Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Idziemy na wybory
Linka do bloga nie mogę otworzyć, chodzi ci o to? Wypowiedź z 2010 r.: – Przeciętna kobieta nie interesuje się polityką. Chodzi o to, by głosowali tylko ci, co się znają na polityce – powiedział w programie „Kwadrans po ósmej” w TVP1 kandydat na prezydenta Janusz Korwin-Mikke. Jego zdaniem kobiety, nie powinny mieć prawa do głosowania.
– Wystarczy pójść na dowolne zebranie polityczne i zobaczyć, ile jest tam kobiet – dowodził Janusz Korwin-Mikke, który kandyduje z poparciem partii Wolność i Praworządność. http://www.tvp.info/1851556/informacje/ ... -kobietom/Nie ma tu żadnej sprzeczności, bo jedno się wiąże z drugim - reguła, że "przeciętna kobieta nie interesuje się polityką" jest powiązana z regułami w rodzaju "przeciętna kobieta chce mieć bogatego męża, żeby nie musieć pracować". Zresztą, no na litość - naprawdę uważasz, że ktoś, kto mówi "demokracja to g***" przywiązuje jakąś szczególną wagę do praw wyborczych kobiet? Cytuj: O wlasnie: monarchia. Kolejny konik JKM. Tez nie na powaznie? Oczywiście, na poważnie, aczkolwiek nie chodzi koniecznie o monarchię sensu stricto, tylko o likwidację demokracji. Cytuj: To ktore pomysly JKM powoduja, ze @Johnny99 z rodzina go wybiera? Liberalizm gospodarczy i konserwatyzm obyczajowy  Cytuj: Ja naprawde nic sensownego na tyle, zeby odac glos na JKM nie znalazlam. A gdzie szukałaś? 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 27, 2014 12:12 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Elektorat JKM jest chwilowy, za 5 lat podzieli los Palikota. Fanzolenie 3po3 nie wystarczy żeby na dłużej zatrzymać tych, którzy dzisiaj mają 19 lat i zdobyć nowych wyborców. Co pocieszające PiS nadal za PO.
_________________ pajacyk.pl
|
Wt maja 27, 2014 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Linka do bloga nie mogę otworzyć, chodzi ci o to? Wypowiedź z 2010 r.: – Przeciętna kobieta nie interesuje się polityką. Chodzi o to, by głosowali tylko ci, co się znają na polityce – powiedział w programie „Kwadrans po ósmej” w TVP1 kandydat na prezydenta Janusz Korwin-Mikke. Jego zdaniem kobiety, nie powinny mieć prawa do głosowania.
– Wystarczy pójść na dowolne zebranie polityczne i zobaczyć, ile jest tam kobiet – dowodził Janusz Korwin-Mikke, który kandyduje z poparciem partii Wolność i Praworządność. http://www.tvp.info/1851556/informacje/ ... -kobietom/Nie ma tu żadnej sprzeczności[...] Nie opowiadaj bo jest wyraźne złagodzenie stanowiska, parę lat temu powiedział, co powiedział. Masz niżej trochę większy fragm. wpisu z bloga (z moimi wytłuszczeniami), a tuż przed wyborami wił się jak piskorz i w końcu na pytanie wprost nie odpowiedział. "Ogromną ilość tekstów poświęcasię kobietom, chorobom kobiecym, samopoczuciu kobiet,zrozumieniu kobiet – prawie tyle, co samopoczuciu wielorybów. Ibardzo dobrze! To właśnie, że o kobietach pisze się znaczniewięcej, niż o mężczyznach, że istnieją „problemy kobiece”(a jakoś nie ma „problemów męskich” – np. z równą liczbąmężczyzn w zawodzie pielęgniarskim….) – dowodzi, że kobiety są(że tak napiszę naukowo…) znacznie częściej przedmiotem, niżpodmiotem dociekań…
… i znów feministki się walniedo tego przyczyniają!!
Kobieta jest istotą pośrednią– jeśli idzie o wagę, wzrost, sposób myślenia – międzymężczyzną, a dzieckiem. Jako takiej przysługuje kobietomwiększa ochrona prawna – a mniejsze prawa publiczne. Jednak my,liberałowie, uważamy, że nie powinno to odbierać żadnejkobiecie – jako jednostce – tych praw. Co więcej: uważam,że nie powinno się ich odbierać również dzieciom! [...] Ponieważ jednak średnio dziecii kobiety słabiej znają się na polityce od mężczyzn (wystarczyw tym celu pójść na dowolne zebranie polityczne – i nawet niesłuchać tego, co mówią kobiety, tylko policzyć je nasali…) to nie powinno im przysługiwać czynne prawo wyborcze. Bowybory – wbrew PT D***kratom – nie są po to, by każdy sobiepogłosował – lecz by dokonywać możliwie najlepszych wyborów."
|
Wt maja 27, 2014 12:29 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): No przecież nie wszyscy z tego miliona zagłosowali na KNP. Ale ze 400 tys owszem zrobiło to. A reszta na co zagłosowała? Bo, jak rozumiem, pilaster nie dopuszcza możliwości, że po prostu nie głosowała? Cytuj: To znaczy, że obecni wyborcy Palikota nie głosowali w 2009 na Palikota. I w jaki sposób wyklucza to możliwość przejścia wyborców Palikota do Korwina? Cytuj: Od PIS oczywiscie nie mogą, bo PIS żadnych wyborców względem roku 2009 nie straciło. A co, zyskało? Przecież to niemożliwe! Cytuj: A, to przecież co innego. Co innego względem czego? Cytuj: Oczywiście nadal przeszkadza. Gdyby nie ona poparcie byłoby znacznie wyższe. Ale skoro nadal przeszkadza, to dlaczego nie jest dzisiaj tak samo niskie, jak wcześniej? Cytuj: Owszem. Przed samymi wyborami w 2010 roku ukazały się w NCz chyba trzy wywiady z kandydatami na posłów z ramienia ...PIS  Ale to były akurat prezydenckie.. w których zresztą JKM zajął czwarte miejsce, zdobywając najwięcej głosów od 1995 r.  Wszyscy to zresztą dzisiaj przypominają - dostał wtedy 416 898 głosów, a więc zaledwie 89 tys. mniej, niż w niedzielę. I już nam się ta różnica nie wydaje aż tak "zasadnicza" i "jakościowa" 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 27, 2014 12:29 |
|
 |
brunero
|
Nie wszyscy wyborcy JKM mają 19 lat. W Polsce jest taki podatek czy parapodatek jak składka na ZUS. W wysokości np. 3% dla przedsiębiorcy o dochodach ok. 30 0000 miesięcznie, czterdziestukilku proc. dla pracownika zarabiającego np. 2000 złotych, i kilkuset proc. dla prowadzącego działalnośc gospodarczą, którego wpływy wyniosły np 300 złotych. Znałem juz takich. którzy pełni zapału otwarli działalność i po 3 miesiącach ja zlikwidowali, bo co prawda mieli niezłe perspektywy na zdobycie klientów, ale wcześniej by ich komornik zniszczył za niezapłacone składki. W dodatku robiąc to samo za tyle samo, można ten podatek płacić lub nie, zależnie od typu umowy. Wiedzą o tym wszyscy, ale nikt nie ma woli tego zmienić, więc sorry pozostaje głosowanie na tych, którzy to przynajmniej jawnie kontestują.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Wt maja 27, 2014 12:32 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
MARIEL napisał(a): Nie opowiadaj bo jest wyraźne złagodzenie stanowiska, parę lat temu powiedział, co powiedział. Masz niżej trochę większy fragm. wpisu z bloga (z moimi wytłuszczeniami), a tuż przed wyborami wił się jak piskorz i w końcu na pytanie wprost nie odpowiedział. Skoro nie odpowiedział wprost, to tym bardziej nie może być sprzeczności  No ale jeśli bardzo chcesz wierzyć w to, że JKM złagodził stanowisko, to proszę bardzo  Przy okazji, bo o tym jakoś się nie mówi - było aż 3% głosów nieważnych, zaś Krzysztof Bosak już napisał, iż wie o co najmniej kilku przypadkach, kiedy to jego ludzie głosowali w danym obwodzie, po czym okazywało się, że wpisane mają tam 0 głosów. A przerobić głos na nieważny jest naprawdę banalnie prosto.
|
Wt maja 27, 2014 12:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, o sprzeczności to Ty napisałeś, ja zauważyłam że jest ta kwestia "inaczej ujęta", zapewne nieprzypadkowo. I tyle. A moja wiara jest tu bez znaczenia, bo i tak na niego głosować nie będę. Zastanawiam się po prostu bo są wyborcy JKM-a którzy uważają, że pewna część tego co przedstawia to jest tylko takie medialne pleplanie i nie należy się tym przejmować i są inni, którzy wprost przeciwnie - twierdzą że JKM z całą pewnością będzie chciał wcielić w życie także pomysł z odbieraniem praw wyborczych. Jedni i drudzy uważają, że go świetnie znają. Hmm...
|
Wt maja 27, 2014 12:50 |
|
 |
Johnny99
|
MARIEL napisał(a): Zastanawiam się po prostu bo są wyborcy JKM-a którzy uważają, że pewna część tego co przedstawia to jest tylko takie medialne pleplanie i nie należy się tym przejmować i są inni, którzy wprost przeciwnie - twierdzą że JKM z całą pewnością będzie chciał wcielić w życie także pomysł z odbieraniem praw wyborczych. Jedni i drudzy uważają, że go świetnie znają. Hmm... Nikt nie ma żadnych wątpliwości, że "pomysł z odbieraniem praw wyborczych" JKM, z chwilą objęcia władzy, zacznie wcielać w życie - w ogóle nie ma o czym rozmawiać  Aczkolwiek trudno mi zrozumieć, dlaczego akurat on budzi takie emocje, ostatecznie w naszym kraju większość ludzi (także i pewnie kobiet) i tak nie głosuje 
|
Wt maja 27, 2014 12:56 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Przy okazji, bo o tym jakoś się nie mówi - było aż 3% głosów nieważnych, zaś Krzysztof Bosak już napisał, iż wie o co najmniej kilku przypadkach, kiedy to jego ludzie głosowali w danym obwodzie, po czym okazywało się, że wpisane mają tam 0 głosów. A przerobić głos na nieważny jest naprawdę banalnie prosto. Albo też "jego ludzie" zrobili go w konia. Głosy nieważne są w praktycznie każdych wyborach i zawsze przegrani (tj. przede wszystkim zwolennicy PiSu) usiłują robić z tego problem. W wyborach do Sejmu w 2005 roku było 3,6% głosów nieważnych (ponad 440 tysięcy). Wtedy jakoś PiS nie tupał wściekle nogą, że jest to jakiś "problem z nieważnymi głosami".
|
Wt maja 27, 2014 13:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@J99 To w niczym nie przeszkadza. Każdy woli mieć tę możliwość niż jej nie mieć. Ty też pewnie wolisz mieć dostęp do swojego konta (niż go nie mieć), choć wcale nie musisz mieć potrzeby z niego cokolwiek wyciągać 
|
Wt maja 27, 2014 13:02 |
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): Albo też "jego ludzie" zrobili go w konia. A uważasz, że mieli jakiś szczególny powód? Bo mi by go było trudniej znaleźć, niż np. założyć, że w komisji wyborczej trafił się jakiś zaangażowany, który nie mógł pozwolić, by głosy na "nazistów" przeszły.. Cytuj: Głosy nieważne są w praktycznie każdych wyborach i zawsze przegrani (tj. przede wszystkim zwolennicy PiSu) usiłują robić z tego problem. A to nie jest problem? Cytuj: W wyborach do Sejmu w 2005 roku było 3,6% głosów nieważnych (ponad 440 tysięcy). Wtedy jakoś PiS nie tupał wściekle nogą, że jest to jakiś "problem z nieważnymi głosami". I to znaczy, że go nie było? MARIEL napisał(a): To w niczym nie przeszkadza. Każdy woli mieć tę możliwość niż jej nie mieć. Jakby to powiedział JKM - menel albo komunista może sobie chcieć mieć taką możliwość, ale to jeszcze nie znaczy, że mamy mu ją dawać Cytuj: Ty też pewnie wolisz mieć dostęp do swojego konta (niż go nie mieć), choć wcale nie musisz mieć potrzeby z niego cokolwiek wyciągać  Gdyby jeszcze dało się porównać znaczenie dostępu do konta z dostępem do kartki wyborczej 
Ostatnio edytowano Wt maja 27, 2014 13:09 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt maja 27, 2014 13:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
brunero napisał(a): Nie wszyscy wyborcy JKM mają 19 lat. Niektórzy mają 18. brunero napisał(a): W Polsce jest taki podatek czy parapodatek jak składka na ZUS. No nie mów! Korwin ci powiedział? brunero napisał(a): W wysokości np. 3% dla przedsiębiorcy o dochodach ok. 30 0000 miesięcznie, czterdziestukilku proc. dla pracownika zarabiającego np. 2000 złotych Ponieważ emerytury z ZUS nie mogą przekroczyć określonego pułapu względem wielkość bazowej, wiec składki emerytalne również nie są pobierane od wynagrodzeń ponad pewien pułap. Zapewne przejrzyściej byłoby, gdyby od podstawy 30.000 zł miesięcznie było pobierane te kilka tysięcy. Ale nie zawsze "przejrzyściej" znaczy "sensowniej". brunero napisał(a): składka na ZUS.W (...) czterdziestukilku proc. dla pracownika zarabiającego np. 2000 złotych Ha-ha! Toż ty nawet PIT-u na oczy nie widziałeś, misiu-pysiu, i dlatego pleciesz. brunero napisał(a): kilkuset proc. dla prowadzącego działalnośc gospodarczą, którego wpływy wyniosły np 300 złotych. Znałem juz takich. którzy pełni zapału otwarli działalność i po 3 miesiącach ja zlikwidowali, bo co prawda mieli niezłe perspektywy na zdobycie klientów, ale wcześniej by ich komornik zniszczył za niezapłacone składki. Albo zmyślasz, albo masz dziecinnych "znajomych", bezmyślnie "pełnych zapału" i wyjątkowo niekumatych. Ponieważ przez pierwsze dwa lata działalności przysługują preferencyjne składki na ubezpieczenia ZUS, wynoszące miesięcznie nieco ponad 160 zł. A jeśli ktoś "ma perspektywy na zdobycie klientów", ale po 3 miesiącach nadal osiąga 300 zł przychodu i z tego powodu musi zlikwidować działalność, to takie bajki może opowiadać gimbazie albo co najwyżej trzymanym pod kloszem studencikom, a nie ludziom, którzy wiedzą, jak się planuje i prowadzi biznes. brunero napisał(a): W dodatku robiąc to samo za tyle samo, można ten podatek płacić lub nie, zależnie od typu umowy. Misiu-pysiu. Nie ma dokładnie tak samo, bo jako zleceniobiorca umowy o dzieło nie zapłacisz składek społecznych, ale figę dostaniesz, a nie urlop czy chorobowe. Jak się rozchorujesz, to sam zapłacisz za lekarza i szpital, bo od umów o dzieło nie ma też składki zdrowotnej. A może się okazać, że jeszcze zapłacisz karę umowną dla zleceniodawcy za niewykonanie umowy w terminie. No i ponieważ od umowy o dzieło nie ma składek emerytalnych ani rentowych, to zapomnij na starość o emeryturze czy rencie... Myślisz, że ludzie godzą się na umowy śmieciowe, bo wolą śmieciówki od umów o pracę? Zaczniesz żyć na własny rachunek, to się przekonasz, jaka jest różnica.
|
Wt maja 27, 2014 13:07 |
|
 |
brunero
|
akruk napisał(a): brunero napisał(a): Nie wszyscy wyborcy JKM mają 19 lat. Niektórzy mają 18. brunero napisał(a): W Polsce jest taki podatek czy parapodatek jak składka na ZUS. No nie mów! Korwin ci powiedział? brunero napisał(a): W wysokości np. 3% dla przedsiębiorcy o dochodach ok. 30 0000 miesięcznie, czterdziestukilku proc. dla pracownika zarabiającego np. 2000 złotych Ponieważ emerytury z ZUS nie mogą przekroczyć określonego pułapu względem wielkość bazowej, wiec składki emerytalne również nie są pobierane od wynagrodzeń ponad pewien pułap. Zapewne przejrzyściej byłoby, gdyby od podstawy 30.000 zł miesięcznie było pobierane te sześć tysięcy. Ale nie zawsze "przejrzyściej" znaczy "sensowniej". brunero napisał(a): kilkuset proc. dla prowadzącego działalnośc gospodarczą, którego wpływy wyniosły np 300 złotych. Znałem juz takich. którzy pełni zapału otwarli działalność i po 3 miesiącach ja zlikwidowali, bo co prawda mieli niezłe perspektywy na zdobycie klientów, ale wcześniej by ich komornik zniszczył za niezapłacone składki. Albo zmyślasz, albo masz dziecinnych "znajomych", bezmyślnie "pełnych zapału" i wyjątkowo niekumatych. Ponieważ przez pierwsze dwa lata działalności przysługują preferencyjne składki na ubezpieczenia ZUS, wynoszące miesięcznie nieco ponad 160 zł. A jeśli ktoś "ma perspektywy na zdobycie klientów", ale po 3 miesiącach nadal osiąga 300 zł przychodu i z tego powodu musi zlikwidować działalność, to takie bajki może opowiadać gimbazie albo co najwyżej trzymanym pod kloszem studencikom, a nie ludziom, którzy wiedzą, jak się planuje i prowadzi biznes. brunero napisał(a): W dodatku robiąc to samo za tyle samo, można ten podatek płacić lub nie, zależnie od typu umowy. Misiu-pysiu. Nie ma dokładnie tak samo, bo jako zleceniobiorca umowy o dzieło nie zapłacisz składek społecznych, ale figę dostaniesz, a nie urlop czy chorobowe. Jak się rozchorujesz, to sam zapłacisz za lekarza i szpital, bo od umów o dzieło nie ma też składki zdrowotnej. A może się okazać, że jeszcze zapłacisz karę umowną dla zleceniodawcy za niewykonanie umowy w terminie. No i ponieważ od umowy o dzieło nie ma składek emerytalnych ani rentowych, to zapomnij na starość o emeryturze czy rencie... Myślisz, że ludzie godzą się na umowy śmieciowe, bo wola śmieciówki od umów o pracę? Zaczniesz żyć na własny rachunek, to się przekonasz, jaka jest różnica. Rozumiem, że uważasz, że podatek wyższy od przychodu jest czymś normalnym. No cóż, bolszewicka logika. Poczytaj Konstytucję (art.68) to się dowiesz coś na temat sensowności utrzymywania składki zdrowotnej, a raczej całego kosztownego systemu ich ściągania.
_________________ laudare benedicere praedicare
|
Wt maja 27, 2014 13:19 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): A uważasz, że mieli jakiś szczególny powód? Bo mi by go było trudniej znaleźć, niż np. założyć, że w komisji wyborczej trafił się jakiś zaangażowany, który nie mógł pozwolić, by głosy na "nazistów" przeszły. Część narodowców w ogóle nie chciała, żeby RN startował w tych wyborach. Niewykluczone że są i tacy, którzy popierają RN wyłącznie w gębie, ale głosować na niego już nie chcą. A jakby ktoś potem sprawdzał, to zawsze można powiedzieć, że wybory sfałszowano  Cytuj: A to nie jest problem? Nie większy niż zwykle. Nie sądzę, żeby to w ogóle był jakiś problem. Wielu ludzi nie rozumie ani tego co czyta, ani co się do nich mówi. Nie jest zbytnio zaskakujące, że do części wyborców instrukcja poprawnego wypełnienia karty po prostu nie dociera. A biorąc pod uwagę ścisłe wymogi poprawnego głosu - wystarczy np. umieścić w kratce cokolwiek innego niż wymagany krzyżyk i głos idzie do kosza - nietrudno o pomyłki, które skutkują nieważnością. Cytuj: I to znaczy, że go nie było? A kto wtedy fałszował wybory? SLD na rzecz PiS?
|
Wt maja 27, 2014 13:20 |
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): Część narodowców w ogóle nie chciała, żeby RN startował w tych wyborach. Niewykluczone że są i tacy, którzy popierają RN wyłącznie w gębie, ale głosować na niego już nie chcą. A jakby ktoś potem sprawdzał, to zawsze można powiedzieć, że wybory sfałszowano  Może, ale nie wydaje mi się to jakoś bardziej prawdopodobne. Cytuj: Nie sądzę, żeby to w ogóle był jakiś problem. Wielu ludzi nie rozumie ani tego co czyta, ani co się do nich mówi. Nie jest zbytnio zaskakujące, że do części wyborców instrukcja poprawnego wypełnienia karty po prostu nie dociera. A biorąc pod uwagę ścisłe wymogi poprawnego głosu - wystarczy np. umieścić w kratce cokolwiek innego niż wymagany krzyżyk i głos idzie do kosza - nietrudno o pomyłki, które skutkują nieważnością. A nie wydaje ci się, że jeśli już na wybory idzie te ledwie 20% uprawnionych, to są to raczej ci, którzy potrafią postawić krzyżyk przy kratce? Cytuj: A kto wtedy fałszował wybory? SLD na rzecz PiS? Nie wiem. Uważam, że sytuacja warta jest sprawdzenia. Poza tym zgadzam się też z głosami, że przy tak niewielkiej przewadze jak 0,35%, głosy powinny być przeliczone ponownie, przez innych "rachmistrzów" 
|
Wt maja 27, 2014 13:36 |
|
|
|