Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
mikkel napisał(a): Mamy więc 18 sędziów, a po odejściu prof. Granata będzie ich 17. I jakoś panu prezydentowi nie przeszkadza planowane powołanie osiemnastego? No nie przeszkadza, bo prezydent uważa, że mamy 15 sędziów, więc po odejściu Granata będzie 14. I, jak dla mnie - o czym już się rozpisywałem - to stanowisko jest słuszne, a właściwie trzeba by było powiedzieć, że najbliższe słuszności (nikt nie wie, co jest tu "obiektywnie słuszne", bo przepisy są nieprecyzyjne), m.in. także dlatego, że jest najbliższe Konstytucji: Konstytucja mówi, że TK składa się z 15 sędziów, a nie z 18, zatem prezydent przyjmuje "konstytucyjną" interpretację aktualnego stanu rzeczy, w przeciwieństwie np. do prezesa Rzeplińskiego.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 19, 2016 11:47 |
|
|
|
 |
mikkel
|
Johnny99 napisał(a): No nie przeszkadza, bo prezydent uważa, że mamy 15 sędziów, więc po odejściu Granata będzie 14. I, jak dla mnie - o czym już się rozpisywałem - to stanowisko jest słuszne, a właściwie trzeba by było powiedzieć, że najbliższe słuszności (nikt nie wie, co jest tu "obiektywnie słuszne", bo przepisy są nieprecyzyjne), m.in. także dlatego, że jest najbliższe Konstytucji: Konstytucja mówi, że TK składa się z 15 sędziów, a nie z 18, zatem prezydent przyjmuje "konstytucyjną" interpretację aktualnego stanu rzeczy, w przeciwieństwie np. do prezesa Rzeplińskiego. Ciekawe czy pan prezydent za sędziów przestałby uważać także prof. Rzeplińskiego i ew. innych, gdyby tylko Sejm głosami PiS-u przegłosował stwierdzenie nieważności uchwał o ich wyborze, co właściwie w każdej chwili, o każdej porze dnia a szczególnie nocy, ten Sejm może zrobić.
|
Wt kwi 19, 2016 11:55 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
mikkel napisał(a): medieval_man napisał(a): i on będzie zaprzysiężony zamiast któregokolwiek z trzech, co do których Sejm stwierdził nieważność wyborów. Stwierdzenia nieważności wyboru dokonanego przez Sejm nie da się w świetle prawa podważyć. Ani nawet nie ma takiej potrzeby. Podobnie jak nie byłoby, gdyby głosami PiS-u Sejm nagle stwierdził nieważność uchwały o wyborze prof. Zolla na sędziego TK w 1989 r. Uchwałami, które nie mają mocy prawnej, w ogóle nie ma sensu się zajmować. Nawet najmniejszego. A dlaczego uważasz, że ta uchwała nie ma mocy prawnej? mikkel napisał(a): Legalność wyboru 3 sędziów potwierdził już zresztą TK i - zgodnie z obowiązującą nadal Konstytucja RP - jest to ostateczne i ma powszechnie obowiązującą moc.
Oczywiście, TK potwierdził, że 3 sędziów wybrano na podstawie ustawy zgodnej z Konstytucją. Na podstawie ogólnie obowiązującego prawa (ustawy) to ja mogę na przykład wejść w związek małżeński. A potem ten akt może zostać uznany za nieważny ze względu na uchybienia formalne. Prawda? Nie świadczy to o tym, że sama zasada wchodzenia w związki małżeńskie jest nieprawna, ale konkretny przypadek może zostać podważony. mikkel napisał(a): Mamy więc 18 sędziów, a po odejściu prof. Granata będzie ich 17. I jakoś panu prezydentowi nie przeszkadza planowane powołanie osiemnastego? Wg opinii prawników prezydenckich mamy 15 sędziów, a po odejściu prof. Granata będzie ich 14. I tego się należy trzymać. 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt kwi 19, 2016 12:07 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
mikkel napisał(a): Ciekawe czy pan prezydent za sędziów przestałby uważać także prof. Rzeplińskiego i ew. innych, gdyby tylko Sejm głosami PiS-u przegłosował stwierdzenie nieważności uchwał o ich wyborze, co właściwie w każdej chwili, o każdej porze dnia a szczególnie nocy, ten Sejm może zrobić. Pewnie gdyby PiS znalazło podstawę prawną to mogłoby to uczynić. Pojawiłby się jednak wtedy problem czy dotychczas wydawane z udziałem prof. Rzeplińskiego postanowienia są ważne. Więc lepiej tego nie ruszać, ale poczekać, aż Rzeplińskiemu wygaśnie kadencja. Niedługo... 
|
Wt kwi 19, 2016 12:10 |
|
 |
Johnny99
|
m_m napisał(a): Oczywiście, TK potwierdził, że 3 sędziów wybrano na podstawie ustawy zgodnej z Konstytucją. Na podstawie ogólnie obowiązującego prawa (ustawy) to ja mogę na przykład wejść w związek małżeński. Właśnie o to chodzi. Można sobie np. wyobrazić sytuację, w której Sejm chce dokonać wyboru sędziego na podstawie danego przepisu, po czym w trakcie posiedzenia nie ma odpowiedniego kworum, więc kilkudziesięciu posłów głosuje "na cztery ręce", a następnie Marszałek Sejmu stwierdza, że wybór został dokonany. Jakiś czas potem TK stwierdza, że przepis prawa, na podstawie którego Sejm procedował, jest zgodny z Konstytucją. I co - czy to oznacza, że wybór był ważny? Oczywiście że nie (nie rozstrzygam tutaj, czy był ważny czy nie - chodzi o to, że wyrok TK tego nie przesądza i nie może przesądzić). Cytuj: Pojawiłby się jednak wtedy problem czy dotychczas wydawane z udziałem prof. Rzeplińskiego postanowienia są ważne W świetle prawa nie pojawiłby się, ponieważ wybór został "skonsumowany" przez objęcie przez niego urzędu, a nadto nie ma podstawy prawnej do stwierdzania nieważności orzeczeń TK.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 19, 2016 12:22 |
|
|
|
 |
mikkel
|
medieval_man napisał(a): Pewnie gdyby PiS znalazło podstawę prawną to mogłoby to uczynić. A jaką podstawę prawną znalazło w tym przypadku? Przecież żadnej nie znalazło. No, bo jaką? Regulamin Sejmu? Szkoda, że nie regulamin korzystania z basenu sejmowego.
|
Wt kwi 19, 2016 13:44 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
wystarczającą...
|
Wt kwi 19, 2016 14:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kolejne wspaniałe wystąpienie PAD. Dzisiaj z okazji 73 rocznicy wybuchu powstania w Getcie Warszawskim: https://www.prezydent.pl/aktualnosci/wy ... wskim.html
|
Wt kwi 19, 2016 14:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I wykazał sie biedaczysko totalną niewiedzą - wedle niego patriotyzm w powstańcach zaszczepili: Sienkiewicz, Mickiewicz, Słowacki - nie sprawdził, czy żydowskie dzieci uczące się w II RP w 126 szkołach podstawowych i 12 liceach z językiem wykładowym jidisz i hebrajskim, znały choćby w minimalnym stopniu twórczość wymienionych.
|
Śr kwi 20, 2016 7:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): I wykazał sie biedaczysko totalną niewiedzą - wedle niego patriotyzm w powstańcach zaszczepili: Sienkiewicz, Mickiewicz, Słowacki - nie sprawdził, czy żydowskie dzieci uczące się w II RP w 126 szkołach podstawowych i 12 liceach z językiem wykładowym jidisz i hebrajskim, znały choćby w minimalnym stopniu twórczość wymienionych. Wiedziałam! Kolejny komentarz szukania dziury w całym, jak zwykle! Czy nigdy nie potrafisz wznieść się ponad swoją małostkowść ?
|
Śr kwi 20, 2016 7:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Alus napisał(a): I wykazał sie biedaczysko totalną niewiedzą - wedle niego patriotyzm w powstańcach zaszczepili: Sienkiewicz, Mickiewicz, Słowacki - nie sprawdził, czy żydowskie dzieci uczące się w II RP w 126 szkołach podstawowych i 12 liceach z językiem wykładowym jidisz i hebrajskim, znały choćby w minimalnym stopniu twórczość wymienionych. Wiedziałam! Kolejny komentarz szukania dziury w całym, jak zwykle! Czy nigdy nie potrafisz wznieść się ponad swoją małostkowść ? Nie dziura w całym, ale wiedza historyczna nie tak dalekiej historii.
|
Śr kwi 20, 2016 7:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prezydent Duda wie ze jest wielki i odslania tablice ... czczace jego wlasne przemowienia. Oczywiscie zrobiona noca (czyli od reki). Jeszcze by ktos zapomnial, kto przemowienie wyglosil! http://www.tvn24.pl/prezydent-duda-odsl ... 574,s.html
|
Cz kwi 21, 2016 19:25 |
|
 |
Dariusz-555
|
za duzo odslaniania tablic i roznoszenia wiencow . za malo tworzenia nowych miejsc pracy . zolta kartka ode mnie dla pana prezydenta . nawet tv TRWAM byla dzisiaj zaskoczona ze nikt z kancelarii prezydenta nie mial ochoty rormawiac z ta stacja na temat wieku emerytalnego .
|
Cz kwi 21, 2016 21:00 |
|
 |
mikkel
|
Dariusz-555 napisał(a): za duzo odslaniania tablic i roznoszenia wiencow . za malo tworzenia nowych miejsc pracy . zolta kartka ode mnie dla pana prezydenta . nawet tv TRWAM byla dzisiaj zaskoczona ze nikt z kancelarii prezydenta nie mial ochoty rormawiac z ta stacja na temat wieku emerytalnego . A jak by miała taka rozmowa wyglądać? Przypomniano by panu prezydentowi jego kłamstwo wyborcze, a on miałby wykazać skruchę i obiecać poprawę?
|
Cz kwi 21, 2016 21:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mikkel napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): za duzo odslaniania tablic i roznoszenia wiencow . za malo tworzenia nowych miejsc pracy . zolta kartka ode mnie dla pana prezydenta . nawet tv TRWAM byla dzisiaj zaskoczona ze nikt z kancelarii prezydenta nie mial ochoty rormawiac z ta stacja na temat wieku emerytalnego . A jak by miała taka rozmowa wyglądać? Przypomniano by panu prezydentowi jego kłamstwo wyborcze, a on miałby wykazać skruchę i obiecać poprawę? Tak: http://biznes.interia.pl/podatki/news/k ... 17740,4211
|
Pt kwi 22, 2016 9:34 |
|
|
|