Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 11:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14872 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 ... 992  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Smokepsv napisał(a):
A jest jakiś zakaz gry w piłkę w Boże Ciało ? Kto z kim i jak miał rozmawiać

Nie ma tez zakazu pracy w prawosławne święta i odwrotnie. Wystarczy odrobina szacunku wobec siebie.Tego wymaga po prostu zasada współzycia między ludźmi.
Smokepsv napisał(a):
Na pewno to umrzemy. Obie strony mają w głębokim poważaniu siebie i próbują się usprawiedliwiać i szukają dziury w całym.

Możliwe, że masz rację, ale to nie jest powód do usprawiedliwiania kogokolwiek.
Smokepsv napisał(a):
Już przestań rysować tą idealną symbiozę na Podlasiu, bo będę musiał złożyć skargę na magistrat że wymieniali asfalt na drodze obok cerkwi akurat dzisiaj w czasie świątecznej Boskiej Liturgii.

Mówiłam o zwykłych ludziach i pracach nie na etat.
JedenPost napisał(a):
Mam orlika rzut beretem od domu, codziennie go mijam, no i nie wiem - albo w moim mieście wśród sportowców taka kultura, albo trzeba się jakoś specjalnie wsłuchiwać, co przy założeniu, że procesja wygląda jak u mnie, tj. towarzyszą jej śpiewy i megafony wydaje mi się kuriozalne.

To się ciesz z tego, ale nie wierzę Ci, bo mam boisko tuz obok bloku.

Cz cze 09, 2016 10:27

Tak czy siak, podsumowując:

-księdzu/wiernym boisko/lodowisko przeszkadza przy każdej okazji i każdorazowo to korzystający z niego mają się dostosowywać
- nie ma mowy o żadnej złośliwości czy uporczywości, bo standardowo poszkodowany zachowywał się bez zarzutu
- ostatni kamień obrazy wynikł z tego, że nie upilnował, bo i upilnować nie mógł, gości
- wójt twierdzi, że zwolnił go pod presją gróźb procesem za "obraze uczuć religijnych"

Ładnie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 09, 2016 10:29
Alus napisał(a):
Czy pamiętasz aby dzień święty święcić?......50-70 lat temu w niedzielę i święta nie odbywała się żadne zawody, rozgrywki sportowe.....a Bóg przecież Dekalogu nie zmienił....
Nie zmienił. To dzień także na odpoczynek z rodzina i przyjaciółmi.
Alus napisał(a):
Skąd wiesz czy w poprzednie lata proboszcz nie prosił?.....
Skoro ma przebicie aby zwolnic czlowieka, to nie prosił.
Alus napisał(a):
mój corocznie prosi o zaniechanie meczów na dwu mijanych boiskach i prosi o nie parkowanie samochodów na poboczu uliczek osiedlowych na trasie procesji.
Nikt nie gra meczów, samochody nie sa ustawiane - można?...ale można - tylko trochę dobrej woli i szacunku dla drugiego człowieka.
Można, tylko szacunek musi byc obustronny. W tym rozwiązaniu siłowym o zadnym szacunku nie ma mowy.

Nie rozumiem jak możesz firmować takie świństwo, pozbawienie niewinnego człowieka pracy.

Cz cze 09, 2016 10:30
JedenPost napisał(a):
Tak czy siak, podsumowując:

-księdzu/wiernym boisko/lodowisko przeszkadza przy każdej okazji i każdorazowo to korzystający z niego mają się dostosowywać
- nie ma mowy o żadnej złośliwości czy uporczywości, bo standardowo poszkodowany zachowywał się bez zarzutu
- ostatni kamień obrazy wynikł z tego, że nie upilnował, bo i upilnować nie mógł, gości
- wójt twierdzi, że zwolnił go pod presją gróźb procesem za "obraze uczuć religijnych"

Ładnie.

Jak widać, to taka miłość bliźniego po katolicku. Gęby pełne .... budyniu.
I dziwić się tu, że Franciszek ma taki szacunek tylko za to, ze jest ... normalny.
A w niedzielę w ten budyń wierni upychać będą eucharystię podawaną przez pełnego "miłości" proboszcza

Cz cze 09, 2016 10:33

Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Helenka napisał(a):
Chyba nigdy nie byłeś na meczu, albo masz już we krwi przekleństwa, że ich nie słyszysz.

Mam orlika rzut beretem od domu, codziennie go mijam, no i nie wiem - albo w moim mieście wśród sportowców taka kultura, albo trzeba się jakoś specjalnie wsłuchiwać, co przy założeniu, że procesja wygląda jak u mnie, tj. towarzyszą jej śpiewy i megafony wydaje mi się kuriozalne.

Bajaj sobie.....niemal pod balkonem (60 m) mam boisko szkoły podstawowej i prywatnej uczelni....co drugie/trzecie słowo to k***a, h*j, z***j, p***ę i to w godzinach lekcyjnych.....

Więc według Ciebie skoro w szkole są lekcje religii - to jeśli w czasie tych religii jakaś inna klasa w ramach lekcji wf gra w piłkę, co wiąże się z przekleństwami, ksiądz powinien wymusić na Dyrektorze szkoły lub nawet Prezydencie Miasta, zwolnienie wf-isty z pracy.

Cz cze 09, 2016 10:37
Kozioł napisał(a):
Nie rozumiem jak możesz firmować takie świństwo, pozbawienie niewinnego człowieka pracy.

Zdaje się, że proboszcz dobrodziej jest dla pewnego rodzaju miałkich charakterów rodzajem boga.

Cz cze 09, 2016 10:44
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):
Czy pamiętasz aby dzień święty święcić?......50-70 lat temu w niedzielę i święta nie odbywała się żadne zawody, rozgrywki sportowe.....a Bóg przecież Dekalogu nie zmienił....

Cytuj:
Nie zmienił. To dzień także na odpoczynek z rodzina i przyjaciółmi.

Przy czym ten odpoczynek nie może kolidować z formą odpoczynku innych dla których modlitwa jest forma odpoczynku.
Alus napisał(a):
Skąd wiesz czy w poprzednie lata proboszcz nie prosił?.....[/quote
{quote]Skoro ma przebicie aby zwolnic czlowieka, to nie prosił.

Czysta dywagacja.
Alus napisał(a):
mój corocznie prosi o zaniechanie meczów na dwu mijanych boiskach i prosi o nie parkowanie samochodów na poboczu uliczek osiedlowych na trasie procesji.
Nikt nie gra meczów, samochody nie sa ustawiane - można?...ale można - tylko trochę dobrej woli i szacunku dla drugiego człowieka.

Cytuj:
Można, tylko szacunek musi byc obustronny. W tym rozwiązaniu siłowym o zadnym szacunku nie ma mowy.

Ksiądz nie zmusza do zaniechania gry, zawodów w czasie sprawowanych mszy św w kościele położonym za płotem orlika.
A polska tolerancja i szacunek najczęściej ma taką twarz
http://natemat.pl/182023,szokujacy-film ... zdzaj-babo

Tomek44 napisał(a):
Więc według Ciebie skoro w szkole są lekcje religii - to jeśli w czasie tych religii jakaś inna klasa w ramach lekcji wf gra w piłkę, co wiąże się z przekleństwami, ksiądz powinien wymusić na Dyrektorze szkoły lub nawet Prezydencie Miasta, zwolnienie wf-isty z pracy.

Lekcje religii to nie sacrum.

ErgoProxy napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Cytuj:
Zdaje się, że proboszcz dobrodziej jest dla pewnego rodzaju miałkich charakterów rodzajem boga.

Zasadnicza istota Twego zdania to zdaje się.

Cz cze 09, 2016 10:48
Alus napisał(a):

To organizujcie sobie te Wasze procesje na ziemi poświęconej, a nie, że wtarabaniacie się na rympał w przestrzeń świecką.

Cz cze 09, 2016 10:53

Przegapiłem teraz, ale za rok to aż się przejdę po osiedlu w dzień procesji z rana i dyskretnie ponagrywam dywagacje organizatorów (a właściwie organizatorek) poszczególnych etapów procesji nad indywiduami uporczywie i złośliwie korzystającymi z parkingów samochodowych w celu parkowania samochodów.

Cz cze 09, 2016 11:00
ErgoProxy napisał(a):
Alus napisał(a):

To organizujcie sobie te Wasze procesje na ziemi poświęconej, a nie, że wtarabaniacie się na rympał w przestrzeń świecką.

Zapomnieliście, że to z podatku wierzących budowana jest Polska, z której korzysta 3-4 % ateistów.
I to nie kościół wtryniono obok orlika.....
Polska ziemia jest cała poświęcona krwią jej obrońców chrześcijan.

Cz cze 09, 2016 11:03

ErgoProxy napisał(a):
Alus napisał(a):

Dokładnie tak jak to robią Amerykanie w Baltimore.
Procesja Bożego Ciała w Katedrze Mary Our Queen w Baltimore AD 2016, najstarszej diecezji USA:
http://www.bibula.com/wordpress/wp-cont ... 68x512.jpg

http://www.bibula.com/?p=87850

Da się? Da się!

Cz cze 09, 2016 11:10
Alus napisał(a):

Brehehe. Tak wyłazi pisior spod lemingowskiej pozłotki.

Umówmy się może, co do pewnych faktów historycznych: że mianowicie Polski, tudzież Rzplitej, bronili także żydzi i muzułmanie, bo jak świat światem, Polska była tworem inkluzywnym i na polskiej ziemi osiedlić się mógł każdy, kto honorował jakieś cywilizowane standardy i przez to był akceptowany przez polskie rody.

Że się potem endekom w głowach poprzewracało od obcej idei nacjonalistycznej, to inna sprawa.

Ostatnio edytowano Cz cze 09, 2016 11:16 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz cze 09, 2016 11:12

Alus napisał(a):

Którzy bronili jej głównie przed innymi chrześcijanami.

Cz cze 09, 2016 11:16
Tomek44 napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):
Alus napisał(a):

Dokładnie tak jak to robią Amerykanie w Baltimore.
Procesja Bożego Ciała w Katedrze Mary Our Queen w Baltimore AD 2016, najstarszej diecezji USA:
http://www.bibula.com/wordpress/wp-cont ... 68x512.jpg

http://www.bibula.com/?p=87850

Da się? Da się!

W USA katolików jest porównywalna liczba co ŚJ w Polsce.

ErgoProxy napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:
Brehehe. Tak wyłazi pisior spod lemingowskiej pozłotki.

Umówmy się może, co do pewnych faktów historycznych: że mianowicie Polski, tudzież Rzplitej, bronili także żydzi i muzułmanie, bo jak świat światem, Polska była tworem inkluzywnym i na polskiej ziemi osiedlić się mógł każdy, kto honorował jakieś cywilizowane standardy i przez to był akceptowany przez polskie rody.

Że się potem endekom w głowach poprzewracało od obcej idei nacjonalistycznej, to inna sprawa.

I ich krew uświęciła polską ziemię.

Cz cze 09, 2016 11:18
ErgoProxy napisał(a):
Alus napisał(a):

To może idź do pracy w dzień Bożego Ciała, a nie korzystasz z okazji katolickiego święta w dodatku przeszkadzając świętować (to nie osobowo, a do ogółu).

Cz cze 09, 2016 11:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14872 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 ... 992  Następna strona