Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
|
So maja 27, 2017 13:39 |
|
|
|
 |
chwat
|
Ale to dotyczy podań o azyl tylko w samych Niemczech, a nie pochodzenia "uchodźców".
Natomiast dane Gazety z linku @Alus podające dane UNHCR mowią: "Według danych UNHCR w bieżącym roku do Europy dotarło przez Morze Śródziemne 322 500 uchodźców i imigrantów", lub akapit poniżej: "Liczba imigrantów przybywających szlakiem wschodniośródziemnomorskim...", lub dalej: "Imigranci tłoczą się na wyspach, zwłaszcza Lesbos, Kos, Chios...". Jak widać dane te mówią jedynie o liczbie osób przekraczających granicę (pomijam już wiarygodność liczb), ale nie wnikają w to, kim ci ludzie są i nazywają ich dość dowolnie. A ja chciałbym, rozmawiając z kimś mówiącym o uchodźcach, mieć pewność, że mówi właśnie o uchodźcach, a nie bełkocze.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
Ostatnio edytowano So maja 27, 2017 14:14 przez chwat, łącznie edytowano 1 raz
|
So maja 27, 2017 14:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, Kael, Małgosiaa To po ilu imigrantów przyjmujecie pod swój dach?
Nadal nie ruszacie tematu ograniczenia jednej z podstawowych wolności w UE.
|
So maja 27, 2017 14:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chwat, jak chcesz odroznic uchodzce od imigranta? Robi sie to wlasnie w procesie uznawania statusu. Znam Polakow, ktorzy z pobudek ewidentnie ekonomicznych pod koniec lat osiemdziesiatych (oczywiscie wczesniej tez, pozniej juz to nie przechodzilo) zglaszali sie jako azylanci, wyjezdzajac na wycieczke.
Niemcy ich wnioski starannie i dokladnie sprawdzali, odrzucali, wydawali nakaz wyjazdu a na koncu przychodzili nad ranem, wsadzali rodzine do autobusu i wywozili do granicy. Spotykajac sie, oczywiscie, z wyzwiskami i szlochami naciagaczy z Polski. A dlaczego naciagaczy? Dziewczyna w ciazy twierdzila, ze jesli ja zgodnie z decyzja wysla do Polski, to ona dziecko usunie. No to dawali jej przedluzenie kilka miesiecy do porodu i troche po, wyprawke na dziecko, wydawane natychmiast na telewizor i inne gadzety, a po porodzie para szla zebrac o pieniadze na pieluchy i lozeczko, no bo dziecko nic nie ma. Po odeslaniu z kwitkiem byly zale i ptetensje, ze “kazali“ rodzic a “nic nie daja“.
To nie byly pojedyncze przypadki.
Wracajac do azylu. Wniosek o azyl stawia kazdy spoza UE ktory jakos przyjechal i chce zostac. Bo najprosciej. Widzisz w statystyce np Balkanczykow, ktorzy juz pojeli, ze wracaja z mety, jesli sprobuja tej metody i juz ... nie probuja.
Syryjczyk jest raczej na pewno uchodzca. Ukrainiec np - niekoniecznie.
@Coroner, a ilu bezdomnych u ciebie mieszka? Polskich, katolickich?
Zaden?
Ja mam kilkudziesieciu uchodzcoq doslownie za plotem, bo moja gmina, jak wiekszosc gmin niemieckich ma wyprobowane procesy i struktury (takze na emigracji z Polski a potem z Rosji) zeby problem opanowac. I zwyklych ludzi, ktorzy wlaczaja sie w konkretna prace z uchodzcami/imigrantami na co dzien.
Czego Polakom bardzo zycze, zeby wreszcie sami przylozyli reke do pluga a nie czekali, az premier, Kosciol czy wojewoda im raj na ziemi zalatwi.
Ostatnio edytowano So maja 27, 2017 14:35 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So maja 27, 2017 14:30 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Coroner napisał(a): Alus, Kael, Małgosiaa To po ilu imigrantów przyjmujecie pod swój dach?
Nadal nie ruszacie tematu ograniczenia jednej z podstawowych wolności w UE. Koronne pytanie: ilu przyjmiecie  . Żenada. Poziom piaskownicy. Co do ograniczenia wolności UE - niby w jaki sposób uchodźcy (nie imigranci) ograniczą jakąkolwiek wolność? Zacznij słuchać papieża i polskich biskupów, a nie durnej propagandy mediów. Zacznij żyć Ewangelią, jeśli coś dla Ciebie znaczy.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So maja 27, 2017 14:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): A ja chciałbym, rozmawiając z kimś mówiącym o uchodźcach, mieć pewność, że mówi właśnie o uchodźcach, a nie bełkocze. Byłeś równie pryncypalny w klasyfikowaniu Polaków emigrujących w latach PRL? .....bo te 3 miliony po 1989r to tylko emigranci zarobkowi.
|
So maja 27, 2017 15:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Coroner napisał(a): Alus, Kael, Małgosiaa To po ilu imigrantów przyjmujecie pod swój dach?
Nadal nie ruszacie tematu ograniczenia jednej z podstawowych wolności w UE. Koronne pytanie: ilu przyjmiecie  . Żenada. Poziom piaskownicy. Co do ograniczenia wolności UE - niby w jaki sposób uchodźcy (nie imigranci) ograniczą jakąkolwiek wolność? Zacznij słuchać papieża i polskich biskupów, a nie durnej propagandy mediów. Zacznij żyć Ewangelią, jeśli coś dla Ciebie znaczy. A w bardzo prosty. Mamy przyjąć uchodźców a raczej imigrantów. I pilnować żeby nie uciekli do Niemiec i w tym momencie łamana jest podstawowa zasada UE. Wolność mieszkania gdzie chcemy na terenie UE.
|
So maja 27, 2017 16:08 |
|
 |
chwat
|
Alus napisał(a): chwat napisał(a): A ja chciałbym, rozmawiając z kimś mówiącym o uchodźcach, mieć pewność, że mówi właśnie o uchodźcach, a nie bełkocze. Byłeś równie pryncypalny w klasyfikowaniu Polaków emigrujących w latach PRL? .....bo te 3 miliony po 1989r to tylko emigranci zarobkowi. Nie mam zamiaru bawić się w porównywanie emigracji polskiej i dzisiejszej z bliskiego wschodu, bo moim zdaniem jest niewymierne. Nie rozumiem języka "pomogli kiedyś nam, to teraz mamy obowiązek nazywać wszystkich uchodźcami i przestać myśleć" Kael napisał(a): Chwat, jak chcesz odroznic uchodzce od imigranta? Robi sie to wlasnie w procesie uznawania statusu. No właśnie o to robienie chodzi, o rzetelność tego procesu, która stoi pod znakiem zapytania. W większości środków masowego przekazu, dominuje bezkrytyczna retoryka "uchodźcy", których należy przyjmować. W prasie zostają okrzyknięci uchodźcami, zanim jeszcze zostaną sprawdzeni.
|
So maja 27, 2017 16:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polecam. Mądre słowa biskupów Czech i Słowacji http://telewizjarepublika.pl/biskupi-wr ... 45044.htmlWciąż podtrzymuje to co pisałem na początku. Zwolennicy przyjmowania mówią o uchodźcach a zwolennicy blokowania mówią o imigrantach. I nie ma możliwości dialogu. Nie ma tez UE narzędzi do weryfikacji kto jest kim. Zgadzam się z chwatem ze nie chce Polski takiej jak wyglada Francja czy GB.
|
So maja 27, 2017 16:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Alus napisał(a): chwat napisał(a): A ja chciałbym, rozmawiając z kimś mówiącym o uchodźcach, mieć pewność, że mówi właśnie o uchodźcach, a nie bełkocze. Byłeś równie pryncypalny w klasyfikowaniu Polaków emigrujących w latach PRL? .....bo te 3 miliony po 1989r to tylko emigranci zarobkowi. Nie mam zamiaru bawić się w porównywanie emigracji polskiej i dzisiejszej z bliskiego wschodu, bo moim zdaniem jest niewymierne. Nie rozumiem języka "pomogli kiedyś nam, to teraz mamy obowiązek nazywać wszystkich uchodźcami i przestać myśleć" A "byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie" też nie rozumiesz?
|
So maja 27, 2017 16:17 |
|
 |
chwat
|
A Ty nie rozumiesz, że jak mówię o praniu mózgu przez język mainstreamu, to nie przekłada się to na nie przyjmowanie, bo są to dwa różne tematy?
|
So maja 27, 2017 16:38 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
chwat napisał(a): A Ty nie rozumiesz, że jak mówię o praniu mózgu przez język mainstreamu, to nie przekłada się to na nie przyjmowanie, bo są to dwa różne tematy? Papieżowi i biskupom też wyprali?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So maja 27, 2017 16:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak widać nie wszyscy biskupi myślą tak jak Małgosia sobie by życzyła. Zacytowałem to co mówili biskupi Czech i Słowacji. Małgosia pominęła nawet nie będę mówił dlaczego.
|
So maja 27, 2017 16:53 |
|
 |
Iago
|
Stanowiska "przyjmujemy wszystkich" jak i "nie przyjmujemy nikogo" są równie głupie. Uważam, że jak najbardziej należy nieść pomoc ofiarom wojny, jednakże nie należy zapominać o tak elementarnych warunkach jak zachowanie bezpieczeństwa wewnętrznego. Pytanie czy w chwili obecnej służby są w stanie owe bezpieczeństwo zapewnić wobec ewentualnego przyjęcia grupy osób podających się za uchodźców.
|
So maja 27, 2017 16:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgadzam się z Iago A z tego co czytam to służby nie są w stanie zapewnić bezpieczeństwa obywatelom. Nie wiedza nawet jak naprawd nazywają się przybysze. I skąd przybyli.
|
So maja 27, 2017 16:55 |
|
|
|