Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 45  Następna strona
 Strajk nauczycieli 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Strajk nauczycieli
Andy72 napisał(a):
W 1980 walczono o Godność i Wolność, teraz to parodia. "Historia powtarza się jako farsa".

Przekwalifikuj się i zostań nauczycielem, a tam będziesz wyzywany przez dzieci i rodziców, upodlany kłamstwami rządu. Będziesz miał godność.
Mam taką zasadę, której się trzymam: nie wypowiadam się na temat zawodów, których specyfiki pracy nie znam.

Wt kwi 16, 2019 9:11
Palmer napisał(a):
Nauczyciele niby za darmo pracują?
Z tego co wiem zarabiają więcej niż uciemiężeni ostrą harówą pracownicy hipermarketów.

(A Palmer aktualnie jeszcze mniej.) :D
Serdecznie polecam tekst Macieja Mazurka "Nauczyciele nie mogą strajkować, bo ja też mam źle": http://zuch.media/nauczyciele-nie-moga-strajkowac/
Na zachętę:
Cytuj:
Taka postawa najbardziej mnie uderzyła. „Dlaczego strajkujecie? Ja też mam źle i co?”, „Nie tylko wy macie ciężko!”, „Innych też nie stać!”, „U mnie też nie było podwyżek!”.

Ja też mam źle, więc zabraniam ci chcieć mieć lepiej. Tego typu zdań pada zaskakująco dużo. To nawet nie jest zazdrość, że ktoś ma więcej czy może mieć więcej. To jest złość, że w ogóle chce mieć więcej. Spora część społeczeństwa żyje w przeświadczeniu, że ma być źle. Mi, tobie, im, wszystkim. Po prostu ma być źle i do cholery nie próbuj tego zmieniać. Dlaczego? Bo nie!

Wt kwi 16, 2019 9:16

Palmer napisał(a):
Ponawiam, wobec tego, pytanie: nauczyciele niby za darmo pracują? :)

Fałszywa dychotomia, jakby "pracować za darmo" było jedyną alternatywą do "godzien jest robotnik zapłaty swojej".

https://wynagrodzenia.pl/artykul/wynagr ... -2017-roku

Takie są przeciętne płace absolwentów studiów.

https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile ... l-stazysta

Takie są przeciętne płace absolwentów studiów nauczycielskich. Ciekawe jest, że początkujący pracownik ze znajomością języka angielskiego na poziommie C1/C2 może oczekiwać znacznie wyższych zarobków, niż początkujący nauczyciel angielskiego. No ale może jego "główne studia" są tyle warte, trudno ocenić, czy marketing lub personal mamagement wymagają takich znajomości, może tak.

...

(Koh 3:1nn)

Wt kwi 16, 2019 9:44
Moderator

Marek_Piotrowski napisał(a):
[Uczyłem i mam nauczyciela w rodzinie. Więc może jakaś argumentacja?
Cytuj:
Uczyłeś dwa tygodnie z podróżą, a co do nauczyciela w rodzinie - podziela Twoje zdanie co do czasu pracy (nie mówię o wynagrodzeniu)?

Cytuj:
Tak jest w pilotażowych szkołach - w szkołach prywatnych. Sprawdza się.

Rozumiem, że znasz to z autopsji, tzn. Twoje dzieci są w szkołach prywatnych. Absolutnie nie krytykuję szkół prywatnych, tylko chodzi mi o to, że niewielu na nie stać i nie będzie nawet przy bonie edukacyjnym, który to część wykorzysta do innych celów, jak 500+.

Cytuj:
Rząd ma sporo innych zadań, nie tylko oświata. Czy ministerstwo oświaty jest potrzebne?
Ciekawe pytanie. Na pewno nie byłoby strajków - bo strajki są tam, gdzie można coś wymóc na rządzie...
Ja jednak nie byłbym tak skrajny - uważam że jednak ktoś powinien ustalać np, wymogi egzaminacyjne.

Rząd ma sporo innych zadań, oczywiście, a pierwsze z nich to kupowanie głosów wszelkimi plusami i ... przydzielanie sobie premii i nagród, bo im się to zwyczajnie należy choćby za rozwalenie polskiej szkoły https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... lGNC_awJSM

Wt kwi 16, 2019 9:49

A myślisz że ideologom którzy korzystają z tego, czyli KOD , PO czy Michnik, zależy na nauczycielach??
Jest to po prostu grupa społeczna, którą się cynicznie posługują.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt kwi 16, 2019 9:53
Moderator

Andy72 napisał(a):
A myślisz że ideologom którzy korzystają z tego, czyli KOD , PO czy Michnik, zależy na nauczycielach??

A kto twierdzi, że im zalezy? Wszystkim natomiast zależy na zyskaniu wyborców, a opozycji (przedtem był nią PiS, teraz PO i inni) na zdyskredytowaniu rządzących. Tyle i tylko tyle. Czy to oznacza, że trzeba trwać przy obecnie miłościwie panującej partii, bo nie podoba mi się opozycja? Nauczyciele protestowali i za poprzedniego rządu. Nie tak radykalnie, ale miarka się w końcu przebrała po deformie napisanej na kolanie i wprowadzonej w przeciągu pół roku bez żadnego zaplecza (nawet podręczników nie było we wrześniu).
bert04 napisał(a):

Na razie jedyne kryterium, ktore wydaje mi sie w miare sluszne, to obowiazek szkolen. Nie ma chyba nic gorszego, niz nauczyciel, ktory polega tylko na wiedzy nabytej przed kilkoma dekadami. No ale moze masz lepszy pomysl, to sie podziel.

PS: Znowu z komory, znowu bez polskich literek.

Bert, obowiązek szkoleń istnieje w polskiej szkole. Nie tylko rady szkoleniowe, ale rózne kursy i warsztaty, za które tylko w niektórych szkołach są zwracane koszty. Generalnie nauczyciele podnoszą swoje kwalifikacje z własnej kieszeni.
bert04 napisał(a):
Palmer napisał(a):
Ponawiam, wobec tego, pytanie: nauczyciele niby za darmo pracują? :)

Fałszywa dychotomia, jakby "pracować za darmo" było jedyną alternatywą do "godzien jest robotnik zapłaty swojej".

https://wynagrodzenia.pl/artykul/wynagr ... -2017-roku

Takie są przeciętne płace absolwentów studiów.

https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile ... l-stazysta

Takie są przeciętne płace absolwentów studiów nauczycielskich. Ciekawe jest, że początkujący pracownik ze znajomością języka angielskiego na poziommie C1/C2 może oczekiwać znacznie wyższych zarobków, niż początkujący nauczyciel angielskiego. No ale może jego "główne studia" są tyle warte, trudno ocenić, czy marketing lub personal mamagement wymagają takich znajomości, może tak.

Dodam do tego (w kwestii pracy za darmo) - nauczyciel ze swojej marnej pensji dokłada do szkoły (nie wszędzie. W mojej szkole dopiero od roku dostajemy papier do ksero i pisaki do białej tablicy). Nie wspomnę już o dekoracjach za własne pieniądze. Tak, w części dokładają rodzice, ale nauczyciele rzadko proszą o fundusze, bo im zwyczajnie wstyd.

Wt kwi 16, 2019 10:01

Małgosiaa napisał(a):
Co, zdaniem pilastra, mieli zrobić nauczyciele wobec takiego traktowania i wiedzy o nim środowiska nauczycielskiego?

Niestety, nie ma pilaster pojęcia, bo nauczycielem nie jest, sprawy nie śledził i w jej zawiłości się nie wgłębiał.

Skoro jednak PIS najwyraźniej chciał doprowadzić do eskalacji i chciał wybuchu strajku i awantury, prowokując nawet werbalnym stawianiem nauczycieli poniżej krów i świń, to nie należało mu tego dawać. Cokolwiek jest bowiem dobre dla PIS, jest na pewno szkodliwe dla Polski, w tym i oczywiście nauczycieli.

Pozostaje nadzieja, całkiem zresztą uzasadniona, że PIS po raz kolejny się przeliczy, tak samo jak w czasie poprzednich nagonek i seansów nienawiści, ostatnio wobec żydów i pedałów. Okazało się jednak, że wszyscy antysemici już i tak są w PIS, i tak samo tzw. homofoby. (i w jakiś tajemniczy sposób godzą się z gigantyczną nadreprezentacją homoseksualistów w PIS właśnie)

Podobnie, jak się zdaje jest z patologią, której więcej PIS już nie przyciągnie.

Cytuj:
No, chyba jesli nie zastrajkować, to złożyć wypowiedzenia, wszyscy, albo znaczna większość

Nawet strajk mógłby przybrać inną, mniej dotkliwą dla rodziców a bardziej dla pisowskich urzędasów formę. Np kontynuowanie nauczania, ale zaniechanie wypełniania jakichkolwiek urzędowych papierów, sprawozdań, raportów, etc...

Palmer

Cytuj:
Etosu zawodu-powołania (der Beruf, za Weberem xD) w ZNP-owcach jest okrągłe zero.?

I niech mi ktoś powie, że nie mam racji.

Pilaster mówi. Palmer nie ma racji. :D Etosem się nie najesz. I dzieci nie wykarmisz. :)

Cytuj:
Herr Broniarz straszący dzieci powszechnym niezdaniem do następnej klasy

W liceum do którego uczęszczał pilaster, z dumą prezentowano historię szkoły, która w okresie okupacji nazistowskiej stała się podstawówką (tylko takie szkoły pozostawili naziści Polakom) i żeby kontynuować edukację dzieci po formalnym przekroczeniu przez nie dopuszczalnego progu wiekowego, pozostawiano własnie całe klasy na kolejny rok.

Nadzwyczajne zagrożenia (okupacja nazistowska, czy pisowska) wymagają nadzwyczajnych środków zaradczych.

Cytuj:
wszyscy już przyznają, że nauczycielstwo to nie żadne powołanie, tylko zwykła robota "odtąd dotąd".

A ktoś kiedyś twierdził inaczej?

Andy 72

Cytuj:
najpierw ktoś napisał na murze "pier.. komuno wróć", potem zaczęto używać hasła "komuno wróć" już bez tego pierwszego członu. Powstały tak wątpliwe utwory jak niesławnej pamięci "Tango: Komuno wróć".

No i próbowała komuna wrócić co najmniej trzykrotnie. Ostatnio od 2015 do dzisiaj. I mimo że udało się jej opanować wszystkie ośrodki władzy, to i tak wróci w sromocie tam, skąd wypełzła. :twisted:

Co do urynkowienia zawodu nauczyciela - do tego trzeba urynkowienia całego systemu oświaty. Podziela tu pilaster zdanie sceptyków, że, przynajmniej jeżeli chodzi o niższe szczeble, nie jest to realne.

Pozostaje opracowanie/wdrożenie/udoskonalenie obiektywnej, mierzalnej ilościowej metody oceny pracy nauczycieli i konsekwentnie jej stosowanie, na wzór oceny pracy pracowników korporacji na ten przykład, czy choćby urzędników w cywilizowanych krajach, przy zwieszonej rozpiętości płac, tak żeby zarobki nauczyciela faktycznie zależały od oceny jego pracy.

W momencie, kiedy wszyscy uczniowie piszą jakieś zewnętrznie oceniane egzaminy na koniec szkoły, to nie problem. W szkołach prywatnych tak własnie nauczycieli oceniają.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt kwi 16, 2019 10:15
Andy72 napisał(a):

Bo nauczycieli to to wedle PiS, co głośno wyraził min Ardanowski cechują "ubytki intelektualne" - jakież to głupie. poniżające ludzi, dla których pogarda stanowi chrześcijańską cnotę :diabel:

bert04 - czyli słabiutko czytałeś, bowiem po wygooglowaniu pierwsze linki prowadzą do protestu 22 września 2018r i 17 grudnia 2018r podobnych jakie prowadziły służby mundurowe - czyli nieobecność na L4.
I 18 grudnia 2018r został ogłoszony przez ZNP ogólnopolski strajk, pierwsze, oczywiście bezskuteczne rozmowy z rządem odbyły sie 8 stycznia 2019r.....podpowiem Ci - 90 DNI PRZEZ STRAJKIEM.
Pisać o aktualnej Solidarności, przybudówce PiS, to szkoda klawiatury.

Andy72 napisał(a):
W 1980 walczono o Godność i Wolność, teraz to parodia. "Historia powtarza się jako farsa".

Parodia i Hańba - to jedynie takim, którzy realnie nie znają treści 21 postulatów sierpnia 1980r - bowiem 10 z nich tyczyły właśnie spraw płacowych, cenowych i konsumpcyjnych.

PS. etosem naje i dzieci wykarmi każdy członek władzy, wedle maksymy Urbana: rząd sam się wyżywi.

Jeśli chodzi o wiedzę nauczycieli to nigdy nie napotkałam durnoty w rodzaju: Polska weszła do UE w 1993r - premier Szydło i Polska jest w strukturach UE- premier Morawiecki.

Wt kwi 16, 2019 10:20

Andy72 napisał(a):

Tylko łaska późnego urodzenia usprawiedliwia takie bzdury...

Wt kwi 16, 2019 10:28

To jak jest w Twojej wersji historii?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt kwi 16, 2019 10:29
Moderator

pilaster napisał(a):
Nawet strajk mógłby przybrać inną, mniej dotkliwą dla rodziców a bardziej dla pisowskich urzędasów formę. Np kontynuowanie nauczania, ale zaniechanie wypełniania jakichkolwiek urzędowych papierów, sprawozdań, raportów, etc..

Alez nauczyciele już rozważają taką formę. Praca tylko przy tablicy, bo zdfaniem rządu i społeczeństwa tylko za to jest wynagrodzenie. Zero kółek zainteresowań, zero wycieczek, na które nauczyciele jeżdżą "za darmo", zero dyskotek, zero akademii (przygotowania inscenizacji, dekoracji odbywa się poza mitycznymi 18 godzinami), zero organizowania pikników rodzinnych w niedzielę, zero jakichkolwiek innych uroczystości, w sensie przygotowania części artystycznej, zero kupowania papieru do ksero, pisaków, zero robienia dekoracji na korytarzach, bo w czasie owych mitycznych 18 godzin nie ma kiedy itp. itd.
pilaster napisał(a):

No i próbowała komuna wrócić co najmniej trzykrotnie. Ostatnio od 2015 do dzisiaj. I mimo że udało się jej opanować wszystkie ośrodki władzy, to i tak wróci w sromocie tam, skąd wypełzła.

Pamiętam czasy komuny dość dobrze, fakt, że czasy już u jej schyłku najbardziej, ale jednak (reszta, to dzieciństwo na wsi zabitej dechami i okres dojrzewania). Takiego upodlenia kogokolwiek przez władzę przy pomocy środków masowego przekazu nie było. Komuniści przynajmniej znali się na dyplomacji i dyplomatycznie zniewalali. To, co robi PiS woła o pomstę do nieba.

Wt kwi 16, 2019 10:36
Cóż, komuna władała i była swojej władzy pewna. Natomiast PiS walczy.

Wt kwi 16, 2019 10:39

Małgosiaa napisał(a):
Dodam do tego (w kwestii pracy za darmo) - nauczyciel ze swojej marnej pensji dokłada do szkoły (nie wszędzie. W mojej szkole dopiero od roku dostajemy papier do ksero i pisaki do białej tablicy). Nie wspomnę już o dekoracjach za własne pieniądze. Tak, w części dokładają rodzice, ale nauczyciele rzadko proszą o fundusze, bo im zwyczajnie wstyd.

O to, to ! Pamiętam, że wieczorami drukarka ciągle pracowała, bo trzeba pomoce na lekcje wydrukować ( swoją droga, kiedyś wystarczał podręcznik+zeszyt by sprawnie nauka szła...), a gdy chciałem małżonkę wkurzyć, to jej wypominałem, że nie dość, że grosze zarabia, to jeszcze dofinansowuje swoją firmę. Niby w szkole była drukarka, ale albo tuszu brakowało, albo papieru, albo w naprawie.
Pewnie i dlatego żona odeszła przy pierwszej sposobności na wcześniejszą emeryturę.

Wt kwi 16, 2019 10:42

Alus napisał(a):
bert04 - czyli słabiutko czytałeś, bowiem po wygooglowaniu pierwsze linki prowadzą do protestu 22 września 2018r

Może pisałem niewyraźnie, ale 22 września to była sobota. Jak ostatnio sprawdzałem, to w ten dzień w Polsce nie ma szkoły. Więc nie mówimy o strajku, tylko o manifestacji w Wa-wie.

Co do grudnia to częściowa zgoda, bo ZNP ogłosił swój protest po "oddolnym" rozpoczęciu dzień wcześniej, i nigdy nie przybrało to formy zorganizowanej. L4 to L4, nie strajk, mimo że skutek podobny, jednak odpowiedzialność spada na nauczyciela (i lekarza). A ja ciągla mam na myśli konkretny i zapowiedziany strajk, który jest też strajkiem, a nie "czymś podobnym. Przy którym odsiewa się ziarno od plew, lojalni od nielojalnych. Kiedy cała "machina edukacyjna" na jeden dzień po prostu staje. Nikt mi nie powie, że w państwie, które w trybie ekspresowym może ustalać święta narodowe i dodatkowe dni wolne po świętach narodowych, od takiego jednego dnia edukacja szkolna się zawali, co nie?

...

(Koh 3:1nn)

Wt kwi 16, 2019 10:50
bert04 napisał(a):
Alus napisał(a):
bert04 - czyli słabiutko czytałeś, bowiem po wygooglowaniu pierwsze linki prowadzą do protestu 22 września 2018r

Może pisałem niewyraźnie, ale 22 września to była sobota. Jak ostatnio sprawdzałem, to w ten dzień w Polsce nie ma szkoły. Więc nie mówimy o strajku, tylko o manifestacji w Wa-wie.

Co do grudnia to częściowa zgoda, bo ZNP ogłosił swój protest po "oddolnym" rozpoczęciu dzień wcześniej, i nigdy nie przybrało to formy zorganizowanej. L4 to L4, nie strajk, mimo że skutek podobny, jednak odpowiedzialność spada na nauczyciela (i lekarza). A ja ciągla mam na myśli konkretny i zapowiedziany strajk, który jest też strajkiem, a nie "czymś podobnym. Przy którym odsiewa się ziarno od plew, lojalni od nielojalnych. Kiedy cała "machina edukacyjna" na jeden dzień po prostu staje. Nikt mi nie powie, że w państwie, które w trybie ekspresowym może ustalać święta narodowe i dodatkowe dni wolne po świętach narodowych, od takiego jednego dnia edukacja szkolna się zawali, co nie?

A w jaki sposób wywalczyli podwyżki pracownicy służb mundurowych....straj może mieć różne formy: ostrzegawczy, okupacyjny, włoski, rotacyjny, głodowy, powszechny, generalny...etc.
Jeśli chodzi o "S" - to czemu niby rzesze nauczycieli dołączyły do strajku ZNP - przecież nie z racji przekupstwa przez ZNP, ale po odejściu Proksy, pisowskiego radnego powiatu ostrowieckiego, od postulatów nauczycieli.

Wt kwi 16, 2019 10:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 45  Następna strona