Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 30  Następna strona
 Czy taka aborcja to zabójstwo? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy taka aborcja to zabójstwo?
Po czym stwierdzić czy to cos żyje czy nie waszym zdaniem?

So lut 11, 2012 22:26
Moderator

Chwilę mnie nie było ale trudno :)

piok333 napisał(a):
Nie ma sensu silić się dla ciebie na argumenty, czyli przekonywać do czegoś, do czego jesteś przekonany. Najpierw sam musisz pomyśleć, co w ogóle piszesz :D
Przepraszam najmocniej, że tak nieprecyzyjnie się wyraziłem. Dalej jednak sprostowałem. Ale mogę ponowić - po prostu nie uważam tego za zło porównywalne z zabójstwem (skoro mózg nie pracuje). Niemniej jestem przeciwny z powodu negatywnych skutków dla kobiety.

Jak napisałem dziś w innym wątku, kluczem do zmniejszenia liczby aborcji jest profilaktyka w postaci opieki społecznej, psychologicznej i materialnej oraz edukacji. Rzucanie jakimiś obrzydliwymi obrazkami nie prowadzi do rozwiązania problemu.

piok333 napisał(a):
uważam twoje deklaracje o otwartości na czyjeś argumenty za fałszywe...
Znasz moje myśli? Jeśli tak, to chyba warto by się skonsultować z jakimś duchownym?

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lut 12, 2012 4:19

SweetChild napisał(a):
piok333 napisał(a):
Ja rozmawiam o REALNYCH sytuacjach życiowych, w których obowiązują realne zasady moralne. Nie zwykłem gdybać takimi abstrakcyjnymi hipotezami, jak te przedstawione przez ciebie.

Jakiś czas temu, po atakach na WTC, rozważano zestrzelenie samolotów porwanych przez terrorystów, po to, aby uniknąć większej liczby ofiar. To już (niestety) realna sytuacja.
Czy Twoim zdaniem moralnie słuszne jest zestrzelenie porwanego przez terrorystów samolotu, co do którego mamy przekonanie graniczące z pewnością (ale nie pewność, bo przecież zawsze terrorysta może mieć jakiś przebłysk rozsądku i odstąpić od swoich planów), że zostanie użyty do zabicia wielu innych ludzi, a ci na pokładzie i tak zginą? Czy wówczas zestrzelenie samolotu należy traktować w kategorii zabicia ludzi na pokładzie czy też w kategorii ratowania ludzi na ziemi?

Myślę, że wygodnie jest analizować taką sytuację w kapciach i w fotelu, kilka lat po wydarzeniu. Jednak w momencie, kiedy terroryści porwali samolot, nie było wiadomo co zrobią. Rozważałem już tę ewentualność i kiedyś byłem zdania, że zestrzeliłbym ten samolot. Obecnie uważam przeciwnie. Założenie dotyczące nieznanej przyszłości, że porwany samolot zabije wielu ludzi, miało by dla mnie zbyt niski stopień pewności, by podjąć decyzję o poświęceniu znajdujących się w nim osób.

Soul33 napisał(a):
piok333 napisał(a):
uważam twoje deklaracje o otwartości na czyjeś argumenty za fałszywe...
Znasz moje myśli? Jeśli tak, to chyba warto by się skonsultować z jakimś duchownym?

Gdybym uważał, że znam, to bym się skonsultował 8)

N lut 12, 2012 8:42

tredje napisał(a):
Przypominam- powstaje taki osobnik normalnie, przez zaplodnienie, rozwija sie do pewnego momentu, i jakby byl sam w macicy, to by sie urodzilo normalne dziecko.
Na marginesie, we wczesnym stadium rozwoju zarodki sa bardzo plstyczne,moga sie dzielic, komorkami wymieniac. Tak powstaja naturalne tzw, organizmy mozaikowe- np,osobnik z komorkami zarowno meskimi jak i zenskimi.

Kolejne ciekawe i cenne w tym temacie informacje! Zastanawiam sie czy masz wyksztalcenie zwiazane z biologia lub medycyna?

tredje napisał(a):
Zreszta powiedzenie, ze zycie zaczyna sie w momencie zaplodnienia, to bzdura, gamety sa przeciez zywe.

Twierdzenie, ze wczesniej nie bylo zycia jest oczywiscie bzdura. Plemnik i komorka jajowe sa zywe, tak samo jak zywe sa inne tkanki w organizmie. Natomiast moment zaplodnienia jest poczatkiem zycia, istnienia nowego organizmu.

N lut 12, 2012 9:06

Poproszę o definicję żywego organizmu.

N lut 12, 2012 13:50
Elbrus napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Zdaje mi się, że zrobiłem to dość otwarcie, a nie między wierszami.
Pozbawianie życia niewinnego człowieka jest niesprawiedliwością,
na której nie godzi się budować.

Problem w tym, że jest to sytuacja, w której każdy Twój wybór
pozbawi kogoś życia
.
Zabicie jest czymś innym, niż nieudzielenie pomocy
(ma ten sam skutek, ale zupełnie inny ciężar moralny).

Wiem, ale to jest taka diabelska kombinacja:
Jeśli odbierzesz życie jednej istocie, druga zyska życie,
Jeśli jej tego życia nie pozbawisz - zginą obydwie.
(Przypominam, że rozmawiamy o ciąży pozamacicznej).

Podobny dylemat podsunięty przez Jajko z WTC.
W Twojej mocy jest zestrzelić samolot z dwójką terrorystów i uratować
1000 innych istnień. Jeśli tego nie zrobisz niemal na pewno ten tysiąc zginie.
Oczywiście zawsze jest ten niewielki element niepewności,
czy kurs tego samolotu nie ulegnie zmianie w ostatniej chwili i czy ciąża jajowodowa nie jest tą jedną z tysiąca, która ma szansę być donoszona.

"Brak dania życia ( tutaj: niegodziwymi metodami ) nie jest równoznaczny
z jego odebraniem"
.

Ja to rozumiem, a mimo to nie wiem, czy nie zaryzykowałabym potępienia
i nie zestrzeliłabym tego samolotu ( na chwilę obecną myślę, że zaryzykowałabym)
I czy nie pomogłabym kobiecie, której ciąża jajowodowa zagrażałaby życiu,
chociaż wiązałoby się to z zabiciem jej dziecka.

To tylko kalkulacja. Obyśmy nigdy nie musieli stawać przed takimi wyborami.

Ostatnio edytowano N lut 12, 2012 14:36 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N lut 12, 2012 14:24

Przez organizm ludzki rozumiem tu po prostu ciało człowieka, którego początkiem jest powstanie nowego DNA, a o tym już pisałem:

piok333 napisał(a):
Początkowy stan puli genowej jest po prostu początkiem istnienia nowego organizmu.

Powstaje nowe DNAn, różne od DNAp plemnika i DNAk niezapłodnionej komórki jajowej. Nawet jeśli to DNAn ulegnie później pewnym zmianom, to i tak nie zmieni to faktu, że dało początek nowemu organizmowi O1 o specyficznym DNAn. Gdyby jednak DNAp plemnika połączyło się z DNAik innej niezapłodnionej komórki jajowej niż nasza, to powstałoby inne nowe DNAin, różne od naszego DNAn. To inne nowe DNAin też pewnie by się zmieniało, ale mimo to dałoby wcześniej początek jakiemuś innemu nowemu organizmowi O2 o swoim specyficznym, choć podlegającym zmianom DNAin :)

N lut 12, 2012 14:31

MARIEL napisał(a):
Podobny dylemat podsunięty przez Jajko z WTC

Po pierwsze to nie on podsunął, a po drugie sadzę, że ten przypadek potwierdza raczej stanowisko Elbrusa niż twoje. Myślę, że to nie przypadek, iż nikt nie zestrzelił tego samolotu.

W tym przypadku powstrzymano się od takiego działania - a takie właśnie powstrzymanie sugeruje Elbrus.

N lut 12, 2012 14:37

Gdyby samolotem leciała córka prezydenta, to raczej by się nie powstrzymano. Moralność bardzo zależy od punktu siedzenia.

N lut 12, 2012 15:09
piok333 napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Podobny dylemat podsunięty przez Jajko z WTC

Po pierwsze to nie on podsunął, a po drugie sadzę, że ten przypadek potwierdza raczej stanowisko Elbrusa niż twoje. Myślę, że to nie przypadek, iż nikt nie zestrzelił tego samolotu.

W tym przypadku powstrzymano się od takiego działania - a takie właśnie powstrzymanie sugeruje Elbrus.

Po pierwsze to nie jest jego stanowisko, tylko takie, które z punktu widzenia
chrześcijańskiej wiary wydaje mu się najuczciwsze.
Po drugie gdybyś porzucił bardzo wygodną pozycję 'własnolepsiejszości'
dostrzegłbyś, że tą wypowiedzią>
MARIEL napisał(a):
Ja to rozumiem, a mimo to nie wiem, czy nie zaryzykowałabym potępienia i nie zestrzeliłabym tego samolotu ( na chwilę obecną myślę, że zaryzykowałabym

...przyznałam mu rację.
To rzeczywiście wyższy poziom moralności,
który chyba powinien trzymać chrześcijanin, pomimo to ja go nie mogę przyjąć
i w dodatku sama nie wiem dlaczego.
Jest to silniejsze ode mnie, może tu Soul (dyżurny forumowy psycholog )powinien mnie podsumować :?
Ale w razie czego miej litość i zrób to na PW.

N lut 12, 2012 16:22
Moderator

Jest wybór. Albo uratować można własne dziecko albo kilka osób.

Logika nakazuje ratować więcej ludzi. A co by człowiek zrobił w praktyce? No cóż, ja nie będę się tu wygłupiał i łudził. Pewnie uratowałbym dziecko.

Nie jesteśmy maszynami liczącymi.

(nie zauważyłem, że edytowałaś post i dopisałaś końcówkę; no ale nie miałem szczególnej krytyki Obrazek).

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lut 12, 2012 16:37

Instynkt nakazuje nam ratować własne dziecko za wszelką cenę. Organizmy żywa mają zakodowaną potrzebę rozprzestrzeniania własnego DNA, więc myślę że wiele osób zdecydowałoby się przestawić zwrotnicę, by uratować własne dziecko kosztem wielu innych istnień.
Co nie znaczy, że ja uważam jedną z postaw za lepszą. Ja tylko obserwuję.

N lut 12, 2012 16:48
Jajko napisał(a):
Ja tylko obserwuję.

Sturlam Cię kiedyś z Twojej grzędy. Spokojna skorupka.

N lut 12, 2012 17:09
Moderator

Chyba nie załapałem sensu słów Mariel. Sorry, zasypiam.

Jajko napisał(a):
Instynkt nakazuje nam ratować własne dziecko za wszelką cenę.
No tak. Weźmy inny przykład. Ja jestem przekonany, że samolot bym zestrzelił. Podobnie z dzieckiem, gdyby liczba alternatywnych ofiar wzrosła do jakiejś (nieznanej mi obecnie) odpowiedniej liczby.

Chociaż rozważałem kiedyś, co bym zrobił, gdyby moje dziecko było psychopatą rodem z filmów i mordowało ludzi. Wyobrażam sobie, że chciałbym je jednak powstrzymać, w sposób skuteczny.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lut 12, 2012 17:11
Soul33 napisał(a):
Weźmy inny przykład. Ja jestem przekonany, że samolot bym zestrzelił. Podobnie z dzieckiem, gdyby liczba alternatywnych ofiar wzrosła do jakiejś (nieznanej mi obecnie) odpowiedniej liczby.

Podobnie z dzieckiem(?)
Aa, już wiem. (Chyba też zasypiam).

Ostatnio edytowano N lut 12, 2012 17:21 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N lut 12, 2012 17:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 30  Następna strona