Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 2
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
osiris napisał(a): Ponieważ mamy wolność słowa – bo znów demokracja na to pozwala – to ja (jak i inni ludzie) wyrażamy swoją dezaprobatę na takie zachowanie.
Do wyrażenia dezaprobaty każdy ma prawo, chodzi o formę tej dezaprobaty. Ale też się cieszę, że udało się obniżyć poziom emocji i wyjaśnić swoje punkty widzenia 
|
Śr cze 11, 2008 11:04 |
|
|
|
 |
Ukyo
|
Agata Mróz jest przede wszystkim człowiekiem który zasługuje na wieczny odpoczynek i jesli jej najbliźsi nie życzą sobie, aby była "dobrem narodowym" to nalezy tę decyzję uszanować a nie wykorzystywać faktu, ze dziewczyna nie żyje i nie moze juz zaprotestować.
Jesli Olszewski źle postępuje - odpowie za to w odpowiednim czasie, ale jeśli ma racje, to Ty i i nni wyrządzacie wielka krzywdę jej i jej rodzinie. Słyszałes kiedys o "niedźwiedziej przysłudze"?
Po drugie moim zdaniem bardzo prawdopodobne że grzeszysz, bowiem wydając tak jednoznaczne sądy nad mężem Agaty (nawet nei wiesz jak ma na nazwisko) kierując się jedynie domysłami łamiesz ósme przykazanie.
Przystopuj trochę, człowieku. Nikt tej dziewczynie nie ujmuje zasług, ale przyczepiłeś się do chłopaka, który stracił własnie żonę o niewłasciwie przyznany medal.
Po prostu ich zostaw, to sprawa jej rodziny a nie Twoja.
|
Śr cze 11, 2008 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kuba - żądam kategorycznie wskazania gdzie wysmiewałam Agate M.
|
Śr cze 11, 2008 12:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Przyznanie orderu komuś to uhonorowanie zasług lub bohaterstwa danej osoby, a nie przyjęcie tegoż orderu jest manifestacją dezaprobaty wobec osoby próbującej wręczyć ten order. Może niech mąż Agaty wyjaśni o co mu chodzi, bo ja dalej nie mogę pojąć w czym rzecz. Niech nazwie rzecz po imieniu, a nie chowa się za jakimś dziwnym stwierdzeniem, że jest to wbrew - przede wszystkim - jego przekonaniom. Jakim przekonaniom? Religijnym? Politycznym? Manifestacyjnie odrzucając te odznaczenie publicznie spoliczkował Prezydenta uznając jego gest za obrazę czci swojej małżonki, a jego samego za niegodnego, żeby nadawać to odznaczenie, bo jak inaczej to tłumaczyć. Ostatnimi czasy miały miejsca ostentacyjne protesty obywateli, którzy w manifestacyjny sposób, na znak protestu oddawali odznaczenia państwowe. Może jest ktoś tak mądry i oświecony na tym forum i wskaże nam sytuację znaną powszechnie, gdzie dany obywatel, dla swojego nieokreślonego widzimisię, a nie na znak protestu, oddał lub nie przyjął orderu? Czekam na informację, ale podejrzewam, że się nie doczekam. Mąż Agaty wykorzystał pogrzeb swojej żony dla zamanifestowania swojej niechęci do prezydenta, a lakoniczne informacje o jakiś nieokreślonych przekonaniach to wierutna bzdura.
Ordery trzeba przyznawać za życia, nie pośmiertnie. Ten należy się lekarzom z kliniki hematologii
miał powiedzieć Jacek Olszewski.
Miał, bo nie słyszałem jefo wypowiedzi, a doniesienia medialne sa jak zwykle sprzeczne.
Jacek jest facetem z prawdziwego zdarzenia.
Ma racje ,ze sie nie zgadza,zeby małostkowi politykierzy, kółka radiomaryjne i dziennikarskie hieny żerowały na tragedii jego i jego osieroconej córki
Nie wiem w jakiej konkretnie formie odmowił przyjęcia tego orderu, ale zachował sie jak człowiek honoru i jeżeli użył tych wyżej cytowanych słów, to nie naruszył żadnych norm.
Ja nie byłbym tak delikatny gdyby jakiś cwaniaczek chciał zbijać kapitał polityczny na tragedii mojej rodziny,
|
Śr cze 11, 2008 12:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): (...) Może jest ktoś tak mądry i oświecony na tym forum i wskaże nam sytuację znaną powszechnie, gdzie dany obywatel, dla swojego nieokreślonego widzimisię, a nie na znak protestu, oddał lub nie przyjął orderu? Czekam na informację, ale podejrzewam, że się nie doczekam. Mąż Agaty wykorzystał pogrzeb swojej żony dla zamanifestowania swojej niechęci do prezydenta, a lakoniczne informacje o jakiś nieokreślonych przekonaniach to wierutna bzdura.
Niejaki Czajkowski w marcu bieżacego roku 
|
Śr cze 11, 2008 12:59 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Gruby napisał(a): Niejaki Czajkowski w marcu bieżacego roku 
Dla WIDZIMISIĘ Gruby, dla widzimisię. Szybciej piszesz, jak widać, nim rozumiesz.
Spokojnie, mniej emocji Gruby, Forum nie ucieknie.
Śr cze 11, 2008 13:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"jest manifestacją dezaprobaty"...wolisz tego typu "manifestację"?
http://www.tvn24.pl/-1,1553297,wiadomosc.html
Przy czym w oficjalne biografii czytamy: - "od połowy lat 80-tych blisko współpracował z L. Wałęsą, był członkiem Komitetu Obywatelskiego przy L. Wałęsie, od marca do pażdziernika 1991r ministrem stanu K kancelarii Prezydenta L. Wałęsy".
Co jest uczciwsze - "wyrazić dezaprobatę"......czy trwać przy nielubianym człowieku, którego na dodatek posądza się o agenturalność?
|
Śr cze 11, 2008 13:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: który stracił własnie żonę o niewłasciwie przyznany medal
W tym krótkim fragmencie zawarłaś fakt i kłamstwo.
Faktem jest, że stracił żone, ale na czym opierasz stwierdzenie, iż medal jest niewłaściwy?
Ukyo, możesz rozwinąć ten temat i wyjaśnić wszystkim na czym ta niewłaściwość polega?
|
Śr cze 11, 2008 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dla WIDZIMISIĘ Gruby, dla widzimisię.
Gruby jest tak zapatrzony w swoje argumenty, że nie może się skupić na tym co czyta.
Czyli kolejna kula w płot.
A tak przy okazji Gryby.
Słuchacze są różni, kwadratowi i podłużni.
Jeśli Ty budujesz sobie opinię tylko na jednej idiotycznej wypowiedzi, to gratuluję Tobie skrupulatności w zbieraniu materiałów.
Jesteś wybiórczy do bólu, a takie informacje są g......... warte.
Idź pracować do GW, bo takich tam potrzebuja wybiórczych.
|
Śr cze 11, 2008 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby walnął jeszcze jedną "złotą myśl"
Ordery trzeba przyznawać za życia, nie pośmiertnie.
Gruby, w historii Polski, jest dużo medali przyznanych pośmiertnie i raczej nikt nie robił z tego takiej manifestacji politycznej. (bo inaczej raczej nie da się tego nazwać)
Faktem jest, że przyjemniej jest dostać medal za życia niż po śmierci, ale tak się zdarza, iż honoruje się dana osobe pośmiertnie, bo właśnie jego (jej) śmierć (bohaterska) jest warta uhonorowania, a nie tylko dokonania za życia.
Jeśli tego nie rozumiesz, to już tylko Twój problem.
I nie powołuj się ciągle na Dekalog, bo jakoś w ustach starego wojskowego brzmi to mało wiarygodnie - wybacz.
|
Śr cze 11, 2008 14:50 |
|
 |
Ukyo
|
Zdanie moze było niejasne.
Pisałam juz o tym - moim zdaniem (to faktycznie powinnam podkreslić) nagroda mimo wszystko nie była adekwatna do sytuacji. Uwa żam że medale RP powinno przyznawac się bohaterom narodowym - a w tym wypadku, nie umniejszając, o tym chyba nie może byc mowy.
Agatę nalezy podziwiać, ale nagrody nalezy przyznawać stosownie do sytuacji - zwłaszcza te państwowe. Po prostu uważam, ze Agacie wyróznienie tego typu po prostu nie przysługuje.
Uważasz że nagroda jest adekwatna? Na raize napisałes jedynie że "prezydent jako kibic może przyzanwac odznaczenie jakie uważa" - na co odpowiedziałam wcześniej, i że Agata jest znana i ogólnie lubiana, dlatego moze być wzorem dla innych - a dla mnie to za mało i na pewno nie ma wymiaru narodowego.
I jeszcze jedno... dziecko urodziło się dwa miesiące temu. Dlaczego dopiero po smierci Agaty Mróz przyzano jej medal?
|
Śr cze 11, 2008 15:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: nagroda mimo wszystko nie była adekwatna do sytuacji. A są gdzieś podane konkretne kryteria przyznawania takich, a nie innych orderów? jeśli tak, to podaj linka lub wklej. Wtedy to razem poczytamy o osądzimy, czy prezydent przegiął, czy nie. Cytuj: I jeszcze jedno... dziecko urodziło się dwa miesiące temu. Dlaczego dopiero po smierci Agaty Mróz przyzano jej medal?
Bo ten medal nie za samo urodzenie był przyznany, tylko za poświęcenia swojego życia dla macierzyństwa oraz zapewne dla zasługi w sporcie dodatkowo.
Nie było by śmierci, nie było by orderu.
Dosyć prosta - myślę - zależność.
|
Śr cze 11, 2008 18:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żadna zależnośc...Agata do końca wierzyła, ufała w zwycięstwo nad chorobą.
Wg Twojej wykładni dostała medal "za śmierć"...."nie byłoby śmierci nie byłoby orderu" 
|
Śr cze 11, 2008 18:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Za Wikipedia:
Cytuj: Order Odrodzenia Polski, Polonia Restituta * - jedno z najwyższych polskich odznaczeń cywilnych, nadawane za wybitne osiągnięcia na polu oświaty, nauki, sportu, kultury, sztuki, gospodarki, obronności kraju, działalności społecznej, służby państwowej oraz rozwijania dobrych stosunków z innymi krajami. Ustanowione ustawą z dnia 4 lutego 1921.
* order ten ma 5 klas, a Agacie przypadł ten najniższy.
Order posiada 5 klas:
Krzyż Wielki
Krzyż Komandorski z Gwiazdą
Krzyż Komandorski
Krzyż Oficerski
Krzyż Kawalerski
|
Śr cze 11, 2008 18:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Żadna zależnośc...Agata do końca wierzyła, ufała w zwycięstwo nad chorobą.
No i co z tego?
Zapytaj prezydenta, to się dowiesz, bo ja uważam, iż bez tej bohaterskiej śmierci prezydent nie odważyłby się jej tak szybko uhonorować i to tak wysokim odznaczeniem.
Mąż jednak stwierdził, iż można zlekceważyć to odznaczenie, a prezydent się wygłupił, bo ja innego wytłumaczenia sensownego nie widzę.
Zresztą jak Ukyo sądzi podobnie jak jej mąż, to może faktycznie jej się to odznaczenie nie należało.
Ale to prezydent zadecydował, a mąż powinien jego decyzję uszanować ponieważ to nie była żadna ujma na honorze, tylko zaszczyt.
On jednak odebrał to kompletnie odwrotnie, i dalej nie wiemy dlaczego, oprócz enigmatycznego stwierdzenia, że jakieś jego przekonania stoją w sprzeczności z tym wyróżnieniem.
|
Śr cze 11, 2008 18:21 |
|
|
|