Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 93  Następna strona
 Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli 
Autor Wiadomość

Post Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim, wszyscy zginęli
jak ludzie chcieli chodzic tam gdzie nie moga, czyli na miejsce katastrofy ktore musi byc zabezpieczone to jak ich inaczej odstraszyc jak nie strzalem np ostrzegawczym?
zreszta spekulowanie tylko napedza uprzedzenia.

Pt kwi 16, 2010 23:41
*Julka* napisał(a):
Teresse napisał(a):

Dla mnie najbardziej jednak ponurym newsem dnia- był fakt, ze wieniec przetrwał nieuszkodzony.

Róże przetrwały- ludzie zmasakrowani. :shock:

no to jest w tym wszystkim dziwne - :? tzn dla tych ludzi dziwne,którzy wierzą w wypadek <LOL>

Wiesz pewnie dlatego, że były w luku.

Choć prawda, że aż takie obrażenia ofiar mnie zdziwiły.

Trzeba tez pamiętać, że miejscu był później polski dziennikarz Wiśniewski- także jakaś masowa egzekucja na pewno nie wchodzi w grę.

Ja się nie łudzę, że jak odkryją ew. winę Rosjan to nam powiedzą- bo co, wojna ?

Kto tak myśli- to polecam cytowany wcześniej wiersz pt. "Racja Stanu".

Pt kwi 16, 2010 23:57
Teresse napisał(a):
Trzeba tez pamiętać, że miejscu był później polski dziennikarz Wiśniewski- także jakaś masowa egzekucja na pewno nie wchodzi w grę.

Teresse sorki - ale czy Ty myslisz jak piszesz podobne androny, czy bezwiednie stukasz w klawisze?
Masowa egzekucja ???????

Cytuj:
masz ludzi za głupków?

Nie, ale znam z autopsji jakie odgłosy wydaje pożar.
Zwłaszcza, że tam paliło się paliwo lotnicze, różne urządzenia.

So kwi 17, 2010 8:26
zbanowany na stałe

Cytuj:

Na Rany Chrystusa!!!!! Co ty za brednie wypisujesz? Jak ci to wogóle mogło przyjsć na myśl? Kto ci tak maci? Ten szaman z Torunia i jego niezrównoważeni podwładni?

To co wypisuje Teresse jest CHORE!
Czy moderacja jest ślepa?....No nie całkiem slepa, bo tendencyjnie ostrzeżenia daje

So kwi 17, 2010 10:22
Cóż- manipulacja mediów jest faktycznie spora.

Rozbija się nasz samolot pełen oficjeli na terytorium Państwa wrogiego nam od wieków- które jeszcze mniej niż sto lat temu dokonało na naszych masowych egzekucji- ale głosy oburzenia są kierowane do osób zadających pytania.

Ja odpowiadałam tylko na post Julki, która pisze, ze nie wierzy w wypadek.
W kontekście filmu ze strzałami- uznałam, że być może wierzy w hipotezę o dobijaniu.

Dziwne, że jakoś nikt nie ma kontrargumentów tylko obrażacie moją osobę. Ale juz jestem przyzwyczajona z wątków o islamie.

@Alus- w takim razie nasza prokuratura to ignoranci- bo postanowili zbadać ten film a w 53 sek. pada komenda strielaj.

Trudno mi uwierzyć, że ktoś naprawdę słyszy tam ognisko- skoro osoby obeznane z tym tematem słyszą strzały.

Zanim jeszcze prokuratura podjęła sie zbadania filmu- "rozsądni" lansowali tezę, że to dezodoranty wybuchały.

To co sie dzieje- jest bardzo dziwne.

Pan Klich awansował pośmiertnie wszystkich pilotów- wątpię, wiec by wierzył w ich winę.

So kwi 17, 2010 10:43
Teresse - przepraszam Cię serdecznie, nie jest moją intencją obrazanie Cię :cmok1:
Ale nie ma sensu snuć karkołomne domysły.
Przy współczesnej technice nie jest możliwe ukrycie zamachu, celowych działań.
Zatem lepiej wstrzymac sie z oceną.
Tym bardziej, że większośc z nas ma nikłe pojęcie o katastrofach, metodach dochodzeń i badań przyczyn.

So kwi 17, 2010 11:02
Cytuj:
Z Wiktorem Suworowem, byłym agentem sowieckiego wywiadu wojskowego GRU, skazanym w Rosji na karę śmierci, autorem książek dotyczących historii ZSRS (m.in. "Lodołamacz" i "Akwarium"), rozmawia Marta Ziarnik

Powiedział Pan kilka dni temu, że Rosja jest zdolna do "politycznego morderstwa"...

- Po pierwsze, chciałbym złożyć poprzez pani redakcję moje najszczersze kondolencje w związku z tą tragiczną katastrofą. Wyrazy współczucia kieruję na ręce całego Narodu Polskiego, na ręce polskiego rządu i polskiej demokracji, ponieważ to jest straszna katastrofa. Pragnę także podkreślić, że zarówno ja, jak i moja żona jesteśmy z Polakami.
Odnosząc się do tego, co przywołała pani na początku, to faktycznie tak powiedziałem. Reżim premiera Władimira Putina jest zbrodniczym reżimem. Nie znam co prawda zbyt wielu szczegółów dotyczących tragedii, do której doszło w ubiegłą sobotę w Smoleńsku, ale czas, kiedy Putin był u władzy, obfitował w polityczny terror. Mówię tutaj między innymi o zamordowaniu w Londynie mojego przyjaciela Aleksandra Litwinienki. Jednak to nie było tylko zwykłe morderstwo, ponieważ to było morderstwo przy wykorzystaniu radioaktywnego polonu. Był to więc pierwszy w historii akt terroryzmu z wykorzystaniem radioaktywnych substancji. W czasach rządów Putina zabito także dziennikarkę Annę Politkowską, nastąpiły morderstwa Czeczenów itp. Bezpośrednio była w to zamieszana rosyjska dyplomacja. Tak więc widzimy, że dla Putina to nie jest problem. Kiedy on doszedł do władzy w roku 1999, kiedy umocniła się jego władza, rozszerzył się w Rosji terroryzm. Kiedy doszło do wysadzeń domów w Moskwie, wszyscy mówili wówczas: "Potrzebujemy władzy silnej ręki!". Tymczasem ja mówiłem: "Dajcie spokój. Po pierwsze potrzebujemy mądrego przywódcy. Dopiero w drugiej kolejności potrzebujemy silnej ręki". Ludzie jednak wierzyli w to, że aby zatrzymać terroryzm, potrzebujemy silnego przywódcy z KGB. W rzeczywistości jednak to rosyjskie służby stoją za organizacją aktów terroryzmu. Liczba zbrodni politycznych jest niespotykana. Chodzi w tym momencie głównie o dziennikarzy, których Putin traktował jako swoich wrogów. Podkreślam, że w tym momencie nie mówię o tragedii w Smoleńsku, ale o tym jedynie, iż Putin nie ma żadnych zahamowań, że może być zdolny do wszystkiego.

Widział Pan może zamieszczony w internecie amatorski film z miejsca katastrofy nakręcony tuż po rozbiciu się polskiego samolotu rządowego?

- Tak, widziałem. Jest mi bardzo trudno oceniać ten film, ponieważ najpierw musimy się dowiedzieć, czy jest on prawdziwy, czy też może spreparowany. To zaś muszą ocenić eksperci. Ja nie lubię też osądzać, wolę przedstawiać fakty. Ale bardzo - podkreślam - bardzo dużo dziwnych rzeczy pojawia się wokół smoleńskiej tragedii. Przytoczę tutaj chociażby informację, którą usłyszałem od jednego z polskich dziennikarzy będących na miejscu katastrofy, że rosyjskie służby natychmiast po wejściu na teren tragedii zabrały czarne skrzynki. Natychmiast wówczas powiedziałem, że oni próbowali coś ukryć - to po pierwsze. Lub też wykazali się totalną głupotą.

Wyobraźmy to sobie. Nie ufamy sobie nawzajem. I jest jakaś część dowodów, których nie mogę dotknąć. Powinienem wówczas powiedzieć polskiemu rządowi: "Proszę, ja nie ufam tobie i ty nie ufasz mi. Zapytajmy więc w tej sprawie niezależnych międzynarodowych sędziów. Natychmiast zwołajmy ich tutaj!". Razem - my i wy, wraz z niezależnymi ekspertami - możemy otworzyć te czarne skrzynki, by dopiero wtedy zobaczyć, co one zawierają. Ale jeśli my, Rosjanie, zabieramy te skrzynki na kilka godzin (słyszałem nawet, że przez 15 godzin one były w posiadaniu rosyjskich służb!) i nic o tym nie mówimy, to ja w tym widzę coś dziwnego. Jest to więc - jak już powiedziałem - albo naruszenie wszelkich przepisów, albo też maksymalna głupota.

Na wspomnianym nagraniu słyszymy wyraźnie cztery strzały i bardzo dziwne komendy. Pierwsze doniesienia medialne mówiły o tym, że trzy, a być może nawet i pięć osób przeżyło...
- Rzeczywiście, to wszystko jest bardzo dziwne. Jak już mówiłem, widziałem ten film i muszę powiedzieć, że też spostrzegłem w pobliżu wraku osobę z podniesionymi rękoma. Co tam się jednak rzeczywiście wydarzyło, tego nie wiem. Dla mnie jest to jednak ekstremalnie dziwne.

Twierdzi Pan, że śledztwo w tej sprawie powinni prowadzić niezależni eksperci międzynarodowi.

- Powtarzam, że ja nie wiem, co się tak naprawdę stało w Smoleńsku, bo tam nie byłem. To zbadają eksperci. Proszę Boga o to, żeby okazało się, że jest to tylko tragedia. Ponieważ nie potrzebujemy kolejnej tak tragicznej katastrofy w stosunkach pomiędzy Rosją a Polską. Ja rozumiem, że jest to kryminalny reżim, ale proszę Boga, żeby to był tylko wypadek. Chcę w to wierzyć, ponieważ wystarczy już tych tragedii pomiędzy naszymi krajami.

Dziękuję za rozmowę.

Jak widać dla znawców Rosji i byłych jej agentów- nic nie jest oczywiste.

Alus napisał(a):
Teresse - przepraszam Cię serdecznie, nie jest moją intencją obrazanie Cię :cmok1:
Przy współczesnej technice nie jest możliwe ukrycie zamachu, celowych działań.
Zatem lepiej wstrzymac sie z oceną.
Tym bardziej, że większośc z nas ma nikłe pojęcie o katastrofach, metodach dochodzeń i badań przyczyn.

OK. :)

Ja bym sie wstrzymała, gdyby nie fakt- że spekulacje nt. winy pilota i rzekomej presji Kaczyńskiego kwitną.

Nie wstrzymują się także samozwańczy dziękowacze Rosji. :(

Nie wstrzymał się także minister Klich awansując pośmiertnie załogę.

So kwi 17, 2010 11:09

Nasz narod ma to do siebie, ze nam sie w zasadzie nic nie podoba.
-Wawel-źle, podejrzewam, ze powazki tez by sie niektórym nie podobaly,
-jak nie wiadomo kto zawinił, to musi to byc spisek, albo najlepiej mord na naszych dygnitarzach...bo przecież nienawidzimy Rosjan, Putina i calej jego gromadki,a Katyń przysłania nam oczy...
juz nie mowiac o tych wszytskich pieknych kwiatkach i spekulacjach, ktore najczesciej z prawda nie maja nic wspolnego.
czasem wydaje mi sie jak czytam wypowiedzi ludzi, ze bardzo bysmy chcieli by Rosja przyznala sie do tego, czego najpewniej nie zrobila.zebysmy mogli grac swoja odwieczna role pokrzywdzonych Polakow.

So kwi 17, 2010 11:25
Teresse, twoja spiskowa teoria dziejow mnie zastanawia.
Wypominasz Rosjanom, ze przed 70 laty zabili nasza elite, wiec na pewno probuja przy kazdej okazji zabic kazda kolejna. A tu byla taka okazja...

Czy mozna by to przetransponowac na inne narody? Np my lata cale nie przyznawalismy sie do pogromow na ludnosci zydowskiej (Kielce, Jedwabno)? Czy to znaczy, ze i teraz bysmy mordowali kazdego Zyda, ktorego sie da?

A moze my w ogole zapomnijmy o czyms takim jak mrzonki sp Jana Pawla II o zjednoczonej Europie, o wschodnich i zachodnich plucach Europy, bo my wiemy ze wszyscy to kanciarze, oszusci, zbrodniarze. Budujmy lepiej schrony przeciwatomowe, albo grobowce na cmentarzach.
TO SIE NIE MOZE UDAC. A nawet jesli sie uda, to na pewno tylko do czasu. Typowy slowianski "optymizm".

So kwi 17, 2010 13:37
Nie tylko przed 70 laty - ale i po 1945 roku.

Jeśli SB uznamy za filię KGB- to do 89 mordowano patriotów.

Obecnie wiemy, że morderstwa nie skończyły się w 89 i mamy do czynienia z zagadkowymi morderstwami także po 89.

Rosjanie mordują swoich np. Litwinienko, Politkowska - a mam uwierzyć, że naszych nie będą?

Tym co jeszcze są w stanie myśleć samodzielnie sugeruję zwrócenie jak powyższe posty- zwłaszcza nurhi wpisują się w wiersz "Racja stanu" napisanego przez Hemara.

Kiedy w Katyniu ziemia na światło wydała
Mierzwę trupów – pobite, porzucone ciała…
Jak skwapliwie pyskali nasi politycy,
Realni demokraci, trzeźwi anglofile,
Żeby nie mówić o byle mogile…
Żeby nie psuć humoru angielskiej ulicy…
Żeby nie robić gwałtu z jednego Katynia…
Bo pan Goebbels o Katyń Sowiety obinia –
Więc jak nam, demokratom, popierać Goebbelsa?
Jak – za Goebbelsem – Rosję oskarżać przed światem?
Jak nam Anglię przed takim stawić dylematem?
Szyki psuć Churchillowi? Drażnić Pana Wellesa?
A jeszcze kto napisze: „Polacy faszyści!
Basują Goebbelsowi z wspólnej nienawiści
Do sowieckiego raju… ręka rękę myje”…
Jak polski demokrata ten zarzut przeżyje?
Więc trzeźwi, polityczni, realni i mili.
Zrobili tak, że właśnie – wiemy, jak zrobili.

To nie "moja" teoria - tylko podaje fakty- a Wiktor Suworow- który jest znawcą służb i Rosjaninem też mówi, iż to wszystko bardzo dziwne.

So kwi 17, 2010 13:46
Teresse, ja wiem, ze tylko ty i jeszcze paru nielicznych potraficie "myslec samodzielnie", czyli jak o. Rydzyk wszystkich poza wami samymi, podejrzewac o wszystko co najgorsze.
Byc moze macie racje...

Mozliwe, ze nieustanne poczucie zagrozenia wyzwala w was poklady optymizmu, wiary w ludzkosc, zaufanie do Pana Boga, milosc do kazdego czlowieka, zapal do pracy dla innych i rozne inne pozytywne cechy, ktora daja nam jako ludzkosci, szanse na jakakolwiek przyszlosc.

Ale ja w waszym swiecie nie potrafilabym zyc.
Nie to, ze ja nie wierze w zadne zlo w ludziach, ich nikczemnosc, podstepnosc, wygodnictwo itd. Ale jezeli bylabym przekonana, ze w kazdej chwili moze mnie jakis fanatyczny szaleniec zamordowac, to juz dawno bylabym w zakladzie zamknietym.

Kiedys myslelismy (wiem, wiem, naiwnie), ze jak bedzie "wolna Polska", to bedziemy sie umieli sami obronic. Jezeli dzisiaj dalej jest niemozliwe (wg "myslacych samodzielnie", z flagami w oknach), zeby prawda zostala ujawniona, zeby chronic wlasnych obywateli (ta teoria z pustym samolotem przerasta, niestety moja wyobraznie), to co nam zostalo?

So kwi 17, 2010 13:56
Teresse napisał(a):
OK. :)

Ja bym sie wstrzymała, gdyby nie fakt- że spekulacje nt. winy pilota i rzekomej presji Kaczyńskiego kwitną.

Nie wstrzymują się także samozwańczy dziękowacze Rosji. :(

Nie wstrzymał się także minister Klich awansując pośmiertnie załogę.

Ręce opadają...szkoda słow....

So kwi 17, 2010 14:09

@Alus
Skoro nic nie jest wyjaśnione, to dlaczego oskarża się pilota/dowódcę? Myślisz, że rodzina i bliscy tego nie przeżywają?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So kwi 17, 2010 14:34
Elbrus napisał(a):
@Alus
Skoro nic nie jest wyjaśnione, to dlaczego oskarża się pilota/dowódcę? Myślisz, że rodzina i bliscy tego nie przeżywają?

Ale kto oskarza - jak narazie nikt oficjalnie.
Są to tylko snute kolejne wersje przyczyn.
A opinia, że zostali uhonorowani odznaczeniami jako ofiary presji Kaczyńskiego jest absurdalna.
Całą załogę, BOR, pośmiertnie awansowano, ale nie jako formę zadoścuczynienia, jak to odczytują co poniektórzy.

So kwi 17, 2010 15:01

Alus napisał(a):

Alus, w każdej katastrofie lotniczej jedną z rozpatrywanych wersji jest zamach. Nie ma w tym nic dziwnego. Natomiast zastanawiające jest to, że za granicą i nad tą opcją niektórzy się zastanawiają, podczas kiedy u nas każdy spekulujący otrzymuje tytuł "oszołoma" i "sączyciela jadu".

Elbrus napisał(a):

Albo spekulujemy o wszystkich możliwych scenariuszach i nie dyskryminujemy nikogo za jego przypuszczenia - albo czekamy na konkrety.

Alus napisał(a):
Teresse napisał(a):

Ręce opadają...szkoda słow....

Alus przeglądnij posty na najpopularniejszych portalach a zobaczysz, że wielu już obarczyło winą Kaczyńskiego i pilota.

So kwi 17, 2010 15:27
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 93  Następna strona