Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 14:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Następna strona
 na kogo zagłosujesz ? 

na kogo zagłosujesz ?
PiS 22%  22%  [ 31 ]
PJN 4%  4%  [ 6 ]
PO 37%  37%  [ 53 ]
PSL 1%  1%  [ 2 ]
SLD 17%  17%  [ 24 ]
SDPL 1%  1%  [ 1 ]
UPR 6%  6%  [ 9 ]
inna opcja? 13%  13%  [ 18 ]
Liczba głosów : 144

na kogo zagłosujesz ? 
Autor Wiadomość

Post Re: na kogo zagłosujesz ?
baran napisał(a):
Prywatna służba zdrowia to samo przyjazd karetki 100-300pln bedzie.

Tak, oczywiście, bo ubezpieczenia nie istnieją, teraz też się nie płaci składki zdrowotnej żeby mieć tą "opiekę medyczną", nie płaci się podatków na to, żeby to wszystko utrzymać. Wszystko jest za darmo, edukacja, opieka zdrowotna, żyć nie umierać, lekarze i nauczyciele pracują charytatywnie, dla dobra kolektywu. A przyjazd karetki będzie wyglądał tak jak w spocie PiSu, że jak dzwonisz, to pytają czy masz z czego zapłacić. Dokładnie tak jak jest teraz z taksówkami, prawda, jak dzwonisz po taksówkę, to się najpierw pytają, czy masz czym zapłacić... eee, co?

Cytuj:
emerytura? to co odłożysz to będziesz mieć...nie odłożysz będziesz zdychać albo tyrać aż do trumny/urny...

No wiesz, geniuszu, tak się składa że właśnie taki jest koncept emerytury. Po to płaci się składki, żeby potem mieć z nich emeryturę. Tylko, że teraz dajesz je państwu, które połowę rozkrada i oddaje tylko ochłapy, nad którymi nie masz żadnego panowania, bo de facto twoja emerytura, na którą całe życie pracowałeś, nie jest twoją własnością, tylko jałmużną wypłacaną ci przez państwo.

Cytuj:
Cytuj:
Umowy nowo-zawierane będą zupełnie dobrowolne i dowolne. Państwo dbać będzie o uczciwe wykonywanie tych dobrowolnych umów.

No tu to pracodawca ma pole do popisu:D

O tak, swoboda umów, rzecz najbardziej znienawidzona socjalistów i zwolenników wszelakich "państw opiekuńczych". W końcu jeszcze ktoś mógłby przypadkiem dokonać aktu wolnej woli poprzez podpisanie umowy, a tego oni nie trawią. Ich zdaniem obywatel powinien być niewolnikiem aparatu państwowego, który ma dbać, aby nikt przypadkiem nie podpisał "niekorzystnej" dla siebie umowy.

Pt sie 19, 2011 21:57
Cytuj:
Oczywiście wszystkich żołnierzy Wermachtu, Luftwaffe, Schutzstaffel, Kriegsmarine a nawet żołnierzy Afrika Korps. Jeśli oni byli wstanie strzelać do bezbronnych cywili to sterylizacja jest wyrazem mojej miłości a nie nienawiści do nich. Zresztą może powiesz mi co Ty byś zrobił w tamtych czasach z ludźmi którzy palili Izraelitami w piecu? To jest zimne spojrzenie no konsekwencje i obecny stan świata po 2 wojnie światowej, w której to Niemcy jako naród ma się o stokroć lepiej od Polski. Możesz to oczywiście nazywać "kretynizmem" ale na tamte czasy mówił byś zupełnie coś innego i tylko o to mi chodzi.

Czyli ponad zbrodnie ważniejsza jest kasa.
O przymusowym poborze i kulce w łeb za odmowę zapewnie zapomniałeś.

So sie 20, 2011 7:03
baran napisał(a):
Prywatyzacja szkół i przedszkól istna głupota nawet po zlikwidowaniu podatków efekt będzie taki, że nie będzie stać na to nikogo.

Przedszkole 500-800zł
Szkoły 500-1200zł
Studia 1900- ….
Plus podręczniki ( mnie na studiach zestaw książek do Chemii kosztował ponad 700zł za 5 ksiąg…)
No to jedna cała pensja idzie od razu na dzieciaka.
Obecnie jest tak, że o wyborze podręczników decyduje nauczyciel, a nie ministerstwo. Wykorzystują to wydawcy wysyłając nauczycielom bezpłatne próbki, a ci, jak im się spodoba (z reguły się im podoba), zalecają, aby rodzice dofinansowali wydawnictwa. Na duże sumy.

Rzecz w tym, że nauczyciele nie są w niczym skrępowani w swoich wyborach. Gdyby natomiast szkoły były prywatne, nauczyciel, który by wybrał drogą ofertę wydawniczą, po prostu by wyleciał z hukiem ze szkoły, której nie byłoby stać na utratę uczniów. Ponieważ rodzice zwyczajnie zabrali by swoje dzieci (=swoje vouchery) i oddali do takiej szkoły, w której poziom jest podobny, a podręczniki tańsze.

Byłoby to jednak możliwe tylko wówczas, gdyby wszystkie szkoły stały się prywatne i konkurujące ze sobą, a ZNP (Związek Nauczycielstwa Polskiego) przekształciłby się w stowarzyszenie zwyczajne.

Obecnie jest tak, że większość szkół należy do państwowego trustu dyktując klientom, czyli rodzicom dzieci, swoje ceny, co sprowadza się do tego, że szkoły państwowe są finansowane z podatków, które płacimy wszyscy, a do szkół prywatnych trzeba dopłacać. Nauczyciel zaś, obowiązkowo należący do ZNP jest świętą krową, której nie można usunąć. Słyszał ktoś kiedyś, żeby usunięto nauczyciela za nieuctwo? A żeby go usunąć za wybieranie za drogich podręczników? Niemożliwe.

Zawsze mnie fascynuje sposób rozumowania socjalistów. Czy im się wydaje, że pieniądze jakoś się mnożą w urzędach, które je rozdzielają? Przecież jest dokładnie odwrotnie. Płacone przez nas podatki znikają w kieszeniach urzędników, którzy zajmują się ich rozdzielaniem. Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że płacąc bezpośrednio, płaci się mniej?

So sie 20, 2011 9:56
patryq021 napisał(a):
To jest zimne spojrzenie no konsekwencje i obecny stan świata po 2 wojnie światowej, w której to Niemcy jako naród ma się o stokroć lepiej od Polski.
To akurat zawdzięczamy komuchom, którzy odrzucili plan Marshalla dla całego bloku wschodniego, w tym i Polski.

So sie 20, 2011 10:03
Cawilian napisał(a):
Rzecz w tym, że nauczyciele nie są w niczym skrępowani w swoich wyborach. Gdyby natomiast szkoły były prywatne, nauczyciel, który by wybrał drogą ofertę wydawniczą, po prostu by wyleciał z hukiem ze szkoły, której nie byłoby stać na utratę uczniów. Ponieważ rodzice zwyczajnie zabrali by swoje dzieci (=swoje vouchery) i oddali do takiej szkoły, w której poziom jest podobny, a podręczniki tańsze.

Byłoby to jednak możliwe tylko wówczas, gdyby wszystkie szkoły stały się prywatne i konkurujące ze sobą, a ZNP (Związek Nauczycielstwa Polskiego) przekształciłby się w stowarzyszenie zwyczajne.

A co teraz stoi na przeszkodzie by rodzice zabrali swoje dzieci ze szkoły publicznej, w której nauczyciele wybierają drogie podręczniki i oddali do takiej szkoły, w której poziom jest podobny, a podręczniki tańsze?

So sie 20, 2011 10:26
Cytuj:
Wykorzystują to wydawcy wysyłając nauczycielom bezpłatne próbki, a ci, jak im się spodoba (z reguły się im podoba),

Jakżemasię nie spodobać, skoro przedstawiciele wydawnictw zawsze coś tam dorzuca. Czy to bezpośrednio nauczycielowi, czy to szkole. Jakis "gadżet" w róznorakiej formie szkołą dostaje po to by akurat to wydawnictwo zostało przez nauczycieli zaakceptowane.
Czy to już korupcja czy nie....ja nie będę oceniał.

Według mnie wydawnictwa powinny stawac do przetargów, gdzie kryterium wyboru oferty kształtowałoby się:
50 % merytoryczność podręcznika
50 % cena

Nikt mi bowiem nie wmówi, że im droższy podręcznik tym lepszy.

So sie 20, 2011 11:16
mauger napisał(a):
A co teraz stoi na przeszkodzie by rodzice zabrali swoje dzieci ze szkoły publicznej, w której nauczyciele wybierają drogie podręczniki i oddali do takiej szkoły, w której poziom jest podobny, a podręczniki tańsze?
Masz może namiary na ranking z takimi szkołami? Czy wyssałeś sobie ten argument?

So sie 20, 2011 12:24

Alus napisał(a):
Czyli ponad zbrodnie ważniejsza jest kasa.
O przymusowym poborze i kulce w łeb za odmowę zapewnie zapomniałeś.

Nie imputuj mi takich rzeczy bo wcale nie o to mi chodziło. Nie zapomniałem zdaje sobie sprawę ze na przykład taki dziadek Premiera Tuska po aneksji Gdańska dostał przymusowy pobór do armii nazistów, tylko że pobór inną droga a inną wykonywanie rozkazów. Osobiście wole kulkę w łeb niż samemu wpakować setce innych ludzi kulkę w łeb. Zresztą dezercja była powszechna w ostatnich tygodniach wojny, mimo obowiązującej za to kary śmierci, stąd tym bardziej dziwi mnie ta dość "dziwna" linia obrony. W każdym razie to nie jest forum historyczne wiec nie będę sie w to wgłębiał, polecam obszerne spojrzenie na większość zbrodni nazistów przedstawione tu:
http://www.historycy.org/index.php?showforum=113

Z innej beczki, odbyło się głosowanie w sprawie ochrony zwierząt, za było 382(cóż za zgodność) przeciw 7. Niby nic wielkiego, ale argumentacja posłów którzy głosowali przeciw jest dość komiczna i pokazuje ich kompletną bezmyślność:

Na przykład Pan z PiSu Jacek Bogucki powiedział:
"Psa nie można trzymać na uwięzi, a krowę można? Tak było na wsi od setek lat i zmienianie tego w tak szybkim trybie jest nieodpowiedzialne. Kilka przepisów w tej ustawie będzie szkodzić zwierzętom."
Przynależność partyjna wiele wyjaśnia, a teraz rodzynek z PO, poseł Platformy Obywatelskiej Michał Jaros przeprosił za to że zagłosował przeciw, zrobił tak ponieważ.... guziki mu się pomyliły. Strach pomyśleć co by było gdyby wszyscy posłowie PO pomylili się w kolorach guzików i zagłosowali za odebraniem Polakom np emerytur.
4 posłów PSL którzy głosowali przeciw stwierdziło że jest to bubel prawny utrudniający życie rolnikom, no cóż jeśli "Ci ich" rolnicy nie potrafią zajmować się zwierzętami to niech się nie zaopatrują w zwierzęta .
Pozytywnym aspektem jest fakt że w końcu wpisując w allegro "Pies" wyskoczy mi co najwyżej maskotka. Inne punkty nowej ustawy też są bardzo pozytywne, może zmniejszy to ilość maltretowanych zwierząt a ludzie bez wyobraźni skuteczniej nowa ustawa pod temperuję.

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

So sie 20, 2011 12:39
patryq021 napisał(a):
Pozytywnym aspektem jest fakt że w końcu wpisując w allegro "Pies" wyskoczy mi co najwyżej maskotka.

Coś słabo wpisywałeś. http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=pies
Co złego jest w ogłoszeniach hodowli o sprzedaży psów na allegro?
Tak z innej beczki, kto będzie liczył czas przebywania psa na uwięzi? Jak sobie wyobrażacie sprawdzanie czy było to ponad 12h?

So sie 20, 2011 12:43
Cytuj:
Osobiście wole kulkę w łeb niż samemu wpakować setce innych ludzi kulkę w łeb.

Nie wiem ile masz lat, ale po tej wypowiedzi wnioskuje, ze mało przeżyłeś i masz mentalność smarkacza.
Jak dorośniesz i zmądrzejesz wtedy wypowiadaj się w tego typu kwestiach. Na razie to możesz dyskutować z podobnymi Tobie siusiumajtkami.

Żenująca smarkateria...

ostrzeżenie - saxon

So sie 20, 2011 12:54

kacperek29 napisał(a):
Tak z innej beczki, kto będzie liczył czas przebywania psa na uwięzi? Jak sobie wyobrażacie sprawdzanie czy było to ponad 12h?

No cóż prawa jeszcze trzeba dopilnować, ale myślę jest to kwestia czasu. Jeśli chodzi o czas, to wystarczy spojrzeć na psa i jakby wszystko staje się jasne i nie trzeba tu żadnego specjalnego liczenia czasu.

humalog napisał(a):
Nie wiem ile masz lat, ale po tej wypowiedzi wnioskuje, ze mało przeżyłeś i masz mentalność smarkacza.
Jak dorośniesz i zmądrzejesz wtedy wypowiadaj się w tego typu kwestiach. Na razie to możesz dyskutować z podobnymi Tobie siusiumajtkami.

Żenująca smarkateria...

Jestem pod wrażeniem Twoich postów pełne merytorycznych argumentów, ciętych ripost i jakże elokwentnych komentarzy. Poczytaj o Polakach w armii Czerwonej poczytaj o Polakach którzy nigdy nie śmieli nawet myśleć o współpracy ze zbrodniarzami poczytaj, przelicz i porównaj Polskie powstania narodowe a potem mi mów o mentalności polskiej. To że pod groźbą śmierci zrobisz wszystko, to nie znaczy że musisz o to posądzać wszystkich. W tamtych czasach byłeś albo tchórzem albo bohaterem, ciekawe kim byś był..

"Jeżeli państwo macie odrobinę zdrowego rozsądku, to przede wszystkim głosujcie na wszystkich, (…) tylko nie na tych łajdaków.(…) Jeżeli zagłosujecie na te trzy partie [PiS, PO, SLD], to jest tak samo jak za komuny – głosowaliście na PZPR."

So sie 20, 2011 13:18
patryq021 napisał(a):
kacperek29 napisał(a):

No cóż prawa jeszcze trzeba dopilnować, ale myślę jest to kwestia czasu. Jeśli chodzi o czas, to wystarczy spojrzeć na psa i jakby wszystko staje się jasne i nie trzeba tu żadnego specjalnego liczenia czasu.

Potrafisz patrząc na psa rozróżnić, który był trzymany na uwięzi 12h a który np. 11h?
Gratuluje.
Możesz już rozpocząć kontrole w terenie.

So sie 20, 2011 14:03
Cytuj:
Jestem pod wrażeniem Twoich postów pełne merytorycznych argumentów, ciętych ripost i jakże elokwentnych komentarzy. Poczytaj o Polakach w armii Czerwonej poczytaj o Polakach którzy nigdy nie śmieli nawet myśleć o współpracy ze zbrodniarzami poczytaj, przelicz i porównaj Polskie powstania narodowe a potem mi mów o mentalności polskiej. To że pod groźbą śmierci zrobisz wszystko, to nie znaczy że musisz o to posądzać wszystkich. W tamtych czasach byłeś albo tchórzem albo bohaterem, ciekawe kim byś był..

Kim według Ciebie był ks. Fedorowicz Tadeusz (autobiografia "Drogi Opatrzności").
W 1941r, za zgodą bp lwowskiego, zgłosił się do transportu wywożacego Polaków w głąb Rosji.
Przeszedł gehennę Sybiru, Kazachstanu i całą drogę z armią Berlinga od Lenino do Berlina.
I - o dziwo... niepojęte dla "prawdziwych Polaków katolików" w swojej biografii nie przeklina komunistów, nie złorzeczy im.

So sie 20, 2011 14:33
zbanowany na stałe

humalog napisał(a):
Cytuj:
Osobiście wole kulkę w łeb niż samemu wpakować setce innych ludzi kulkę w łeb.

Żenująca smarkateria...

Wyjątkowa bezczelność i chamstwo.
Zgłaszam do moderacji.

So sie 20, 2011 14:38

kacperek29 napisał(a):
Potrafisz patrząc na psa rozróżnić, który był trzymany na uwięzi 12h a który np. 11h?
Gratuluje.
Możesz już rozpocząć kontrole w terenie.

Osobiście nie, ale tak się składa że mam znajomego który jest wykwalifikowanym weterynarzem i on potrafi to określić. Także wstrzymaj się z ocenami jeśli nie są one oparte o rzeczywistą wiedzę.

Alus napisał(a):
Kim według Ciebie był ks. Fedorowicz Tadeusz (autobiografia "Drogi Opatrzności").
W 1941r, za zgodą bp lwowskiego, zgłosił się do transportu wywożacego Polaków w głąb Rosji.
Przeszedł gehennę Sybiru, Kazachstanu i całą drogę z armią Berlinga od Lenino do Berlina.
I - o dziwo... niepojęte dla "prawdziwych Polaków katolików" w swojej biografii nie przeklina komunistów, nie złorzeczy im.

Nie bez powodu został Księdzem, nie każdy potrafi wybaczać to nie jest genetyczne i w takich wypadkach jak Federowicz, jest to nie pojęte nie tylko dla jak to mówisz "prawdziwych Polaków katolików" ale myślę że dla zwykłego człowieka również, mylę się ? To są jakieś skrajne zachowania totalnego miłosierdzia dla mnie osobiście są to postawy nie do opisania. Tylko nikt jakby nie bierze pod uwagę że wśród skrajnego dobra występuje też skrajne zło którego najwyraźniej jestem reprezentantem. Jedni wybaczają i zapominają inni pamiętają i nadal nienawidzą, taka już jest kolej rzeczy. Każdy ma swoje spojrzenie i swój punkt widzenia.

So sie 20, 2011 15:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 833 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Następna strona