Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 1:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
Jezus powiedział:
Cytuj:
Mt 10,34-42. 11,1

34 Nie sądźcie, że przyszedłem nieść pokój po ziemi. Nie przyszedłem nieść pokoju, lecz miecz. 35 Przyszedłem bowiem przeciwstawić syna jego ojcu, a córkę jej matce, a synową jej teściowej; 36 bo wrogami człowieka mieszkańcy jego domu. 37 Kto miłuje ojca lub matkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien; i kto miłuje syna lub córkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien; 38 i kto nie bierze krzyża swego, a idzie za mną, nie jest mnie godzien.

Na naszych oczach widać jak realizuje się ten przekaz Jezusa.
Dopóki nie osiągniemy Królestwa Bożego, trzeba będzie się jeszcze nieraz pokłócić. Bo te pozorne kłótnie mają nas formować na prawdziwych, a nie udawanych uczniów Jezusa.

Cz gru 16, 2010 12:26
Tak, naturalnie. Celowo przemyciłem bo, jako najemnik wiadomych sił, zamierzam spowodować zaplanowane skutki. :D

Kazanie na Górze mogło się nie podobać z zupełnie innych względów. Zauważ jednak, że w sytuacji politycznej, w jakiej było wygłaszane (przypomnę: okupacja rzymska), słowem nie wspomina o konkretach. Najprościej rzecz ujmując, nie jest żadną oceną współczesnych wydarzeń. To właśnie Twoja konkluzja, że owo kazanie dzieli, mija się kompletnie z tematem i w takim znaczeniu pod miano demagogii podpada. Napisałeś to sobie i sam z tym dyskutujesz.

Jednak myślący człowiek potrafi wykorzystać w dyskusji również pewien poziom demagogii oponenta. Proszę bardzo. Otóż właśnie Twój przykład ładnie obrazuje, jaki poziom ogólności mógłby stosować kapłan wygłaszając homilię w taki sposób, aby nauczać, nie dzieląc ani nie jątrząc podziałów politycznych, a jednocześnie wskazywać zło panujące współcześnie. Wystarczy stosować się do dobrych wzorów.

Tymczasem w ujęciu o którym mówię, nie byłoby ośmiu błogosławieństw czy przypowieści o soli, ale teksty w Twoim stylu: "Niektórzy faryzeusze, a my już dobrze wiemy którzy, głoszą takie rzeczy. Rzymianie prześladują prawdziwych patriotów..." I tak dalej w tym tonie. Czy wy naprawdę nie widzicie tej różnicy ??

Cz gru 16, 2010 12:27
Osiris, problem w tym, że ja ani nie przepadam za PO ani "usłużnymi mediami." Po prostu myślę inaczej niż Ty. Ale dla Ciebie to już pewnik, że mam wypaczone sumienie.

Marku, opinia o obrażaniu i wypominaniu jest nie tylko moja. Nawet z moderacją na ten temat wojujesz, więc nie udawaj że nie ma sprawy. A nie Twoją dojrzałość komentowałem, tylko posty o ogórku czy czymś tam. Jeśli to jest Twój sposób przyjmowania mojej postawy do wiadomości, to i dojrzałość pojmujemy inaczej.

Do reszty odniosłem się wyżej.

Cz gru 16, 2010 12:34
Widac brakuje Ci argumentów, skoro jako taki przywołujesz opinie "nie tylko Twoje" ad personam.
Widać "ten typ tak ma". Szkoda jednak ze kolejny raz najpierw szurasz, a potem płaczesz jakiś biedny :)
Cytuj:
Do reszty odniosłem się wyżej.
Nie, nie odniosłeś się do
Cytuj:
Różnica jest poważna - dziwne że tego nie rozumiesz. Sąsiad Kamali mówił o swoim grzechu w tajemnicy, a premier Bielecki (zresztą nie wymieniony z nazwiska przez ks,Żarskiego) będąc osobą publiczną, publicznie i w publikatorach wygłaszał tezę społeczną na którą nie można się zgodzić.
i
Cytuj:
No, to własciwie ksiądz powinien milczeć. Czego nie powie - będzie dzieliło.
Chociaż przyznam że dotąd myslałem że tylko aborcja itp rzeczy dzialą katolików.
A tu się okazuje że sprzeciw wobec propagowania kradzieży ("pierwszy milion trzeba ukraść") tez "dzieli ludzi'...
Nie ma tak łatwo...

Cz gru 16, 2010 12:38
Cytuj:
Osiris, ja o PO słowa nie wypowiedziałem. O tym kto ma rację też tu nie mówię. Skoro jednak Ty zgadzasz się ze słowami tego kazania, natomiast ja nie, to znaczy że nas podzieliło. Proste?

To nie kazanie tylko prawda, która w oczy kole. Proste?

Cz gru 16, 2010 12:51

Post Re:
liam napisał(a):
Osiris, problem w tym, że ja ani nie przepadam za PO ani "usłużnymi mediami." Po prostu myślę inaczej niż Ty. Ale dla Ciebie to już pewnik, że mam wypaczone sumienie.

Dla ścisłości, jam to napisał, w formie żartu. Ale nie dziwię się, że przypisałeś te słowa osirisowi, bo taki miałem zamiar - wyjąć mu je z ust :)

Marek MRB napisał(a):
Chociaż przyznam że dotąd myslałem że tylko aborcja itp rzeczy dzialą katolików.
A tu się okazuje że sprzeciw wobec propagowania kradzieży ("pierwszy milion trzeba ukraść") tez "dzieli ludzi'...

Nie chodzi przecież o te słowa, ale o cały przekaz, przejaskrawiony i skoncentrowany na negatywach. Chodzi o to, że taki negatywny przekaz zdaniem niektórych jest nieprawdziwy, jest zafałszowaniem rzeczywistości i jest społecznie szkodliwy nie mniej niż słowa o pierwszym milinie, który trzeba ukraść.
Moim zdaniem to zafałszowanie w homilii ks. Żarskiego nie wykraczało poza granice, gdzie należałoby interweniować w sposób, w jaki według ND uczynił to prezydent. Ale może gdybym był bardziej zaangażowany w tamte wydarzenia, gdybym więcej wiedział i uważał słowa ks. Żarskiego za skrajnie niesprawiedliwe, to też bym czuł się zobowiązany do wyrażenia swojej krytycznej opinii.

Cz gru 16, 2010 12:56
Argumenty nie ja przywołałem, odpowiedziałem po prostu na Twoje pytanie:

Marek MRB napisał(a):
To Twoja opinia czy nauczanie ?

Owszem, nie zgadzam się ze słowami premiera Bieleckiego i w swoim czasie byłem nimi oburzony. Nie jest to jednak dla mnie powód, aby po latach na mszy przywoływać konkretną sytuację i używać jej do budowania swojej oceny dzisiejszej sytuacji politycznej tak samo, jak nie należy wypominać konkretnych grzechów anonimowego Kowalskiego. Można nauczać bez takich przykładów. A przede wszystkim nie należy oceny sytuacji politycznej mylić z nauczaniem.

Samo nauczanie ma prawo dzielić i to jest już zupełnie inna kwestia. Nie bez powodu nasz Kościół nazywa się katolicki, czyli powszechny. Nie ma obowiązku jednomyślności we wszystkim. Tym bardziej, że sama hierarchia weryfikuje swoje poglądy w oparciu choćby o odkrycia naukowe. Aborcji akurat tykał nie będę, ale temat, dajmy na to, in vitro dwieście lat temu nie istniał bo nie mógł. Nie jest zatem nieracjonalnym oczekiwać od autorytetu Kościoła, że przyjrzawszy się niektórym zjawiskom z bliska być może zweryfikuje swoje stanowisko - o tym rozmawialiśmy już kiedyś w innym temacie. A na dziś ma prawo dzielić. To jest jednak zupełnie inna sprawa i nie o tym temat.

SweetChild i osiris, przepraszam. Widziałem ten post w podglądzie i pomyliłem autorów.

Cz gru 16, 2010 12:57
Niestety, te słowa stały się credo - co widać, słychac i czuć. Inna rzecz że nie one zjawisko wywołały - były raczej jedną z nielicznych szczerych manifestacji pewnego sposobu myslenia (nie nalezącego do przeszłości). W kazaniu nie było NIC zdrożnego - przynajmniej dla osób o czystym sumieniu. Widać nie takie ma Prezydent.
I słusznie.

Cz gru 16, 2010 13:02
Cytuj:
Nawett gdyby wymienił negatywy, to nie powód do awantury - bardzo często na kazaniu mówi się o grzechach i zwraca na nie uwagę.
Komorowski po prostu dostał piany bo ks.Żarski przypomniał tezę Bieleckiego - pieszczoszka elit PO i ówczesnego kolegę partyjnego Tuska - że pierwszy milion trzeba ukraść.

A Ty oczywiscie śledziłeś owa awanturę i toczona pane z ust Komorowskiego??
Cytuj:
CO jest wypowiadane w obecności innych osób to jest publiczne. Prezydent kiedy chce, może rozmawiać z kazdym na osobności.
Pamiętasz może zasady napominania z Ewangelii ? Prezydenta nie dotyczą ?
Zwłaszcza ze w kazaniu nie było nic, co usprawiedliwiałoby taką awanturę.

A Ty napewno pamiętasz?
Najpierw upomnij w cztery oczy, a gdy nie usłucha "weź ze sobą jednego lub dwu".....zaden ksiądz nie jest nietykalne, aby ujmą było napomnienie go.

Cytuj:
Bo własnie tę formę miało to "upomnienie" - awantury.

Oczywiście wiesz - bo widziałeś......
I kto tu ma w nosie fakty......
Cytuj:
Niestety, te słowa stały się credo - co widać, słychac i czuć. Inna rzecz że nie one zjawisko wywołały - były raczej jedną z nielicznych szczerych manifestacji pewnego sposobu myslenia (nie nalezącego do przeszłości). W kazaniu nie było NIC zdrożnego - przynajmniej dla osób o czystym sumieniu. Widać nie takie ma Prezydent.
I słusznie.

Masz rację.....kazanie ks Żarskiego obejmuje wszystkie ekipy rządzące, co ewidentnie potwierdza T. Cymański.....PiS nie tworzył państwa solidarnego, po prostu oszukiwał...
http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1291810425

Cz gru 16, 2010 13:23
(...)

Cz gru 16, 2010 13:40

Alus napisał(a):
Masz rację.....kazanie ks Żarskiego obejmuje wszystkie ekipy rządzące, co ewidentnie potwierdza T. Cymański.....PiS nie tworzył państwa solidarnego, po prostu oszukiwał...
http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1291810425

Tak na marginesie, bo ja z kolei nie mogę przejść obojętnie nad takimi zafałszowaniami jak z linku podanego wyżej:

Cytuj:
– PiS obniżył podatki, przez co w kieszeniach podatników zostało około ośmiu miliardów złotych. Ale te środki nie zostały rozdzielone sprawiedliwie. Najbardziej na tym obniżeniu skorzystali ludzie bogaci i średniozamożni, którzy, stanowiąc mniej niż sześć procent z ponad 21 milionów podatników, dostali dzięki tej obniżce połowę zaoszczędzonej kwoty. Druga połowa została w kieszeniach 20 milionów Polaków najmniej zarabiających, których zarobki nie przekraczały pierwszego progu podatkowego. W efekcie doszło do zwiększenia dysproporcji majątkowych, bo bogaci otrzymali kilkanaście razy więcej niż najmniej zarabiający. Także rezygnacja z podatku od spadków służy najbogatszym. Takie działania tylko pogłębiły różnice społeczne. W konsekwencji dwóch lat naszych rządów państwo stało się mniej solidarne.

Poseł Cymański najpierw mówi "w kieszeniach podatników zostało około ośmiu miliardów złotych" (słusznie). Potem mówi "ludzie bogaci i średniozamożni, którzy, (...), dostali dzięki tej obniżce połowę zaoszczędzonej kwoty" (zafałszowanie) i na koniec znowu "druga połowa została w kieszeniach 20 milionów Polaków najmniej zarabiających" (słusznie).

Ciekawe, że ludzie bogaci i średniozamożni dostali a najmniej zarabiającym pieniądze zostały w kieszeni. Albo celowa, brzydka manipulacja, albo i nieświadomie, bo takie asymetryczne traktowanie biednych i bogatych socjaliści mają we krwi i nazywają lewicową wrażliwością czy sprawiedliwością społeczną.

Zastanawia mnie, co by powiedział pan Cymański, gdybym sobie zabrał połowę zawartości jego portfela? Że dostał ode mnie połowę kwoty, która została mu w portfelu? Przecież mogłem zabrać mu wszystko.

Przypomina mi się taki czarny humor:
- Wiesz, że skini uratowali babci życie?
- Jak?!?!
- Przestali ją kopać...

Cz gru 16, 2010 14:05

ToMu napisał(a):
Marku - z Gdańska, jak się domyślam, nie jesteś.
Pudło ! Właśnie że jestem (choć ostatnio mieszkam w Gdyni).
Cytuj:
Nie wiesz, ile jest kościołów w Śródmieściu, Starym Mieście, gdzie Generał wymyślił sobie jakiś czas budowę... kolejnego kościoła. Prawda jest taka, że parafii jest tam połowę mniej niż kościołów - i jest w samej parafii św. Brygidy (słynnej z powodu + prałata Jankowskiego) pięć (!) kościołów rektorskich zakonnych - http://www.diecezja.gda.pl/modules.php? ... ia&par=320 Faktycznie - zbudowanie tam kościoła to paląca i podstawowa potrzeba, co?
Nie wiem o który kościół Ci chodzi. Bo jesli ten na Jaworzniaków, to akurat tam jest daleko do jakiegokolwiek innego

Mówisz o kościele na Łostowicach? Łostowice a centrum, Stare Miasta, to spora różnica. Widzę, że Gdańska nie znasz. Na Starym Mieście jest za dużo kościołów. O to mi chodziło. I budowanie kolejnego nie ma żadnego sensu w tamtym miejscu. Tyle.

Marek MRB napisał(a):
Cytuj:
Dalej - mżonki odnośnie postawienia pomnika św. Wojciecha w Oliwie - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kon ... 43335.html
A co masz przeciwko ?

To, że żadne to miejsce na pomniki, szczególnie biorąc pod uwagę gust i styl (brak) w przypadku dotychczas wzniesionych "monumentów". Przykład? Szkaradek tzw. Jezus Miłosierny przed katedrą w Oliwie - nie mam fotki niestety. Pozłacany potworek na tle pięknego zabytkowego kościoła. Bomba, prawda? Lepiej nie zaglądaj do środka katedry - bo się za głowę złapiesz, o ile wiesz, jak tam wyglądało zanim Generał wziął się za "odświeżanie"...

Marek MRB napisał(a):
Cytuj:
Dalej - dramatycznej wręcz brzydoty szkaradek wciśnięty do Bazyliki Mariackiej jako upamiętnienie tragedii Smoleńskiej... - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Ods ... 43272.html
I już wiemy co kogo boli :)
Ja byłem bardzo zbudowany że to powstało - bez "warszawskich kłótni" - sprawnie.
Miałem obawy gdy przychodził do naszej diecezji (słyszałem nistworzone bajki z Wawy). A on okazał się być świetnym organizatorem i znakomitym biskupem diecezjalnym.
Po rozpolitykowanym, a przy tym nie umiejącym dopilnować diecezji Gocłowskim (afera Stella Maris) to prawdziwy prezent.

Oj, matko. Z takim podejściem to my naprawdę nie mamy co o Głodziu dyskutować. Gocłowski aniołem nie był, zaniedbał sprawę, za bardzo zaufał niewłaściwym ludziom i wyszło, jak wyszło ze Stella Maris - zgadza się, błąd. Jednak różnica między nimi jest o klasę, jak nie więcej.

Marek MRB napisał(a):
Cytuj:
Rozbieżność pomysłów Głódzia z tym, co w ramach ich realizacji wydziwia - pokazuje bardzo ładnie przykład (nawet z obrazkami) tego tekstu - http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Mie ... 42866.html
Jaaasne. Jeszcze z Gazety Wyborczej podaj "na dowód" :mrgreen:

Pojęcia nie mam, o co Ci chodzi. Podaję najbardziej miarodajne źródło - największy trójmiejski portal www, niezależny. Co chyba, jako gdynianin, powinieneś widzieć, a jak widać nie wiesz. Najlepsze źródło informacji o Trójmieście.

Marek MRB napisał(a):
Cytuj:
Nie znoszę prostactwa. A cała jego osoba to właśnie takie prostactwo, nieliczenie się z nikim i z niczym + straszne bezguście.
No proszę. Jakbym takie coś napisał na akruka (napadającego na Kościół w sposób niewybredny na tym forum) to bym dostał reprymendę od Moderatora.
Na biskupa zapewne można gadać co ślina na język przyniesie , nie ?
JEST TU MODERATOR ?

A co ma do tego moderator? Nic. Wyraziłem swoją, popartą dowodami, opinię.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz gru 16, 2010 15:22
Zobacz profil WWW
Niczego nie wyraziłeś - poza niegrzecznie wyrażoną opinią o Twoim ordynariuszu (jakby nie patrzeć), jakimis cytatami z trojmiasta.pl (miarodajny to on jest w temacie programów kin). Nie powiedziałeś też nawet o który nowy kościół Ci chodzi.

Cz gru 16, 2010 15:51

Dla Ciebie - nic. Moim zdaniem napisałem sporo, wyjaśniłem, i co więcej wypunktowałem kilka Twoich błędów, do czego się nie odniosłeś :)

Z innego topiku - viewtopic.php?p=568868#p568868 - od Awy link do http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /910175383:
Cytuj:
Ks. Pietroń miał na mszy nawiązać do słów, które 11 listopada w warszawskiej katedrze wypowiedział ks. płk Sławomir Żarski. W obecności Bronisława Komorowskiego zarzucił elitom III RP m.in. fałszywy patriotyzm. Po tym kazaniu ks. Żarski nie dostał nominacji papieskiej na funkcję na biskupa polowego.
W ogóle nie rozumiem takiego gadania. Ktoś mu ten stołek ordynariusza polowego obiecał? Może on po prostu miał za duże ambicje, wydawało mu się, że sakra biskupia tuż, tuż... a ostudzili jego zapał, i zamiast sakry trafił do rezerwy.

Nie jest wykluczone, że np. wiedząc już po 11.11 o tym, że nominację dostanie ktoś inny (takie rzeczy wiadomo zwykle z wyprzedzeniem w pewnych środowiskach, do samego zainteresowanego pewnie to doszło, a z pewnością mogło) narobił szumu wobec rzekomego skrzywdzenia swojej osoby.

Żadna teoria spiskowa - jedna z możliwości. Nie zakładam, że tak było - ale mogło być.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt gru 17, 2010 11:13
Zobacz profil WWW
Szczyt demagogii.
Nie jest problemem że "tego stołka" (jak to uroczo nazwałeś) nie dostal, tylko dlaczego go nie dostał.

Pt gru 17, 2010 11:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona