Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 2
| Autor |
Wiadomość |
|
Kamyk
|
Cytuj: PiS przynajmniej próbował coś zmienić (zdziałać) na podstawie obecnego prawa, bo wiedział, że nic nie wskóra w zakresie zmian tegoż.
Z takim nastawieniem to naprawdę nigdy nic się nie zmieni. Tutaj trzeba zmienić nie tylko prawo, ale i mentalność społeczeństwa. Dopóki u nas jest społeczna akceptacja łapówkarstwa (a jest), dopóki u nas cwaniactwo i plecy są poczytywane za plus (a są), czy to w rządzie, czy to w podstawówce, to nawet armia Ziobrów nic nie pomoże. Tu potrzeba wieloletniej, pokoleniowej pracy u podstaw, by zmienić mentalność Polaków, a nie państwa policyjnego
|
| Cz gru 27, 2007 16:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"PiS przynajmniej udawał, że z czyms walczył"....i tu postawileś w 100% prawidłową diagnozę...UDAWAŁ
Wskaż choc jedna aferę, którą wykryli, ujawnili, ukarali panowie z PiS w ciągu 2 lat władzy.
Bo "udawali' i non stop tłukli afery, którymi od lat zajmuja sie organa śledcze w kraju:
- aresztowanie Wąsacza-160 wzrostu. prowadzi 7 zamaskowanych 2 metrowych osiłków...bo po 5 latach dochodzenie, "kupił sobie duże walizki i usiłował wyjechać w Himaleje".... i prosić Yeto o azyl polityczny
- aresztowanie Jakubowskiej, kobieta w kajdankach, w trepkach prowadzi grupa zamaskowanych mutantów  a sprawa ciagnie się juz ok 4 lata.
- nie udało się z Blidą, po kilkuletnim dochodzenie postanowiono zarzuty 4 osobom, w znanej całej Polsce aferze węglowej.
Można tak dale wymieniać udawane sukcesy,
A Tuska rozliczymy po 2 latach - będzie adekwatnie porównywalne do "osiagnięć" PiSu.
I kto tu lubi bajki Andersena  ...ci co czekają na wyniki - czy ci, którzy wierzą udawaczom 
|
| Cz gru 27, 2007 17:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk, zgoda co do mentalnosci, ale nie zmieni sie jej jezeli system prawny, ustrojowy, administracyjny itp pozostana kryminogenne.
Okazja czuni złosdzieja, a rzadzacy, zwłaszcza w ciagu minionych lat, mieli pełnagębe frazesów o walce z korupcją a nie zrobili niemal nic w celu wyeliminowania źródeł korupcji.
Gora urodziła mysz.
Ps. A moze tej korupcji wcale nie ma, skoro całyaparat CBA wydawał grubą forsę aby sfingować afery korupcyjne?
Ile wydano na viagę dla tego ogierka z CBA aby zdeprawował te płaczliwa posłankę i nakłonił ja do działań korupcyjnych?
|
| Cz gru 27, 2007 19:38 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): PO prawa nie zmieni ani mentalmności polityków, bo nie ma takich możliwości, ani chęci, tym bardziej dobrej woli PiS przynajmniej udawał, że z czymś walczył, a Tuska nawet - prawdopodobnie - na to nie będzi stać, czyli chociażby na pozory. (...).
Osiris, a Ty co?
Papieza odstawiasz i wydajesz nieomylne sądy co do przyszłosci?
Elementarna przyzwoitość wnakazuje oceniac po czynach, a nie po tym co Ty o kimś sadzisz, że on cos zrobi albo nie.
Kaczystów juz mozemy oceniać po tym co zrobili, a czego nie zrobili w cuiągu 2 lat rżadów. Poczekamy wiec moze z porównywaniem ich rzeczywistych dokonań z z dokonaniami PO do czasu aż te drugie bedą faktem a nie wrózeniem z fusów.
|
| Cz gru 27, 2007 19:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Osiris, a Ty co? Papieza odstawiasz i wydajesz nieomylne sądy co do przyszłosci? Papież nie wie jaka nas czeka przyszłość (szczególnie w Polsce) a jak tak. Tym się różnimy, więc nie musze jego odstawiać, chyba że on mnie.  Cytuj: Tutaj trzeba zmienić nie tylko prawo, ale i mentalność społeczeństwa.
Kamyk, coś Ci sie pomieszało.
Pomieszałeś przyczyny ze skutkiem. (tudzież odwrotnie)
Społeczeństwo wcale się nie pali do dawania łapówek, tylko wielu urzędasów nie chce ruszyć ręką, bez godziwej - podbiurkowej - zapłaty, lub wydaje decyzje przetargowe wedle wysokości łapówek.
Cały ten mechanizm trzeba zmienić (ustawy, przepisy), żeby zlikwidować łapówki.
Idąc tokiem rozumowania Kamyka, to nie prawo trzeba zmienić, tylko naród wymienić.
Chyba nie o to tu chodzi?
Politycy nie zmienią prawa, bo jest im ono na rękę.
Kto zabija kurę znoszącą złote jaja? (dla nich)
A CBA sie wyciszy i będzie po sprawie.
Przecież miało być na niby, a że potem nie będzie wyników, to zwali się na świetną prace Pitery, która w 100% zapobiegnie korupcji na szczytach władzy i wszyscy będą zadowoleni.
|
| Cz gru 27, 2007 20:07 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Z dedykacją Grubemu i osirisowi
Cytuj: Tutaj trzeba zmienić nie tylko prawo, ale i mentalność społeczeństwa
Ja nie pisałem, jak widać, że nie trzeba prawa zmieniać. Pisałem tylko, że to musi iść równoległe ze zmianą mentalnościową
|
| Cz gru 27, 2007 22:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiednie przepisy spowodują zmiane mentalności automatycznie.
Jak np. walczy się w USA z plagą pijanych kierowców?
W kretyńsko prosty spoób.
Jeżeli pijany spowoduje wypadek zabiera się mu prawo jazdy na całe życie.
Skutkuje znakomicie.
Nie trzeba żadnej prewencji, bo tak drakońska kara odstrasza skutecznie. (w sensie odsetek takich spraw)
U nas nikt nie chce takich kar, bo za dużo jest grzeszników, którzy chcą w każdym przepisie jakiś bocznych furtek. (dla siebie lub kolegów)
Szczególnie dotyczy to łapówek.
Przecież za chwilę Sawicka zostanie uniewinniona, tylko dlatego, że wzięła łapówkę w erotycznym uniesieniu.
Każdy powód jest dobry, żeby wytłumaczyć swojego kolegę (koleżankę) z przestępstwa.
Dopóki mamy tak durne prawo przestępczość będzie kwitła.
|
| Cz gru 27, 2007 22:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze coś na deser jeżeli chodzi o nasza mentalność.
Jesteśmy (My Polacy) zapatrzeni sami w siebie jak przysłowiowy, czy raczej mityczny Narcyz.
Śmierć Benazir Bhutto, była zbyt małym wydarzeniem medialnym żeby np. TVN24 zawiadomił o tym na pasku w kolorze czerwonym.
Jak Lepper piernął w kuluarach sejmu, kot Alik narąbał na parapet lub Saba zeżarła fotel to na czerwono leciało we wszystkich wiadomościach, a jak zamordowano - niewątpliwie - polityczną osobowość i polityka wielkiego formatu w skali światowej, to jakoś nikogo w Polsce to nie zainteresowało.
Jesteśmy zapyziałem karłem narodów świata i z tego trzeba się leczyć (i to szybko)
|
| Cz gru 27, 2007 23:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Papież nie wie jaka nas czeka przyszłość (szczególnie w Polsce) a jak tak. To ty kurna Prorok jesteś!!! Należy ci się wcześniejsza emrytura z wszystkimi dodatkami  Cytuj: Jesteśmy (My Polacy) zapatrzeni sami w siebie jak przysłowiowy, czy raczej mityczny Narcyz. No popatrz!! jesteśmy zgodni!! Nie dawno pisałeś o "chamstwie" ze Wschodu. Dzisiaj piszesz o "Narcyzmie" Polaków Czyli potwierdzasz to co pisałem wcześniej  Dzięks  Cytuj: Społeczeństwo wcale się nie pali do dawania łapówek, tylko wielu urzędasów nie chce ruszyć ręką, bez godziwej - podbiurkowej - zapłaty, lub wydaje decyzje przetargowe wedle wysokości łapówek. Cały ten mechanizm trzeba zmienić (ustawy, przepisy), żeby zlikwidować łapówki. No niestety PiS w tym względzie nie zrobił NIC. Powołała jedynie CBA ( bandę klownów) i .....no nic więcej poza kretyńskimi "fikołkami" Ziobry przed kamerami. ZERO (nawiązując do Ziobry) efektów. Co do "udawania" PiS-u - tyle wyjaśniła już Alus...i nieźle sie pośmiałem czytając jak cię wypunktowała. Prawda jest taka, że PiS to populistyczna banda niedouczonych maniaków, probujących za pomocą medialnych sztuczek opanować Naród. Na szczęście okazało się, że Naród to nie "ciemny lud" (Kurskiego - chyba miał na myśli swoich wyborców), ale ludzie potrafiący myśleć samodzielnie (nie słuchając biznesmena pseudo-księdza Rydzyka) i potrafiący wybrać - może nie doskonale, ale z pewnością lepiej niż poprzednio. Cytuj: Jak np. walczy się w USA z plagą pijanych kierowców? W kretyńsko prosty spoób. Jeżeli pijany spowoduje wypadek zabiera się mu prawo jazdy na całe życie. Skutkuje znakomicie.
Pod warunkiem, że wujek cioci z 5 małżeństwa nie jest spowinowacony z Kongresmenem, bo w takim wypadku cała kara zostaje darowana...aha, łatwiejsza sprawa w momencie gdy złapany zostaje pociotek szeryfa....
Błagam cię osiris!! Nie pisz mi o "Hameryce" najbardziej skorumpowanym i opanowanym przez mafię kraju w świecie. Oczywiście wygląda to inaczej niźli w Rosji lub Kolumbii, w "Hameryce" mafiosi działają legalnie, opłacając kongresmenów. W innych krajach są jeszcze za malutcy, ale wszystko przed nimi.
USA - no nie wiem czy można bardziej skorumpowany kraj w świecie znaleźć. Większe bydło niźli Kongres USA, jest wątpliwe
|
| Pt gru 28, 2007 0:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: USA - no nie wiem czy można bardziej skorumpowany kraj w świecie znaleźć. Większe bydło niźli Kongres USA, jest wątpliwe
Pomyliłem się - może być gorsze bydło. Na przykład Administracja Watykanu uwikłana w całą tę "padlinę" i ukierunkowana na ...kasę
|
| Pt gru 28, 2007 0:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
DZIEŃDOBEREK
Piątek 28 grudnia 2007 r.
(...)
vide - do wyboru do koloru  :
http://zbyszek.myfreeforum.org/ftopic539-75.php
http://forum.www.kielce.pl/viewtopic.ph ... 2&start=30
http://www.tvn24.pl/1,251,24,37081562,1 ... forum.html
KOMENTARZYK:
Nawet jeżeli to zdanko wyrwano z kontekstu, to wyglada na to, że albo ktoś wyjechał poza bandę, albo podłożył tę gęś TVN-owi
Ale mina kaczysty Cymańskiego też przednia i nie powinna być pokazywana dzieciom
.
|
| Pt gru 28, 2007 8:35 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: Odpowiednie przepisy spowodują zmiane mentalności automatycznie.
Skomentuję to krótko: ROTFL 
|
| Pt gru 28, 2007 22:31 |
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Nie wiem dlaczego Kamyk z Grubym, chcą wystąpienia z UE...szczególnie w
dziwię się Kamyk-owi  ....
Tutaj jest przykład stwarzania nowych przepisów, które mają służyć w walce z korupcją...nie spodziewałem się, ze Platforma to aż takie dno...
Komorowski kłamie w sprawie 48-godzin pracy lekarzy, Kopacz obiecuje 11tys do 2010, Tusk zmienia na 2012!! Ćwiąkalski "kreci lody" w prokuraturze... 11 umorzeń przez miesiąc, głosnych spraw!!, prokuratorzy boją się cokolwiek zrobić, nawet mówić!!...KRRiT powiekszona zamiast zlikwidowana...do Afganistanu wysyłamy 400 dodatkowych żołnierzy, do Czadu 350...misja w Iraku przedłużona o rok /900 zołnierzy!!/, obiecują podzielenie NFZ-tu jak za AWS-u gdzie były najwieksze przekrety, Pawlak lekka reka daruje J&S 461 mln zł!!!! /Swiatynia Opatrznosci 30 mln, które i tak nie dostała/, polityka zagraniczna już nie na kolanach, ale "z buta" nas traktują...Minister z PO "od dróg" otwiera autostradę wybudowaną we wrześniu  !  ....Porażka Obywatelska...jeszcze mógł bym pisac i pisać...ale mam dość, miało być śmiesznie...jest strasznie.
Cytuj: Koncesja na papierosy? Nowy pomysł Platformy
PO pracuje nad projektem koncesji na sprzedaż papierosów (fot. AFP)
Niewykluczone - opisuje "Życie Warszawy" - że już wkrótce sklepy, restauracje i puby będą musiały starać się nie tylko o koncesję na sprzedaż alkoholu, ale i papierosów. Nad projektem ustawy pracuje już poseł PO Michał Szczerba.
Następne przywileje dla urzedników
|
| Pt gru 28, 2007 23:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: KRRiT powiekszona zamiast zlikwidowana
To jest dla mnie gwóźdź programu!!!
A przecież miała być zlikwidowana.
Idąc tym sposobem rozumowania likwidacja abonamentu RTV zostanie przeprowadzona w ten spoób, że abonament (17 zł/miesiąc) zlikwidują i wprowadzą w to miejsc jakiś koślawy podatek za większą kwotę.
Potem będą krzyczeć, że abonament zniesiony, tak jak SLD zlikwidowała Kasy Chorych i odtrąbiła wielki sukces.
Życie nie lubi próżni, i trzeba będzie dalej wspierać TVP, bo za moment będą tam urzędasy (i ich rodziny) z PO na ciepłych posadkach.
Ludzie nie trzeba być prorokiem, tylko trzeźwo myślącym człowiekiem, żeby skonstatować, iż nic się nie zmieni na lepsze, co najwyżej na gorsze.
PiS , SLD i PO ulepieni są z tej samej gliny i jedynym ich celem jest zrobienie sobie dobrze, a nie nam.
|
| So gru 29, 2007 9:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze jedno.
Śmiech mnie bierze, jak pseudo fachowcy boją się podwyżek płac przestrzegając przed inflacją.
Tylko dlaczego nie mierzi ich, że państwo z taką lubością chce podwyższać akcyzy, które przełożą sie na podwyżki cen i większą inflację.
Jak rosną ceny to politycy i "specjaliści" usprawiedliwiają, iż musimy dostosować je do cen zachodnich, bo to naturalny proces, a jak płace, że tak być nie może bo napędzi inflację.
To tylko wtedy będzie OK, jeżeli ceny będą unijne a płace sowieckie?
|
| So gru 29, 2007 9:12 |
|
|
|