Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 26, 2025 23:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 988  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość

Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Kael pisze ze Polska kwitnela za PO-PSL . sa dwie mozliwosci , albo Kael ma egzotyczne poczucie humoru , albo nalezy jej zyczyc szybkiego powrotu do zdrowia .

Śr maja 18, 2016 21:30
Dariusz-555 napisał(a):
Kael pisze ze Polska kwitnela

Kwitła, Dariuszu, kwitła, a nie kwitnęła :)
Dariusz-555 napisał(a):
sa dwie mozliwosci , albo Kael ma egzotyczne poczucie humoru , albo nalezy jej zyczyc szybkiego powrotu do zdrowia .

i nie baw się w lekarza, a pisz merytorycznie, bez ad personam.

Śr maja 18, 2016 21:50
Cytuj:
Przede wszystkim PiS nie łamie prawa.

Nie, no skad! PiS je ignoruje albo miienia nocami na kolesiowskie.

Dariuz, to twoja pani premier przeszla taka metamorfoze. Po wyborach jej zaraz ruiny zakwitly i z Polski zrobil sie wspanialy, kwitnacy kraj.

Potrafisz wygrzebac w necie paszkwile na tych, ktorych nie lubisz, to bez problemu znajdziesz wypowiedzi Szydlo.

Cz maja 19, 2016 6:24
Przepiękna,wspaniała uroczystość konsekracji świątyni NMP Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła II to niepowtarzalne przeżycie dla uczestników na miejscu, w Toruniu oraz tych co łączyli się za pośrednictwem Telewizji Trwam, lub Polonia.
To było wczoraj 18 maja 2016 r, żeby to przeżyć trzeba samemu zobaczyć:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/sw ... -swiatyni/

Cz maja 19, 2016 7:40
medieval_man napisał(a):
zefciu napisał(a):
Jakie dane świadczą o tym, że Unia hamuje rozwój Polski?

W ciągu dziesięciu lat od maja 2004 do kwietnia 2014 roku koszt uczestnictwa Polski w Unii Europejskiej (770 mld zł) był mniej więcej dwa razy większy niż łączna wartość otrzymanych z Brukseli dotacji (385 mld zł).
No i co z tego? Czy dotacje są jedyną korzyścią, jaką Polska odnosi z uczestnictwa w Unii Europejskiej?
Cytuj:
Polska jest w dwudziestce krajów najbardziej poszkodowanych przez zagraniczne korporacje. Znalazła się tam jako jedyny kraj z Unii Europejskiej a szacowane z tego tytułu straty sięgają stu miliardów złotych rocznie
Jak to możliwe zatem, że z krajów postkomunistycznych Polska rozwija się szybciej niż każdy kraj nienależący do Unii Europejskiej?
Cytuj:
Odgórne ograniczanie naszego rozwoju: przepisy hamujące rozwój stoczni,
Pytałem o model ekonomiczny. Czy polskie stocznie rozwijały się przed wprowadzeniem tych przepisów?
Cytuj:
ograniczenia połowowe, ograniczenia produkcji rolnej, mniejsze niż w krajach starej Unii dopłaty w rolnictwie
Jeśli są dopłaty, to muszą być ograniczenia produkcji. To jest oczywiste.
Cytuj:
kontrakty inwestycyjne wygrywane w przetargach w ramach pomocy unijnej przypadające firmom ze starej Unii, pakiet klimatyczny, czy pakt fiskalny nakładający na nas niewspółmierne wydatki,
I znowu - gdzie model ekonomiczny?
Cytuj:
neokolonialne uzależnienie naszej gospodarki
Czyli frazes powtarzany przez wszystkich genpatów nie poparty niczym oprócz urojeń i osobistych odczuć.
Cytuj:
można wymieniać długo...
Nie wątpię, że potraficie wymieniać długo. Ale nie konkrety.
Cytuj:
a co to ja jestem wróż Maciej?
Nie jesteś wróż Maciej. Wróż Maciej nie zachowuje się aż tak żałośnie jak Ty teraz. Skoro działania PiS-u mają być dobre dla Polski, to muszą dać wymierne rezultaty. Ty w te rezultaty nie wierzysz, ale udajesz, że wierzysz iż działania będą dobre dla Polski.
zefciu napisał(a):
[*]Jakie konkretnie kompetencje władzy ustawodawczej i wykonawczej uzurpuje Rzepliński (z konkretnym wskazaniem działań).

Wystarczy, że TK w wersji Rzeplińskiego stawia swoją władzę na pierwszym miejscu.[/quote]Naprawdę masz już problem ze zrozumieniem prostego pytania w języku polskim?
Cytuj:
Poza tym, czy to nie sam Rzepliński był współautorem ustawy PO
Rzepliński tę ustawę przegłosował? Czy jeśli jakaś partia przygotowując projekt ustawy o rybołówstwie prowadzi konsultację z rybakami, to znaczy, że w kraju rybacy sprawują władzę ustawodawczą?
Cytuj:
Co ciekawe, prof. Rzepliński odmówił wglądu w projekt organizacjom, które chciały poznać jego szczegóły
Profesor Rzepliński ma władzę odmawiania wglądu w projekty sejmowe? A jakim prawem to czyni?
Cytuj:
Przede wszystkim PiS nie łamie prawa.
Nie wcale.
Cytuj:
Nie lubię, jak muszę odpowiadać na pytanie typu: "Czy już Pan przestał bić swoją żonę?"
To sobie zmień treść pytania na "Jaka inna władza w podobny sposób odnosi się do władzy sądowniczej".
Cytuj:
A poza tym nie ma czegoś takiego jak podwójne standardy w Unii?
Być może jest. Ale co z tego, że we Francji biją Murzynów. To naprawdę jedyny argument, jaki PiS potrafi przytoczyć?

Cz maja 19, 2016 7:57
Koszty i straty uczestnictwaPolski w UE
http://zmieniacunie.money.pl/10;lat;pol ... 25638.html
Nawet PiS nie podaje bzdur w rodzaju - więcej wpłacamy niż otrzymujemy.

Cz maja 19, 2016 8:10
Alus napisał(a):
Koszty i straty uczestnictwaPolski w UE
http://zmieniacunie.money.pl/10;lat;pol ... 25638.html
Nawet PiS nie podaje bzdur w rodzaju - więcej wpłacamy niż otrzymujemy.

Być może PiS nie ma prawdziwych danych, a m_m ma.

Cz maja 19, 2016 8:15
Nie. Prawdopodobnie mm używa jakiegoś "szacunku", który z jednej strony każe do składek doliczać inne "szacowane straty", ale z drugiej - do dopłat już nie dolicza żadnych "szacowanych zysków".

Cz maja 19, 2016 9:12
zefciu napisał(a):
Nie. Prawdopodobnie mm używa jakiegoś "szacunku", który z jednej strony każe do składek doliczać inne "szacowane straty", ale z drugiej - do dopłat już nie dolicza żadnych "szacowanych zysków".

zefciu, przeciez wiem, a moja wypowiedź była sarkazmem.

Cz maja 19, 2016 9:15
Helenka napisał(a):
zefciu, przeciez wiem, a moja wypowiedź była sarkazmem.
Wiem, że wiesz. Ale spodziewałem się, że za chwilę wjedzie mm i zacznie wymieniać jakieś szucunki. Więc postanowiłem uprzedzić go i od razu napisać, czemu ta metoda jest nieuczciwa.

Cz maja 19, 2016 9:23

Acro napisał(a):
Po drugie - ten raport to totalna bzdura.

Powiedziałbym, że nie po drugie, a po pierwsze i ostatnie :twisted: To jest zresztą największy problem takich dyskusji - nie ma zgody nawet na poziomie faktów :(

Cz maja 19, 2016 9:31

gita napisał(a):
Przepiękna,wspaniała uroczystość konsekracji świątyni NMP Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła II to niepowtarzalne przeżycie dla uczestników na miejscu, w Toruniu oraz tych co łączyli się za pośrednictwem Telewizji Trwam, lub Polonia.
To było wczoraj 18 maja 2016 r, żeby to przeżyć trzeba samemu zobaczyć:
http://www.radiomaryja.pl/informacje/sw ... -swiatyni/

Nie rozumiem logiki tego przedsięwzięcia. Duży kościół, z nieproporcjonalnym rozmachem wybudowany na obrzeżach miasta, ściśle rzecz ujmując - na totalnym zadupiu, gdzie praktycznie nikt nie mieszka. W bliskiej okolicy jest biblioteka szkoły medialnej Rydzyka, trochę przemysłu i ogródki działkowe. Dojeżdża tam jeden autobus, który jeździ raz na godzinę (w godzinach szczytu dwa razy) i nawet nie łączy tego miejsca z centrum, tylko z innymi obrzeżami. Podobno ma pomieścić 3 tysiące ludzi, tylko kto tam będzie chodził? Pracownicy biblioteki? Bo mieszkańcy Torunia mają liczne kościoły dużo bliżej swojego miejsca zamieszkania.

Ostatnio edytowano Cz maja 19, 2016 10:41 przez Witold, łącznie edytowano 2 razy

Cz maja 19, 2016 10:32
Witold napisał(a):
Nie rozumiem logiki tego przedsięwzięcia.
Czego nie rozumiesz? Jak Chrystus ze Świebodzina będzie miał ochotę na sok z cytrusów, to sobie podejdzie do Torunia i wyciśnie...

A tak poważnie - Rydzyk chciał, to ma i kto bogatemu zabroni?

Cz maja 19, 2016 10:38

SweetChild napisał(a):
Powiedziałbym, że nie po drugie, a po pierwsze i ostatnie :twisted: To jest zresztą największy problem takich dyskusji - nie ma zgody nawet na poziomie faktów :(

Aha, czyli jeżeli "dane" pokazują, że Polska była za rządów PO najszybciej rozwijającym się krajem we Wszechświecie, to znaczy, że tak było i zatkaj mordę durny pisowcu, poza tym nie ma sensu w tym wypadku sprawdzać i analizować metodologii, bo, po pierwsze, metodologie stosowane przez zagraniczne think tanki są na pewno zarąbiste i to w ogóle nie ulega wątpliwości, a, po drugie, no co, pisowcu, może masz jakiś lepszy wskaźnik? Nie masz, więc patrz wyżej. Koniec dyskusji!

Natomiast jeżeli "dane" pokazują coś wręcz przeciwnego... aaaaa, to co innego! Wtedy, zanim się wyciągnie jakikolwiek, choćby drobniutki, z nich wniosek, najpierw trzeba dokładnie przeanalizować, na jakich danych zostały oparte, skąd te dane wzięto (z NBP? o, właśnie! czyli nie było żadnych badań! a jeżeli NBP kłamie, to co? ha? zatkało? a czy respondenci nie mogą czasem zaniżać swoich wydadków? no? nie mogą? mogą! no, sami widzicie!!), prześledzić krok po kroku całą metodologię (a gdzie uwzględnienie nierejestrowanych zakupów w Internecie? co za kopnięci pisoscy dyletanci w tym Global Financial Integrity pracujo!), i po znalezieniu czegokolwiek natychmiast, wskazując na to palcem, można krzyczeć, że cały ten raport to jakaś pisowska bzdura i w ogóle żaden przyzwoity człowiek przecież w te brednie nie uwierzy!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 19, 2016 10:39

Johnny99 napisał(a):
Aha, czyli jeżeli "dane" pokazują, że Polska była za rządów PO najszybciej rozwijającym się krajem we Wszechświecie, to znaczy, że tak było i zatkaj mordę durny pisowcu, poza tym nie ma sensu w tym wypadku sprawdzać i analizować metodologii, bo, po pierwsze, metodologie stosowane przez zagraniczne think tanki są na pewno zarąbiste i to w ogóle nie ulega wątpliwości, a, po drugie, no co, pisowcu, może masz jakiś lepszy wskaźnik? Nie masz, więc patrz wyżej. Koniec dyskusji!

Ok, jedni lubią dyskusje z kreacjonistami, zwolennikami UFO czy płaskiej Ziemi, albo ekspertami Macierewicza, a inni nie. Chodziło mi o to, że jeśli jakiś raport uważam za totalną bzdurę, to nie ma sensu z nim dyskutować.
I żeby nie było, że wszystko co pisowskie uważam za bzdurę - np. wczorajsze wystąpienie Morawieckiego w Katowicach uważam za ciekawe. Sednem sprawy nie jest bowiem, aby się we wszystkim zgadzać, ale elementarna uczciwość intelektualna wydaje się niezbędna dla konstruktywnej dyskusji. M. in. tego nauczyłem się na Forum.

Cz maja 19, 2016 10:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14814 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 988  Następna strona