Autor |
Wiadomość |
Sysydlaczek
|
 Re: LGBT
Ergo, Dzięki, fajnie, nie mam więcej pytań.
|
Wt wrz 01, 2020 21:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Jacek Prusak Z psychologicznego i psychoterapeutycznego punktu widzenia dokument biskupów na temat LGBT+ ma charakter antynaukowy Podobnie jak antynaukowe jest twierdzenie że zmarli zmartwychwstają albo że ludzie chodzą po wodzie
|
Wt wrz 01, 2020 21:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ilu chodzacych po wodzie spotkales? Jezeli nie wierzysz nauce, to wylacz w kon cu ten szatanski wynalazek, czyli komputer!
|
Wt wrz 01, 2020 21:55 |
|
|
|
 |
Saqura
|
george45 napisał(a): Zastanawiałaś się, kto tą całość i spójność sporządził, wyodrębnił co tak, a co nie i na jaką okoliczność to zrobił? Doświadczeni/muśnięci przez Prawdę. george45 napisał(a): Ofiara z własnego ciała i członków, własnych to znaczy czyich, kto jest ich właścicielem? Należą do/są z tego świata, ofiarowałam je Życiu/Prawdzie, na posługę miłości. ErgoProxy napisał(a): Uzasadnienie poproszę, że przekaz tego głuchego telefonu jest wiarygodny; że w ogóle tam na początku jest wiadomość od autentycznego Boga, a nie np. od jakichś cwanych kapłanów egipskich, co stworzyli sektę, żeby tą sektą opanować region geostrategiczny. Cwany kapłan dąży do celu/zysku.poważania już za swego życia, nie ma czasu na przekaz który wymaga wpierw trudu w rozwoju samego odbiorcy, by mógł zrozumieć i pojąć  nie pomnę już na to, że kapłani sami przeciwko sobie Ksiąg Świętych nie komponują, a taka jest w większości cała Biblia. Opis Edenu to prawdziwy majstersztyk. ErgoProxy napisał(a): Indianie uważają, że Indianin winien poznawać Boga przez wizje po plasterku narkotycznego kaktusa, pejotlu. Jedna jest droga dla wszystkich, Inuitów też ErgoProxy napisał(a): A to jest już strach Nie uciekam, wciąż jestem.. ErgoProxy napisał(a): No a skoro mowa o Bogu akurat Izraela, to właśnie opinia Izraela winna być wiążąca; taż to oni się znają, to oni żyją tym od pokoleń i dlatego powinni lepiej wiedzieć.
Byli pierwsi, a my(ja)korzystamy z ich świadectwa ErgoProxy napisał(a): Mnie tutaj o to chodziło, co Sysydlaczek podnosił. Jeżeli otrzymasz komunikat otagowany jako prikaz Boży, a sprzeczny z Twoją intuicją moralną, to go wdrożysz, czy zignorujesz? Nie, intuicja moralna zbudowana na Prawdzie słucha tylko jej, no a że w Bogu nie ma sprzeczności...sam dokończ ErgoProxy napisał(a): Dalece nie każdy. ErgoProxy napisał(a): Jako niechrześcijanin to ja jestem świadom, że wciąż żyję w Edenie, który przetworzyłem na własne potrzeby, bo nikt mnie z tego Edenu nie wyrzucił; odwrotnie, sam uciekł z jednym drzewkiem pod pachą... Fakt. jak widzę wybór już dokonany ErgoProxy napisał(a): Żadna ludzka psychika czegoś takiego nie wytrzyma; a jeśli cudem wytrzyma, to sam człowiek każe się Bogu wypchać takim Niebem. Bo to jest chore Co jest chore ? To że zaistniałeś i wybrałeś to co uważałeś dla siebie za najlepsze? Przecież to otrzymasz, to jest sprawiedliwe, uważasz że nie? ErgoProxy napisał(a): kto jest najpotężniejszym despotą świata po kres czasów Despota niewiele ma wspólnego z prawdziwą miłością i sprawiedliwością. ErgoProxy napisał(a): że On chce reformować Izraela w ramach rzymskiej okupacji, żeby go użyć jako soli i zakwasu dla cesarstwa, to sami zażądali śmierci krzyżowej dla podszywa Nie wszyscy, wąska droga pozostała do dzisiaj. Robi się offtop 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Wt wrz 01, 2020 21:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Saqura napisał(a): Grzech to grzech, nie ma większego czy mniejszego, te słowa dotyczą wszystkich, którzy rozpoczynają swoją drogę za/z Panem. Według litery to Bóg pociąga i gdybym jedynie tak uważała to resztę życia bym "przespała", spokojnie czekając na "nowe". Tylko po co wtedy ofiara z własnego ciała/członków? Nie wyrwane wersety (na potrzebę danej okoliczności), a całość i spójność; akurat o to jak staram się patrzeć Bert może być spokojny  I tu się mylisz, w nauce KK występuje klasyfikacja grzechów: - grzechy lekkie, - grzechy ciężkie, śmiertelne. - grzech p-ko Duchowi Św, czyli zuchwałe grzeszenie z odkładanie zmiany życia na później, bo Bóg miłosierny odpuści nawet w godzinie śmierci. Quinque napisał(a): Alus napisał(a): Jacek Prusak Z psychologicznego i psychoterapeutycznego punktu widzenia dokument biskupów na temat LGBT+ ma charakter antynaukowy Podobnie jak antynaukowe jest twierdzenie że zmarli zmartwychwstają albo że ludzie chodzą po wodzie Tyle tylko, że zmartwychwstanie jako unikat sprzed wieków nie podchodzi pod dziedzinę nauki. Ludzie homo w każdej chili dostępni są do badań naukowych i na ich podstawie opracowania ewentualnej możliwości terapii - jak np w przypadku transseksualizmu, lub żadna terapia nie zmieni stanu rzeczy, jak w przypadku obojnactwa, czy gejostwa. Na słaby gen religijności jest odpowiedź - tyle jest możliwości i dróg do Boga ile jest ludzi. Bo Bóg ma inną drogę dla każdego człowieka.
|
Śr wrz 02, 2020 7:29 |
|
|
|
 |
Saqura
|
Alus napisał(a): I tu się mylisz, w nauce KK występuje klasyfikacja grzechów: Będąc w KK jesteś już na drodze, a ja pisałam o tych którzy ją dopiero rozpoczynają 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Śr wrz 02, 2020 8:23 |
|
 |
george45
|
Saqura napisał(a): Należą do/są z tego świata, ofiarowałam je Życiu/Prawdzie, na posługę miłości. Czyli ofiarowałaś coś co do ciebie nie należy. W formie podziękowania, dziś ofiaruje Tobie kontynent afrykański, na posługę miłości, a jutro zobaczymy, może coś więcej. Mam wrażenie, że chyba troszeczkę odjechałaś z tą darowizna.
|
Śr wrz 02, 2020 11:21 |
|
 |
Saqura
|
george45 napisał(a): Mam wrażenie, że chyba troszeczkę odjechałaś z tą darowizna. Mylne wrażenie. george45 napisał(a): W formie podziękowania, dziś ofiaruje Tobie kontynent afrykański, na posługę miłości, a jutro zobaczymy, może coś więcej. Sądzisz że potrzebna jest Afryka? Wokół siebie popytu na nią nie dostrzegasz?
|
Śr wrz 02, 2020 12:16 |
|
 |
george45
|
Wyprowadź mnie z mylnego wrażenia. Powiedz czyja własność ofiarowałaś? Tak ofiarowałem Tobie Afrykę, jak Ty ofiarowałaś ciało i członki. Dajesz, ofiarujesz coś co nie jest twoje jak twierdzisz. Złożymy może jeszcze w tej ofierze po jakiejś gwiazdce, a co jak ofiarować to ofiarować. Nie widzisz bezsensu tej ofiary, pyszałkowatości, handlowania nie swoim towarem?
|
Śr wrz 02, 2020 12:41 |
|
 |
Saqura
|
george45 napisał(a): Nie widzisz bezsensu tej ofiary, pyszałkowatości, handlowania nie swoim towarem? Jeśli cokolwiek otrzymujesz(chociażby na chwilę jest Twoim udziałem)jest Twoje, oczywiście wraz z wolnym wyborem co z tym uczynisz, jak to wykorzystasz. Wybrałam; obecnie ("ja") ustępuję miejsca temu do kogo to należy; innymi słowy"nie należysz już do tego świata, nie jesteś już z niego". Handlowanie, pyszałkowatość? Bardziej przekroczenie iluzji 
|
Śr wrz 02, 2020 14:23 |
|
 |
Sysydlaczek
|
Saqura nie ma czegoś takiego jak wolny wybór. Co najwyżej można pisać o możliwości wybierania. Każdy wybór jest czymś zdeterminowany, ma swoje praprzyczyny. Podobnie jak Twoja decyzja by ofiarować Twe członki na posługę miłości - nie wzięła się z nikąd, ma swoje praprzyczyny - została zdeterminowana przez jakieś Twoje wcześniejsze doświadczenia, które zmieszane wraz z typem i bogactwem Twojej osobowości i konstrukcji psychicznej - wygenerowały ten szlachetny i zarazem łechtający superego wybór.
|
Śr wrz 02, 2020 15:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyjątkowo smutny obraz przedstawia nam tutaj Sysydlaczek który mimo negowania wolnej woli uważa się za katolika. A de facto jest Luteraninem 
|
Śr wrz 02, 2020 17:36 |
|
 |
Sysydlaczek
|
Rzeczywiście Quinque, pomijając fakt, że Twoja reakcja mnie nie zaskoczyła, bo jest typowo Twoja (  ), to sam po przeczytaniu tego swojego posta zasmuciłem się trochę. Zasmuciłem się też gdy dowiedziałem się, że św. Mikołaj nie istnieje. Ale widzisz, życie to nie jest bajka dla dzieci  A tak swoją drogą to kwestia wolnej woli jest dogmatem wiary ?
Ostatnio edytowano Śr wrz 02, 2020 18:02 przez Sysydlaczek, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr wrz 02, 2020 17:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście że jest Cytuj: że św. Mikołaj nie istnieje. A to już nawet nie luteranizm tylko czysty ateizm. Negowanie życia po śmierci Już pomijając fakt że negując wolną wolę, nie ma sensu nie tylko religia. Ale i system prawny. Ponadto, są badania na ten temat że ludzie którzy nie wierzą w wolną wolę częściej schizują. I psycha im siada
|
Śr wrz 02, 2020 18:02 |
|
 |
Sysydlaczek
|
Quinque ale wolna wola wydaje się być silną iluzją i to jak widać potrzebną, ważną dla życia iluzją. Jak pisał ErgoProxy: Cytuj: Jeśli nawet wolna wola jest iluzją, to jest na tyle ważną iluzją, że należy ją podtrzymywać bez względu na zdanie zachłystujących się badaczy; a od takich rzeczy właśnie są religie z ich prawdami wiary. Potwierdzają to Twoje słowa nt. schiz. Religia i system prawny nie traci sensu, bo wprowadzają porządek na świecie, poprzez silny wpływ na ludzi.
|
Śr wrz 02, 2020 18:10 |
|
|
|