Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 245  Następna strona
 Jaki jest Prezydent Duda? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jaki jest Prezydent Duda?
beata50 napisał(a):
Zygmunt Szendzielarz zwany" Łupaszka " jest zwykłym mordercą.

Jest :?:
To on żyje :?:

Zygmunt Szendzielarz był żołnierzem, bohaterem polskim.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Szendzielarz
Cześć jego pamięci :!:

Pn kwi 25, 2016 10:34

medieval_man napisał(a):
beata50 napisał(a):
Bo chyba pani nie zaprzeczy, że Zygmunt Szendzielarz zwany" Łupaszka " jest zwykłym mordercą.

Czy znamy jakieś przykłady żołnierzy z okresu IIWŚ i walk w Polsce po niej i nie tylko, którzy nie zabijali, albo dowódców, którzy nie wydawali rozkazów zabijania?

Czy wszyscy zabijali kobiety i dzieci?

Pn kwi 25, 2016 10:36

Na wojnach zawsze ginęły kobiety i dzieci. I zresztą giną nadal, pomimo wszystkiego, co od czasów II wojny światowej uczyniono, by tak się nie działo.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 25, 2016 10:40

Johnny99 napisał(a):
Na wojnach zawsze ginęły kobiety i dzieci.

Jasne. Tyle, że to nie była sytuacja, że strzela artyleria czy spadają bomby i zabijają przy okazji cywilów, tylko bezpośrednia, brutalna akcja odwetowa. Ci ludzie widzieli i wiedzieli co robią. Podjęli decyzję uczestnictwa w zbrodni.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn kwi 25, 2016 10:45

No ale właśnie - była to akcja odwetowa. Był to mord na niewinnych cywilach, dokonany w odpowiedzi na uprzedni mord dokonany na niewinnych cywilach. Łatwo jest wydawać osądy moralne, siedząc przed kompem i popijając kawkę. Na wojnie trzeba często podejmować decyzje, których nigdy w normalnych warunkach by się nie podjęło, i, niestety, często te decyzje obejmując zabijanie ludzi. Wojna jest po prostu zła sama w sobie i prawdopodobnie ciężko byłoby znaleźć jakiegokolwiek znaczącego aktora jakiejkolwiek wojny, który wyszedł z niej zupełnie czysty.

Zresztą, samo stwierdzenie, że artyleria i bomby spadające, powiedzmy, na miasto, zabijają cywilów "przy okazji" (no bo przecież nie chodziło o nich, wiadomo), i dlatego to jest "lepsze" i "moralniejsze", wydaje mi się cokolwiek kontrowersyjne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano Pn kwi 25, 2016 10:51 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz

Pn kwi 25, 2016 10:49
Beata50:""...że Zygmunt Szendzielarz zwany "Łupaszka" jest zwykłym mordercą"
W oczach UBeków, ich potomków oraz lewaków jest mordercą, dlatego po schwytaniu tego BOHATERA walk z okupantem niemieckim i sowieckim został uwięziony, torturowany zamordowany przez oprawców stalinowskiego reżimu i wrzucony do dołu podobnie jak ofiary katyńskie.
Szczątki odnalezione zostały w 2013 roku i 24 kwietnia b.r. uroczyście z udziałem PAD i przedstawicieli rządu oraz tysięcy polskich patriotów uroczyście pogrzebany na Powązkach.
Doczekał się rehabilitacji po 65 latach.
To wstyd i hańba Bohatera walk z okupantem niemieckim i sowieckim nazywać mordercą, kim Ty jesteś? Dzieckiem UBeka, SBeka, czy zmanipulowaną pożałowania godną istotą?

P.S. Temat tego wątku to:Jaki jest Prezydent Duda, a więc dopowiem jeszcze ktoś dbający o pamięć historyczną zakłamaną przez dziesiątki lat przez ludzi, którzy przez wiele lat wysługiwali się sowieckiemu okupantowi.
Proponuję, abyś trzymała się tematu, a nie oczerniała bohaterów narodowych!

Pn kwi 25, 2016 10:50
P.S.Był tutaj temat o żołnierzach niezłomnych-wyklętych wyklętych, ale wygląda na to, że został przez moderację zlikwidowany.

Pn kwi 25, 2016 10:53

Gita , skad wiesz ze nie wymagam od siebie ? pisalem tu na tym forum o moim zaangazowaniu w przeszlosci dla Rzeczypospolitej . a teraz pilnie obserwuje tych co u wladzy . czy cos wiecej ? ano nie .
problem w tym ze " Ewa i przyjaciele " wykorzystuja na wszelkie mozliwe sposoby to ze PiS nie realizuje obietnic wyborczych . i szykuja sie do objecia wladzy w Najjasniejszej Rzeczpospolitej . prezydent Tusk , premier Kopacz , wicepremier Schetyna , drugi wicepremier Petru , prezydent na uchodzctwie Jaroslaw Kaczynski . co czarny scenariusz , jednak mozliwy .
w lipcu bede w La Salette , oczywiscie zloze modlitwy za Ojczyzne , ktora nadal nie umie sie podniesc z ruin .

Pn kwi 25, 2016 11:03

Johnny99 napisał(a):
No ale właśnie - była to akcja odwetowa.

Jaka to różnica?

Pn kwi 25, 2016 11:05

gita napisał(a):
Beata50:""...że Zygmunt Szendzielarz zwany "Łupaszka" jest zwykłym mordercą"
W oczach UBeków, ich potomków oraz lewaków jest mordercą, dlatego po schwytaniu tego BOHATERA walk z okupantem niemieckim i sowieckim został uwięziony, torturowany zamordowany przez oprawców stalinowskiego reżimu i wrzucony do dołu podobnie jak ofiary katyńskie.
Szczątki odnalezione zostały w 2013 roku i 24 kwietnia b.r. uroczyście z udziałem PAD i przedstawicieli rządu oraz tysięcy polskich patriotów uroczyście pogrzebany na Powązkach.
Doczekał się rehabilitacji po 65 latach.
To wstyd i hańba Bohatera walk z okupantem niemieckim i sowieckim nazywać mordercą, kim Ty jesteś? Dzieckiem UBeka, SBeka, czy zmanipulowaną pożałowania godną istotą?

P.S. Temat tego wątku to:Jaki jest Prezydent Duda, a więc dopowiem jeszcze ktoś dbający o pamięć historyczną zakłamaną przez dziesiątki lat przez ludzi, którzy przez wiele lat wysługiwali się sowieckiemu okupantowi.
Proponuję, abyś trzymała się tematu, a nie oczerniała bohaterów narodowych!

Trzeba być jak to pani określiła
Cytuj:
zmanipulowaną pożałowania godną istotą

żeby bandytę i mordercę uznawać za bohatera.

Pn kwi 25, 2016 11:08

pudlasz napisał(a):
Jaka to różnica?

Jaka - nie wiem. Ale różnica. Podobna, jak różnica między zabiciem człowieka na wojnie, a zabiciem człowieka w czasie pokoju. Hipokryzją byłoby twierdzić, że byłaby to tak samo zbrodnicza zbrodnia, jak wtedy, gdyby wynikła z czystej nienawiści, bez żadnych poprzedzających działań przeciwnika. Powtarzam - dzisiaj jest łatwo osądzać, zwłaszcza tym, którzy nie muszą takich decyzji podejmować i nie odpowiadają za nie głową.

Pn kwi 25, 2016 11:20

Johnny99 napisał(a):
pudlasz napisał(a):
Jaka to różnica?

Jaka - nie wiem. Ale różnica. Podobna, jak różnica między zabiciem człowieka na wojnie, a zabiciem człowieka w czasie pokoju. Hipokryzją byłoby twierdzić, że byłaby to tak samo zbrodnicza zbrodnia, jak wtedy, gdyby wynikła z czystej nienawiści, bez żadnych poprzedzających działań przeciwnika. Powtarzam - dzisiaj jest łatwo osądzać, zwłaszcza tym, którzy nie muszą takich decyzji podejmować i nie odpowiadają za nie głową.

Łatwo osądzać bo sprawa jest prosta. swiadome zabijanie cywilów jest czynem haniebnym bez względu na okolicznosci i tu nie ma żadnego drugiego dna. Równie dobrze możemy szukać argumentów broniących wykorzystywania seksualnego niemowląt.

Pn kwi 25, 2016 11:38
Jezeli mialo by byc ukaranie sprawcow, to powinien ich zabic. Zemsta na niczemu niewinnych rodzinach jest podla i tchorzowska.

Problem z zolnierzami podziemia zabitymi przez UB polega na ich bezkrytycznej gloryfikacji.
Polski ciagle nie stac na spojrzenie sobie w oczy i uczciwa, obiektywna ocene czynow. Poszukiwanie idoli i wzorcow za wszelka cene, konczy sie stawianiem pomnikow niekoniecznie osobom wzorcowym.

Dopoki bedzie jakakolwiek ideologia (glownie "przeciw komus") kierowac takimi decyzjami i beda one (jak to obecny rzad i prezydent maja w niechlubnym zwyczaju) podejmowane noca i na kolanie, to takie sytuacje beda sie powtarzac.

Moze kiedys przedrze sie do swiadomosci spoleczenstwa prawda o kazdym dzis chwalonym za .... smierc z rak UB.

Pn kwi 25, 2016 11:56

gita napisał(a):
Beata50! To jest wątek:Jaki jest Prezydent Duda? Najwyższy czas, abyś to zrozumiała, a nie z uporem maniaka czepiała się zamordowanego przez twoich idoli płk. Szendzialarza, nie udawaj głupszej niż jesteś!

Gdzie ja pisałam, kto jest moim idolem? To jest wątek o PAD, więc dotyczy decyzji politycznych, jakie podejmuje.

Stawianie pomników wojennym zbrodniarzom jest równoznacze z przyzwoleniem i pochwalaniem zbrodni.

Ja nie uważam, żeby cokolwiek mogło usprawiedliwić mordowanie niewinnych ludzi. Nawet na wojnie obowiązują jakieś zasady i są ludzie, którzy potrafią nawet wrogowi okazać miłosierdzie. Tym samym, uważam za co najmniej za dziwne, że PAD i inni to pochwalają.

Pn kwi 25, 2016 11:58

pudlasz napisał(a):
Łatwo osądzać bo sprawa jest prosta. swiadome zabijanie cywilów jest czynem haniebnym bez względu na okolicznosci

I co tu niby jest proste? Jeżeli już nawet uznamy, że istnieją "czyny haniebne same w sobie", tzn. haniebne z samej istoty rzeczy, to nie wyklucza to jeszcze np. stopniowania ich haniebności, bądź nawet uznania, że pomimo bycia haniebnymi z istoty rzeczy, nie zawsze okrywają one hańbą osoby ich dokonujące. Albo: co to znaczy "świadome"? Świadome czego? Świadome tego, że się zabija osoby niewinne, czy świadome tego, że w warunkach wojennych przeprowadzenie brutalnej (i, powiedzmy nawet, haniebnej) akcji odwetowej może być jedynym sposobem na to, by zatrzymać dalszą eskalację przemocy (może też odnieść skutek przeciwny - na tym polegają trudne decyzje)? Czy absolutnie każda śmierć w tej akcji była "świadoma"? I czyją świadomością? Przecież w akcji brało udział wiele osób.

Przyklejanie etykiet typu "bohater" lub "bandyta" najwyraźniej sprawia obydwu stronom polskiego sporu taką samą uciechę.

Pn kwi 25, 2016 11:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 245  Następna strona