Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Nowelizacja Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie 
Autor Wiadomość

Post Re: Nowelizacja Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzini
zsoborniki napisał(a):
Lansowanie wychowania bezstresowego bez odpowiedniego do zaistniałej sytuacji i stosowanego w/g Mądrości Bożej karcenia, prowadzi właśnie do tworzenia patologii, bo ci którzy tak bezstresowo (w/g zasady "róbta co chceta") byli wychowywani już sami tak wychowują swoje "pociechy" i słyszymy komunikaty w prasie, radiu, telewizji, internecie itp. o skutkach - cięcie twarzy koleżankom, strzelanie na oślep w klasach, zakładanie koszy od śmieci nauczycielom na głowy, ustawki na stadionach a w wieku dorosłym udział w mafiach i innych organizacjach przestępczych itd itp.

Nikt z nas nie lansuje tu bezstresowego wychowywania dzieci. Ale karcenie nie jest tym samym co kary cielesne, isnieje wiele innych sposobów mądrego i skutecznego upominania dzieci.
Natomiast wszystkie te patologie, które wymieniłeś mogą być równie dobrze skutkiem przemocy, której doświadczają dzieci w domach.

So wrz 11, 2010 17:27

evoleth napisał(a):
Nikt z nas nie lansuje tu bezstresowego wychowywania dzieci. Ale karcenie nie jest tym samym co kary cielesne, isnieje wiele innych sposobów mądrego i skutecznego upominania dzieci.
Natomiast wszystkie te patologie, które wymieniłeś mogą być równie dobrze skutkiem przemocy, której doświadczają dzieci w domach.

Zgadzam się z Twoim twierdzeniem. Ale przyjmij do wiadomości - nie będzie się przemoc działa w rodzinie, w której "Bóg jest na pierwszym miejscu, bo wszystko inne będzie na właściwym miejscu"... Tylko po co mnożyć przepisy, jak jest wszystko wiadome od początku istnienia człowieka... Człowiek ma wpisane w siebie prawo naturalne (chrześcijanie wiedzą, że to 10 przykazań).

Nie wydaje się specjalnej ustawy w sprawie kradzieży i złodziejstwa, zabójstwa i mówienia fałszywego świadectwa chociaż są to zjawiska wielokrotnie częściej występujące wśród społeczności, występujące w naszym państwie... Jest to takie naturalne... Ale "odkurzanie" Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie jest jakby zakładaniem z góry, że zjawisko patologii rodzin jest już zjawiskiem powszechnym, gdy tymczasem jest to zjawisko marginesowe... Gdy ma być przestępstwo i tak są już odpowiednie przepisy by chronić bezbronnego...by odpowiednio "nastraszyć" potencjalnego przestępcę.

Czy nie jest łatwiej państwu iść w kierunku nieprzeszkadzania wyznawcom np. chrześcijaństwa realizować swoje wyznanie bez "rzucania kłód pod nogi" ...?

zsoborniki

N wrz 12, 2010 6:28
Cytuj:
Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie jest jakby zakładaniem z góry, że zjawisko patologii rodzin jest już zjawiskiem powszechnym, gdy tymczasem jest to zjawisko marginesowe... Gdy ma być przestępstwo i tak są już odpowiednie przepisy by chronić bezbronnego...by odpowiednio "nastraszyć" potencjalnego przestępcę.

Czy nie jest łatwiej państwu iść w kierunku nieprzeszkadzania wyznawcom np. chrześcijaństwa realizować swoje wyznanie bez "rzucania kłód pod nogi" ...?

Działanie w obronie krzywdzonych nawet tylko w tym marginesie musi być oparte na prawie.
Straszenie nadmierną ingerencja państwa w rodzinę też jest kolosalnie przerysowane.
Podaje się przykład Szwecji i raptem jednostkowe przypadki 4-8 nieuzasadnionego wtargnięcia państwa w rodzinę....to też tylko stanowi margines.
Larum o zakazie dawania klapsów - a i owszem znajduje się ten zakaz w ustawie, ale nie przewidziano żadnych restrykcji za klapnięcie dzieciaka w pupę.
Irytujący jest argument przeciwników ustawy posiłkujących się przypadkiem rodziny małej Rózy.
Tylko zapominają wspomnieć, że 5-cioro starszego rodzeństwa tuła się po domach dziecka, rodzinach opiekuńczych, a kolejna trójka zamieszkiwała z rodzicami w brudzie.
Przynajmniej teraz ta czwórka dzieciaków na skutek działań państwa, społecznosci lokalnej, ma stworzone odpowiednie warunki.

N wrz 12, 2010 8:04

Alus

Ale taka reakcja sąsiadów powinna być normalna a nie dopiero na podstawie regulacji prawnych - bo jak tłumaczyć np. niereagowanie na zabijanie kogoś ponieważ nie ma ustawy regulującej tryb postępowania sąsiada itp. bo państwo to kto?

I tu wracamy do kwestii edukacji i wychowania mającego początek w rodzinie, przedszkolu i szkole...

zsoborniki

N wrz 12, 2010 9:07
zsoborniki napisał(a):
Alus

Ale taka reakcja sąsiadów powinna być normalna a nie dopiero na podstawie regulacji prawnych - bo jak tłumaczyć np. niereagowanie na zabijanie kogoś ponieważ nie ma ustawy regulującej tryb postępowania sąsiada itp. bo państwo to kto?..

Powinna....ale najwidoczniej w epoce powszechnego znieczulenia muszą zadziałać organa prawne, aby wyzwolić naturalny odruch w ludziach :(

N wrz 12, 2010 9:22

Alus
Warto przeczytać artykuł ks. Marka Gancarczyka w nr 36 Gościa Niedzielnego "Potęga przepisu" i zastanowić się nad przyczynami tworzenia na siłę nowego prawa - czy nie aby po to, by niektórzy parlamentarzyści mogli zaistnieć medialnie...?

http://goscniedzielny.wiara.pl/index.ph ... 1283944789

zsoborniki

N wrz 12, 2010 9:43

zsoborniki napisał(a):
Ale przyjmij do wiadomości - nie będzie się przemoc działa w rodzinie, w której "Bóg jest na pierwszym miejscu, bo wszystko inne będzie na właściwym miejscu"...

Mylisz przyczyny ze skutkami. Przemoc w rodzinach jest faktem, te zjawiska dzieją się w każdej chwili, być może za Twoją ścianą, a prawie na pewno na Twojej ulicy. W wielu przypadkach na profilaktykę jest za późno, trzeba więc podjąć konkretne działania, które przerwą gehennę ofiar domowej przemocy.
Profilaktyka i kształtowanie sumień jak najbardziej. W kraju w 90 procentach katolickim Kościół ma duże pole do działania. Ale nie zamiast tylko obok koniecznych działań organów państwowych.
Cytuj:
Tylko po co mnożyć przepisy, jak jest wszystko wiadome od początku istnienia człowieka... Człowiek ma wpisane w siebie prawo naturalne (chrześcijanie wiedzą, że to 10 przykazań).

Bardzo naiwne pytanie. Z tego samego powodu, z którego istnieje i jest konieczny cały system ścigania i karania przestępców, więziennictwo prokuratura i sądy. Człowiek łamie prawo naturalne na każdym kroku i na tysiące sposobów.
Cytuj:
Ale "odkurzanie" Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie jest jakby zakładaniem z góry, że zjawisko patologii rodzin jest już zjawiskiem powszechnym, gdy tymczasem jest to zjawisko marginesowe...

Co nie znaczy, że nie należy poświęcić mu należytej uwagi. Tym bardziej, że dotyka ono najczęściej dzieci i przeważnie ze strony osób, od których są całkowicie zależne - ich rodziców. Dzieci nie potrafią same walczyć o swoje prawa.
Nie można zamiatać tych zjawisk pod dywan w imię świętości rodziny. To hipokryzja.
Cytuj:
Warto przeczytać artykuł ks. Marka Gancarczyka w nr 36 Gościa Niedzielnego "Potęga przepisu" i zastanowić się nad przyczynami tworzenia na siłę nowego prawa - czy nie aby po to, by niektórzy parlamentarzyści mogli zaistnieć medialnie...?

Spróbuj na chwilę porzucić polityczne uprzedzenia.

N wrz 12, 2010 11:40

zsoborniki napisał(a):
Czy nie jest łatwiej państwu iść w kierunku
nieprzeszkadzania wyznawcom np. chrześcijaństwa realizować swoje wyznanie bez "rzucania kłód pod nogi" ...?
A czy muzułmanie powinni realizować swoje wyznanie nieskepowanie
przez stosowanie kar cielesnych np. chłostę
(ilość razów wymierzona adekwatnie do ciężaru winy dziecka)?

Czy rodzice obrzezujący dziewczynki powinni nieskrępowanie wypełniać pobożnościowe praktyki religijne?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N wrz 12, 2010 12:04

ysuk-san
Widzę, że jedynie Ty postarałeś się o jakaś analizę moich argumentów. Szkoda, że nie rozumiesz mojej argumentacji. Moi zdaniem jest ona klarowna. Niestety nie oparleś się też insynuacjom. Zdanie:
Cytuj:
Czym danie lania jakis czas po fakcie rózni sie od rozładowania emocjonalnego rodzica? Czasem sadyzmu.
jest niczym więcej jak tylko imputowaniem negetywnyh cech charakteru i patologicznych skłonności. Ja chyba też czasami w ten sposób przeciwstawiam się oponentom, ale mimo wszystko apeluję o unikanie argumentacji ad persona.
Tak więc przedstaw te sprzeczności. Ja mogę się tylko domyślać, że chodzi Ci o fakt, iż dziecko po spsoceniu i otrzymaniu klapsa jest szczęśliwe. W moi domu takie sytuacje są na porządku dziennym. Klaps przynosi porządne przeze mnie efekty w zakresie zachowania dziecka, a jednocześnie dziecko wcale się nie boi, nie wykazuje skłonności do agresji. Wręcz przeciwnie. Często zaskakuje mnie empatią i szacunkiem wobec ludzi, zwierząt, czyjejś pracy, ect. Być może na zasadzie kontrapunktów nabyło inteligencji emocjonalnej. Nie jestem pedagogiem i z chęcią bym poczytał jakieś sensowne analizy na temat wychowania i kształtowania psychiki dziecka. Problem jest jeden. Postmodernizm, dekonstruktywizm w nauce w szczególności w psychologii. W tej dziedzinie zaczynają królować zabobony, przesądy, a poprawność polityczna dopełnia dzieła zniszczenia. Empiryzm wszyscy mają w nosie. Nikt nie odniósł się do moich spostrzeżeń, nikt ich nie dezawuował. To najlepszy dowód po prostu, na brak myślenia.
Może Ty ysuk-san coś wniesiesz. Wykaż mi tę sprzeczność. Nawet ostatnio pani pedagog na spotkaniu w szkole mówił, że kary nie mogą być zbyt długie, że najlepsze są kary krótkie. Powiedziała też niestety, że bić /mam na myśli przede wszystkim klapsa/ nie wolno. Ja widzę tu sprzeczność. Niestety, nie rozszerzyła tej kwestii, a pytań zadawać nie można było.
Co do kwestii że „nie każdemu dziecku klaps służy” - sprawa oczywista. Kochający, normalny rodzić nie zepsuty przez wymienione przeze mnie wcześniej czynniki to wyczuje bez problemu.
Swoją drogą zadziwiają mnie rodzice, którzy do wychowania własnych dzieci potrzebują psychologów.
Ktoś się pytał, czy obca osoba może bić moje dziecko. Odpowiadam. Tylko jeśli oddam dziecko pod czyjąś opiekę i upoważnię ją do tego. Poza tym są przypadki wyjątkowe. Jęśli np policjant przyłapał bym mojego syna na dewastowaniu parku i zamiast wsadzić go do paki da mu parę razy pałką, będę mu wdzięczny za rozsądek.

A takie kłamstwa to trzeba tępić.
evolet napisała:
Cytuj:
Tym bardziej, że dotyka ono najczęściej dzieci i przeważnie ze strony osób, od których są całkowicie zależne - ich rodziców.

Evolet ne wiem czy kłaiesz celowo, czy tak jesteś zmanipulowana, że nie bardzo kontrolujesz co piszesz nawet w kwestiach oczywistych.
Z tego co ja wiem większość przypadków znęcania się nad dziećmi ma miejsce w konkubinatach i środowiskach arodzinnych.

Wt wrz 14, 2010 14:05

Polska stała się państwem trików prawnych chroniących bezprawie dlatego jestem za propozycją przeprowadzenia konkretnych działań określających granice ingerencji urzędniczej w sferę życia rodzinnego w kontekście zmian ustawowych oraz propozycji organizacji społecznych . Kolejny przykład niszczenia rodziny przez sędziów rodzinnych .Sądy rodzinne rozwalają na oczach całej Polski , rodzinę w Lublinie .Ojciec przegrywa po raz kolejny walkę o porwanego przez sitwy sądowe syna .-
...w lubelskim Sądzie Okręgowym (VI Wydział Rodzinny) odbyła się druga rozprawa w sprawie Sebastiana zabranego ze szkoły bez powiadomienia rodziców w lutym br. Sąd nie uwzględnił pracy i pomocy wielu wolontariuszy i ludzi dobrej woli oraz wysiłków rodziców, by zaspokoić wcześniejsze obiekcje sądu i pomocy społecznej. Sebastian na czas nieokreślony został skierowany do rodziny zastępczej. Sędzina Kinga Gryglewska nie wyznaczyła daty kolejnej rozprawy motywując to koniecznością czekania na opinię biegłych.
http://www.youtube.com/user/UPRTVPL#p/u/11/0EgY2b7DiAI

Uwolnić Sebastiana!

Mija już ponad pół roku od porwania jedenastoletniego Sebastiana ze szkoły do domu dziecka. O akcji opieki społecznej i Sądu rodzice nie zostali powiadomieni. Zaskoczeni byli również nauczyciele, którzy mieli jak najlepszą opinię o Sebastianie. Dzień wcześniej ociec dziecka przeszedł operację amputacji nogi. Jutro rozegra się kolejny akt tego rodzinnego dramatu. Stowarzyszenie Obrony Rodziców organizuje pikietę przed rozprawą.

Pod hasłem „Uwolnić Sebastiana” Stowarzyszenie Obrony Rodziców organizuje 14 września pikietę wspierającą rodziców Sebastiana w walce o odzyskanie swojego dziecka.

http://www.obronarodzicow.pl/aktualnosc ... tiana.html

Wniosek o umieszczenie chłopca w rodzinie zastępczej poparli pełnomocnik rzecznika praw dziecka i prokurator . Tu widać że RPD Michalak broni służb sądowych i układu.
Sąd rodzinny w Lublinie trzyma nadal 11-letniego chłopca w rodzinie zastępczej do kolejnej rozprawy- 18 października

Wt wrz 14, 2010 16:33

SZOK!!!
Co na to ci pseudoobrońcy bezbronnych wobec przemocy?
Czy wy nie jesteście oby zwykłymi prowokatorami? Czy wy macie serca? Co wami kieruje?
WRAŻLIWCY!!! Gdyby coś takiego miało miejsce w moim mieście poszedł bym protestować, a Ty evoleth?

Wt wrz 14, 2010 20:24

dziad napisał(a):
Z tego co ja wiem większość przypadków znęcania się nad dziećmi ma miejsce w konkubinatach i środowiskach arodzinnych.

Co nie zmienia faktu, że jest to wciąż przemoc w domu. Konkubenci to również rodzice dziecka, a co najmniej jedno z nich jest rodzicem biologicznym.
Radzę trochę się zastanowić i wyhamować zanim zarzucisz komuś kłamstwo.

Cytuj:
SZOK!!!
Co na to ci pseudoobrońcy bezbronnych wobec przemocy?
Czy wy nie jesteście oby zwykłymi prowokatorami? Czy wy macie serca? Co wami kieruje?
WRAŻLIWCY!!! Gdyby coś takiego miało miejsce w moim mieście poszedł bym protestować, a Ty evoleth?

Mogłabym podać co najmniej kilka przykładów, w których dzieci są faktycznie i dotkliwie krzywdzone przez rodziców i gdzie interwencja władz jest uzasadniona. Ale nie chcę żeby ta rozmowa polegała na przerzucaniu się doniesieniami prasowymi.

Śr wrz 15, 2010 17:01

Cytuj:
Mogłabym podać co najmniej kilka przykładów, w których dzieci są faktycznie i dotkliwie krzywdzone przez rodziców i gdzie interwencja władz jest uzasadniona.

Dopowiedzmy sobie: "i wobec których dotychczasowe zapisy prawne okazywały się bezradne".
Gdybyś coś takiego Evolth napisała miałbym co krytykować. Muszę się jednak ogrniczyć do stwierdzenia, że nowe przepisy spotęgują krzywdy wyrządzane przez państwo rodzinom, a patologicznego traktowania dzieci raczej nie zmniejszą.
Czasami jednak dobrze poprzerzucać się doniesieniami prasowymi. One mogą dać nam namiastkę owej "empirii".

Śr wrz 15, 2010 17:53

Nie jestem jakąś wielką fanką tej ustawy. Ale uważam, że są przypadki, w których dzieciom (i nie tylko) potrzebna jest szybka i zdecydowana pomoc. Jeśli zmiana przepisów może się do tego przyczynić, to warto się nad nią zastanowić. Niezależnie od tego jaką wyznajesz ideologię klapsa.

Śr wrz 15, 2010 18:09

zsoborniki napisał(a):
MARKO2010

Rozróżnij jednak karcenie od patologicznej przemocy! Patologia jest wynikiem odrzucenia wartości i przemoc w odróżnieniu od karcenia stosować ją będą jedynie tzw. chrześcijanie (tak siebie tylko nazywający), i ci dla których życie w jedności z drugim i w miłości nie jest wyznacznikiem normalnego życia.

Lansowanie wychowania bezstresowego bez odpowiedniego do zaistniałej sytuacji i stosowanego w/g Mądrości Bożej karcenia, prowadzi właśnie do tworzenia patologii, bo ci którzy tak bezstresowo (w/g zasady "róbta co chceta") byli wychowywani już sami tak wychowują swoje "pociechy" i słyszymy komunikaty w prasie, radiu, telewizji, internecie itp. o skutkach - cięcie twarzy koleżankom, strzelanie na oślep w klasach, zakładanie koszy od śmieci nauczycielom na głowy, ustawki na stadionach a w wieku dorosłym udział w mafiach i innych organizacjach przestępczych itd itp.

Weź to pod uwagę ... MARKO2010

Klaps nie rozwiazuje problemu dziecka, jedynie rozladowuje napiecie i emocje rodzica. Dziecko czesto bite bedzie to rozumialo, oczywiscie. Tak jak w przypadku Dziada. U niego chlopak dostaje regularnie i wie, ze za zle zachowanie jest kara, w tym przypadku cielesna (i to dla niego jest standard).
Ale np u mnie, dziecko nie dostalo ani razu. W sytuacji gdy nie zachowuje sie nalezycie wystarczy kilka slow w odpowiednim tonie i wyjasnienie calej sprawy dlaczego tak, a nie tak. Nie musze sie tlumaczyc dlaczego ja udezylem, tylko tlumacze jej dlaczego jej zachowanie jest nieprawidlowe (i to u mnie jest standardem).

Widac roznice w standardach? Jedno dziecko dostaje lanie bo tata ma slabe nerwy. Drugie dziecko poznaje zasady, ramy, w ktorych funkcjonuje. W tych ramach czuje sie bezpiecznie.

Dlatego uwazam, szczegolnie po przeczytaniu slow Dziada, ze ta ustawa jednak jest potrzebna. Bo tak sobie mysle, ze to lanie, ktore otrzymuje jego syn, kiedys moze sie skonczyc powaznym urazem (nie tylko fizycznym). O ile rzucenie szklanka w sciane moze skonczyc sie klapsem, to rozbicie samochodu tatusia limem pod okiem. Kara adekwatna do czynu.

Cytuj:
To najlepszy dowód po prostu, na brak myślenia.

Dobrym tego przykladem jest twoje postepowanie Dziad. Ale jeszcze nie jest za pozno by to zmienic. Duze zaangazowanie i wklad pracy moze wykluczyc z waszej rodziny ta patologie. Tylko trzeba najpierw ja zauwazyc i chciec sie zmienic.

Ale z drugiej strony moze tak powinno byc, w spoleczenstwie potrzeba konformistow. Nie kazdy musi byc zdobywca i liderem, odwaznym, ktory nie bedzie sie bal zaryzykowac. Trzeba nam wolow roboczych, ktore beda pchac te wagony. Najlepszym do tego kandydatem jest syn Dziada.

Cz wrz 16, 2010 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona