Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 6:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14859 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 991  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Helenka napisał(a):
To może idź do pracy w dzień Bożego Ciała...

To może jednak podliczymy liczbę uzdrowień cudownych, z woli Bożej, i uzdrowień dokonywanych świecką wiedzą i sztuką medyczną, i na tej podstawie zdecydujemy, kto komu narzuci standardy postępowania. Hm?

Alus napisał(a):
I ich krew uświęciła polską ziemię.

Brehehe po raz drugi. To już nawet nie jest katolicyzm, nie jest chrześcijaństwo, ba, nawet rodzimi nasi poganie chyba czegoś takiego nie wyznawali. Najbliżej temu poglądowi, dalibóg, do religii Azteków, co krwią jeńców wojennych poili Słońce, żeby nie zgasło.

Cz cze 09, 2016 11:30
ErgoProxy napisał(a):
To może jednak podliczymy liczbę uzdrowień cudownych, z woli Bożej, i uzdrowień dokonywanych świecką wiedzą i sztuką medyczną, i na tej podstawie zdecydujemy, kto komu narzuci standardy postępowania. Hm?

Piaskownica. Jeśli nie wpojono Ci zasad współżycia, to Twój problem.

Cz cze 09, 2016 11:41
Alus napisał(a):
I ich krew uświęciła polską ziemię.

Cytuj:
Brehehe po raz drugi. To już nawet nie jest katolicyzm, nie jest chrześcijaństwo, ba, nawet rodzimi nasi poganie chyba czegoś takiego nie wyznawali. Najbliżej temu poglądowi, dalibóg, do religii Azteków, co krwią jeńców wojennych poili Słońce, żeby nie zgasło.

Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich(J 15,13)....świat istnieje tylko dzięki Miłości i miłość uświęciła polska ziemię, niezależnie kto ją wylewał, jakiego wyznania czy ateista, za swoich braci rodaków.

Cz cze 09, 2016 11:44
Powiem tak: czasy uprzywilejowanej pozycji Kosciola sie koncza. Juz i tak malo kto zwraca uwage na ksiedza z wiatykiem np.
Dodatkowo maleje szacunek do innych osob i ich swietosci.

Dlatego katolicy beda musieli nauczyc sie zyc w diasporze i zastanowic, czy warto isc do prokuratury, bo ktos nie okazal im szacunku na procesji.
Dla wielu ludzi ma to takie znaczenie jak maraton a po burdach na Krakowskim Przedmiesciu pewnie jeszcze mbiejsze.

A zwolnienie trenera "na zas" uwazam za skandal. Mozliwe ze mogl uwzglednic czas procesji, ale niekoniecznie musial. Jest jakis przepis, ktory go do tego zobowiazywal? Czy tylko dobre obyczaje?

Cz cze 09, 2016 11:46
Alus, umówmy się, że może najpierw zapoznasz się z wojną, może być za pośrednictwem dzieł kultury, a moze być też tak, że pojedziesz na tę wschodnią Ukrainę i prochu powąchasz osobiście, bo na razie opowiadasz dyrdymały o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia.

Helenka napisał(a):
Piaskownica.

Polityka, a nie piaskownica. I to polityka w najobrzydliwszym wydaniu, to znaczy: kto kogo. Naprawdę nie lubię, skoro jednak wyświęceni despoci pchają się do rządzenia dziećmi świeckiej demokracji, takimi jak ja, cóż zrobić.

Cz cze 09, 2016 11:47
Kael napisał(a):
Dlatego katolicy beda musieli nauczyc sie zyc w diasporze i zastanowic, czy warto isc do prokuratury, bo ktos nie okazal im szacunku na procesji.

Na pewno zgłoszenie w prokuraturze nie jest chwalebnym krokiem. Niestety, ale niektórzy (konserwatywni) katolicy zapominają o przykazaniu miłości. Do prokuratury zgłasza sie przestepstwa, np. zbezczeszczenie miejsca świetego, a nie wykroczenia z zakresu kultury osobistej.
Kael napisał(a):
A zwolnienie trenera "na zas" uwazam za skandal.

Podzielam Twoje zdanie.
ErgoProxy napisał(a):
skoro jednak wyświęceni despoci pchają się do rządzenia dziećmi świeckiej demokracji, takimi jak ja, cóż zrobić.

Trzeba było iść na wybory i wybrać kogoś innego, to raz, a po drugie: masz różne możliwości protestu przeciwko tej władzy, niekoniecznie grać w piłkę, gdy idzie procesja.

Cz cze 09, 2016 11:54
ErgoProxy napisał(a):
Alus, umówmy się, że może najpierw zapoznasz się z wojną, może być za pośrednictwem dzieł kultury, a moze być też tak, że pojedziesz na tę wschodnią Ukrainę i prochu powąchasz osobiście, bo na razie opowiadasz dyrdymały o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia.

Znów nie zrozumiałeś....nie mówię o wojnie...mówię o MIŁOŚCI.....gdyby nie miłość przodków mogłoby nie być kraju o nazwie "Polska" i nas. Ich miłość uświęciła polską ziemię.

Kael napisał(a):
A zwolnienie trenera "na zas" uwazam za skandal. Mozliwe ze mogl uwzglednic czas procesji, ale niekoniecznie musial. Jest jakis przepis, ktory go do tego zobowiazywal? Czy tylko dobre obyczaje?

Ponad przepisy istnieje coś więcej co określa człowieka.
Trener nie został zwolniony, nadal pracuje w szkole, stracił dodatek finansowy za nadzór nad orlikiem....wójt, właściciel orlika, podjął taką decyzję, moim zdaniem nadgorliwie....zapewne sprawę rozwiązałaby rozmowa.
Skoro, jak tłumaczy sam trener, w poprzednie lata chłopcy przerywali mecz na czas gdy procesja mijała boisko, to należało jedynie uczulić aby kontynuowano tą tradycję.

Cz cze 09, 2016 12:00
Wobec takiej hipokryzji "chrześcijan" broniących postawę owego "pasterza" katolickiego uważam, ze nie mam już żadnego zaczepienia na tym forum.
Dziękuję tym, którzy mnie zrozumieją.

Cz cze 09, 2016 12:01
Brehehe po raz trzeci, chyba nie ostani. Mam wybierać proboszcza obcej parafii w głosowaniu powszechnym? Zresztą na wybory poszedłem, kogo innego wybrałem. Dowiedziałem się od niego, że Polską rządzą, cytuję, "psychopaci", którym na Polsce zależy tyle, co splunąć - i bynajmniej nie chodziło mu tylko o PiS.

Alus, zlituj się. Wojna, rozlew krwi, tudzież wylewanie napalmu czy płynnej smoły na wroga nie ma NIC wspólnego z miłością.

Ostatnio edytowano Cz cze 09, 2016 12:07 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz cze 09, 2016 12:04
Kozioł napisał(a):
Wobec takiej hipokryzji "chrześcijan" broniących postawę owego "pasterza" katolickiego uważam, ze nie mam już żadnego zaczepienia na tym forum.
Dziękuję tym, którzy mnie zrozumieją.

Nie wnikam kto tu wykazuje sie większą hipokryzją. Nikt nie broni pasterza, ale i nie pasterz doniósł do prokuratury, to po pierwsze. Po drugie: Twoja ślepa nienawiść nie pozwala Ci czytać ze zrozumieniem. Żal mi tylko ks. Osucha, że ma tak nienawistnych parafian.

Cz cze 09, 2016 12:04
Helenka napisał(a):
Nikt nie broni pasterza, ale i nie pasterz doniósł do prokuratury

Tak, właśnie. A powstrzymał? Jak to leciało - "myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem"?

Ja rozumiem, że vox populi, niech się dzieje wola Nieba, ale w takim razie po co nam w ogóle jacyś pasterze?

Cz cze 09, 2016 12:09
ErgoProxy napisał(a):
Tak, właśnie. A powstrzymał? Jak to leciało - "myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem"?

A znał zamiary tych co donieśli? "Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni" - tak to leciało.

Cz cze 09, 2016 12:15

Alus napisał(a):
Tomek44 napisał(a):
Więc według Ciebie skoro w szkole są lekcje religii - to jeśli w czasie tych religii jakaś inna klasa w ramach lekcji wf gra w piłkę, co wiąże się z przekleństwami, ksiądz powinien wymusić na Dyrektorze szkoły lub nawet Prezydencie Miasta, zwolnienie wf-isty z pracy.

Lekcje religii to nie sacrum.

Ale ziemia, na której odbywają się lekcje religii i mecze piłkarskie w ramach wf-u, są wg Ciebie sacrum. Bo "poświęcona krwią obrońców chrześcijaństwa".

Więc w swych poglądach stałaś się 1000 razy bardziej fanatyczna od gity.

W konsekwencji powinnaś żądać całkowitego zakazu gry w piłkę nożną na całej polskiej ziemi, "poświęconej krwią obrońców chrześcijaństwa", z uwagi właśnie na używanie przekleństw.
Powinnaś żądać zamknięcia wszystkich punktów sprzedaży alkoholu w Polsce, zamknięcia innych lokali rozrywkowych, zamknięcia klubów piłkarskich, Orlików itd. z uwagi na to, że to są miejsca w których używa się przekleństw, na "poświęconej ziemi krwią obrońców chrześcijaństwa".

Może choć trochę dorównasz pobożności muzułmanów, którzy do świętej Mekki dopuszczają tylko osoby wyznania muzułmańskiego.

Cz cze 09, 2016 12:18
Helenka napisał(a):
A znał zamiary tych co donieśli? "Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni" - tak to leciało.

Ja sądzenie własnych słów i czynów akceptuję, nie jestem maniakalnym anarchistą. Ale z tego wynika, że należy poczekać do niedzielnego kazania. I jeśli z ambony nie polecą gromy...

Zresztą, cholera. Wójt powoływał się nie na donosy, a na wieść gminną. To wójt wiedział, a pleban nie wiedział? Co ludziom po takim plebanie? Wójta w ornat przebrać, niech kazania pprawi.

Ostatnio edytowano Cz cze 09, 2016 12:24 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz cze 09, 2016 12:22
Tomek44 napisał(a):
Więc w swych poglądach stałaś się 1000 razy bardziej fanatyczna od gity.

W konsekwencji powinnaś żądać całkowitego zakazu gry w piłkę nożną na całej polskiej ziemi, "poświęconej krwią obrońców chrześcijaństwa", z uwagi właśnie na używanie przekleństw.
Powinnaś żądać zamknięcia wszystkich punktów sprzedaży alkoholu w Polsce, zamknięcia innych lokali rozrywkowych, zamknięcia klubów piłkarskich, Orlików itd. z uwagi na to, że to są miejsca w których używa się przekleństw, na "poświęconej ziemi krwią obrońców chrześcijaństwa".

Może choć trochę dorównasz pobożności muzułmanów, którzy do świętej Mekki dopuszczają tylko osoby wyznania muzułmańskiego.

Panie, Ty stworzyłes niebo i ziemię a na ziemi bogactwo form życia na różnym poziomie.Prosimy Cię Ojcze, bądź łaskaw wlać choć kroplę Twej madrości w ten bezmiernie pusty łeb i pozwól temu ziarnu wydać plon na owej ziemi jałowej i suchej.
Amen

Ostatnio edytowano Cz cze 09, 2016 12:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz cze 09, 2016 12:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14859 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 991  Następna strona