w statystykach przestępczości wśród imigrantów w Anglii, a nie dostrzegasz, że przodują też przedsiębiorczości i w przynoszeniu dochodu państwu, do którego wyjechali. Takie jednostronne nastawienie może mieć tylko źródło w jakichś założonych sobie wcześniej tezach mających poprzeć jakieś inne tezy. Ja wskazuję jedynie, że pośród wszystkich narodów funkcjonują jednostki/grupy ludzi przedsiębiorczych z inicjatywą, funkcjonują lumpy, a także przestępcy. A prawica - w tym Ty - usilnie przekonują, że ludzie innych nacji, poza Polakami, to w większości lumpy i przestępcy. Wskazywanie, że wszyscy uchodźcy lub emigranci sa od lat traktowani jako gorsza kategoria ludzi, to żadne usprawiedliwienie.....bo przyjdzie w końcu sięgać po argumenty do czasów niewolnictwa. Multum stron, książek, opracowań o polskim mesjanizmie i równoległe szukanie uzasadnienia w postawach godzących w przekaz Chrystusa.
|
| Wt wrz 06, 2016 6:52 |
|
 |
|
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): Dobrze liczę? Niecałe 2% polskich imigrantów w Anglii żyje z zasiłku, a 98,16% utrzymuje się z pracy! Na wszystko znajdzie się argument. Kiedy imigranci pracują, oskarża się ich po prostu o to, że "zabierają Anglikom miejsca pracy". (i coś w tym jest - kilka lat temu byłem w UK służbowo, w jednym z większych miast, choć nie był to Londyn; nie spotkałem tam Polaków, ale w żadnym kiosku, sklepie, kebabie, na kasie itp. miejscach nie spotkałem Anglika - pracowali na takich stanowiskach wyłącznie cudzoziemcy. Spotkałem natomiast całkiem sporo żebraków - wszyscy co do jednego byli Anglikami. Nie wiem, co mówią statystyki, ale tak to wyglądało)
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt wrz 06, 2016 9:08 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Lumpy zwykle siedzą w swoim kraju i nigdzie nie emigrują. Dlatego ciężko znaleźć polskiego lumpa w Anglii. Ale angielski lump się znajdzie. Alus napisał(a): A prawica - w tym Ty - usilnie przekonują, że ludzie innych nacji, poza Polakami, to w większości lumpy i przestępcy. To raczej dotyczy islamistów i Afrykańczyków, a nie wszystkich obcych nacji. Przykładowo, nie słyszałem, aby ktoś twierdził, że Azjaci nie chcą pracować, tylko wolą siedzieć na zasiłkach.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt wrz 06, 2016 11:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Lumpy zwykle siedzą w swoim kraju i nigdzie nie emigrują. Dlatego ciężko znaleźć polskiego lumpa w Anglii. Ale angielski lump się znajdzie. Alus napisał(a): A prawica - w tym Ty - usilnie przekonują, że ludzie innych nacji, poza Polakami, to w większości lumpy i przestępcy. To raczej dotyczy islamistów i Afrykańczyków, a nie wszystkich obcych nacji. Przykładowo, nie słyszałem, aby ktoś twierdził, że Azjaci nie chcą pracować, tylko wolą siedzieć na zasiłkach. Tyle tylko, że wielu spośród Azjatów jest wyznania islamskiego. Bardziej lumpiarstwo uzależnione jest miejsca urodzenia, niż od wyznawanej religii, spośród Afrykańczyków wielu jest chrześcijanami.
|
| Wt wrz 06, 2016 11:54 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
A tymczasem: http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/tarnow/tarnow-rodzina-uchodzcow-z-syrii-zdecydowala-sie-na-powrot-do-damaszku/Cytuj: Rodzina uchodźców z Syrii miała problemy z pracą i nauką języka polskiego. Ostatecznie zdecydowali się na powrót do Damaszku. W Tarnowie mieszkali przez rok po tym, jak konflikt zbrojny zmusił ich do ucieczki z ojczyzny.
"Dzisiejsza Syria jest inna niż wtedy. Wtedy wydawało się, że kraj upadnie, zostanie zniszczony. Nie było nadziei na zmiany. Dziś sytuacja w centrum i w okolicy jest w miarę stabilna" - tłumaczy w rozmowie z Radiem Kraków Bartłomiej Kapuściński z fundacji "Ziemia Obiecana". Jak dodał Kapuściński, Riyadowi i jego rodzinie ciężko było zaaklimatyzować się w Tarnowie.
"W Syrii jest tak, że wystarczy, że jedna osoba pracuje i może utrzymać rodzinę. U nas jest inaczej. Otrzymywali też pomoc z MOPS. Natomiast te środki są ograniczone. Są też obwarowane pewnymi zasadami. Trzeba odwiedzać instytucje, chodzić na kursy, które trzeba samemu opłacać. Po opłaceniu mieszkania niewiele im zostawało. Funkcjonowali przy dużym wsparciu społeczności chrześcijańskich w Tarnowie. Z tego, co się dowiedzieliśmy Riyad otrzymał ponownie ofertę pracy w firmie, która wznowiła swoją działalność w Syrii" "- mówił Kapuściński.
Druga rodzina uchodźców, która także mieszkała w Tarnowie wyprowadziła się do Niemiec. To co? Koniec dyskusji o uchodźcach w Polsce? Lepiej jest w ogarniętej wojną Syrii niż w Polsce gdzie trzeba zmagać się z szukaniem pracy, chodzeniem na kursy, odwiedzaniem MOPSu i nie otrzymywaniem wielkich sum za darmo? Zauważcie, że nikt z Polaków ich nie wyrzucał. Sami stwierdzili, gdzie im będzie lepiej. Paradoksalnie - może teraz Polacy zaczną emigrować do Syrii? Praca jednego członka rodziny utrzyma tam całą rodzinę, a nie tak jak u nas, że mąż, żona pracują i nie stać ich na związanie końca z końcem?
|
| Cz wrz 08, 2016 11:49 |
|
 |
|
Johnny99
|
medieval_man napisał(a): Koniec dyskusji o uchodźcach w Polsce? Lepiej jest w ogarniętej wojną Syrii niż w Polsce Ten przykład potwierdza, że Polska jest ostatnim miejscem, do którego uchodźcy chcieliby emigrować - już wolą ogarniętą wojną Syrię  Kiepskie to trochę świadectwo Polsce wystawia, ale z drugiej strony pokazuje, że antyimigrancka propaganda pisowców i "patriotów" to wyłącznie wrzaski pod publiczkę - ilu by Polska uchodźców nie przyjęła, wszyscy albo uciekną z powrotem do Syrii, albo przeniosą się do jakiegoś normalnego kraju, w rodzaju Niemiec  W Polsce bowiem sam ojciec rodziny zazwyczaj nie jest w stanie jej utrzymać, a żeby znaleźć pracę, trzeba mieć na to pieniądze (tylko ciekawe skąd je wziąć, skoro się nie ma pracy). To też pokazuje, co dla ludzi jest ważne. Oni wracają do Syrii, choć jest tam wojna - polscy emigranci nie wracają do Polski, choć wojny w niej nie ma. Ale w Syrii przynajmniej idzie uczciwie zarobić na godne życie, więc jeśli ma się możliwość mieszkania w Damaszku, gdzie akurat nie toczą się walki, to może jakoś to będzie. Polscy emigranci natomiast, poza brakiem wojny, nie mają żadnego powodu do powrotu do Polski - czeka ich tu co najwyżej ponowne biedowanie za psią kasę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz wrz 08, 2016 12:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Należy uwzględniać jeszcze, że informacje podaje "narodowe" radio PiS.
|
| Cz wrz 08, 2016 13:18 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
|
Alus napisał(a): Należy uwzględniać jeszcze, że informacje podaje "narodowe" radio PiS. Nienawiść cię zaślepia. Swoją drogą, zastanów się dlaczego jeszcze TVN24 nie podało tej informacji? "Cała prawda, całą dobę"? http://www.gazetakrakowska.pl/wiadomosci/tarnow/a/uchodzcy-woleli-wrocic-do-syrii-niz-zostac-w-tarnowie,10598795/Cytuj: Dzięki finansowej pomocy,uchodźcom zabezpieczono na rok mieszkania w centrum Tarnowa.
Korzystali także z dofinansowania wojewody małopolskiego. - Na jedną rodzinę przypadało blisko 2,5 tys. zł miesięcznie. Pieniądze przeznaczano na opłaty mieszkaniowe, żywność i edukację - wylicza Dorota Krakowska, zastępca prezydenta Tarnowa ds. polityki społecznej. Jedna rodzina wróciła do Syrii, druga wyjechała do Niemiec. To mówi wszystko o ich rzeczywistych potrzebach i powodach "uchodźstwa". Johnny99 napisał(a): Ten przykład potwierdza, że Polska jest ostatnim miejscem, do którego uchodźcy chcieliby emigrować - już wolą ogarniętą wojną Syrię  Kiepskie to trochę świadectwo Polsce wystawia, ale z drugiej strony pokazuje, że antyimigrancka propaganda pisowców i "patriotów" to wyłącznie wrzaski pod publiczkę - ilu by Polska uchodźców nie przyjęła, wszyscy albo uciekną z powrotem do Syrii, albo przeniosą się do jakiegoś normalnego kraju, w rodzaju Niemiec Może w takim razie odpowiesz jaki jest cel UE, a właściwie Niemiec z kanclerz Merkel na czele, żeby uchodźców rozdzielić po wszystkich krajach UE? Ta, jak to nazywasz, propaganda pisowców okazuje się być słuszna. Czyż nie grożono nam, że za każdego nieprzyjętego uchodźcę będziemy musieli płacić haracz? Na razie zapomniano o tym, ale o czym świadczy takie podejście? Czy uchodźca przypisany do jednego kraju nie miał być z nim związany jak chłop pańszczyźniany? Z tym, że to nie chłop miał odrabiać pańszczyznę, ale jego sąsiedzi płacić mu za jego pobyt? Dobrze, że ta rodzina nie została zmuszona do pozostania w kraju, w którym być nie chciała. Dobrze, że nie musimy wydawać kolejnych pieniędzy na pseudo-uchodźców, zamiast finansować z tych pieniędzy polskie rodziny, które, jak się okazuje muszą trwać w takich warunkach, na jakie uchodźcy się nie zgadzają, ba nawet polska rodzina chciałaby otrzymywać za darmo 2,5 tys złotych + mieszkanie za darmo, a nie może. Zdroworozsądkowe podejście nakazywało od samego początku wstrzymywać się z naszą "pomocą" dla uchodźców skoro po prostu nas na nią nie stać. Ale ci wszyscy nowocześni chrześcijanie trąbią tylko na pokaz o pomocy, bo tak wypada, bo UE się na nas pogniewa. Tymczasem prawda jest bolesna. Nie stać nas. Nie jesteśmy w stanie zapewnić utrzymania wielu polskim rodzinom, nie jesteśmy w stanie zapewnić im pracy, żeby mówić o wędce, a nie o rybie. Sprzeciw pewnych środowisk wobec bezkrytycznego przyjmowania uchodźców wynika właśnie z tej bolesnej świadomości. Jasne, sumienie nakazuje pomóc nawet za cenę własnego, jeszcze większego zubożenia. Zwłaszcza tym, którzy są biedni, pokrzywdzeni, są przybyszami i są głodni. Problem w tym, że w znakomitej większości nie są ani biedni, ani pokrzywdzeni, ani przybyszami ani głodni Johnny99 napisał(a): W Polsce bowiem sam ojciec rodziny zazwyczaj nie jest w stanie jej utrzymać, a żeby znaleźć pracę, trzeba mieć na to pieniądze (tylko ciekawe skąd je wziąć, skoro się nie ma pracy). To też pokazuje, co dla ludzi jest ważne. Oni wracają do Syrii, choć jest tam wojna - polscy emigranci nie wracają do Polski, choć wojny w niej nie ma. Ale w Syrii przynajmniej idzie uczciwie zarobić na godne życie, więc jeśli ma się możliwość mieszkania w Damaszku, gdzie akurat nie toczą się walki, to może jakoś to będzie. Polscy emigranci natomiast, poza brakiem wojny, nie mają żadnego powodu do powrotu do Polski - czeka ich tu co najwyżej ponowne biedowanie za psią kasę. A zidentyfikowałeś już źródło tego problemu? Czy tylko wolisz narzekać? Przypominam, że ekonomiści wskazują na zaniechanie pewnych działań w okresie ostatnich lat, które sprawiają, że nie jesteśmy w stanie dzisiaj wznieść się na poziom bogatszych krajów UE.
|
| Cz wrz 08, 2016 13:57 |
|
 |
|
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Oni wracają do Syrii, choć jest tam wojna - polscy emigranci nie wracają do Polski, choć wojny w niej nie ma. Mieszasz uchodźców i emigrantów. Raczej należałoby to porównać z powrotami Polaków do ojczyzny po IIWŚ (np. z Anglii, a jeszcze lepiej z Bliskiego Wschodu). Chociaż nawet dziś, gdyby ci polscy emigranci nie chcieli wracać z Syrii, to trzeba by się nad tym poważnie zastanowić.
|
| Cz wrz 08, 2016 14:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nienawiść Cię zaślepia Dodaj jeszcze pełen miłości nie jesteś godna czyścić im buty.
|
| Cz wrz 08, 2016 14:10 |
|
|
|