Trudne pytania - tragedia w Afganistanie.
| Autor |
Wiadomość |
|
Stanisław Adam
|
Taaa.. to było inne wojsko. Prawdziwie polskie.
Zduszenie Praskiej Wiosny, grudzień 70. Łezka w oku się kręci.
Człek to jednak istota sentymentalna.
| Cz cze 12, 2008 15:41 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): Taaa.. to było inne wojsko. Prawdziwie polskie. Zduszenie Praskiej Wiosny, grudzień 70. Łezka w oku się kręci. Człek to jednak istota sentymentalna.
Wprawdzie ja nie byłem w Czechosłowacji ale o ile wiem nikt z moich kolegow po fachu nie strzelał do bezbronnych wsi i nie mordował kobiet i dzieci.
A poz atym tak sie jakoś składa, że to nie ja, a Ty musisz przez parę miesięcy prać swoje rodzinne brudy, a Twoje słowo jest mede warte
|
| Cz cze 12, 2008 16:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): [ Wprawdzie ja nie byłem w Czechosłowacji ale o ile wiem nikt z moich kolegow po fachu nie strzelał do bezbronnych wsi i nie mordował kobiet i dzieci.
Najwidoczniej ówczesna propaganda zaćmiła ci umysł no i wcale nie jestem zaskoczony. Cytuj: Kolejny mówca, PhDr. Jan Kalous, pracownik czeskiego Urzędu Dokumentacji i Badania Zbrodni Komunizmu przedstawił w referacie reakcji społeczeństwa Czechosłowacji na udział Polski w interwencji. Największy wpływ na ten stosunek miała tragedia w Jiczinie, gdzie pijany żołnierz WP zastrzelił dwie osoby.
No tak! Był pijany, ale był pijany jak całe tamte wojsko. Tym sie właśnie charakteryzowało Ludowe Wojsko Polskie, że cały czas było na bani. Innym słowem, nie żołnierze, ale banda rozpijaczonych alkoholików.
Gruby! Należałeś do "spirytualnej" elity
Tak więc nie pisz mi, że służyłes w wojsku, ty po prostu wspierałeś polski monopol spirytusowy, swoim "zawodem"
|
| Cz cze 12, 2008 17:23 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kocie, po pierwsze primo podaj źrodło tej informacji a po drugie nawet jeżeli to prawda, to czyzbyś uważaał, że lepiej jak banda durniów na trzeźwo morduje kobiety i dzieci z bezpiecznej odległości 
|
| Cz cze 12, 2008 18:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A jak to sie skończyło dla tego pijanego mordecy
|
| Cz cze 12, 2008 18:47 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dlaczego gardzisz ludźmi i uważasz ze wszyscy to dranie bez swojego zdania i godności
Ja nie gardzę ludźmi, tylko stwierdzam, że ludzie potykają się, upadają i czasami podnoszą.
Wszyscy jesteśmy grzeszni i popełniamy błędy, szkoda tylko, że są kraje w Europie, gdzie tych błędów popełnia się jakby więcej i na życzenie.
Nie wiem co będzie w sprawie tych żołnierzy, tylko boję się, żeby naciski nie zafałszowały obrazu rzeczywistości, bo jak wskazuje historia naszego kraju tych nacisków jest bezliku. (vide - komisja w sprawie nacisków, przecież ja tej komisji nie wymyśliłem)
|
| Cz cze 12, 2008 19:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Porucznik Łukasz Bywalec, jeden z żołnierzy z Nangar Khel twierdzi, że za tragedię w afgańskiej wiosce odpowiada niesprawny sprzęt.
"Jak dodał, zgłaszali wcześniej źle działające moździerze. - Sam osobiście pisałem meldunek odnośnie niesprawnej broni. Wyszło jak wyszło. Nie dało się nic zrobić, musieliśmy bronić się tym, co mieliśmy na wyposażeniu – zapewniał żołnierz."
Szczygło miał rację
To dureń, ktory wiedzącże ma niesprawny sprzęt strzela tak,ze pociski spadaja na cywilny obiekt.
A poza tym cierpi na zanik pamieci.
Nie pamieta ze do tej wioski jego podwładni strzelali nie tylko z moździerza.
No i przed kim musielui sie bronic przed kobietami i dziećmi ktore szykowały wesele.
A moze sklerotyk zapomniał już, że on oraz jego podwładni i przełożeni już sie przyznali do kłamstwa w sprawie rzekomego ostrzału ze strony talibów.
|
| Cz cze 12, 2008 19:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby, Ciebie to już dawno ktoś powinien podać do sądu za te niewybredne epitety kierowane do konkretnych osób.
Wiesz co to jest Art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego?
Co rusz naruszasz dobra osobiste wielu ludzi (znanych) w Polsce i mielesz bez opamiętania jęzorem bez chwili zastanowienia.
Idź lepiej pod prysznic zamiast obrażać co rusz każdego i wyzywać od durniów.
Widać jak na dłoni, że odreagowujesz swoje prywatne frustracje na tym forum naruszając najzwyczajniej prawo polskie.
Cały czas zastanawiam się dlaczego to tolerują moderatorzy, którzy są nie tylko od pilnowania morale, ale także przestrzegania prawa polskiego na tym forum.
Wstyd wojsku polskiemu nie przynoszą Ci z Afganistanu, tylko Ty.
|
| Pt cze 13, 2008 8:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osirisie
Gruby nie przynosi wstydu Wojsku Polskiemu, on bowiem nigdy w takim nie służył!! On służył w Ludowym Wojsku Polskim, a to była całkowicie inna formacja. Taki dodatek do Sowietskiej Armii. Honor to ta formacja miała dopiero po kilku osuszonych butelkach  , a inteligencje tych wojakó plasowałbym na wysokości Dody w połaczeniu z Orzechowskim  Taki tragiczny "misz-masz"
|
| Pt cze 13, 2008 10:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Shark, wiem, żechcesz w tym momencie dokopać Grubemu, ale sytuacja jest troche inna niż opisujesz.
Własnie dzięki Tuskowi będa mogli woskowi z tamtych lat (niezweryfikowani) wracac do pracy.
Z powyższego wynika więc, że Wojsko Poslkie chyba dalej nie będzie stricte polskie, tylko jakieś nieokreślone.
W sądach, prokuraturach, wojsku, policji i innych organach państwa pracuje duża grupa ludzi, którzy zachowywali sie niegodnie w tamtych latach, więc do dzisiaj to ja nie wiem, czy już wyszliśmy z komuny, czy dalej w niej twkimi, tylko pod innym szyldem.
|
| Pt cze 13, 2008 11:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kolejne śledztwa przeciw komandosom 11 spraw ujawnionych podczas śledztwa dotyczącego śmierci cywili w Nangar Khel zbada prokuratura. Chodzi o wątki, które pojawiły się przy okazji śledztwa przeciwko siedmiu żołnierzom podejrzanym o celowe ostrzelanie afgańskiej wioski. W sierpniu ub. roku w Nangar Khel zginęło ośmioro cywili.
- Te sprawy nie są bezpośrednio powiązane - mówi prokurator Karol Frankowski z Prokuratury Wojskowej w Poznaniu. - Żeby nie przedłużać dochodzenia dotyczącego Nangar Khel, wyłączyliśmy je do odrębnego postępowania.
Jednym z wątków jest służba w Legii Cudzoziemskiej st. szer. Damiana L. - jednego z siedmiu podejrzanych komandosów. By wstąpić do sił zbrojnych obcego państwa, trzeba mieć zezwolenie MSWiA. - Żaden polski żołnierz nie otrzymał zgody na służbę w Legii - mówi prokurator.
O pozostałych wątkach szczegółowo mówić nie chce: - Dotyczą różnych nieprawidłowości. Dochodziło do nich w Afganistanie, w kraju i na poprzednich misjach.
Śledztwo w sprawie Nangar Khel ma się skończyć w czerwcu. Marcin Górka
Źródło: Gazeta Wyborcza
2008-06-13, ostatnia aktualizacja 2008-06-12 21:07
http://wyborcza.pl/1,76842,5308252,Kole ... dosom.html
2008-06-13, ostatnia aktualizacja 2008-06-12 21:07
.
Ps.
Osiris, o mnie się nie martw.
Jeżeli na przykład piszę, że wielkopiątkowy artykuł W. Wybranowkiego wskazuje, że autor jest albo gupi i nie wie o czym pisze albo jest świadomym tego co robi oszuste, to w razie potrzeby potrafię te teze udowodnić przed każdym niezawisłym sądem.
To moje twierdzenie jest oparte na faktach i znajomości sprawy, a nie na bredniach tak ja to co pisze shark o mojej służbie wojskwej.
Z nim też wygrałbym w każdym sądzie ale przecież nie bede sie sądził z kotem o długim ogonie  * 
|
| Pt cze 13, 2008 12:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A jak to sie skończyło dla tego pijanego mordecy O to zapytaj swoich byłych przełożonych. W tamtych czasach wszystko było "tajne/poufne", nawet to ile wydobyto g... z szamba jednostki. Znając tamte czasy jestem pewien, że sprawie łeb ukręcono. Zresztą gazety nie miały prawa pisać o takich sprawach. W końcu wiecznie pijane Ludowe Wojsko Polskie było "dumą" dla socjalistycznych obywateli, a służba w szeregach (tej bandy) była "zaszczytnym obowiązkiem"  Cytuj: Z nim też wygrałbym w każdym sądzie ale przecież nie bede sie sądził z kotem o długim ogoni
Oczywista oczywistość przez Ciebie przemawia  Mógłbyś wygrać, bo nikt do tej pory nie zweryfikował tej pijackiej bandy, która tworzyła LWP. Chociaż przy rozsądnym sądzie mógłbyś polec z kretesem 
|
| Pt cze 13, 2008 12:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby, wykazać czyjąś głupotę i debilizm przed sądem to jedno, a kierować tego typu inwektywy na forum publicznym to drugie.
Niezależnie od tego czy mamy do czynienia z głupkiem, durniem........etc., naruszenie dobra osobistego jest faktem bezprzecznym.
Od badania i zdiagnozowania zdrowia psychicznego przedmiotowych żołnierzy są lekarze, lub biegli sądowi, ale na pewno nie Ty.
|
| Pt cze 13, 2008 13:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Gruby, wykazać czyjąś głupotę i debilizm przed sądem to jedno, a kierować tego typu inwektywy na forum publicznym to drugie. Niezależnie od tego czy mamy do czynienia z głupkiem, durniem........etc., naruszenie dobra osobistego jest faktem bezprzecznym. Od badania i zdiagnozowania zdrowia psychicznego przedmiotowych żołnierzy są lekarze, lub biegli sądowi, ale na pewno nie Ty.
A dlaczego nie
Przecież ja tylko komentowałem publiczne wystąpienie tego tchórza w polskim mundurze, który w telewizji wciskał kit i biadolił, że musiał się bronić niesprawnym moździerzem przed atakiem bezbronnych kobiet i dzieci idlatego zamordował ośmioro cywilów
Przecież już za taką wypowiedź powinien zostać zdegradowany
A skoro mamy wolność słowa, to działa ona w obie strony. Jeżeli ktoś publicznie bredzi i łze, to mam prawo również publicznie sie do tego ustosunkować. Niby dlaczego facet podejrzany o popełnienie zbrodni wojennej ma mieć większe prawa ode mnie Ja nikogo nie zabiłem - nawet nieumyślnie
.
|
| Pt cze 13, 2008 14:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Weźmy chociaz ten Twój cytat:
Cytuj: Przecież ja tylko komentowałem publiczne wystąpienie tego tchórza w polskim mundurze, który w telewizji wciskał kit i biadolił, że musiał się bronić niesprawnym moździerzem przed atakiem bezbronnych kobiet i dzieci idlatego zamordował ośmioro cywilów Oto inwektywy naruszające czyjeś dobra osobiste. Charakterystyka (pejoratywne cechy), która nie został udowodniona: tego tchórza A to jest czystej wody pomówienie, bo nie ma prawomocnego wyroku: i dlatego zamordował ośmioro cywilówStawiasz tezy daleko idące nie mające poparcia w orzeczeniu sądu, bo akurat Ty tak sądzisz. Nazywasz kogoś mordercą oraz tchórzem, tylko dlatego bo Ty masz takie odczucia. To chyba trochę za mało, żeby używać tak mocnych stwierdzeń. Cytuj: A skoro mamy wolność słowa, to działa ona w obie strony. Jeżeli ktoś publicznie bredzi i łze, to mam prawo również publicznie sie do tego ustosunkować. Niby dlaczego facet podejrzany o popełnienie zbrodni wojennej ma mieć większe prawa ode mnie
Zgoda, tylko, że to Ty tak twierdzisz, że on bredzi i łże (a to nie są żądne fakty, tylko pomówienia)
|
| Pt cze 13, 2008 14:30 |
|
|
|