Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 14:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona
 Krzyże w szkole 
Autor Wiadomość

Post Re: Krzyże w szkole
Wstajemy równo o godzinie DX

a przedtem wszyscy śnimy równe sny
pod kranem program mycia nr 3
Centralny Wyrównywacz nadał mi

ref: - równe buty równe zęby nos
równy w stronę baz produkcji krok
równą farbą malujemy wciąż
równe hasła w koło: równy bądź bądź

jeżeli jesteś ładna to już jest źle
Centralny Wyrównywacz zmieni cię
jeżeli jesteś gruby to musisz mieć
przy sobie stale baloników pęk

ref:...

Nierówni myślą że to źle Równym być
chcą ładnie pachnieć chcą być chudzi chcą tyć
Centralny Wyrównywacz wskaże nam ich
i jeszcze dzisiaj założymy im:

Wt gru 01, 2009 1:52

ysuk-san napisał(a):
Cytuj:
uważam, że dane przesłanie jest negatywne i ma niekorzystny wpływ na moje dzieci.
Teraz chodzi o półksiężyc, krzyż czy w ogóle symbol religii lub tradycji?
Pozwolę sobie sądzić, że idzie o ostatnie.

Akurat szło o pierwsze ;) Nie ma to jednak większego znaczenia: chodzi ogólnie o przesłanie, które zdaniem rodzica ma negatywny wpływ na jego dzieci.

ysuk-san napisał(a):
Tyle że każda, jaka by to nie była religia za najważniejszą cechę wskazuje miłość. Problem z interpretacją ludzi, ale to już wynaturzenie.

Religia tak, wynaturzenia nie ;) Coś jak socjalizm tak, wypaczenia nie.

ysuk-san napisał(a):
Dajmy ludziom wolny wybór. Nie ma przecież w Polsce obowiązku wiszenia krzyży. Jeżeli chcą, niech wiszą, jeżeli ie, niech zostaną ściągnięte. Ale odwoływanie się do sadu, nie mającego pojęcia czym jest religia lub tradycja inna niz ich własna. jest jawnym ograniczaniem wolności.

Każde prawo państwowe jest ograniczeniem wolności.

Wt gru 01, 2009 13:12

0bcy_astronom napisał(a):
(...)

Mam nadzieję, że nie walczysz z szarymi murami "ozdabiając" je kolorowym grafitti? Albo z monotonnymi szybami autobusów, wypisując na nich flamastrami jakieś miłosne przesłania? ;)

Wt gru 01, 2009 13:16

SweetChild napisał(a):
Każde prawo państwowe jest ograniczeniem wolności.
A Jan Paweł II powiadał: Nie ma wolności bez odpowiedzialności. Znaczy się, popierał prawo państwowe w ograniczaniu wolności.
Z tymi liberałami-katolikami to kupę uciechy mamy zawsze, nie Sweet? :)

Wt gru 01, 2009 14:18
Zobacz profil WWW

Stanisław Adam napisał(a):
Z tymi liberałami-katolikami to kupę uciechy mamy zawsze, nie Sweet? :)

Ten przypadek to bardziej anarchista niż liberał ;)

Wt gru 01, 2009 18:13

filippiarz - masz rację tym razem ja potraktowałem problem zbyt ogólnikowo. Choż należy przyznać, że hasła większych praw dla homoseksualistów bardzo czesto utożsamiane sa z hasłami antykościelnymi. Najczęściej również pochodzą z tych samych środowisk.

SweetChild, jeżeli rodzic miałby iść do sądu z każdym przesłaniem, jakie nieodpowiada mu w placówce oświatowej, państwo polskie nie wypłaciłoby się. Rzeczywisty przykład. W jednej ze szkół w której byłem, matka ucznia (2gim) rozpętała burzę bo w ramach akademii filmowej szkoła poszła na seans w którym były brutalne sceny, a ona uwaza ze źle wpływaja na jej dziecko. (podobno miało koszmary).

Czy czytaliście może książki historyczne? Tj podręczniki? Jaki tam jest Polnono centryzm i europocentryzm. Toż te podręczniki nie są pod żadnym pozorem "neutralne światopoglądowo"(tak jak gdyby cos takiego istniało). I każda jedna osoba mogłaby tam znaleźć rzeczy nie odpowiadające odpowiedniemu przesłaniu.

A krzyż - czym jest więcej niż symbolem miłości (dla chrześcijan) lub poświęcenia dla innych?
Nie sądzę by można było nazwać go wynaturzeniem lub wypaczeniem...

Wt gru 01, 2009 19:48

SweetChild - ja tylko przytoczyłem słowa piosenki Grzegorza Cichowskiego, które mi się z tym wszystkim kojarzą. Coś nie jest dla ogółu tylko dla pewnej grupki - trzeba to zlikidować bo "ma być równość"

Śr gru 02, 2009 3:42

0bcy_astronom napisał(a):
SweetChild - ja tylko przytoczyłem słowa piosenki Grzegorza Cichowskiego, które mi się z tym wszystkim kojarzą. Coś nie jest dla ogółu tylko dla pewnej grupki - trzeba to zlikidować bo "ma być równość"

Równie dobrze mógłby przytoczyć te słowa jakiś graficiarz, któremu zamalowali jego przesłanie na murach budynku. Tymczasem u siebie w domu może sobie namalować dowolnie duży krzyż na dowolnej ścianie, a nawet na wszystkich ścianach po kilka. Sąsiad może sobie namalować półksiężyce, inny może namalować gwiazdy Dawida, inny wypisać "make peace not war", a jeszcze inny może nic nie malować. Niemal nieograniczona różnorodność.

Śr gru 02, 2009 11:05

Sweet jesteś więc przeciw wolności człowieka?

Śr gru 02, 2009 14:59

ysuk-san napisał(a):
Sweet jesteś więc przeciw wolności człowieka?

Jestem przeciw niczym nieograniczonej wolności człowieka, bo uważam to za utopię.

Śr gru 02, 2009 15:22
Podam Wam ciekawy przykład:
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3575 ... rzyze.html

I zwróćcie uwagę na jeden akapit, z wypowiedzią księdza:
Cytuj:
Przeciwko temu pomysłowi nie protestuje prowadzący katechezę ks. Adam Andrzejczuk. W XIV LO uczy od dwóch lat, nie zauważył u uczniów jakiejś specjalnej niechęci do krzyża.

- Ale jeżeli ma u kogoś wzbudzać złe emocje, to będzie to najlepsze rozwiązanie. Kościół katolicki nie chce przecież obrażać niczyich uczuć - tłumaczy duchowny.

Proste, łatwe i przyjmne. Da się? Da się.

Crosis

Śr gru 02, 2009 16:02

Optuję za resocjalizacją jednostek nietolerancyjnych i reagujących agresją czy obrażalstwem na manifestowanie wiary przez innych. Trudno się z księżulkiem zgodzić, podejrzewam, że skrupulatnie chowa koloratkę, a sutannę trzyma w zakrystii.

Śr gru 02, 2009 16:49
jak to słodko oglądać, jak wierzący plują na księży kiedy tylko nie zgadzają się z ich zdaniem...

Słodkie, naprawdę słodki.

Crosis

Śr gru 02, 2009 16:51

Przeproś za oskarżanie mnie, że pluję na księży. Lepiej zajmij się egzaltacjami nad krzyżem, który cię kole w oczy.

Śr gru 02, 2009 16:53
Cytuj:
Trudno się z księżulkiem zgodzić, podejrzewam, że skrupulatnie chowa koloratkę, a sutannę trzyma w zakrystii.

Jeśli ktokolwiek jeszcze uzna, że w ten sposób wcale nie obraziłeś tego księdza - przeproszę. Ale Twoje obraźliwe stwierdzenie "księżulek" mówi samo za siebie.

Crosis

Śr gru 02, 2009 17:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona