Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
Autor |
Wiadomość |
Iago
|
 Re: Uchodzcy, Kosciół, imigranci, zagrożenia
Kael napisał(a): Czy nie chodzi wam wlasnie o to "swoje zycie"? A reszta niech ginie! Mojej nieskromnej osobie jak najbardziej chodzi właśnie o to – przede wszystkim mam obowiązek wobec moich najbliższych; mam obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa mojej żonie, dziecku, rodzeństwu, matce ojcu, dziadkowi, babci etc. Na ten przykład, gdy jestem z dziewczyną na koncercie i wybucha bomba, to najpierw muszę się upewnić, że moja kobieta jest bezpieczna i z dala od zagrożenia, a dopiero potem mogę pobiec pomagać poszkodowanym. Przynajmniej w moim życiu jest pewna hierarchia wartości względem której pomoc bliźniemu oczywiście jest bardzo wysoko, ale absolutnie nie wyżej niż bezpieczeństwo, życie, zdrowie moich najbliższych.
|
Pn maja 29, 2017 17:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
U czlowieka, ktory wierzy ze ma tylko zycie do smierci fizycznej i w Boga nie wierzy mnie to nie dziwi.
Ja pisze o postawie polskich chrzescijan, gdybys przeoczyl.
Rozumiem, ze bomby na koncertach na ktorych bywasz, sa regularnie? A wypadki samochodowe w zyciu twojego otoczenia zdarzaja sie niewypowiedzianie rzadko i sa wrecz niemozliwe?
|
Pn maja 29, 2017 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Kael napisał(a): Czy Polacy sa lepszymi/wartosciowszymi/bardziej ludzmi niz matka z dziecmi badz uchodzcy spod bomb, z glodu, z przesladowania, z kompletnego braku perspektyw? To może wskaż wśród tej masy która przybyła matki z dziećmi. Na każdym zdjęciu widać mężczyzn i młodzieńców w wieku 18 do 40 lat. Takich co to mogą bronić swojej ojczyzny a nie zwiewać gdzie pieprz rośnie. Moim zdaniem to co napisałaś to klasyczny przykład manipulacji jakiej dopuszczają się zwolennicy przyjmowania wszystkich jak leci. Ostatnio jedna dziennikarka GW pochwaliła się swoją wiedzą i analizą, że jak przyjmiemy 7000 uchodźców i jeden okażę się terrorystą i wysadzi się i zginie 10 polaków to i tak uratujemy życie 6999 Zdjęcia fundamentem informacji Chcesz prawdę zobaczyć, to obejrzyj dokumentalne filmy ukazujące obozy uchodźców np w Grecji, na Krecie, na Ibizie.....tam młodych pędzących do Europy Zach. za zarobkiem nie uświadczysz.
|
Pn maja 29, 2017 19:09 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
PIS nie przyjął ani jednego uchodźcy. Nawet chrześcijańskiego uchodźcy. A więc jest odpowiedziany za to: http://pl.radiovaticana.va/news/2017/05 ... ec/1315003
|
Pn maja 29, 2017 19:18 |
|
 |
Iago
|
Kael napisał(a): U czlowieka, ktory wierzy ze ma tylko zycie do smierci fizycznej i w Boga nie wierzy mnie to nie dziwi.
Ja pisze o postawie polskich chrzescijan, gdybys przeoczyl. Chcesz powiedzieć że to co napisałem nie mieści się w "postawie chrześcijanina"? Chrześcijanin ma być więc nieodpowiedzialnym idiotą który nie zważając na zdrowie i życie swoich najbliższych leci by tylko na hura "pomóc"? Kael napisał(a): Rozumiem, ze bomby na koncertach na ktorych bywasz, sa regularnie? Źle rozumiesz (chociaż istotnie ataków terrorystycznych pod auspicjami radykalnego islamu w kraju w którym mieszkam jest coraz więcej) ponieważ to był tylko przykład mający zilustrować jedynie pewien schemat zachowań na który się powołuje. Wobec wypadku samochodowego sprawa wyglądałaby identycznie – najpierw wyciągam z samochodu moją żonę/dziecko a dopiero potem biegnę udzielać pomocy drugiej stronie. Ot taki "porządek miłości bliźniego".
|
Pn maja 29, 2017 19:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A kto mowi, ze masz robic inaczej? Tyle, ze twoja rodzina nie jest stale zagrozona, wie masz teoretyczne mozliwosci, zeby pomoc innym.
A tan z ciekawosci: gdyby zaczely ci spadac bomby na glowe, to bys siedzial do konca z rodzina i nie uciekal, gdzie bomb nie ma? Naprawde?
|
Pn maja 29, 2017 19:39 |
|
 |
Iago
|
Jakkolwiek jestem ostatnią osobą, która popierałaby PiS, to bardzo chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób rząd jest za to co linkujesz odpowiedzialny. Masz informacje o tym, iż ci ludzie w ogóle planowali emigrację do Europy/zostali z Europy cofnięci? Autor napisał(a): Tyle, ze twoja rodzina nie jest stale zagrozona, wie masz teoretyczne mozliwosci, zeby pomoc innym. Tyle że właśnie owa "pomoc" udzielana w sposób nieodpowiedzialny na hura wszystkim w połączeniu z niefrasobliwym podejściem służb do patologicznych społeczności radykalnych, już ostałych muzułmanów, doprowadza do wzrostu zagrożenia terrorystycznego (i nie tylko terrorystycznego zagrożenia) w Europie. Zezwierzęcone ataki na kobiety w trakcie pamiętnego sylwestra 2015/16 jak i również Paryska masakra są pokłosiem owej nieodpowiedzialnej polityki. Powtarzam raz jeszcze – oczywiście należy pomagać, ale pomagać należy z rozwagą, pamiętając przy tym o tak kardynalnych sprawach jak bezpieczeństwo wewnętrzne własnego państwa. Fakt, faktem jesteśmy w szczególnym stanie permanentnej wojny z radykalnym, wojującym islamem (a konkretnie z grupami go wyznajacymi), w związku z czym należy stosować szczególne środki bezpieczeństwa.
|
Pn maja 29, 2017 19:53 |
|
 |
Vacarius
|
Iago napisał(a): Jakkolwiek jestem ostatnią osobą, która popierałaby PiS, to bardzo chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób rząd jest za to co linkujesz odpowiedzialny. Masz informacje o tym, iż ci ludzie w ogóle planowali emigrację do Europy/zostali z Europy cofnięci? Wystarczy ze wiedzieli ze nie zostaną przyjęci. Wystarczy ze wiedzieli ze w Polsce też będą prześladowani za ciemną karnacje skóry. Bo przez tą ciemną karnacje polscy katolicy będą mieli ich za muzułman. Nie prosili się o pomoc bo wiedzieli ze jej nie dostaną od katolików z Polski. A teraz nie żyją
|
Pn maja 29, 2017 20:04 |
|
 |
Iago
|
Vacarius napisał(a): Wystarczy ze wiedzieli ze nie zostaną przyjęci. Wystarczy ze wiedzieli ze w Polsce też będą prześladowani za ciemną karnacje skóry. Bo przez tą ciemną karnacje polscy katolicy będą mieli ich za muzułman. Nie prosili się o pomoc bo wiedzieli ze jej nie dostaną od katolików z Polski. A teraz nie żyją Zwykła demagogia. Gdy oskarżasz kogoś o odpowiedzialność za czyjąś śmierć lepiej byś miał jakiekolwiek dowody ku temu. Wywody oparte na "a bo mi się wydaje" niestety nie wystarcza. Ludzie litości, jeżeli już rozmawiajmy to rozmawiajmy poważnie...
|
Pn maja 29, 2017 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No coz, najwieksza grupe (“zezwierzeconych“) cudzoziemskich kryminalistow w UK stanowia Polacy. Juz dawno trzeba bylo ich wszystkich stamtad wypedzic. Na wszelki wypadek. Nie uwazasz Iago?
I jak z tymi bombami i twoja rodzina? Czekalbys grzecznie na smierc?
|
Pn maja 29, 2017 20:12 |
|
 |
chwat
|
No jasne, tak jak za włamanie do mieszkania jest odpowiedzialny właściciel mieszkania, bo miał słabe zamki, a nie włamywacz. Za pobicie ten, co nie umiał się bronić, za gwałt kobieta bo miała kusą spódniczkę, a za islamski terror nie islamski terrorysta, ale PiS. He he Gorąco dziś na sawannie i słonce lwom w głowy niemiłosiernie praży.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn maja 29, 2017 20:12 |
|
 |
Iago
|
Kael napisał(a): No coz, najwieksza grupe (“zezwierzeconych“) cudzoziemskich kryminalistow w UK stanowia Polacy. Juz dawno trzeba bylo ich wszystkich stamtad wypedzic. Na wszelki wypadek. Nie uwazasz Iago? Do demagogicznej próby narzucania mi retoryki wrzucania wszystkich do jednego worka się nie odnoszę, gdyż po pierwsze, jasno wyraziłem wcześniej zdanie, iż nie podzielam tego, a po wtóre nie zamierzam być wodą na młyn Twojego populizmu.  Kael napisał(a): I jak z tymi bombami i twoja rodzina? Czekalbys grzecznie na smierc? Raczysz tutaj rżnąć głupa czy trollować?  Napisałem wyraźnie, że jestem za niesieniem pomocy, a osoby faktycznie uciekające przed wojną są w owej hierarchii potrzeby oczywiście najwyżej.
|
Pn maja 29, 2017 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, “moj“ populizm jest raczej watpliwy. Raczej niewiele osob w Polsce uwaza jak ja, ze liczy sie czlowiek w potrzebie. To wlasnie PiS uprawia populizm i straszy Polakow katastrofami po wpuszczeniu rannych dzieci. Uciekajacych przed wojna.
Ty jestes za czy przeciw? A moze ten spod bomb ma czekac, az go ktos zakwalifikuje, sprawdzi 5 pokolen wstecz i wpusci w bloto w Grecji? Ty bys czekal?
Wiesz dlaczego pytam? Bo chce sie dowiedziec, czy potrafisz zobaczyc czlowieka, a nie Polaka, Ukrainca, ateiste, chrzescijanina, buddyste, muzulmanina, Afrykanczyka czy syryjska jazydke. Ktore zreszta znalazly schronienie na poludniu Niemiec.
|
Pn maja 29, 2017 21:08 |
|
 |
Iago
|
Kael napisał(a): Ty jestes za czy przeciw? A moze ten spod bomb ma czekac, az go ktos zakwalifikuje, sprawdzi 5 pokolen wstecz i wpusci w bloto w Grecji? Ty bys czekal? Dokładnie tak – powinien czekać w kontrolowanym przez państwo, odciętym od reszty społeczeństwa obozie, gdzie żadne bomby mu już nie grozą, tak długo aż państwo docelowe uzna, iż dany osobnik nie stanowi zagrożenia i może zostać wpuszczony. Powtarzam raz jeszcze – jak najbardziej jestem za pomocą uchodźcom, ale przy jednoczesnym uszanowaniu kwestii bezpieczeństwa wewnętrznego.
|
Pn maja 29, 2017 21:21 |
|
 |
chwat
|
Kael napisał(a): @chwat nie piszesz wprost ze Polacy sa lepsi, ale widzisz dwie rzeczywistosci. To moze zdefinuj roznice, ktore widzisz? Z jednej strony mamy to, że Polacy mają to i owo do zrobienia w dziedzinie moralności, np w pomocy uchodźcom. Z drugiej strony mamy kwestię, kim są ci uchodźcy. Kto ich tak nazywa? Jakie są przyczyny konfliktów na Bliskim Wschodzie? Ci uchodźcy rozumiani jako ograniczenia naszej mentalności, obnażający naszą słabość, a z drugiej strony uchodźcy generowani przez politykę na Bliskim Wschodzie, to tylko zbieżność terminów. Jedni i drudzy to całkiem różne problemy i całkiem różne zjawiska. Wzbudza się postawy litości i współczucia, żeby upchnąć uboczny skutek działań polityczno-gospodarczych.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn maja 29, 2017 22:54 |
|
|
|