Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Smokepsv napisał(a): A jest jakiś zakaz gry w piłkę w Boże Ciało ? Kto z kim i jak miał rozmawiać Nie ma tez zakazu pracy w prawosławne święta i odwrotnie. Wystarczy odrobina szacunku wobec siebie.Tego wymaga po prostu zasada współzycia między ludźmi. Smokepsv napisał(a): Na pewno to umrzemy. Obie strony mają w głębokim poważaniu siebie i próbują się usprawiedliwiać i szukają dziury w całym. Możliwe, że masz rację, ale to nie jest powód do usprawiedliwiania kogokolwiek. Smokepsv napisał(a): Już przestań rysować tą idealną symbiozę na Podlasiu, bo będę musiał złożyć skargę na magistrat że wymieniali asfalt na drodze obok cerkwi akurat dzisiaj w czasie świątecznej Boskiej Liturgii.
Mówiłam o zwykłych ludziach i pracach nie na etat. JedenPost napisał(a): Mam orlika rzut beretem od domu, codziennie go mijam, no i nie wiem - albo w moim mieście wśród sportowców taka kultura, albo trzeba się jakoś specjalnie wsłuchiwać, co przy założeniu, że procesja wygląda jak u mnie, tj. towarzyszą jej śpiewy i megafony wydaje mi się kuriozalne. To się ciesz z tego, ale nie wierzę Ci, bo mam boisko tuz obok bloku.
|
| Cz cze 09, 2016 10:27 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Tak czy siak, podsumowując:
-księdzu/wiernym boisko/lodowisko przeszkadza przy każdej okazji i każdorazowo to korzystający z niego mają się dostosowywać - nie ma mowy o żadnej złośliwości czy uporczywości, bo standardowo poszkodowany zachowywał się bez zarzutu - ostatni kamień obrazy wynikł z tego, że nie upilnował, bo i upilnować nie mógł, gości - wójt twierdzi, że zwolnił go pod presją gróźb procesem za "obraze uczuć religijnych"
Ładnie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz cze 09, 2016 10:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Czy pamiętasz aby dzień święty święcić?......50-70 lat temu w niedzielę i święta nie odbywała się żadne zawody, rozgrywki sportowe.....a Bóg przecież Dekalogu nie zmienił.... Nie zmienił. To dzień także na odpoczynek z rodzina i przyjaciółmi. Alus napisał(a): Skąd wiesz czy w poprzednie lata proboszcz nie prosił?..... Skoro ma przebicie aby zwolnic czlowieka, to nie prosił. Alus napisał(a): mój corocznie prosi o zaniechanie meczów na dwu mijanych boiskach i prosi o nie parkowanie samochodów na poboczu uliczek osiedlowych na trasie procesji. Nikt nie gra meczów, samochody nie sa ustawiane - można?...ale można - tylko trochę dobrej woli i szacunku dla drugiego człowieka. Można, tylko szacunek musi byc obustronny. W tym rozwiązaniu siłowym o zadnym szacunku nie ma mowy. Nie rozumiem jak możesz firmować takie świństwo, pozbawienie niewinnego człowieka pracy.
|
| Cz cze 09, 2016 10:30 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Tak czy siak, podsumowując:
-księdzu/wiernym boisko/lodowisko przeszkadza przy każdej okazji i każdorazowo to korzystający z niego mają się dostosowywać - nie ma mowy o żadnej złośliwości czy uporczywości, bo standardowo poszkodowany zachowywał się bez zarzutu - ostatni kamień obrazy wynikł z tego, że nie upilnował, bo i upilnować nie mógł, gości - wójt twierdzi, że zwolnił go pod presją gróźb procesem za "obraze uczuć religijnych"
Ładnie. Jak widać, to taka miłość bliźniego po katolicku. Gęby pełne .... budyniu. I dziwić się tu, że Franciszek ma taki szacunek tylko za to, ze jest ... normalny. A w niedzielę w ten budyń wierni upychać będą eucharystię podawaną przez pełnego "miłości" proboszcza
|
| Cz cze 09, 2016 10:33 |
|
 |
|
Tomek44
|
Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): Helenka napisał(a): Chyba nigdy nie byłeś na meczu, albo masz już we krwi przekleństwa, że ich nie słyszysz.
Mam orlika rzut beretem od domu, codziennie go mijam, no i nie wiem - albo w moim mieście wśród sportowców taka kultura, albo trzeba się jakoś specjalnie wsłuchiwać, co przy założeniu, że procesja wygląda jak u mnie, tj. towarzyszą jej śpiewy i megafony wydaje mi się kuriozalne. Bajaj sobie.....niemal pod balkonem (60 m) mam boisko szkoły podstawowej i prywatnej uczelni....co drugie/trzecie słowo to k***a, h*j, z***j, p***ę i to w godzinach lekcyjnych..... Więc według Ciebie skoro w szkole są lekcje religii - to jeśli w czasie tych religii jakaś inna klasa w ramach lekcji wf gra w piłkę, co wiąże się z przekleństwami, ksiądz powinien wymusić na Dyrektorze szkoły lub nawet Prezydencie Miasta, zwolnienie wf-isty z pracy.
|
| Cz cze 09, 2016 10:37 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Nie rozumiem jak możesz firmować takie świństwo, pozbawienie niewinnego człowieka pracy. Zdaje się, że proboszcz dobrodziej jest dla pewnego rodzaju miałkich charakterów rodzajem boga.
|
| Cz cze 09, 2016 10:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): Czy pamiętasz aby dzień święty święcić?......50-70 lat temu w niedzielę i święta nie odbywała się żadne zawody, rozgrywki sportowe.....a Bóg przecież Dekalogu nie zmienił.... Cytuj: Nie zmienił. To dzień także na odpoczynek z rodzina i przyjaciółmi. Przy czym ten odpoczynek nie może kolidować z formą odpoczynku innych dla których modlitwa jest forma odpoczynku. Alus napisał(a): Skąd wiesz czy w poprzednie lata proboszcz nie prosił?.....[/quote {quote]Skoro ma przebicie aby zwolnic czlowieka, to nie prosił. Czysta dywagacja. Alus napisał(a): mój corocznie prosi o zaniechanie meczów na dwu mijanych boiskach i prosi o nie parkowanie samochodów na poboczu uliczek osiedlowych na trasie procesji. Nikt nie gra meczów, samochody nie sa ustawiane - można?...ale można - tylko trochę dobrej woli i szacunku dla drugiego człowieka. Cytuj: Można, tylko szacunek musi byc obustronny. W tym rozwiązaniu siłowym o zadnym szacunku nie ma mowy.
Nie rozumiem jak możesz firmować takie świństwo, pozbawienie niewinnego człowieka pracy. Ksiądz nie zmusza do zaniechania gry, zawodów w czasie sprawowanych mszy św w kościele położonym za płotem orlika. A polska tolerancja i szacunek najczęściej ma taką twarz http://natemat.pl/182023,szokujacy-film ... zdzaj-baboTomek44 napisał(a): Więc według Ciebie skoro w szkole są lekcje religii - to jeśli w czasie tych religii jakaś inna klasa w ramach lekcji wf gra w piłkę, co wiąże się z przekleństwami, ksiądz powinien wymusić na Dyrektorze szkoły lub nawet Prezydencie Miasta, zwolnienie wf-isty z pracy. Lekcje religii to nie sacrum. ErgoProxy napisał(a): Kozioł napisał(a): Nie rozumiem jak możesz firmować takie świństwo, pozbawienie niewinnego człowieka pracy. Cytuj: Zdaje się, że proboszcz dobrodziej jest dla pewnego rodzaju miałkich charakterów rodzajem boga. Zasadnicza istota Twego zdania to zdaje się.
|
| Cz cze 09, 2016 10:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Lekcje religii to nie sacrum. To organizujcie sobie te Wasze procesje na ziemi poświęconej, a nie, że wtarabaniacie się na rympał w przestrzeń świecką.
|
| Cz cze 09, 2016 10:53 |
|
 |
|
JedenPost
|
Przegapiłem teraz, ale za rok to aż się przejdę po osiedlu w dzień procesji z rana i dyskretnie ponagrywam dywagacje organizatorów (a właściwie organizatorek) poszczególnych etapów procesji nad indywiduami uporczywie i złośliwie korzystającymi z parkingów samochodowych w celu parkowania samochodów.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz cze 09, 2016 11:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Alus napisał(a): Lekcje religii to nie sacrum. To organizujcie sobie te Wasze procesje na ziemi poświęconej, a nie, że wtarabaniacie się na rympał w przestrzeń świecką. Zapomnieliście, że to z podatku wierzących budowana jest Polska, z której korzysta 3-4 % ateistów. I to nie kościół wtryniono obok orlika..... Polska ziemia jest cała poświęcona krwią jej obrońców chrześcijan.
|
| Cz cze 09, 2016 11:03 |
|
 |
|
Tomek44
|
ErgoProxy napisał(a): Alus napisał(a): Lekcje religii to nie sacrum. To organizujcie sobie te Wasze procesje na ziemi poświęconej, a nie, że wtarabaniacie się na rympał w przestrzeń świecką. Dokładnie tak jak to robią Amerykanie w Baltimore. Procesja Bożego Ciała w Katedrze Mary Our Queen w Baltimore AD 2016, najstarszej diecezji USA: http://www.bibula.com/wordpress/wp-cont ... 68x512.jpghttp://www.bibula.com/?p=87850Da się? Da się!
|
| Cz cze 09, 2016 11:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Polska ziemia jest cała poświęcona krwią jej obrońców chrześcijan. Brehehe. Tak wyłazi pisior spod lemingowskiej pozłotki. Umówmy się może, co do pewnych faktów historycznych: że mianowicie Polski, tudzież Rzplitej, bronili także żydzi i muzułmanie, bo jak świat światem, Polska była tworem inkluzywnym i na polskiej ziemi osiedlić się mógł każdy, kto honorował jakieś cywilizowane standardy i przez to był akceptowany przez polskie rody. Że się potem endekom w głowach poprzewracało od obcej idei nacjonalistycznej, to inna sprawa.
Ostatnio edytowano Cz cze 09, 2016 11:16 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Cz cze 09, 2016 11:12 |
|
 |
|
JedenPost
|
Alus napisał(a): Polska ziemia jest cała poświęcona krwią jej obrońców chrześcijan. Którzy bronili jej głównie przed innymi chrześcijanami.
|
| Cz cze 09, 2016 11:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Alus napisał(a): Lekcje religii to nie sacrum. To organizujcie sobie te Wasze procesje na ziemi poświęconej, a nie, że wtarabaniacie się na rympał w przestrzeń świecką. Dokładnie tak jak to robią Amerykanie w Baltimore. Procesja Bożego Ciała w Katedrze Mary Our Queen w Baltimore AD 2016, najstarszej diecezji USA: http://www.bibula.com/wordpress/wp-cont ... 68x512.jpghttp://www.bibula.com/?p=87850Da się? Da się! W USA katolików jest porównywalna liczba co ŚJ w Polsce. ErgoProxy napisał(a): Alus napisał(a): Polska ziemia jest cała poświęcona krwią jej obrońców chrześcijan. Cytuj: Brehehe. Tak wyłazi pisior spod lemingowskiej pozłotki.
Umówmy się może, co do pewnych faktów historycznych: że mianowicie Polski, tudzież Rzplitej, bronili także żydzi i muzułmanie, bo jak świat światem, Polska była tworem inkluzywnym i na polskiej ziemi osiedlić się mógł każdy, kto honorował jakieś cywilizowane standardy i przez to był akceptowany przez polskie rody.
Że się potem endekom w głowach poprzewracało od obcej idei nacjonalistycznej, to inna sprawa. I ich krew uświęciła polską ziemię.
|
| Cz cze 09, 2016 11:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Alus napisał(a): Lekcje religii to nie sacrum. To organizujcie sobie te Wasze procesje na ziemi poświęconej, a nie, że wtarabaniacie się na rympał w przestrzeń świecką. To może idź do pracy w dzień Bożego Ciała, a nie korzystasz z okazji katolickiego święta w dodatku przeszkadzając świętować (to nie osobowo, a do ogółu).
|
| Cz cze 09, 2016 11:22 |
|
|
|