Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna strona
 Czym jest ideologia LGBT? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Czym jest ideologia LGBT?
Anka-K, słowa Oskara, jak je rozumiem, mają uwidocznić, że nie można dosłownie traktować tych słów z Księgi Kapłańskiej i nikt niczego takiego nie robi.

robaczek2 napisał(a):
Niejasne.
Bylo by fantastycznie gdyby wszystkie przelozono.

Nie wiem, co sądzisz o zamieszkach na ulicy, w tym może i napaściach na instytucje państwowe, a nawet kościoły, ale ja bym nie chciał niczego takiego widzieć. Jestem jednak pewien, że w końcu by do tego doszło, gdyby np. dawali grzywnę za inną wiarę (według pierwszego przykazania), niechodzenie do kościoła, czy mieszkanie razem bez ślubu sakramentalnego. Albo - bardziej w temacie wątku - za stosunki homoseksualne, jak było jeszcze kilkadziesiąt lat temu (dodatkowo na leczenie przymusowe i do więzienia też można było trafić).

Wiara powinna być kwestią wyboru, który pociąga za sobą przestrzeganie określonych zasad. Przymus nie jest wykonalny, a sądzę też, że nawet przeciwny ewangelizacji. To byłaby raczej deewangelizacja.

Idący napisał(a):
Na gruncie prawa cywilnego można wszystko załatwić, co wiąże się prawami osób mówiących o związkach partnerskich.

Nie wiem, czy wszystko da się załatwić, ale na pewno wymaga to dużo więcej zachodu i pociąga za sobą większe koszty. A tak można załatwić wszystko, co najważniejsze w urzędzie stanu cywilnego za jednym razem.

Idący napisał(a):
Małżeństwo, to związek kobiety i mężczyzny.

Język ulega ciągłym zmianom, więc to nie jest argument. Ale i tak nie musi być to w Polsce "małżeństwo".

Idący napisał(a):
Poza tym okno Overtona. Teraz homoseksualne, potem pedoseksualne, nekroseksualne, zooseksualne...

Widzę tutaj dwie kwestie. Pierwsza to zestawianie w jednym zdaniu, a tutaj już raczej porównywanie osób homoseksualnych i wymienionych przez Ciebie jest nie tylko niesprawiedliwe, ale również krzywdzące i w sposób oczywisty może prowadzić do przemocy w różnej formie. A co najmniej do dyskryminacji. Jednocześnie można zauważyć, że analogiczne jest zestawianie trenerów, pediatrów, nauczycieli, czy osób duchownych z pedofilią. W rzeczywistości jednak pedofile są wszędzie, więc jest to niedopuszczalne. Osobiście zawsze sprzeciwiam się takim niesprawiedliwym zestawieniom i porównaniom.

Po drugie natomiast, małżeństwa jednopłciowe są zalegalizowane w około połowie Europy i do niczego takiego to nie prowadzi. Trendy są raczej w drugą stronę i wymienione zachowania zwalcza się coraz ostrzej. Zupełnie czym innym są bowiem sytuacje, w której druga strona może w pełni świadomie wyrazić swoją chęć i wolę, a czym innym, gdy nie ma pełnej świadomości (wtedy jest to przemoc) i dane zachowania są czyjąś obiektywną krzywdą.

Myślę, że warto też zwrócić uwagę na pewien aspekt. Otóż oczekuje się od osób homoseksualnych, że będą żyć w celibacie do końca życia. Albo przynajmniej w ukryciu i wstydzie. Tudzież wszystkim tym naraz. Takich rzeczy jednak nie można od nikogo oczekiwać w kontekście zachowań, które nikogo nie krzywdzą i są tylko kwestią wyboru.

Cytuj:
„Tego rodzaju praktyki mają tendencję do rozszerzania się obejmując coraz to większą ilość tematów, których poruszanie w kontekście krytycznym jest wprost zakazane bądź piętnowane, takich jak np. aborcja, masowa imigracja, eutanazja, LGBT etc.”

Trudno zaprzeczyć, że dochodzi do przesady w kwestii różnych nakazów i zakazów społecznych lub nawet prawnych. I jest to dobry temat do dyskusji, ale nie jest argumentem przeciwko legalizacji związków jednopłciowych. Po drugiej stronie też dochodzi do przesady poprzez niesprawiedliwe traktowanie osób LGBT.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt lis 14, 2023 19:22

Mialem na mysli stan idealny a pod pojeciem Kosciol rozumiem Swiety, Powszechny I Apostolski Kosciol jak w Credo lub Lud Bozy jak w Konstytucji Dogmatycznej Soboru. A nie to co sie komu na jakies etapie historiii wymyslilo/wymysla. Chocby byl papiezem. Albo imamem lub Dalai Lama

Wt lis 14, 2023 19:53

Soul33 napisał(a):
Anka-K, słowa Oskara, jak je rozumiem, mają uwidocznić, że nie można dosłownie traktować tych słów z Księgi Kapłańskiej i nikt niczego takiego nie robi.

Najwidoczniej jak rozumiesz słowa Oskara do kobiety po podaniu przypisu z Biblii na katolickim forum o wierze wpisują się w Twoje standardy społeczne. To tylko świadczy o Tobie. Czego nie można traktować dosłownie? Że Bóg powiedział, że homoseksualizm jest obrzydliwy, czyli się nim brzydzi i będzie karany smiercia? Tak jest po prostu w Biblii. Epigenetyka ma bardzo silny wpływ na aberacje ujawnianie w następnych pokoleniach. Jeśli nie rozumiesz sensu zakazów z Pisma to trudno, jednak nie powinieneś ich tu deprecjonować.

Wt lis 14, 2023 21:20
Moderator

Jeśli jesteś katoliczką, to powinnaś znać stanowisko Kościoła wobec osób homoseksualnych. Wygląda bardzo odmiennie od tego, co piszesz. Chociaż wystarczy mieć świadomość, że Jezus kazał miłować wszystkich, więc może zarzuć jemu, że za mało wie o Biblii i woli Boga.

Poza tym choćby sugerowanie, że jakaś grupa ludzi zasługuje na śmierć jest niezgodne z prawem, więc musisz natychmiast przestać. Nie jest to wielki problem, że możesz dostać bana, ale znacznie większym problemem jest, że możesz trafić pod sąd. Czy uważasz, że ktokolwiek mógłby mieć prawo mówić do innych ludzi, że Ty z jakiegoś powodu zasługujesz na śmierć? Bo ja myślę, że nie. Trzeba zastanawiać się nad tym, co mówisz i piszesz.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt lis 14, 2023 21:45

Anka-K napisał(a):
Jeśli nie rozumiesz sensu zakazów z Pisma to trudno, jednak nie powinieneś ich tu deprecjonować.

Anka, skad masz pewnosc ze Ty rozumiesz? Rzeczywiscie na ulicach sa masy ludzi ktorzy poucinali sobie rece bo ich gorszyly.

Wt lis 14, 2023 22:17

Soul33 napisał(a):
Jeśli jesteś katoliczką, to powinnaś znać stanowisko Kościoła wobec osób homoseksualnych.

Poza tym choćby sugerowanie, że jakaś grupa ludzi zasługuje na śmierć jest niezgodne z prawem, więc musisz natychmiast przestać.

Żaden kościół nie stoi mi przed Bogiem i jego słowem.
"oboje będą ukarani śmiercią" Nie mnie ich karać czy osądzać, więc nie wkładaj mi swoich słów ani Boga, bo to bluźnierstwo. Biblia to nie tylko pseudockliwe opowiadanie o wielkiej miłości Jezusa, ale też o bardzo surowym Ojcu, czy to się komuś podoba, czy nie.

Wt lis 14, 2023 23:09

@Idący. Teraz to już wychodzi z ciebie zwykłe chamstwo. Jak śmiesz w ogóle zestawiać ze sobą w jednym rzędzie homoseksualizm z pedofilią, zoofilią, nekrofilią. Zachowujesz się zupełnie tak, jak TVP przez ostatnich osiem lat. I takie rzeczy się tutaj toleruje na tym forum. Ohydne.

Wt lis 14, 2023 23:49

@robaczek2 Rozumiem tyle, na ile staram się rozwijać dany mi talent od Boga.
Załóżmy, że zrobiłeś sobie piłę do drewna. Używasz jej właściwie, dobrze tnie drewno i może Ci dobrze służyć do tego niemal wiecznie. Czy możesz nią np. wbić gwoździa w drewno? Pewnie, że możesz. Będziesz tłuc piłą w gwoździa, zniszczysz piłę, drewno, gwoździa, ale pewnie go jakoś wbijesz. W podobnej analogii postrzegam Pismo. Zostaliśmy stworzeni jako ludzie i żeby działać właściwie to musimy postępować zgodnie ze Słowem Bożym. Czy można inaczej? Pewnie, że można, ale będzie najprawdopodobniej tak jak z piłą. Nie ważne, czy to się rozumie, czy nie. Biblia dość mocno przestrzega np. przed związkami kazirodczymi, czy z krewnymi, choć przecież miłość do najbliższych jest pierwsza w człowieku. Dziś już wiemy i rozumiemy powikłania genetyczne z takich związków. Czy jednak ma to oznaczać, że nie rozumiejąc tego możemy bezkarnie nie zważać na Słowo Boże? Za złamanie zakazów będzie kara, tak jest napisane i pewnie tak będzie, bo zostaliśmy stworzeni właśnie tak, a nie inaczej. Zrozumienie tylko pomaga utwierdzać się w tym ale na to nie wpływa.

Śr lis 15, 2023 0:26

Anka-K napisał(a):
@robaczek2 Rozumiem tyle, na ile staram się rozwijać dany mi talent od Boga.

Jaki to talent? Z tego co na szybko przeczytalem zaprezentowalas na razie talent do obrazania innych dyskutantow oraz niebotyczna arogancje. Czy o te talenta chodzilo?

Śr lis 15, 2023 1:40

Soul33 napisał(a):
Poza tym choćby sugerowanie, że jakaś grupa ludzi zasługuje na śmierć jest niezgodne z prawem, więc musisz natychmiast przestać. Nie jest to wielki problem, że możesz dostać bana, ale znacznie większym problemem jest, że możesz trafić pod sąd.

Wydaje mi się że Ance nie chodzi o śmierć pierwszą (chodzi o drugą) bowiem napisała tak:
Anka-K napisał(a):
Że Bóg powiedział, że homoseksualizm jest obrzydliwy, czyli się nim brzydzi i będzie karany smiercia?

O tym, że to śmierć druga świadczą jej słowa "będzie karany", bo przecież tę pierwszą śmierć wszyscy zaliczymy bez względu na orientację seksualną.

Ps. Gdy ja ostrzegam znajomi raczej traktują mnie śmiechem, a nie straszą sądem.
Anka-K zapewne doskonale wie, że ciałem jesteśmy wszyscy tacy sami/równi-grzeszni dlatego czeka je nieunikniona śmierć. Pisząc powyższe prawdopodobnie chodzi jej o ratunek/życie dla ducha.(chciała dobrze? pomóc)

Śr lis 15, 2023 7:47
Moderator

Anka-K, wspomniałaś o katolicyzmie, więc pomyślałem, że może sama jesteś katoliczką. Z drugiej strony, gdy piszesz: "pseudockliwe opowiadanie o wielkiej miłości Jezusa", to nawet nie brzmi, jakbyś była chrześcijanką. Wygląda to raczej na szydzenie z chrześcijaństwa. Powtarzam jeszcze raz, że trzeba się zastanawiać, co się pisze i mówi.

Saqura napisał(a):
O tym, że to śmierć druga świadczą jej słowa "będzie karany", bo przecież tę pierwszą śmierć wszyscy zaliczymy bez względu na orientację seksualną.

Ps. Gdy ja ostrzegam znajomi raczej traktują mnie śmiechem, a nie straszą sądem.

Nie jest zaznaczone w żaden sposób, że należy to rozumieć jako śmierć duchową. Zaznaczyła tylko, że do kapłana należy wymierzanie kary. Trochę dalej jest napisane "15 Ktokolwiek obcuje cieleśnie ze zwierzęciem wylewając nasienie, będzie ukarany śmiercią. Zwierzę także zabijecie." Jest tu wprost wyrażone polecenie do czytających, a nie metafora do czegoś innego. Trzeba zastanawiać się nad tym, co się mówi, bo to nie jest zabawne. Trzeba dodać komentarz, aby nie było nieporozumienia. Moim zdaniem, podanie takich słów bez kontekstu i odpowiedniego komentarza, to przejaw agresji, a dobrej woli nie ma tam ani śladu. Dla porównania, Twoja wypowiedź to zupełnie co innego.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr lis 15, 2023 8:37

Oskar2000 napisał(a):
Jako homoseksualista w PL mam ograniczone prawa.

W Polsce wszyscy mają równe prawa.

Art. 32 Konstytucji RP mówi:

1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.
2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Śr lis 15, 2023 9:04

@Soul33 W moim odczuciu jestem katoliczką, ale Biblia zawsze jest u mnie na 1 miejscu i nigdy żaden kościół nie narzuci mi tutaj swojego zdania. Zresztą kościół to twór spoza regulacji w niej opisanej.
Znowu mnie oceniasz i powiem szczerze, że mnie to słabo interesuje. Nie piszę tutaj, żeby Ci się przypodobać. Każdy czyta Pismo jak go nauczyli. Dlatego to jest prawdopodobnie już moja ostatnia odpowiedź na Twój poza merytoryczny komentarz.
Jak już wspomniałem i chyba sam też gdzieś napisałeś, człowiek jest psychosomatyczny. Jego myśli i odczucia mają bardzo duży wpływ na organizm. Dlatego kara za złamanie higieny obyczajowej nakazanej w Biblii wcale nie musi być duchowa.

Śr lis 15, 2023 10:06

@feelek
To teraz mi wytłumacz, jak to pogodzić z całą narracją pisowską przez ostatnie osiem lat. Jak wytłumaczysz to szczucie na mnie i inne osoby homoseksualne? Jak wytłumaczysz robienie z ludzi inaczej myślących i kochających jakichś zbrodniarzy i morderców, co jawnie insynuowało PiS w swojej pseudotelewizji publicznej. Masz na awatarze płód. Słyszysz krzyki płodu bez mózgu i systemu nerwowego, ale głosów ludzi protestujących koło siebie już nie? Tak samo Anka-K pisze swoje wydumane elaboraty, obrażając przy tym homoseksualistów. I co to ma być za zdanie: "Dlatego kara za złamanie higieny obyczajowej nakazanej w Biblii wcale nie musi być duchowa"? Weź ty się człowieku nad sobą zastanów. "Twoja książka" zionie nienawiścią do całych rozmaitych grup społecznych, a tacy ludzie jak ty na tym forum śmią się uważać za lepszych od muzułmanów. Widziałem dyskusję nt. islamu i koranu, więc wiem. Jesteś pod tym względem straszną hipokrytką, bo muzułmanie przynajmniej nie owijają w bawełnę i zabijają niewiernych, w tym ateistów, homoseksualistów. To powiedz otwarcie wprost, że tacy "ludzie" jak ja zasługują na śmierć i że się nas (homoseksualistów) brzydzisz [Dlatego kara za złamanie "higieny obyczajowej"...]. Przecież to brzmi jak prawo szariatu. Dotknięcie kobiety to od razu cudzołóstwo.

Śr lis 15, 2023 10:27

Kpł. 20: 27 Jeżeli jaki mężczyzna albo jaka kobieta będą wywoływać duchy albo wróżyć, będą ukarani śmiercią. Kamieniami zabijecie ich. Sami ściągnęli śmierć na siebie.
Z tego co pamiętam z religii to my ludzie jesteśmy w tej księdze jako "ktokolwiek" lub "jaki mężczyzna albo jaka kobieta" itp., zakazy dotyczą wszystkich, a nakazy kapłanów. Czasem bezpośrednie. Jednak musiałby tu się chyba wypowiedzieć jakiś kapłan, jeśli ktoś np. z księży uważa się za ich sukcesora.
Często spotykam się z bardzo lekceważącą opinią nt. tej księgi, że niby w niej to takie tam stare bzdury dawno nieaktualne, ale w innych księgach jest już z grubsza ok. i generalnie pozostałe Słowo Boże w Biblii jest święte.
Nie jestem kapłanem więc nikomu nie będę mówić co ma robić. Mogę tylko napisać, czego wg Biblii nie wolno robić i jaka ew. grozi kara, ponieważ tak jest w niej dosłownie napisane.

Śr lis 15, 2023 10:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna strona