Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:17

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 135  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 2 
Autor Wiadomość
Oby te dwie ostatnie (granice) też zniknęly

Oby nigdy, bo ze wschodu jeszcze nic dobrego nie przyszło oprócz głodu, smrodu i nędzy.

Wt gru 25, 2007 8:14
Cytuj:

Oby nigdy, bo ze wschodu jeszcze nic dobrego nie przyszło oprócz głodu, smrodu i nędzy.

Przyszedł także: Puszkin, Dostojewski, Tołstoj, rosyjski balet, muzyka, sztuka.

osiris
Nie ładnie kojarzyć Rosjan z ich rodakami bandytami, poczynając od carów na komunistach kończąc. To wyjątkowy naród, szczery, otwarty, twardy, zaradny. Głód, nędza, smród to efekt dyktatorskich rządców tego pięknego kraju. Efekt ich bezwzględności. Tam nigdy nie było (i dalej nie ma) nawet zalążka demokracji.

Widzę osirisie, że mało wiesz o Rosji i samych Rosjanach, a to co wiesz to znasz tylko z głupich paszkwili.

Wt gru 25, 2007 10:36
Głód, nędza, smród to efekt dyktatorskich rządców tego pięknego kraju. Efekt ich bezwzględności. Tam nigdy nie było (i dalej nie ma) nawet zalążka demokracji.

I nigdy nie będzie.
Ten naród od stuleci uciskany i rozpijany żyje w maraźmie i nic tego nie zmienia.
Wystarczy popatrzeć na irracjonalne (jak na nasze standardy) poparcie dla Putina.
To, że mieli wielkich kompozytorów, czy pisarzy niczego nie zmienia.
To nie światli ludzie trzymają za mordę tych ludzi, tylko bezwzględni dyktatorzy i dlatego podtrzymuję swoje twierdzenie, że lepiej od nich jak najdalej.
Utrzymywać handlowe stosunki i tylko tyle.
My jesteśmy krańcem europejskiej cywilizacji na wschodzie i lepiej żeby tak zostało.
Pozza naszą granica wschodnią zaczyna sie dzicz.
Nie tak dawno bawiła u mnie kobieta po wyższych studiach znająca kilka języków - perfekt.
Wyobraźcie sobie, że nawet nie umiała sie posługiwac widelcemm i nożem.
Nie mogłem wyjść ze zdumienia.
Maja bardzo wykształconych obywateli, ale o małej kulturze osobistej.
Straszne to, ale prawdziwe.

Wt gru 25, 2007 12:01

Wt gru 25, 2007 12:07
Panowie, wróćcie do tematu...

Wyluzuj moderatorze święta są.

osirisie

Prezentujesz nacjonalistyczne podejście i to co w Polakach od dawna drzemie - marzenia o wyjątkowości naszego Narodu, które są kompletną bzdurą uknutą przez nawiedzonych fanatyków.
Dawne "Przedmurze chrześcijaństwa", "Brama cywilizacji" - naczytałeś się pseudo-historycznych głupot u Sienkiewicza :D

Najwyraźniej nie znasz żadnego Rosjanina, a wypowiadasz sie o ich kulturze osobistej. Nie rozśmieszaj mnie :D

Cytuj:
Wystarczy popatrzeć na irracjonalne (jak na nasze standardy) poparcie dla Putina.

Wystarczy popatrzeć na irracjonalne dla rozsądnych ludzi poparcie dla PiS-u LPR-u (na szczęście kończące się), oraz "bogobojnego" mnicha z Torunia - kultura pełną gębą :D

Wt gru 25, 2007 12:15
Cytuj:

Osirisie, profos20 juz Ci wytknął słaba znajomość historii, a dołoże, że w jezyku polskim i geografii tez nie jesteś lepszy.

Dlaczego protestujesz przeciwko te abyśmy nie mieli granic z Białorusią i Ukrainą, dawnymi ziemiami Rzeczypospolitej :?: ;-)

Ps.
To że nie wspomniałem o zniesieniu granicy z Rosją bynajmniej nie oznacza,że podzielam Twoje poglady na temat głody,smrodu i nedzy.
Ja podzielam w tym wzgledzie poglady profosa20, tyle że, zdaje sobie sprawę z realiów.

A pozatem Wesołych Poświat! - Wsiem!

Śr gru 26, 2007 16:34
Pomińmy wielkich w rodzaju Tołstoja, Dostojewskiego itp...
Jestem wielbicielem rosyjskiej ludowej pieśni.
Nie trzeba znać słów, wystarczy się wsłuchać w brzmienie i....można się zapomnieć.
W tych pieśniach słychać "ducha słowiańszczyzny", czegoś czego nigdy nie doświadczysz w "bawarskiej muzyce ludowej". A przynajmniej nie doświadczy tego żaden Słowianin.

Nie wolno oceniać Narodu po jego dyktatorach. Nie wolno mówić, że Niemcy to sami hitlerowcy, bo Niemcy to też Goethe. Tak samo nie można mówić, że Rosjanie to komuniści, tym bardziej, że są nam o wiele bliżsi tradycjami i "duchem" od Niemców.

Znam Rosjan i mam wśród nich przyjaciół. Nie pozwolę by ktoś szkalował ich osobistą kulturę. Oni są w porównaniu z nami biedni, ale serca mają bogate, otwarte i wyjątkowo szczere. Tyle się mówi o "polskiej gościnności", sprobuj kiedyś poznać gościnność rosyjską - naprawdę jest taka jak u nas kilkadziesiąt (kilkanaście) lat temu. My już zbyt mocno przesiąknęliśmy tzw. "zachodnią kulturą".

No chyba, że ktoś uważa, że oznaką kultury jest stół pełny drogich frykasów, a podzielenie się zwykłym pierogiem za oznakę chamstwa. Ja jednak wolę ten prosty pieróg od hamburgera kupionego za dewizy....lepiej mi smakuje bo jest "okraszony" sercem.

Śr gru 26, 2007 21:02
Widzę, że nie daje Wam spać moja wypowiedź.
Ja nie kontestuje narodu rosyjskiego ani jego dorobku kulturowego, tylko stwierdzam, że sposób sprawowania władzy (wtedy i teraz) spowodował zacofanie gospodarcze skutkujące tym co mieliśmy i mamy, oraz utrzymywania ludu w ciemnocie, bo ciemnym i pijanym naródem lepiej rządzić.
Nie okłamujmy się, wódka to dla Rosjan jak powietrze. (jeszcze do dziś)
Tam nie było dobrze i nie jest, więc nie widzę powodu, by się otwierać w tym kierunku.
A kultura osobista?
Każdy ma inne doświadczenia w tym względzie, więc ma prawo do swoich subiektywnych ocen.
Kamyk, przepraszam za OT, ale nie mogłem oprzec się pokusie, aby nie skomentować ich wywodów.
Może warto otworzyć nowy topik, na bazie powyższych wypowiedzi i wtedy możemy podyskutować o kondycji ludzi wschodu.
Stereotypy a rzeczywistość.

Cz gru 27, 2007 7:18
Sikorski nie ma nic do zaoferowania w polityce zagranicznej. (co mnie kompletnie nie dziwi)
Cytuj:
Wczoraj byłem w Fundacji Batorego na wystąpieniu Radka Sikorskiego. Jak zrozumiałem miał przedstawić założenia nowej polityki zagranicznej rządu. Przebijałem się przez korki, zawaliłem inne rzeczy, bo bardzo byłem ciekaw, tego co wreszcie rząd powie na ten temat.

Tymczasem pan minister nie powiedział praktycznie nic. Zaznaczył, że przyjechał na tę debatę, by posłuchać, co inni mają do powiedzenia, bo dopiero przygotowuje swoje expose jak minister spraw zagranicznych. Wspomniał tylko, że ten rząd ma największe poparcie sondażowe w historii i że najlepiej oceniana jest właśnie polityka zagraniczna. Nie wskazał żadnych priorytetów ani kierunków. Poza tym, że Polska się otwiera na Europę i nowy rząd ma większą zdolność koalicyjną niż poprzedni.
Szkoda, że po miesiącu urzędowania nowy szef MSZ nie ma jeszcze nic do powiedzenia. Sala pękała w szwach, przyszedł tłum dyplomatów, ekspertów i dziennikarzy. Ale nie dowiedzieliśmy się niczego.

......pisze na łamach www.interia.pl Igor Janke.
TVN24 popierający PO, nabrał wody w usta i praktycznie ogranicza się do opisywania sytuacji w Polsce w oderwaniu od rządzących.
TVN24 zamienił sie obecnie w tabloida opisującego li tylko pożary mieszkań, śmierć lisa i pliszki, wypadki na drogach i wyścigi Św. Mikołai.
Mamy obecnie taką sielankę (bez PiS-u w rządzie, Leppera, Giertycha), że właściwie nie ma o czym pisać i mówić.
Przypomina mi to czasy PRL-u, gdzie opisywano wszystko oprócz rzadzących.
Zrobiło się nudno i nijako, ale ta sielanka długo nie potrwa, bo jak ruszą do boju lekarze, nauczyciele i pielęgniarki, to chyba już wtedy nie da się tak łatwo uciec od rzeczywistości.

Cz gru 27, 2007 7:36
"Zrobiło się nudno i nijako"...no tak nikt nie wysyła laurek do społeczeństwa typu: "chołota, ZOMO, łże elity...etc" :D :lol:
Daj Panie Boże na zawsze zagościła w Polsce ta "nuda i nijakość" :brawo:

Cz gru 27, 2007 9:57
Niedziela 23 grudnia 2007 r.
(...)
vide - do wyboru do koloru ;-) :
http://zbyszek.myfreeforum.org/ftopic539-75.php
http://forum.www.kielce.pl/viewtopic.ph ... 2&start=30
http://www.tvn24.pl/1,251,24,37081562,1 ... forum.html

KOMENTARZYK:
Może przegapiłem, ale jakoś nie zauważyłem informacji o tym wydarzeniu ani w TVN24 , ani w Superstacji, ani w organach obywatela ojca Dyrektora :-(
No tak, ale to jest zrozumiałe. Wygraliśmy, więc nie ma o czym mówić.
Co innego gdyby nam dali w de i wymordowali.
O, wtedy to dzisiaj biłyby wszystkie dzwony :!: :twisted: :twisted: :twisted:

.

Cz gru 27, 2007 10:21
"Zrobiło się nudno i nijako"...no tak nikt nie wysyła laurek do społeczeństwa typu: "chołota, ZOMO, łże elity...etc" :D :lol:
Daj Panie Boże na zawsze zagościła w Polsce ta "nuda i nijakość" :brawo:

Ta cisza wcale nie oznacza, że mamy sielankę.
Jeżeli wszystko będzie zamiatane pod dywan (stare i nowe grzeszki) a walka z korupcją ograniczona będzie jedynie do ujadania Julii Pitery w kierunku Kamińskiego, to ja dziękuję za taki spokój.
Korupcja będzie kwitła jak nigdy a wszelkie grzeszki ukryte zostaną skwapliwie pzed opinią publiczną.
Taki zafałszowany, malowany, słodki obrazek gdzie wszyscy z wszystkimi sie kochają i żyją w szczęśliwości to ja znam z PRL-u.
I znów do więzenia będa trafiać jedynie drobni oszuści i złodziejaszki, a wielcy aferzyści będą traktowani z wielka estymą i przyjmowani na salonach.
Stare wraca w glorii dzięki PO oraz Tuskowi.

Cz gru 27, 2007 14:10
Osirys, jedeną skuteczna metodą walki z korupcja jest zlikwidowanie korupcjgennego prawa, a nie cztery Ziobra, tabuny tajniaków i konferencje prasowe czekistów.

Cz gru 27, 2007 14:37

Osirys, jedeną skuteczna metodą walki z korupcja jest zlikwidowanie korupcjgennego prawa, a nie cztery Ziobra, tabuny tajniaków i konferencje prasowe czekistów.

Amen!

Cz gru 27, 2007 15:02
Kamyk - amen to można powiedzieć wtedy, kiedy nie ma nic do dodania, ale niestety jest wiele.
Te prawdy objawione Grubego są nic nie warte, jak i deklaracje polityków, że jak oni nastaną to dopiero będzie dobrze w każdym calu.
PO prawa nie zmieni ani mentalmności polityków, bo nie ma takich możliwości, ani chęci, tym bardziej dobrej woli
PiS przynajmniej udawał, że z czymś walczył, a Tuska nawet - prawdopodobnie - na to nie będzi stać, czyli chociażby na pozory.
Jak Julia Pitera zajmie miejsce Kamińskiego, to na celownik pójda jedynie politycy PiS oraz drobne płotki, albo będzie robić na drutach.
Widzę, że lubicie bajki Andersena itp.
PiS przynajmniej próbował coś zmienić (zdziałać) na podstawie obecnego prawa, bo wiedział, że nic nie wskóra w zakresie zmian tegoż.
Można nic nie robić i udawać, że wszystko jest dobrze, oraz udawadniać, iż PiS jedynie walczył z cieniami i wiatrem.
Można i tak, tylko, że to powtórka z przeszłości.
Przerabialiśmy to przez dziesiątki lat, ale widać, że historia niczego nas nie nauczyła - jak zawsze zresztą.

Cz gru 27, 2007 16:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2025 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 135  Następna strona