PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Alus napisał(a): Albo system podobny do węgierskiego - odpisy podatkowe. Odpisy podatkowe też są problematyczne, bo zwiększają biurokrację i wszystkie związane z nią patologie. System podatkowy powinien być tak prosty, jak to tylko możliwe.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lut 05, 2016 8:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Albo system podobny do węgierskiego - odpisy podatkowe. Odpisy podatkowe też są problematyczne, bo zwiększają biurokrację i wszystkie związane z nią patologie. System podatkowy powinien być tak prosty, jak to tylko możliwe. Skoro nie ma problemu z dotychczasowymi odpisami od podatku, to jaki problem byłby z wyższa kwotą odpisów? Ta sam urzędnika która od kilku lat sprawdza odpis 1112 zł na dziecko, sprawdziłaby odpis w zwiększonej kwocie.
|
Pt lut 05, 2016 10:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lubisz sondaże.....zatem dzisiejszy kolejny IRBiS: - PiS 30,3%; Nowoczesna 26,2%; PO 15,2%.
|
Pt lut 05, 2016 17:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Lubisz sondaże.....zatem dzisiejszy kolejny IRBiS: - PiS 30,3%; Nowoczesna 26,2%; PO 15,2%. Wszystkie sondaże pokazują mniejszą, lub większą przewagę PiS nad Nowoczesną i PO, a Ty obecnie jesteś fanką banksterów Nowoczesnej, czy nadal obłudnej Platformy?
|
Pt lut 05, 2016 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Coś wymyślasz... J. Kaczyński nie pełni w Sejmie funkcji marszałka lub wicemarszałka, aby miał możliwość zabraniania posłom opozycji wypowiedzi na posiedzeniach. Ma zbyt mała pozycję aby zabraniać posłom zabierać głos, a Cameron spotyka się ze "zwykłym posłem".......
|
Pt lut 05, 2016 17:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mauger napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): komunizm ma sie w obecnej Polsce tak dobrze jak nigdy dotad . Surowa ocena rządów PiS, ale chyba jednak trochę przesadzona.  Dokładnie - komunizm ma sie dobrze  .... kolejny dowód - na szefa ARiMR w Szczecinie zostaje powołany D. Kłos, z prawomocnym wyrokiem stwierdzającym współpracę w czasie PRL z WSI.
|
So lut 06, 2016 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pn lut 08, 2016 9:03 |
|
 |
andej
|
Tweedledee i Tweedledum totalnie wdeptywali(ły) w glebę program 500+. Wielbiona przez nich (nie) eurokomunistyczna partia potępiała program w czambuł. Teraz T&T nic nie piszą na ten temat. Bo słuszne ugrupowania zaczęły popierać program, a nawet rozszerzać. Na pomysł PIS brakowało kasy, na programy eurolewicy zapewne są. Choć wymagają większych nakładów. Została tylko nienawiść do PIS. Tweedledee i Tweedledum aktywnie uczestniczą w szkalowaniu. To poszczekają jak ratlerki, to nogawkę obsikają. Chwycą za sznurowadło. A karawana idzie dalej ...
|
Pn lut 08, 2016 9:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fachowiec się wypowiedział  .....MON, Min. Sprawiedliwości, Min. Nauki, lustrator przodków, ekonomista......"koniec przywilejów dla obcego kapitału", a na aukcji LTE budżet zakupił jedynie 11%, pozostałe kupił obcy kapitał, w tym ponad 30% Niemcy. Obiecanki a rzeczywistość skrzeczy.
|
Pn lut 08, 2016 9:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Fachowiec się wypowiedział  .....MON, Min. Sprawiedliwości, Min. Nauki, lustrator przodków, ekonomista......"koniec przywilejów dla obcego kapitału", a na aukcji LTE budżet zakupił jedynie 11%, pozostałe kupił obcy kapitał, w tym ponad 30% Niemcy. Obiecanki a rzeczywistość skrzeczy. Już nie kochasz Gowina?
|
Pn lut 08, 2016 9:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i przynajmniej na Węgrzech nie finansuje się dodatkowo patologii, której jedynym źródłem utrzymania są zasiłki z MOPS. U nas odwrotnie, daje się jeszcze więcej na przechlanie, ale tak własnie działa socjalizm. Na efekty tego nie trzeba będzie długo czekać: coraz więcej zaniedbanych dzieci. I jeszcze to ograniczenie do 18 roku życia, kiedy to własnie wtedy dziecko kosztuje najwięcej, jeśli studiuje. Moja koleżanka, samotna matka (ojciec pozbawiony praw rodzicielskich) ma jedną córkę w gimnazjum, a druga na studiach w obcym mieście. Wg naszego rządu ma jedno dziecko i nie przysługuje jej dodatek. No tak, ale ona jako samotna matka raczej więcej dzieci nie będzie miała, chociaż pani minister poradziła samotnym matkom mającym jedno dziecko o to, aby miały więcej  . Co za hipokryzja! Gdzie wartości chrześcijańskie tak mocno akcentowane przez partie rządzącą. I żeby nie było. Widzę też dobre zmiany, choćby w podatku od sieci sklepów zagranicznych czy też likwidację umów śmieciowych.
|
Pn lut 08, 2016 10:37 |
|
 |
Johnny99
|
Tego podejścia właśnie nie rozumiem: "po pierwsze, jak można dawać ludziom kasę na przechlanie, a po drugie, dlaczego tak mało?!"  Naprawdę nie widzicie tej sprzeczności?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 08, 2016 10:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Tego podejścia właśnie nie rozumiem: "po pierwsze, jak można dawać ludziom kasę na przechlanie, a po drugie, dlaczego tak mało?!"  Naprawdę nie widzicie tej sprzeczności? A gdzie powiedziałam, że mało? Mówię tylko, że na tym dodatku najwięcej skorzysta patologia i wzrost demograficzny będzie głównie w tej grupie społecznej.
|
Pn lut 08, 2016 10:46 |
|
 |
Johnny99
|
No powiedziałaś, że jest ograniczenie do 18 lat, podczas gdy nie powinno go być, bo studia kosztują. Czyli powinno się dawać na przechlanie także tym, których dzieci studiują. Nie o to ci chodziło?
|
Pn lut 08, 2016 11:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No powiedziałaś, że jest ograniczenie do 18 lat, podczas gdy nie powinno go być, bo studia kosztują. Czyli powinno się dawać na przechlanie także tym, których dzieci studiują. Nie o to ci chodziło? Nie, nie o to. Chodziło mi o model węgierski, odpisy od podatku, czego akurat rodziny patologiczne nie mogłyby zrobić, gdyż ich jedynym dochodem są zasiłki. Wszelkie zasiłki są do ukończenia przez dziecko nauki, a wiekowym ograniczeniem jest 25 lat (wtedy powinny skończyć studia). Dlaczego dodatek 500 zł jest do 18 lat? Przecież wiadomo, że student sam się nie utrzyma. Czy rodzina mająca studenta ma jedno dziecko mniej na utrzymaniu? Co do studiujących dzieci z patologicznych rodzin (tu jest ich niewielu), są stypendia socjalne, które to mogłyby być wyższe o te 500 zł i wypłacane dziecku studiującemu, a nie rodzicom.
|
Pn lut 08, 2016 11:51 |
|
|
|