PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Alus napisał(a): Owszem deklarował, ale stale w konfrontacji: PiS kontra inne ugrupowania partyjne, zawsze J99 staje po stronie PiS i nie przeciwstawi ugrupowań narodowców PiS-owi. Oczywiście nieprawda. Np. obecnie w chyba wszystkich kwestiach konfliktowych pomiędzy PiS i Kukizem J99 stoi po stronie Kukiza. To już nie wina J99, że częstokroć inne ugrupowania nie ułatwiają J99 zadania. Ostatni dobry przykład to 500+ - J99 jest mu, oczywiście, przeciwny i jak długo opozycja sprzeciwiała się 500+, tak długo J99 stał po jej stronie; skoro jednak część opozycji zmieniła front o 180 stopni i zaczęła atakować 500+ od d.. rugiej strony (że PiS jeszcze za mało daje, czemu tylko 500 zł na trzecie, a nie 1500, czemu nie także na pierwsze dziecko itp.itd.), no to jasne jest, że mając wybór między PiS i, powiedzmy, Kosiniakiem-Kamyszem, w takim wypadku J99 stanie po stronie PiS, bo PiS chce dać 500 zł dopiero od drugiego dziecka, a Kosiniak-Kamysz także od pierwszego. To już nie wina J99, że opozycja najpierw krzyczy, że 500+ rozwali budżet, nie ma pieniędzy i w ogóle będzie przepijane, a zaraz następnego dnia wrzeszczy, że PiS powinien dać od każdego dziecka, na każde kolejne coraz więcej, a zaczęły się już głosy, że właściwie czemu tylko do 18 roku życia, a właściwie czemu nie dopłacać także tym z dochodem poniżej 800 zł etc. J99 za nielogiczność działania opozycji nie ponosi odpowiedzialności, ponosi natomiast odpowiedzialność za logiczność swojego stanowiska 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 04, 2016 12:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Owszem deklarował, ale stale w konfrontacji: PiS kontra inne ugrupowania partyjne, zawsze J99 staje po stronie PiS i nie przeciwstawi ugrupowań narodowców PiS-owi. Oczywiście nieprawda. Np. obecnie w chyba wszystkich kwestiach konfliktowych pomiędzy PiS i Kukizem J99 stoi po stronie Kukiza. To już nie wina J99, że częstokroć inne ugrupowania nie ułatwiają J99 zadania. Ostatni dobry przykład to 500+ - J99 jest mu, oczywiście, przeciwny i jak długo opozycja sprzeciwiała się 500+, tak długo J99 stał po jej stronie; skoro jednak część opozycji zmieniła front o 180 stopni i zaczęła atakować 500+ od d.. rugiej strony (że PiS jeszcze za mało daje, czemu tylko 500 zł na trzecie, a nie 1500, czemu nie także na pierwsze dziecko itp.itd.), no to jasne jest, że mając wybór między PiS i, powiedzmy, Kosiniakiem-Kamyszem, w takim wypadku J99 stanie po stronie PiS, bo PiS chce dać 500 zł dopiero od drugiego dziecka, a Kosiniak-Kamysz także od pierwszego. To już nie wina J99, że opozycja najpierw krzyczy, że 500+ rozwali budżet, nie ma pieniędzy i w ogóle będzie przepijane, a zaraz następnego dnia wrzeszczy, że PiS powinien dać od każdego dziecka, na każde kolejne coraz więcej, a zaczęły się już głosy, że właściwie czemu tylko do 18 roku życia, a właściwie czemu nie dopłacać także tym z dochodem poniżej 800 zł etc. J99 za nielogiczność działania opozycji nie ponosi odpowiedzialności, ponosi natomiast odpowiedzialność za logiczność swojego stanowiska  Każdemu dziecku deklarowała Szydło http://wiadomosci.gazeta.pl/cytaty/1754 ... oxNewsLinkCzyli Kosiniak Kamysz wraca do propozycji Szydło.
|
Cz lut 04, 2016 13:21 |
|
 |
pilaster
|
medieval_man napisał(a): Oczywiście, nie było żadnego eksperymentu tylko pilaster postanowił po jakimś czasie uznać toczącą się rozmowę za "eksperyment". Oczywiście pilaster nie mógł deklarować w trakcie że to eksperyment, bo mogłoby zakłócić to wyniki. Niemniej ostrzegał pilaster medievala, żeby się zastanowił po co pilaster powtarza swój apel, co chce przez to osiągnąć i jakie odpowiedzi wyznawców PIS byłyby mu na rękę Ale medieval nie zdecydował się skorzystać z podpowiedzi. Cytuj: pilaster napisał(a): Bo takie są fakty. Nie tylko na tym forum, ale w ogóle nigdzie nie spotyka się zwolenników PIS, którzy gotowi by byli zadeklarować, że przestaną popierać PIS jeżeli PIS konkretnie zrobi coś dla nich nieakceptowalnego (choćby nawet mało prawdopodobnego - jak np wprowadzenie aborcji na życzenie)
Oczywiście, tacy ludzie istnieją. W takim razie świetnie się kamuflują. Cytuj: Otóż, ja głosowałem w tych wyborach za PiS (z braku lepszej opcji) i doskonale wyobrażam sobie możliwość głosowania w przyszłości na jakąś inną partię
Zatem prosimy o konkretną odpowiedź. Co konkretnie by musiał zrobić PIS, aby medieval przestał go popierać? Cytuj: Problemem dla PO jest natomiast fakt, że przez 8 lat utraciło ono nie tyle swoich fanatyków, co osoby, którzy PO zaufali i srodze się zawiedli. Nic podobnego. PO z grubsza spełniła wszystkie swoje obietnice (z tych najważniejszych). Straciła wyborców nie dlatego, że ich "oszukała", tylko z powodu skrajnej nieporadności wizerunkowej, skręcenia pod nowym kierownictwem w lewo, oraz faktu, że pojawiła się alternatywa, dla wielu wyborców bardziej od PO atrakcyjna. Cytuj: Tak samo jak ja kiedyś pewnie poprę inną partię niż PiS jeśli ta inna partia lepiej będzie wyrażała moje dążenia, a PiS zawiedzie moje oczekiwanie. Zatem co musiałby PIS zrobić? Wprowadzić domiar? Przymusowy kwaterunek? No co? J99 Cytuj: J99 już chyba z milion razy deklarował publicznie na tym forum, że nie popiera PiS, nigdy nie popierał PiS, nie głosuje na PiS i nigdy nie głosował na PiS Owszem, deklarował. No i co z tego? Faktem jest, że J99, mimo tych deklaracji, popiera PIS z zaciekłością fanatyczną. I podobnie jak medieval za żadne skarby nie chce zadeklarować, coby PIS musiał zrobić, żeby J99 uznał, że jednak lepszą alternatywą jest np Korwin, albo Bosak.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 04, 2016 13:24 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Też bym wolał, żeby dano każdemu dziecku. I nie do 18 a do 30 roku życia. I nie tylko dziecku. Najlepiej co miesiąc każdemu obywatelowi po 1000 euro. Jak zua ta Szydło. Daje, ale za mało daje.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz lut 04, 2016 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Też bym wolał, żeby dano każdemu dziecku. I nie do 18 a do 30 roku życia. I nie tylko dziecku. Najlepiej co miesiąc każdemu obywatelowi po 1000 euro. Jak zua ta Szydło. Daje, ale za mało daje. Nie ma to jak merytorykę zastąpić pogardliwa kpiną.....typowe....
|
Cz lut 04, 2016 13:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Litości... pilaster, jeśli nie chciał zaburzyć wyników eksperymentu, winien był poprosić jakiegoś nowicjusza na forum, żeby założył ankietę na http://www.strawpoll.me, bo przecież sam fakt, że pilaster o coś prosi, że to jest właśnie pilaster...
|
Cz lut 04, 2016 13:31 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
pilaster napisał(a): Ale medieval nie zdecydował się skorzystać z podpowiedzi. A kiedyż to upoważniłem cię do przeprowadzania na mnie jakichkolwiek eksperymentów? pilaster napisał(a): W takim razie świetnie się kamuflują. Może, w przeciwieństwie do ciebie nie odczuwają potrzeby wypowiadania się co chwilę w każdym temacie i dają sobie trochę czasu na zmianę stanowiska? pilaster napisał(a): Zatem prosimy o konkretną odpowiedź. Co konkretnie by musiał zrobić PIS, aby medieval przestał go popierać?
Nie mam zamiaru na takie pytanie odpowiadać. Nie jestem w stanie przewidywać przyszłości. Ale wybiorę dla Ciebie kilka takich zdarzeń: - wypowiedzieć wojnę Niemcom i po dwóch dniach poddać się prosząc o aneksję - wznieść na Placu Zamkowym szubienicę i powiesić całą poprzednią ekipę - wprowadzić kult Potwora Spaghetti jako oficjalny w Polsce, itd cała reszta (na poważnie) wyjdzie w trakcie pilaster napisał(a): Nic podobnego. PO z grubsza spełniła wszystkie swoje obietnice (z tych najważniejszych). Straciła wyborców nie dlatego, że ich "oszukała", tylko z powodu skrajnej nieporadności wizerunkowej, skręcenia pod nowym kierownictwem w lewo, oraz faktu, że pojawiła się alternatywa, dla wielu wyborców bardziej od PO atrakcyjna.
Nic podobnego. PO straciła zwolenników z powodu afer, buty, zachowawczego kierowania gospodarką, nadmiernej uległości wobec UE, niedbania o dobro Polaków pilaster napisał(a): Zatem co musiałby PIS zrobić? Wprowadzić domiar? Przymusowy kwaterunek? No co?
Zmienić politykę na anty-polską.
|
Cz lut 04, 2016 13:35 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Alus napisał(a): Nie ma to jak merytorykę zastąpić pogardliwa kpiną.....typowe.... Masz rację. Nie ma to jak wykpić czynione dobro argumentem, że można czynić dobro jeszcze większe.
|
Cz lut 04, 2016 13:37 |
|
 |
Johnny99
|
No i źle, że wraca. pilaster napisał(a): Faktem jest, że J99, mimo tych deklaracji, popiera PIS z zaciekłością fanatyczną. Właśnie o tym mówiłem. Jest faktem, bo pilaster tak powiedział. O tym, co jest faktem, decyduje pilaster. Cytuj: I podobnie jak medieval za żadne skarby nie chce zadeklarować, coby PIS musiał zrobić, żeby J99 uznał, że jednak lepszą alternatywą jest np Korwin, albo Bosak. PiS nic nie musi robić, bo J99 jeszcze zanim PiS zrobił cokolwiek uważał, że istnieją lepsze alternatywy dla PO, jak np. Kukiz albo Nowoczesna (a najlepiej obydwie te partie razem). J99 najbardziej cieszyłby się z parlamentu, w którym w ogóle nie byłoby ani PiS, ani PO.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 04, 2016 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ukazuje jaką szansę przyjęcia przez PiS ma jakikolwiek wniosek opozycji medieval_man napisał(a): Alus napisał(a): Nie ma to jak merytorykę zastąpić pogardliwa kpiną.....typowe.... Masz rację. Nie ma to jak wykpić czynione dobro argumentem, że można czynić dobro jeszcze większe. Mądrzejsze.....bo czy mądra i szanująca godność jest rada dla samotnych matek, aby sobie unormowały życie i urodziły kolejne dziecko? Limit dla biednych i bez żadnych ograniczeń dla bogatych......jeśli to szczyt mądrości, to żal d***ę ściska.
|
Cz lut 04, 2016 13:45 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Ukazuje jaką szansę przyjęcia przez PiS ma jakikolwiek wniosek opozycji  Z tego, że PiS odrzuca złe wnioski opozycji należy się cieszyć, a nie za to też PiS krytykować  To dla mnie jakaś aberracja. A raczej fanatyzm. Alus napisał(a): Limit dla biednych i bez żadnych ograniczeń dla bogatych......jeśli to szczyt mądrości, to żal d***ę ściska. A to bogaci dostaną też na pierwsze dziecko? Chyba coś pomyliłaś.
|
Cz lut 04, 2016 13:49 |
|
 |
pilaster
|
medieval_man napisał(a): pilaster napisał(a): Ale medieval nie zdecydował się skorzystać z podpowiedzi. A kiedyż to upoważniłem cię do przeprowadzania na mnie jakichkolwiek eksperymentów? Jest to właśnie jeden z wielu powodów, dla których psychologia nie jest i zapewne nigdy nie będzie nauką.  Wszak gdyby pilaster uprzedził o eksperymencie, to zachowanie badanych obiektów byłoby diametralnie inne. Cytuj: Cytuj: Zatem prosimy o konkretną odpowiedź. Co konkretnie by musiał zrobić PIS, aby medieval przestał go popierać?
Nie mam zamiaru na takie pytanie odpowiadać. Oczywiście. Przecież cały czas o tym właśnie pilaster pisze. Cytuj: PO straciła zwolenników z powodu afer, buty, zachowawczego kierowania gospodarką, nadmiernej uległości wobec UE, niedbania o dobro Polaków OK, powtarzajcie sobie te bzdury w kółko, może sami w nie uwierzycie.  Żaden poprzedni rząd nie umocnił pozycji międzynarodowej Polski (w Europie, na świecie) w stopniu choćby zbliżonym do rządów PO. W 2007 roku Polska była w III lidze UE (liczonej w dzisiejszym składzie razem z Chorwacją). Dzisiaj jest (jeszcze) w II lidze - zresztą z państw postkomunistycznych wyżej od Polski są tylko Litwa, Słowenia (w tej samej lidze co Polska) i Estonia (w I lidze) Cytuj: pilaster napisał(a): Zatem co musiałby PIS zrobić? Wprowadzić domiar? Przymusowy kwaterunek? No co?
Zmienić politykę na anty-polską. A ponieważ dla swoich wyznawców, czyli i dla medievala PIS = Polska, zatem PIS nie może polityki "antypolskiej" prowadzić z definicji. Dowolny kurs polityczny PIS wyznacza bowiem właśnie standardy polskości. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 04, 2016 14:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A to bogaci dostaną też na pierwsze dziecko? Chyba coś pomyliłaś. Bogaci ze średnią 2-3 tys zł/osobę dostaną na każde 2-3-4-5 dziecko, samotna matka z jednym dzieckiem ze średnią 801 zł/osobę nie dostanie nic......ot sprawiedliwość - kto ma dużo temu dodadzą.....
|
Cz lut 04, 2016 14:27 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Bogaci ze średnią 2-3 tys zł/osobę dostaną na każde 2-3-4-5 dziecko, samotna matka z jednym dzieckiem ze średnią 801 zł/osobę nie dostanie nic......ot sprawiedliwość - kto ma dużo temu dodadzą..... Problem z kryterium dochodowym jest głównie taki, że jego wprowadzenie spowodowałoby konieczność weryfikowania dochodu - co zwiększyłoby biurokrację i koszty, które już i tak będą oględnie mówiąc niemałe Moim zdaniem jedyne sensowne rozdawnictwo to owa "pensja obywatelska", którą obecnie rozważa się w Finlandii czy Szwajcarii - oczywiście pod warunkiem likwidacji wszystkich innych przywilejów, zasiłków, emerytur itp. Tylko że taki projekt trzeba by wprowadzać latami, więc nikt na tym wyborów nie wygra, a jeśli nawet, to nie zdoła się wytłumaczyć, czemu następnego dnia po ich wygraniu nie zaczął wypłacać, skoro przecież obiecał!
|
Cz lut 04, 2016 15:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Bogaci ze średnią 2-3 tys zł/osobę dostaną na każde 2-3-4-5 dziecko, samotna matka z jednym dzieckiem ze średnią 801 zł/osobę nie dostanie nic......ot sprawiedliwość - kto ma dużo temu dodadzą..... Problem z kryterium dochodowym jest głównie taki, że jego wprowadzenie spowodowałoby konieczność weryfikowania dochodu - co zwiększyłoby biurokrację i koszty, które już i tak będą oględnie mówiąc niemałe Moim zdaniem jedyne sensowne rozdawnictwo to owa "pensja obywatelska", którą obecnie rozważa się w Finlandii czy Szwajcarii - oczywiście pod warunkiem likwidacji wszystkich innych przywilejów, zasiłków, emerytur itp. Tylko że taki projekt trzeba by wprowadzać latami, więc nikt na tym wyborów nie wygra, a jeśli nawet, to nie zdoła się wytłumaczyć, czemu następnego dnia po ich wygraniu nie zaczął wypłacać, skoro przecież obiecał! Albo system podobny do węgierskiego - odpisy podatkowe.
|
Cz lut 04, 2016 16:26 |
|
|
|