Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona
 Nergal wzorem do naśladowania? 
Autor Wiadomość

Post Re: Nergal wzorem do naśladowania?
Swoją wypowiedzią żeglujesz. Zgodzisz się, że dzielenie ludzi na "godnych" i "niegodnych" (i likwidacja tych ostatnich) jest nazizmem, nie humanizmem. Wobec tego teza o rzekomym "humanizmie" twórczości Nergala byłaby obalona.

Cz sie 07, 2014 20:47

Nie bardzo. Rzecz pierwsza: podmiot liryczny rad widziałby redukcję populacji - acz nie jest powiedziane w jakiej drodze, równie dobrze mogłoby radować go, gdyby wybili się sami. Nazizm zakładał aktywną eksterminację poprzedzoną arbitralną selekcją.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt sie 08, 2014 4:54

Szczegół, nie zmienia istoty rzeczy.

So sie 09, 2014 21:38

To zgłoś przestępstwo, w końcu propagować nazizmu u nas nie wolno.

N sie 10, 2014 7:41

Są bardziej kompetentni.

N sie 10, 2014 11:17

Na pewno. Swoją drogą - w czym widzisz możliwość pogodzenia filozofii skrajnego indywidualizmu z zakładającym pełne podporządkowanie i unifikację nazizmem?

N sie 10, 2014 14:46

Był jeden Hitler i tysiące małych hitlerków będących panami życia i śmierci na jakimś swoim obszarze. To nic wyjątkowego, w wojsku im okrutniejszy kapral tym bardziej służalczy i posłuszny wobec wyższych rangą.

N sie 10, 2014 19:50

Nie rozumiem związku Twojej wypowiedzi z kwestią.

N sie 10, 2014 19:53

Zobacz stare kroniki filmowe. Gesty, których nie trzeba tłumaczyć słowami. One w tym przypadku kojarzą mi się z określeniem "afirmacja siebie", stąd taki post.
Przejrzałem jeszcze raz cały wątek, warto to robić żeby uporządkować myślenie i nie powtarzać co było już powiedziane. Ale - patrzę na str. 3 i widzę, że razem z Johnny99 zgodziliście się, że Nergal "do pewnego momentu wszystkie te okultystyczne, satanistyczne czy okołopogańskie treści propagowane były przez Nergala szczerze". Wobec tego moja teza o braku szczerości w twórczości i pójściu w komercję "od pewnego momentu" i dalsze moje rozumowanie, miałoby u was poparcie. Bo jeżeli owe "treści" nie są propagowane szczerze no to w jakim celu?
A druga uwaga:" Jeden Post", jak to jest, że w jednym miejscu przyznajesz, że Nergal walczy z chrześcijaństwem, z Kościołem a w innym - że jego twórczość jest skierowana do hermetycznej, zamkniętej grupy odbiorców w związku z czym nie może nikogo obrazić. Czy nie widzisz tu sprzeczności? Jaki ma sens targanie Biblii i bluźnierstwo skoro odbiorcą tego gestu będą ludzie o tych samych poglądach? Jeżeli się z kimś bądź czymś walczy to logiczne, że się dąży do konfrontacji z tym kimś lub czymś. Czyli świadomie chce obrazić.
No chyba, że to jak ostatnio napisałem - głupia, głupia dziecinada.

N sie 10, 2014 23:48
Ciągle umyka ci, że black metal jest jedynie nurtem muzycznym, a nie żadną ideologią społeczną, filozofią życia czy programem politycznym. Konfrontacja nie musi więc wcale wychodzić poza scenę.

Śr sie 13, 2014 14:52

jano57 napisał(a):
A druga uwaga:" Jeden Post", jak to jest, że w jednym miejscu przyznajesz, że Nergal walczy z chrześcijaństwem, z Kościołem a w innym - że jego twórczość jest skierowana do hermetycznej, zamkniętej grupy odbiorców w związku z czym nie może nikogo obrazić.

Nie sądzę, żebym pisał coś takiego - twierdziłem natomaist, że w konkretnej sprawie rzekomo obraźliwego dla Nowaka darcia Biblii na koncercie cała sytuacja miała miejsce na płatnej imprezie, przeznaczonej dla fanów takiej muzyki i wizerunku, z których żaden obrażony się nie poczuł, a do obrazy uczuć religijnych mogło dojść wyłącznie dzięki złamaniu ustalonych przez organizatorów zasad.

jano57 napisał(a):
Jaki ma sens targanie Biblii i bluźnierstwo skoro odbiorcą tego gestu będą ludzie o tych samych poglądach?

A jaki sens ma śpiewanie o anarchii przez punków na koncercie, na który przychodzą punki? Jaki sens ma wspólne wyznawanie wiary w kościele, do którego przychodzą wyłącznie wyznawcy tej wiary właśnie?

Śr sie 13, 2014 15:06

Jeden Post,
Pisałeś, (str. 7.), potwierdzając zdanie "piony".
No właśnie, jaki sens ma takie wzajemne podniecanie, takie nakręcanie się? Jeżeli jest tu jakiś psycholog to zgodzi się z moim zdroworozsądkowym zdaniem, że służy to spotęgowaniu rodzących się uczuć czy zamiarów. Tak jak udział w nabożeństwie ma m. in. na celu utwierdzenie i spotęgowaniu wiary. Logicznie więc rozumując demonstrowanie nienawiści do jakiejś religii w trakcie nawet zamkniętego zgromadzenia powoduje wzrost tej nienawiści. Podobnie nakręcają się wojownicy przed bitwą, nawet w cywilizowanych społeczeństwach.
"mauger",
Ciągle nie mogę zrozumieć, dlaczego jeżeli ludzie chcą tylko pograć czy posłuchać głośnej muzyki, piszą do nich nienawistne teksty na poważne tematy. O ile wiem coś o rock-and-roll i historii tzw. "muzyki młodzieżowej" po II wojnie światowej, to była ona bardzo zideologizowana i upolityczniona, nie byłbym więc zaskoczony, że są ludzie nienawidzący chrześcijaństwa i KK natomiast jestem zaskoczony, że są ludzie robiący sobie z tego zabawę.

Pn sie 18, 2014 22:19

jano57 napisał(a):
Ciągle nie mogę zrozumieć, dlaczego jeżeli ludzie chcą tylko pograć czy posłuchać głośnej muzyki, piszą do nich nienawistne teksty na poważne tematy.

Bo takie teksty pasują do takiej muzyki. Przytaczałem przecież cytat z Ozzy'ego, który powiedział to bardzo jasno.

Cytuj:
O ile wiem coś o rock-and-roll i historii tzw. "muzyki młodzieżowej" po II wojnie światowej, to była ona bardzo zideologizowana i upolityczniona

Eee tam, wcale nie, to się zaczęło dziać później.

Cytuj:
nie byłbym więc zaskoczony, że są ludzie nienawidzący chrześcijaństwa i KK natomiast jestem zaskoczony, że są ludzie robiący sobie z tego zabawę.

Przecież ludzie robią sobie zabawę ze wszystkiego.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt sie 19, 2014 6:50

jano57 napisał(a):
nie byłbym więc zaskoczony, że są ludzie nienawidzący chrześcijaństwa i KK natomiast jestem zaskoczony, że są ludzie robiący sobie z tego zabawę.

Cóż, żyjesz w kulturze, w której typowym produktem rozrywkowym są filmy o tym, jak ludzie się wzajemnie zabijają, są maskrowani przez psychopatów, zjadani przez zwierzęta, innych ludzi i żywe trupy, rozrywką są też obrazy przedstawiające katastrofy naturalne i wojny.. taki z nas gatunek.

Wt sie 19, 2014 7:52

Więc po cóż szukać sensów, idei, skoro to tylko zabawa, da-da-da dla prostaków? I biznes, kasa, której podporządkowana jest nawet dobroczynność. Szkoda czasu.

Cz sie 21, 2014 21:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona