Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 21:08

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 100  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.4 
Autor Wiadomość
Może nie powszechność donoszenia

Tylko, że te stwierdzenie jest CLOU programu, bo sugeruje, iż w tym procederze brał udział prawie cały polski naród.
Rozpowszechnianie tego typu obrzydliwych kłamstw powinno spotkać się z konkretnym protestem, a nie aprobatą co poniektórych.

N maja 24, 2009 14:46
zbanowany na stałe

Kogo najbardziej obawiały sie rodziny ukrywajace Zydów?
Nie Niemca, ale własnie sąsiada Polaka, który dla kasy lub ze zwykłej złosliwości (sportu?) donosił.
Donosicielstwo było w Polsce powszechne tak w czasie II wojny jak i po niej.
Teza ta więc jest jak najbardziej prawdziwa, tylko trudno jest spojrzec sobie prosto w oczy.

Co do nazewnictwa to jedna maleńka nieścisłość. Określenie "szmalcownik" znane było juz przed wojną. Jednak w jwj trakcie nabrało całkowicie innego znaczenia. Oznaczało donoszenie za pieniądze do okupanta. Karane było śmiercią przez armie podziemną.

Tylko ktos bezrozumny może chciec sprostowania w tym artykule. Prawda tam jest okrutna, ale jest prawda. Bez pomocy podbitych ( i współpracujących) narodów, Niemcy nie byliby w stanie dokonać tak masowej zagłady Żydów. Chlubnym przykładem sa duńczycy, którzy uratowali najwięcej Zydów.

Cytuj:
Tylko, że te stwierdzenie jest CLOU programu, bo sugeruje, iż w tym procederze brał udział prawie cały polski naród.

Przeczytaj najpierw cały artykuł, a nie zachowuj sie jak ten kretacz Kaczyński. Tam jest mowa o 200 000, a nie całym narodzie

N maja 24, 2009 15:22
Eugeniuszu, czy TY masz 80 lat, żeby stawiać tak radykalne tezy?
Żadne z nas wtedy nie żyło i nie zna tematu z autopsji.
Ja nie wiem jak było, więc mogę tylko twierdzić, iż dotychczas stanowisko historyków w tej sprawie było inne.
Nagła zmiana stanowiska o 180 stopni, ale ze strony historyków niemieckich może budzić uzasadnione wątpliwości, a WY przyjmujecie je jako prawdy objawione.
Niepojęte.

N maja 24, 2009 15:35
zbanowany na stałe

Masz na myśli tych polskich? Tylko których? Tych co twierdzili, że AK była organizacja zbrodniczą, a Stalin wyzwolicielem. Czy tych, którzy teraz twierdza odwrotnie?
A może masz na myśli tych wspaniałych zwycięzców, którzy ramie w ramie z sowieckimi zbrodniarzami sadzili przegranych zbrodniarzy w Norymberdze?

O szmalcownikach od zawsze było wiadomo, o ustaszach, ukraińcach, łotyszach, kolaboranckich słowakach, francuzach, węgrach, rumunach także!
Tylko to po prostu było niepolityczne, bo zwycięzców sądzić nie wolno.

Owszem to Niemcy rozpetali te cała masakrę. Główna wina spada na nich (czemu artykuł nie zaprzecza). Jednak po 60 latach od IIWŚ najwyższy czas by świat głośno zaczął mówić także o innych zbrodniarzach, którzy żyli i zyja w każdym narodzie.
Czas także powiedzieć, ze i wśród Żydów byli "szmalcownicy" i mordercy.

Czas odbarwić tę przesłodzoną czarno-białą historię i przestać słuchać bzdur opowiadanych przez nadętych politykierów.

N maja 24, 2009 15:49
Eugeniuszu, czy TY masz 80 lat, żeby stawiać tak radykalne tezy?
Żadne z nas wtedy nie żyło i nie zna tematu z autopsji.

My nie...ale żyli (ją) nasi rodzice, dziadkowie, teściowie.
Z ich opowieści wiem, że byli sprzedawczyki.
Za kilo cukru dwóch chłopów prowadziło Żyda przez pół wsi na posterunek zandarmerii, który prosił, błagał, chciał zapłacić za uwolnienie.
Żandarm Zyda zamknął, a chłopów kopniakiem wywalił ze schodów.
Mógł to zrobić, bo oprócz polskich policjantów, 3 osobową niemiecką obsadę stanowili 2 ślązacy i austriak.
To ci policjanci się narażali - bo tym sposobem odstraszyli innych chetnych na łatwy zarobek.
40 lat po wojnie, teść wskazał mi faceta - syna owego chłopa niedoszłego "cukrownika".
Podczas wojny i lata po wojnie, na wsi i okolicy, ludzie wiedzieli i wiedzą, o "wyczynie" obu.
A ilu było podobnych?
Jedni narażali życie swoich rodzin dla ratowania bliźnich Zydów, a inni sprzedawali ich za 1 kg cukru.
Dzieki Bogu tych drugich był niewielki odsetek.

N maja 24, 2009 16:39
Cytuj:
Dzieki Bogu tych drugich był niewielki odsetek.

I taka informacja powinna iść w świat, a nie że Polacy powszechnie sprzedawali Żydów.

N maja 24, 2009 19:47
zbanowany na stałe

W świat powinny iść informacje rzetelne, a nie wyssane z palca o niezwykłym bohaterstwie Polaków.
Tych co ratowali i tych co donosili było mniej wiecej po równo. Reszta była bierna.
Biernośc akurat nie jest zarzutem bo strach potrafi byc paraliżujący, a kto tego nie przeżył nigdy nie zrozumie.

Artykuł Spiegla jest akurat dosyć obiektywny i ukazuje bolesna prawdę nie tylko o Polakach, ale o dzisiejszych Europejczykach.
Niestety co niektórzy nie potrafia czytać ze zrozumieniem, albo tak jak kaczyński uwielbiają manipulowac i kłamać.

Dowiedziałem sie dzisiaj o kolejnym kretactwie wyborczym Kaczyńskiego. Otóz obiecał on na Ślasku, ze jak PiS w 2011 wygra wybory to zrobi wszystko by Euro 2012 odbyło sie w Chorzowie.
Takiej bezczelności dawno nie widziałem. Przecież to za ekipy Kaczyńskiego zapadła decyzja typujaca 4 miasta na Euro. Chorzowa wśród nich nie było, Krakowa także.
Co wiec ten kretacz znów kręci?
Dla władzy za niedługo jest gotów nam obiecać kolonie na Marsie :o

Pn maja 25, 2009 7:07
Tych co ratowali i tych co donosili było mniej wiecej po równo.

Wskaż źródło tych rewelacji, bo jeśli nie to okaże się, że jesteś większym krętaczem niż Kaczyński.

Cytuj:
Chorzowa wśród nich nie było, Krakowa także.

To dlaczego TUSK cudotwórca im tego nie załatwił, bo Boniek twierdził, iż wszystko jest do załatwienia na polu golfowym.

Pn maja 25, 2009 8:00
zbanowany na stałe

Wskaż źródło tych rewelacji, bo jeśli nie to okaże się, że jesteś większym krętaczem niż Kaczyński.

Każdy rzetelny historyk ci o tym powie. Tylko kretacze w rodzaju Kaczyńskiego i innych nawiedzonych [...] wierzących w "wybranie" Narodu Polskiego przez Maryję, moga powtarzac inne głupoty.
Polacy niczym sie nie róznia od Ukraińców, Słowaków, Francuzów, Włochów itd... NICZYM.
Już sam fakt, że AK zarządziła KS dla szmalcowników, jest wystarczającym dowodem na to, ze ten proceder był dosyć powszechny.

Pier...ły o bohaterskim Narodzie Polskim to mit i kompletna bzdura

Cytuj:
To dlaczego TUSK cudotwórca im tego nie załatwił, bo Boniek twierdził, iż wszystko jest do załatwienia na polu golfowym

Co miał załatwić Tusk? Skoro Kaczyński sp...lił ? Jaki Boniek? A kim on jest poza historycznym już piłkarzem?

[...] - proszę o nieużywanie tego typu obraźliwego słownictwa. Kamyk

Pn maja 25, 2009 21:15
[quote]Każdy rzetelny historyk ci o tym powie.[/quote}

I tu Ciebie mam.
Budowanie swoich tez na informacjach od jakiś niezidentyfikowanych historyków, to nie przywoływanie faktów, tylko jakiś własnych urojeń i pobożnych życzeń.
Jesteś w tym momencie większym krętaczem, niż ten kogo cały czas o to pomawiasz.
Podaj źródło Twoich rewelacji bo inaczej nazwę Ciebie Pinokiem kłamczuszkiem.
Jak śmiesz obrzucać błotem innych ludzi skoro sam postępujesz gorzej od nich.

Wt maja 26, 2009 17:02
Przepraszam, że pisze post po poście, ale tematycznie są to bardzo odległe tematy, więc pozwoliłem sobie je rozdzielić.
TVN24 pisze:

"Pogróżki są obrzydliwe, wulgarne, wstrętne"
AKTORKA OPOWIADA, CO JĄ SPOTKAŁO PO WYSTĘPIE W SPOCIE PIS

Cytuj:
Od czasu kiedy wystąpiłam w spocie PiS dostaję wulgarne, obraźliwe pogróżki. Są wśród nich i takie z których można wyczytać, iż grozi mi się śmiercią - mówi tvn24.pl aktorka Anna Cugier-Kotka. I dodaje: - Jest mi bardzo przykro, nie zasłużyłam na takie traktowanie.
Pani Anna chce zgłosić sprawę policji i prokuraturze, ale najpierw - jak mówi - musi namierzyć adresatów anonimowych maili. Nie ma wątpliwości, że są to zwolennicy Platformy Obywatelskiej. - Podobno partia ma dużo wspólnego z tolerancją, tymczasem to, co się dzieje świadczy zupełnie o czymś odwrotnym - mówi aktorka. - Piszą do mnie fanatycy i frustraci, którzy dają upust swoim złym emocjom. Nie sądziłam, że ludzie mogą być tak mściwi i pełni nienawiści - dodaje.

I podkreśla, że jest jej bardzo przykro. - To wstrętne i obrzydliwe. Obraża się mnie i dorabia ideologię do mojego życiorysu - mówi Cugier-Kotka, przyznając jednocześnie, że nie żałuje, iż wystąpiła w spocie PiS.

Wiedziałem, że PO po tym spocie się zagotuje, ale żeby aż tak.
Chyba te watahy, które chciał wyciąć Sikorski, to nie w PiS latają.

Wt maja 26, 2009 17:23

Dla pełniejszego obrazu sprawy dorzucę link: Zobacz, jak Kurski poznał Annę Cugier-Kotkę, a tam m.in.:

Cytuj:
Anna Cugier-Kotka pracowała w Superstacji. Pełniła funkcję kierownika produkcji. Dodatkowo w programie Czarno na białym miała prowokować zaproszonych gości.

Dokładnie miesiąc po nagraniu aktorka wystąpiła jednak w spocie PO "Krótki film o życiu". Z kolei w zeszłą niedzielę wystąpiła na konwencji wyborczej PiS.

Jak donosi "Dziennik" Cugier-Korka zna się z Jackiem Kurskim osobiście od kilku lat.

Odrobina szumu wokół jej osoby chyba jeszcze żadnej aktorce nie zaszkodziła ;)

Nie znaczy to, że rzeczywiście nie mogła otrzymać durnowatych maili z pogróżkami. Ale anonim może wysłać każdy (nawet sympatyk PiS, bo nie trzeba wielkiej przebiegłości, aby w ten prosty sposób zaszkodzić PO). Dlatego radziłbym zachować trochę dystansu.

Wt maja 26, 2009 18:08
Nie znaczy to, że rzeczywiście nie mogła otrzymać durnowatych maili z pogróżkami. Ale anonim może wysłać każdy (nawet sympatyk PiS, bo nie trzeba wielkiej przebiegłości, aby w ten prosty sposób zaszkodzić PO). Dlatego radziłbym zachować trochę dystansu.

Mogła - idiotów nie brakuje.
Ale rozbawiła mnie wypowiedź p. Ani
Planuje sama osobiście wyśledzić autorów i dopiero potem zawiadomić prokuraturę
http://www.tvn24.pl/-1,1602092,0,1,pogr ... omosc.html

Wt maja 26, 2009 18:39
Naiwność, przebiegłość lub brak wiary w polska policję. (Pani Ani)
Któż to może zgadnąć.
Jeśli jednak coś takiego miało miejsce, to mamy efekty czarnego PR w wykonaniu PO.
Oddziały szturmowe moherowych beretów, mogą jedynie skrzywdzić muchy, a piąta kolumna PO nie wiadomo do czego może jeszcze się posunąć.

Ale żeby było śmieszniej to tutaj znakomity spot Szymona Majewskiego:
http://www.tvn24.pl/26086,1602082,0,1,donald-ty-tu-zrzedzisz,wiadomosc.html

Wt maja 26, 2009 19:41

Oddziały szturmowe moherowych beretów, mogą jedynie skrzywdzić muchy, a piąta kolumna PO nie wiadomo do czego może jeszcze się posunąć.

ty tak serio czy czegoś się napaliłeś? Nie wierze wzadne pogrózki , za to na kilometr czuje rączkę tego mego niestety imiennika Kurskiego z PiSuw całej aferze. Oszustwo grubymi nićmi szyte. Nie idzie do prokuratury niby czemu? , to Własnie oznacza że żadnych maili nigdy nie było. Bardzo pisie , rzucić insynuacją, a nuż się cos przyczepi. ...

Wt maja 26, 2009 20:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 100  Następna strona