Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce
Autor |
Wiadomość |
Trawy
|
Chłopie - ty masz postrzeganie przetrawione przez PiSowską propagandę - do tego stopnia że nie potrafisz nic konkretnego napisać.
1KOR13 napisał(a): Poprzez próby przedstawiania ich w fałszywym świetle. Jak? Kiedy? KONKRET jakiś, a nie miałkie brednie. 1KOR13 napisał(a): Widzisz, działo się tak dlatego, bo poprzednim władzom nie zależało na tym, aby coś usprawnić. Im taka sytuacja, jaka była i jaka nadal niestety wegetuje, w pełni odpowiadała. Obecna władza wykazuje znacznie więcej woli, więc może z tej informatyzacji coś realnie wyjdzie. Co to jest ta mityczna "informatyzacja? Masz pojęcie w ogóle co się kryje za tym ogólnikiem? 1KOR13 napisał(a): Ale przecież ja przytaczałem fakty. GDZIE??? Jakie fakty? 1KOR13 napisał(a): Napisałem, więc nie musisz się pytać. Poza tym powstała ustawa, która będzie umożliwiała tanie przejmowanie w celach budowlanych gruntów państwowych. To też wazny krok. NIC nie napisałeś - w tym problem że dla ciebie te gładnie zdania bez jednego konkretu to odpowiedź. To zwykłe lanie wody. A przejmowanie gruntów  . 1KOR13 napisał(a): Jak to gdzie? Teraz to ja się zastanawiam, czemu tego nie dostrzegasz. Może RAZ potrafisz konkretnie odpowiedzieć - gdzie dostrzegasz państwowy interwencjonizm w budownictwie?? 1KOR13 napisał(a): Naprawdę, widzę, że Twój umysł operuje na zasadach gospodarki socjalistycznej. Otóż zbyt duży udział państwa na rynku budowlanym powodował zahamowanie w rozwoju prywatnych przedsiębiorstw budowlanych. Gdy państwo usuwa się trochę z rynku, to tworzy miejsce dla rozwoju tychże przedsiębiorstw. I oto jest droga do stworzenia sytuacji, w której będzie możliwa budowa 3 mln mieszkań: trzeba stworzyć taką sytuację, w której napłynie duża ilość prywatnego kapitału na rynek, a zmniejszy się na nim rola państwa. OK - widze że nie masz żadnego pojęcia o ekonomii skoro piszesz takie brednie. Kojarzysz w ogóle różnicę pomiedzy interwnencjonizmem według Keynesa a wolnym rynkiem Friedmanna albo von Misesa? Nie. Bo dla ciebie keynesizm to "gospodarka socjalistyczna". Lepiej nie odzywaj się w kwestiach ekonomii. 1KOR13 napisał(a): Czyżby żadnego mieszkania nie wybudowano przez ostatnie półtora roku? Chłopino - rząd nie wspomógł w żaden sposób budownictwa. To co budują ludzie robią SAMI - rozumiesz w ogóle o co chodzi w rządowych obietnicach? Nie jak widać. 1KOR13 napisał(a): Ambasadorowie to reprezentanci państwa, którzy wywodzą się z bardzo zróżnicowanych środowisk. ALE ty tu pitolisz o mitycznych "elitach"!! Kto to jest wedle ciebie ta "elita" co nie chce PiSu? Wiesz kim był np. Pomianowski w MSZ? 1KOR13 napisał(a): To się zdecyduj, czy nic nie robi (a więc nie ma działań, które mógłbyś krytykować), czy coś robi, bo chyba sam popadasz w sprzeczność. Polityka międzynarodowa to nie bezruch i bezczynność! Podaj JEDEN jedyny sukces Kalaty. Tylko JEDEN. 1KOR13 napisał(a): Chodzi po prostu o to, że skoro jesteśmy w NATO, to oznacza to, że zobowiązaliśmy się uczestniczyć w jego misjach pokojowych. Zobowiązań należy dotrzymywać. I co z tego? Hiszpania nie jest w NATO? Hiszpanie nie mieli zobowiązań w Iraku? 1KOR13 napisał(a): Poza tym, pomyśl, czy przypadkiem ten wyjazd nie wyjdzie z pożytkiem dla bezpieczeństwa Polski. A na przykład w jaki sposób? 1KOR13 napisał(a): Źródło: podręczniki do historii. Jeżeli masz lepsze, to możesz je podać, nie będę trwał uparcie przy swoim zdaniu. Krótko mówiąc - jesteś niedoukiem. Zapoznaj się np z podręcznikiem do prawa międzynarodowego, lub skryptem "Prawo konsularne i dyplomatyczne". 1KOR13 napisał(a): 1. mają na zawołanie usłużne media, które zawsze są gotowe obsmarować Kaczyńskich; niestety medialna propaganda jest bardzo silna, i bardzo dużo może zmienić; Media w Polsce są niezależne i piszą to co widzą. Twój problem że twój PiS robi to co robi. 1KOR13 napisał(a): Bo ja jednak wolę Leppera i Giertycha od Siwickiego i Kiszczaka. I zalecam wszystkim konsekwencję w myśleniu: skoro dobrze wspomina się rząd Mazowieckiego, to nie należy przykładać innej miary do obecnego rządu. Przestępcę i neofaszystę wziętego do rządu dobrowolnie śmiesz porównywać do wymuszonej pierwszymi wolnymi wyborami koalicjantami? Oszalałeś? 1KOR13 napisał(a): Macierewicz, jest dobrą osobą do pisania tego typu raportów. Raczysz się wypowiedzieć na temat co złego zrbił Macierweicz i dlaczego SB było od niego lepsze? 1KOR13 napisał(a): Co do prywatyzacji, to myślę, że wspomniana przy okazji pakietu Kluski nowa metoda na prywatyzowanie jest optymalnym rozwiązaniem. Powinno ruszyć z kopyta, i bez dotychczasowego złodziejstwa. 1KOR13 napisał(a): Albo po prostu wzrósł dochód krajowy, i dlatego wzrosła suma pieniędzy, jaką zbiera państwo. To nawet bardziej prawdopodobne. A ty wiesz w ogóle co to jest PKB? 1KOR13 napisał(a): Ja myślę, że to jest dobre.
A co w tym dobrego?
Konkretnie coś?
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Wt mar 27, 2007 8:36 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
1KOR13 napisał(a): Nie sądzę, aby był to wariant zły dla PO, z dwóch przyczyn: 1. mają na zawołanie usłużne media, które zawsze są gotowe obsmarować Kaczyńskich; niestety medialna propaganda jest bardzo silna, i bardzo dużo może zmienić; 2. nie może podzielić losu UW, ponieważ jest zupełnie inaczej zorganizowaną strukturą polityczną. Z punktem 1. nie będę dyskutował, bo wiem, że jest on dogmatem u zwolenników PiSu  Powtórzę jedynie, że w mojej ocenie jest to uprawniona krytyka, a nie obsmarowywanie (z wyjątkiem paru przegięć, ale te zawsze w mediach się zdarzają). Inne zorganizowanie nie jest żadną gwarancją na uniknięcie losu UW. Kłótnie w koalicji, brak możliwości realizacji swojego programu i firmowanie działań PiSu, ustalanych na boku z LPR czy SO, zapewne poważnie osłabiłoby Platformę. Wielu wyborców PO reaguje alergicznie na SO czy LPR i szlag by ich trafił, gdyby rząd PiSPO miał wdrażać pomysły tych ugrupowań. 1KOR13 napisał(a): I zalecam wszystkim konsekwencję w myśleniu: skoro dobrze wspomina się rząd Mazowieckiego, to nie należy przykładać innej miary do obecnego rządu. To nie ma nic wspólnego z niekonsekwencją, wręcz przeciwnie, nie można porównywać czasów nieporównywalnych. W rządzie Mazowieckiego to premier był mniejszościowy, a komuniści rozdawali karty. Dzisiaj to PiS ustawia grę. 1KOR13 napisał(a): Myślę, że człowiek, który w życiu tyle nacierpiał się za prawdę, co Macierewicz, jest dobrą osobą do pisania tego typu raportów. Nie, bo trudno być obiektywnym sędzią w swojej sprawie. 1KOR13 napisał(a): Co do prywatyzacji, to myślę, że wspomniana przy okazji pakietu Kluski nowa metoda na prywatyzowanie jest optymalnym rozwiązaniem. Powinno ruszyć z kopyta, i bez dotychczasowego złodziejstwa. Trudno oceniać przyszłe dokonania. Ośmielam się natomiast powątpiewać w szybką, skuteczną i uczciwą prywatyzację przy koalicji z SO i LPR (pierwsza to partia aferzystów, druga wrogo nastawiona do wolnego rynku). A i PiS zdradza spore ciągoty do "renacjonalizacji" (chociażby przedwyborcze zapowiedzi dotyczące PGNiG albo plany utworzenia molocha finansowego kontrolowanego przez państwo). 1KOR13 napisał(a): Albo po prostu wzrósł dochód krajowy, i dlatego wzrosła suma pieniędzy, jaką zbiera państwo. To nawet bardziej prawdopodobne. Zgadza się, o tym pisałem. Niezależnie od przyczyn, faktem jest, że przez budżet mieli się więcej pieniędzy (w liczbach bezwzględnych). 1KOR13 napisał(a): Cytuj: 2. Nie wiem co rozumieć przez konsolidację sektora finansowego? Tworzenie molocha pod skrzydłami PKO BP, kontrolowanego przez państwo? Jeśli tak, to zaliczyłbym to do negatywów. Ja myślę, że to jest dobre. Dlaczego wycofanie państwa z budowlanki ma być dobre, a wycofanie z sektora finansowego nie? 1KOR13 napisał(a): Oczywiście, do pewnego stopnia jakąś cenę za taką koalicję płacimy. Nikt nie mówił, że to będzie rozwiązanie bezbolesne. Ale jednak korzyści płynące z tego związania się przewyższają te różne drobne problemy, jakie wywołuje - bo mi się wydaje, że nie możemy mówić o jakichś poważnych problemach zagranicą z tego powodu (nasza prasa jak zwykle znacznie wyolbrzymia). Prasa wyolbrzymia, bo podkolorowane newsy lepiej się sprzedają, ale nie zmienia to faktu, że za IV RP wytworzony został obraz Polski jako kraju zacofanego, nacjonalistycznego, będącego w UE a zarazem jej niechętnego. Wrzodu na ciele Europy. 1KOR13 napisał(a): Gowin nie jest członkiem partii. A Rokita niestety wcześniej czy później z niej wyleci.
Ze strony Gowina wnioskuję co innego. A co będzie z Rokitą, zobaczymy.
|
Wt mar 27, 2007 11:09 |
|
 |
Trawy
|
Kolejna konkluzja:
Cytuj: Zrobilismy duzo, tak duzo ze az nie wiem ile i co zrobilismy. Ale bardzo duzo zrobilismy. Niech wszyscy wiedza jak duzo.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Wt mar 27, 2007 14:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Walcząc z układem tworzą sitwę NOMENKLATURA IV PRL (w budowie)
Dąbrowski pracuje w państwowej firmie 2007-05-09 21:17 Aktualizacja: 2007-05-10 01:00
Odwołany wojewoda mazowiecki ma nową posadę
Były wojewoda mazowiecki z PiS odwołany z tej funkcji, po tym jak media ujawniły, że próbował wyłudzić prawo jazdy, otrzymał nową posadę. Znalazł zatrudnienie w państwowej firmie - pisze DZIENNIK.
Wojciech Dąbrowski został członkiem rady nadzorczej warszawskiej spółki Radwar, która jest częścią państwowego potentata zbrojeniowego - Bumaru. Nominację otrzymał 12 kwietnia. Cztery dni później policja postawiła mu zarzut mataczenia i próby wyłudzenia w 2004 r. prawa jazdy.
W Radwarze były wojewoda zarabia 2270 złotych na rękę miesięcznie. "Pan Wojciech Dąbrowski został członkiem rady nadzorczej Radwaru jako reprezentant właściciela" - potwierdziła Roma Sarzyńska, rzeczniczka Bumaru.
Radwar to firma zbrojeniowa - specjalizuje się głównie w produkcji sprzętu wojskowego - w tym radarów i skomplikowanych rakietowych systemów przeciwlotniczych. Oprócz broni Radwar produkuje również bliższe byłemu wojewodzie urządzenia do kontroli ruchu drogowego: fotoradary i świetlne znaki drogowe.
W jaki sposób Dąbrowski znalazł się w Radwarze? "Zostałem rekomendowany na to stanowisko przez Waldemara Skowrona p.o. prezesa Bumaru" - tłumaczy DZIENNIKOWI. Kiedy spytaliśmy go o kwalifikacje do pełnienia funkcji w branży zbrojeniowej, przyznał, że zawodowo się z tą branżą nie stykał, ale "od dawna interesuje się tematyką obronności".
"Skończyłem podyplomowe studia z zarządzania" - twierdzi. Od 2002 roku Dąbrowski robił karierę w samorządzie warszawskiej dzielnicy Żoliborz, wcześniej pracował w agencji nieruchomości. W 2006 roku został także szefem warszawskich struktur PiS.
Dąbrowski twierdzi, że jego nominacja nie ma charakteru politycznego. "Od pewnego czasu moja działalność w Prawie i Sprawiedliwości została zawieszona" - przekonuje.
Oburzeni nominacją Dąbrowskiego są za to politycy opozycji. "Naprawdę? Nie, pan mnie chyba wkręca..." - mówi poseł PO Paweł Graś z sejmowej komisji obrony. "To żałosna nominacja PiS. Pokazuje, że ta partia prowadzi politykę prokolesiowską" - dodaje Graś.
Z kolei Janusz Zemke, były wiceminister obrony z SLD uważa, że aby pełnić funkcje w branży zbrojeniowej, trzeba mieć specjalistyczne kwalifikacje i nie wystarczy się nią tylko interesować. "Pewnie modele lepił! Oczekiwałbym więcej powagi w nominacjach w branży zbrojeniowej" - podsumowuje Zemke.
Nominacji byłego wojewody mazowieckiego do Radwaru, mimo naszej prośby, nie skomentował wczoraj Ireneusz Dąbrowski, wiceminister skarbu odpowiedzialny za zbrojeniówkę. Rzecznik prasowy tego resortu Paweł Kozyra powiedział nam tylko, że nominacja Dąbrowskiego to wewnętrzna sprawa Bumaru. Tomasz Butkiewicz
KOMENTARZYK:
W pierwszej PRL tez tak bywało. A więc w budodowanej przez Małostkowych Braci IV PRL tez to jest normalką
|
Cz maja 10, 2007 6:50 |
|
 |
godunow
|
Gruby ni e przejmuj się  !!
Za mojego życia upadł komunizm . Tak zwany PRL..
Pewnie jeszcze za mojego życia upadnie IV RP lub Kaczyzm jak kto woli..
I będzie de Kaczyzacja Listy ludzi , którzy współpracowali z PiS-em..
Historia lubi się czasami powtarzać..
I Media będą mieć zajęcie 
|
Cz maja 10, 2007 7:54 |
|
|
|
 |
profos
|
http://wiadomosci.onet.pl/1533263,11,item.html
Cytuj: Prezes TK Jerzy Stępień zarzucił posłowi PiS Arkadiuszowi Mularczykowi, że zataił przed Trybunałem, iż sędzia Adam Jamróz został wyrejestrowany w 1978 r. przez wywiad PRL, bo "odmówił współpracy z powodów moralnych", zaś Marian Grzybowski został zarejestrowany dopiero 19 czerwca 1989 r.
PiS-uar jest zdolny do każdej podłości byleby tylko utrzymac władzę w swoich chorych łapach.
Stworzyli prawnego bubla (zreszta oni same buble tworzą), a teraz kombinują jak konie pod górkę.
|
Cz maja 10, 2007 21:45 |
|
 |
Paschalis
|
Rozumiem, że polityka budzi emocje, ale to nie znaczy, że pewne elementarne zasady przestają obowiązywać. Posty na wyjątkowo niskim poziomie zostały usunięte. Przypominam, że dyskusja dotyczy kłamstwa wyborczego partii rządzącej, a nie jej działań wobec Trybunału Konstytucyjnego.
_________________ www.onephoto.net
|
Pt maja 11, 2007 8:11 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Wobec tego ten temat powinien być zamknięty, gdyż żadnego kłamstwa wyborczego ze strony PiS-u nie było.
Dziwne, że moderacji w ogóle nie przeszkadza uwłaczający i wielokrotnie na tym forum stosowany epitet nadawany tej partii - pisuar.
Widocznie takie sformułowanie mieści się w ramach tzw. "poprawności politycznej" uprawianej przez moderatorów.
|
Pt maja 11, 2007 8:41 |
|
 |
Paschalis
|
Temat nie zostanie zamknięty, a patrząc na twoje wypowiedzi, Leszku, ty powinieneś być ostatnim, który się oburza na brak kultury w tym wątku.
Istnieje natomiast inny problem. Wrzucanie do tego tematu wszystkich wątków związanych z partią rządzącą, niezwiązanych z tematem kłamstwa wyborczego. Dlatego odpowiadając na oczywisty fakt, że polityka budzi emocje i być może nie jesteście w stanie dyskutować na jeden ścisły temat z nią związany. Zmieniam nazwę tego wątku i go przyklejam, tak żeby teraz wszystkie wątki nt rządzących i opozycji parlamentarnej trafiały właśnie do tego wątku.
|
Pt maja 11, 2007 9:10 |
|
 |
1KOR13
|
Słuszna decyzja, moderatorze 
|
Pt maja 11, 2007 9:19 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Stwierdzam więc jednoznacznie, że Paschalis upowszechnia nieprawdę na temat wyborczych obietnic PiS-u, akceptując kłamliwy zarzut wobec tej partii.
|
Pt maja 11, 2007 9:55 |
|
 |
Paschalis
|
Stwierdzaj sobie co chcesz, ale trzymaj się tematu. Wątek o uwagach do moderacji już istnieje w dziale moderacja.
A na temat prawdziwości wcześniejszego tematu wątku w ogóle się nie wypowiadałem bo: to nie należy do roli moderatora. Stwierdziłem jedynie fakt, że taki temat istniał, a obecne posty w tym wątku już od dłuższego czasu nie mają z nim związku. To czy miał to być związek aprobujący, czy potępiający dla tezy zawartej w jego tytule nie było w ogóle przedmiotem mojego wywodu. Dyskusja o kłamstwie wyborczym nie musi mieć charakteru aprobaty, ale może być negacją tej tezy. Ja w to nie wnikam.
|
Pt maja 11, 2007 10:04 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Wobec tego ten temat powinien być zamknięty, gdyż żadnego kłamstwa wyborczego ze strony PiS-u nie było.
Faktycznie kłamstwa to faktycznie nie było..
Było i jest łgarstwo w żywe oczy ze strony PiS-u..
..
1. 3 miliony mieszkań .!
2. Tanie państwo..
Panie gdzie te mieszkania..  Ustawy mieszkaniowe..
Opozycja w nich mieszka..
Tanie państwo... dla kogo..
Chyba nie dla obywatela
i Tak by można wymieniać , wymieniate inne obietnice..
|
So maja 12, 2007 10:54 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Na wszystko przyjdzie czas. Najważniejsza teraz sprawa, to oczyszczenie struktur państwa z mafii, korupcji i esbecji.
|
So maja 12, 2007 11:12 |
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: Na wszystko przyjdzie czas. Najważniejsza teraz sprawa, to oczyszczenie struktur państwa z mafii, korupcji i esbecji.
Czekaj tatka latka a głupiemu radosć..
I to tak w tej chwili mamy..
Gdy by nie to że jesteśmy w UE,,, bylibysmy drugą Białorusią
Faktycznie wspaniałe czasy,, .
Co do taniego państwa .
Instytucje rządowe zakupiły ponad 20 tysięcy licencji na nowe Officy ( Office 2007 ) i ponad 20 tysięcy na nowe windowy ( Windows Vista ) ..
Kraje dużo bogatze jak polska przechodzą n a pakiety Open,..
Jedna licencja Ofiice to koszt rzędu 2 tysiące.. jedna licencja na Windows Vista koszt około 1 tysiąca ( w zależności od wersji)
Co pokaże czas.. Twoim zdaniem..
Kolejne podgrzewane chodniki przed pałacami prezydenta i premiera.. nawet Car Putin coś takiego nie posiada..
Faktycznie na wszytko przyjdzie czas.
Przyjdzie też czas na koniec Pi S-u ( w stylu AWS-u)
|
So maja 12, 2007 11:26 |
|
|
|