PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
udowodnij że zostanie "oddana za darmo Biereckiemu i Rydzykowi"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lut 14, 2016 14:14 |
|
|
|
 |
pilaster
|
A o innego zrobi PIS ze skonfiskowaną Polakom ziemią? No, teoretycznie może jeszcze stworzyć PGRy. Może też tą skonfiskowaną Polakom ziemię oddać ...Niemcom.
Który wariant jest najbardziej patriotyczny?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N lut 14, 2016 14:44 |
|
 |
Andy72
|
Nie będzie nic konfiskował. Ziemię będą kupować prawdziwi rolnicy a nie Niemcy czy spekulanci
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lut 14, 2016 16:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Nie będzie nic konfiskował. Ziemię będą kupować prawdziwi rolnicy a nie Niemcy czy spekulanci Tak sobie bajaj, podobnie jak bajali sobie polscy kupcy uradowani ukróceniem zysków zagranicznych super i hipermarketów, dopóki PiS nie zechciał sięgnąć im do kieszeni. Andy72 napisał(a): Poza tym z punktu chrześcijańskiego, tak zwana "własność prywat na" to zabobon. Wszystko należy do Boga, a człowiek jest co najwyżej zarządcą dóbr. To czemu zatem tak polscy katolicy boją sie Niemca, że zabierze Bogu ziemię??......obawiacie się, że Bóg sobie z nimi nie poradzi?
|
N lut 14, 2016 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Poza tym z punktu chrześcijańskiego, tak zwana "własność prywat na" to zabobon. I dlatego jest "nie kradnij"? 
|
Pn lut 15, 2016 7:54 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): J99 pozwolił sobie na bardzo łagodne i oględne krytykowanie PIS dopiero wtedy, kiedy nie miało to już żadnego znaczenia. Kiedy losy Polski się jeszcze ważyły, Johnny99 PISu krytykować się nie ośmielał. Pilaster jak zawsze kłamie Cytuj: Towar, którego nikt nie może kupić, a nawet jak kupi nie ma żadnej gwarancji że pod lada pretekstem nie zostanie skonfiskowany, staje się bezwartościowy. Kluczowy jest tu właśnie ów "brak gwarancji". Plan PiS, rzecz jasna, nie zakłada, że żadnej gwarancji nie będzie. Odrzucenie PSLu i zadeklarowanie przynajmniej "zachowywania porządku konstytucyjnego" będzie gwarancją pozostawienia w spokoju - ale trwanie przy PSLu stanie się gwarancją problemów: na przykład, żaden członek PSL od wejścia w życie ustawy nie kupi, nie sprzeda, nie odziedziczy, nie przyjmie w darowiźnie itp. w Polsce żadnego gospodarstwa rolnego. To będzie oznaczało całkowitą likwidację tej partii - i taki właśnie jest cel tej ustawy. W ustawie zapisano, że ANR nie będzie mogła sprzedać ziemi przez 5 lat; zapewne PiS szacuje, że góra tyle właśnie potrwa proces likwidacyjny PSL. Cytuj: A o innego zrobi PIS ze skonfiskowaną Polakom ziemią? Po zakończeniu procesu likwidacyjnego PSL PiS po prostu uchyli tę ustawę i przywróci wolny rynek, na którym ANR posprzedaje przejęte gospodarstwa rolne. Niewykluczone, że Niemcom 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 15, 2016 9:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kluczowy jest tu właśnie ów "brak gwarancji". Plan PiS, rzecz jasna, nie zakłada, że żadnej gwarancji nie będzie. Odrzucenie PSLu i zadeklarowanie przynajmniej "zachowywania porządku konstytucyjnego" będzie gwarancją pozostawienia w spokoju - ale trwanie przy PSLu stanie się gwarancją problemów: na przykład, żaden członek PSL od wejścia w życie ustawy nie kupi, nie sprzeda, nie odziedziczy, nie przyjmie w darowiźnie itp. w Polsce żadnego gospodarstwa rolnego. To będzie oznaczało całkowitą likwidację tej partii - i taki właśnie jest cel tej ustawy. W ustawie zapisano, że ANR nie będzie mogła sprzedać ziemi przez 5 lat; zapewne PiS szacuje, że góra tyle właśnie potrwa proces likwidacyjny PSL. Cytuj: A o innego zrobi PIS ze skonfiskowaną Polakom ziemią? Po zakończeniu procesu likwidacyjnego PSL PiS po prostu uchyli tę ustawę i przywróci wolny rynek. I tak ma wyglądać "dobra zmiana" - niszczenie z zemsty.
|
Pn lut 15, 2016 9:14 |
|
 |
Johnny99
|
Nie chodzi o zemstę, tylko o to, że PSL jest nadal bardzo silny w "dołach", co pokazały ostatnie wybory samorządowe (wszystko jedno, sfałszowane czy nie). Prawdopodobnie to po nich Kaczyński doszedł do wniosku, że PSL jest jednym z głównych hamulcowych Zmiany - więc musi zostać przetrącony.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 15, 2016 9:32 |
|
 |
Andy72
|
Kozioł napisał(a): Andy72 napisał(a): Poza tym z punktu chrześcijańskiego, tak zwana "własność prywat na" to zabobon. I dlatego jest "nie kradnij"?  Twierdzisz że własność społeczną można kraść?
|
Pn lut 15, 2016 9:46 |
|
 |
Witold
|
Andy72 napisał(a): Poza tym z punktu chrześcijańskiego, tak zwana "własność prywatna" to zabobon. Wszystko należy do Boga, a człowiek jest co najwyżej zarządcą dóbr. Pomieszało ci się chrześcijaństwo z komunizmem.
|
Pn lut 15, 2016 15:16 |
|
 |
Andy72
|
Tobie pomieszał się kapitalizm z chrześcijaństwem
|
Pn lut 15, 2016 15:18 |
|
 |
Witold
|
KK 2401 Siódme przykazanie zabrania zabierania lub zatrzymywania niesłusznie dobra bliźniego i wyrządzania bliźniemu krzywdy w jakikolwiek sposób dotyczącej jego dóbr. Nakazuje sprawiedliwość i miłość w zarządzaniu dobrami materialnymi i owocami pracy ludzkiej. Z uwagi na wspólne dobro wymaga ono powszechnego poszanowania przeznaczenia dóbr i prawa do własności prywatnej. Życie chrześcijańskie stara się dobra tego świata ukierunkować na Boga i miłość braterską.
KKK 2403 Prawo do własności prywatnej, nabytej lub otrzymanej w sposób sprawiedliwy, nie podważa pierwotnego przekazania ziemi całej ludzkości. Powszechne przeznaczenie dóbr pozostaje pierwszoplanowe, nawet jeśli popieranie dobra wspólnego wymaga poszanowania własności prywatnej, prawa do niej i korzystania z niej.
Ostatnio edytowano Pn lut 15, 2016 15:24 przez Witold, łącznie edytowano 2 razy
|
Pn lut 15, 2016 15:21 |
|
 |
Andy72
|
Dlaczego nie podkreśliłeś : "Powszechne przeznaczenie dóbr pozostaje pierwszoplanowe, nawet jeśli "
|
Pn lut 15, 2016 15:23 |
|
 |
Witold
|
Bo nie jest tu kluczowe? Katechizm Krk mówi o konieczności poszanowania własności prywatnej. Ty natomiast powtarzasz za Marksem i Leninem, że to zabobon.
Fragment o powszechnym przeznaczeniu dóbr nie zmienia faktu, że między twoim komunistycznym poglądem, a nauką Krk w tej kwestii zachodzi fundamentalna sprzeczność.
Ostatnio edytowano Pn lut 15, 2016 15:27 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 15, 2016 15:24 |
|
 |
Andy72
|
Tak, własność należy szanować, ale nie tylko prywatną. Dlatego konwojent który ukradło 8 mln i dziś został złapany powinien być surowy ukarany. Ale własność (prywatna) nie może stać się bożkiem - przykład: nie można bezkarnie wycinać drzew,
|
Pn lut 15, 2016 15:27 |
|
|
|