Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
 Krzyże w szkole 
Autor Wiadomość

Post Re: Krzyże w szkole
meritus napisał(a):
Nie spodziewałem się bolszewika na katolickim forum, ale serdecznie witam i zdrówka życzę, bardzo dużo zdrówka. Podobnie pani Senyszyn życzę zdrówka i mniej bolesnego przebiegu menopauzy.

Mao, nie wiem skąd wziąłeś owe zmuszanie do chodzenia na lekcje religii, ale uczestnictwo w lekcjach jest dobrowolne.

Och, bardzo teoretycznie, bardzo. Presja środowiska, brak alternatywy - lekcje etyki sa tylko w 1% szkół. Niestety, znam ten problem także osobiście - przez dwóch zaprzyjaźnionych nastolatków...

Pn gru 07, 2009 23:33

meritus napisał(a):
Acro
Cytuj:
Bo mniej wiecej tyle lat temu KK opowiedział się oficjalnie przeciwko karze śmierci.

kara śmierci jest moralnie dopuszczalna w Kościele katolickim

Cytuj:
Jasne, klarowne zasady, brak podstawowych sprzeczności jak z Biblii.

Gdzie uzasadnienie? Jeżeli już piszesz takie kontrowersyjne tezy, to uzasadnienie jest niezbędne, w przeciwnym wypadku mamy do czynienia albo z głupstwem albo z fanatykiem.

No to znów jakaś niejasność, bo pamiętam jak B XVI nazwał niedawno karę śmierci "obrazą człowieczej godności" (czy jakoś bardzo podobnie).
Sprzeczności? Moralność starotestamentowego 'oko za oko' to coś diametralnie innego niż nowotestametowe 'nadstawianie drugiego policzka'. Jedna i druga pięknie zresztą zilustrowana na licznych przykładach w odpowiednich Testamentach.
Cytuj:
Meritus już odpisał na 2 i 3 tezę Acro. Ja odniosę się do pierwszej.
Prawa dla kobiet - pierwszy
Nauka i nauczanie - pierwszy
Abolicja - o co dokładnie chodzi, bo delikatnie mówiąc trochę mi to tu nie pasuje.
Kościół promował to nim jeszcze humanizm powstał.

Chętnie poznam jakieś szczegóły - jakieś oficjalne stanowisko kościoła, jakieś ruchy, akcje? Bo mnie po głowie chodzą np zakazy czytania nawet Biblii i takie tam historyjki. Podasz daty, porównam ze swoimi, zobaczymy.
I sorki - miał być abolicjonizm nie abolicja. Nie dziwię się, że do niczego ci nie pasowało, ale szacunek za próbę :)
Cytuj:
Poza tym, żadna z osób które wymieniłeś nie może być postacią z która można sie zdecydowanie utożsamić czy do której odnieść. Chrystus - owszem.
Och - jak się uprzesz, na kazdego coś się znajdzie. Choćby to, ze nia miał dzieci ani nawet żony. To ma być wzór dla dzieci - samca trutnia? :)
Zresztą - czemu upierasz się, ze obok godła musi zawisnąć jakiś wzór do naśladowania (do tego kontrowersyjnie kojarzący sie z jedną z religii?

Pn gru 07, 2009 23:47

RedRussian1917 napisał(a):
A ja niestety, a może i stety. Zgadzam się z panią Senyszyn. Krzyże powinny opuścić szkoły. Ale pójdę i dalej. Także kościoły powinny być "nieoznakowane". Jak świeckie to świeckie państwo!

Nie mam nic przeciwko pomnikom. Bo to zawsze atrakcja, ale jeśli krzyż. To powinien być zlikwidowany. Cmentarze to problem,bo tam jest dużo krzyży. Ale to powinna jakaś ustawa delegalizować. Myślę,że Parlament Europejski, się tym zajmie.

Ty chyba nie rozumiesz czym jest świeckie państwo, Delegalizować cmentarze... kościoły??
Ile Ty masz lat że piszesz takie pierdoły? Pytam jako niewierzący.

Acro napisał(a):
Och, bardzo teoretycznie, bardzo. Presja środowiska, brak alternatywy - lekcje etyki sa tylko w 1% szkół. Niestety, znam ten problem także osobiście - przez dwóch zaprzyjaźnionych nastolatków...

Co do lekcji etyki się zgodzę, niestety tak jest =/
Ale presja środowiska? Brak alternatywy? Ja też znam kilka osób które kiedyś nie chodziły na lekcje religii i jakoś nic się nie działo, a to było kilka lat temu.
Nasz kraj się coraz bardziej sekularyzuje, więc wątpię aby coś się zmieniło w tej materii na gorsze.

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Wt gru 08, 2009 12:13

Lot Orła napisał(a):
RedRussian1917 napisał(a):
Acro napisał(a):

Co do lekcji etyki się zgodzę, niestety tak jest =/
Ale presja środowiska? Brak alternatywy? Ja też znam kilka osób które kiedyś nie chodziły na lekcje religii i jakoś nic się nie działo, a to było kilka lat temu.
Nasz kraj się coraz bardziej sekularyzuje, więc wątpię aby coś się zmieniło w tej materii na gorsze.

Patrzysz na to z perspektywy osoby dorosłej, o sprecyzowanych poglądach. Inaczej rzecz wygląda u dzieci, u których najwazniejsze jest środowisko i przynależność do grupy. Trójka dzieci w klasie zostałby szybko wykluczona pod pretekstem niechodzenia na religię: zawsze to fajnie znaleść jakiś wyróżnik do dręczenia: a to bo biedniejszy, drobniejszy, bo się jąka, a jak niczego takiego nie ma - to bo nie chodzi na religię. Dorośli w małych społecznościach (małomiasteczkowych, wiejskich) pod presją ukrywają się ze swoją odmiennością - jakąkolwiek, nie tylko religijną - a co dopiero dzieci.
Faktem jest, że wraz z sekularyzacją problem będzie zanikał (a może kiedyś nawet się odwróci), na pewno pozostawienie krzyży w szkołach w jego rozwiązaniu nie pomoże.

Wt gru 08, 2009 12:47

Acro napisał(a):
Trójka dzieci w klasie zostałby szybko wykluczona pod pretekstem niechodzenia na religię: zawsze to fajnie znaleść jakiś wyróżnik do dręczenia: a to bo biedniejszy, drobniejszy, bo się jąka, a jak niczego takiego nie ma - to bo nie chodzi na religię. Dorośli w małych społecznościach (małomiasteczkowych, wiejskich) pod presją ukrywają się ze swoją odmiennością - jakąkolwiek, nie tylko religijną - a co dopiero dzieci.

To fakt że bieda lub tym podobne mogą (i najczęściej powodują =/) wyobcowanie. Ale kurczę, za moich czasów jak ktoś nie chodził na religię to był kozak i każdy go podziwiał że ma odwagę aby swoje przekonania wprowadzić w czyn. I wytykanie kogoś z powodu jego światopoglądu, było nie do pomyślenia. Jeśli to prawda co piszesz, to mi ręce opadają :(

No cóż małomiasteczkowe/wiejskie społeczności mają to do siebie że, jednostki posiadające oryginalną tożsamość są nie miłe reszcie masy...

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Wt gru 08, 2009 13:08

RR1917 - jak dla mnie to jawna prowokacja. Tyle, szkoda klawiszy.

Cytuj:
Sprzeczności? Moralność starotestamentowego 'oko za oko' to coś diametralnie innego niż nowotestamentowe 'nadstawianie drugiego policzka'. Jedna i druga pięknie zresztą zilustrowana na licznych przykładach w odpowiednich Testamentach.

Przykazanie miłości znane było tak w starym testamencie jak w nowym. I o tym ze jest ono największe, potwierdzili uczeni w piśmie (szerzej Mk. 12:28-34)
Także:
Mt 5:17-18
Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni.
Myślę że swu wniosek o policzku wyciągasz z pewnych zakorzenionych jeszcze stereotypach.
W skrócie jednak, to co ludzkie nie koniecznie musi byc tym samym u Boga.
Obrazuje to pewien ciąg:
"Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi"
"Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam"
"Nie tak jak daje świat, Ja wam daję"
"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz".

Cytuj:
Chętnie poznam jakieś szczegóły - jakieś oficjalne stanowisko kościoła,

Wypożycz sobie KKK. Tak znajdź odpowiednie rozdziały. Jak jesteś zbyt leniwy, wpisz sobie w googlach albo innej wyszukiwarce jakie jest oficjalne stanowisko Kościoła.

Cytuj:
Prawa dla kobiet - pierwszy

Tutaj już NT i słowa Jezusa ewidentnie odchodzą od tego, co było wówczas typowe. W pierwszych wspólnotach chrześcijańskich kobiety traktowane były w sposób zbliżony do mężczyzn. To z historii starożytnej. Współcześnie - kobiety prawa nabywały najszybciej tak, gdzie dominowało chrześcijaństwo. W innych kulturach/religiach do dziś sprawy sa zdecydowane trudniejsze.

Cytuj:
Nauka i nauczanie - pierwszy

Średniowiecze - tylko Kościół. Do okresu oświecenia (jawnych ataków na Kościół) szkoły zakonne były uważane za jedne z najlepszych. Podobnie dziś, szkoły katolickie są na świecie uznawane za najlepsze ze szkół.

Abolicjonizm- Papież jako pierwszy wziął pod opiekę Indian amerykańskich, gdy działa się im krzywda od konkwistadorów. (wystarczy porównać Amerykę Łacińską i Amerykę Pn jeśli chodzi o ich mieszkańców).
Jeżeli chodzi o samo niewolnictwo czarnych, owszem Kościół nie interweniował wprost, choć czytając pisma starożytne lub nowożytne listy odsetek uwolnień niewolników przez chrześcijan lub wykupywania ich przez przedstawicieli władz Kościoła był znaczny.

Biorąc powyższe pod uwagę znak krzyża, świadczący o miłości Boga do ludzi, może również świadczyć o miłości w ogóle. Wzajemnych relacjach i potrzebie dawania siebie innym. Chociażby dla rozwoju.

Wt gru 08, 2009 14:03
ysuk-san napisał(a):
Tutaj już NT i słowa Jezusa ewidentnie odchodzą od tego, co było wówczas typowe. W pierwszych wspólnotach chrześcijańskich kobiety traktowane były w sposób zbliżony do mężczyzn. To z historii starożytnej. Współcześnie - kobiety prawa nabywały najszybciej tak, gdzie dominowało chrześcijaństwo. W innych kulturach/religiach do dziś sprawy sa zdecydowane trudniejsze.

Nie tylko słowa.
Fakt uczynienia kobiet świadkami fundamentu chrześcjaństwa - Zmartwychwstania - jest niekwestionowanym przyznaniem obywatelskich praw kobietom, w ówczesnym świecie, gdzie świadectwo kobiet nie miało żadnego znaczenia, żadnej mocy (stąd niewiara Apostołów w słowa kobiet informujących o pustym grobie).
Podkreslił to św. Paweł....w Chrystusie wszyscy jesteśmy równi (Ga 3,28).
Katarzyna ze Sieny była doradcą papieża.

Wt gru 08, 2009 14:22

Alus napisał(a):
ysuk-san napisał(a):

Nie tylko słowa.
Fakt uczynienia kobiet świadkami fundamentu chrześcjaństwa - Zmartwychwstania - jest niekwestionowanym przyznaniem obywatelskich praw kobietom, w ówczesnym świecie, gdzie świadectwo kobiet nie miało żadnego znaczenia, żadnej mocy (stąd niewiara Apostołów w słowa kobiet informujących o pustym grobie).
Podkreslił to św. Paweł....w Chrystusie wszyscy jesteśmy równi (Ga 3,28).
Katarzyna ze Sieny była doradcą papieża.

Oczywiście. Dodatkowo Jezus wyciąga rękę do cudzołożnicy, odpuszcza jej grzechy i napomina. Kobiety (i Jan) obecne są podczas śmierci Chrystusa. Kobiety więc dzięki swej pokorze i wierze stały się równe mężczyznom (co nie znaczy, że od początku były gorsze). Natomiast praktyki, jak przykładowo zakrywanie włosów przez kobiety nie były atakiem na ich wolność, tylko działaniem prewencyjnym - długie włosy w tamtych czasach działały jako swoiste bodźce erotyczne - coś w stylu obecnej mini. Dlatego też podczas modlitwy stanowczo nakazywano zakrywać włosy.

Wt gru 08, 2009 16:56

śmieszni katolicy co kary śmierci chcą

Wt gru 08, 2009 17:58

Pytał ktoś o abolicjonizm Owszem, wielu było tam chrześcijan.
Tyle że nie katolików... a kwakrów. Ta społeczność otrzymała zresztą Pokojową Nagrodę Nobla.

Wt gru 08, 2009 20:39

Kochani!
Wy mi tu o teorii, że Jezus, to, Jezus tamto - a ja o praktyce! Chrześcijanie często uwalniali niewolników? Pewno, że często - zaryzykuję stwierdzenie, że tylko oni ich uwalniali, bo tylko oni ich mieli. A i teoria wygląda tu nie najlepiej - mogę wskazać w ST sporo instrukcji postepowania z niewolnikami (można bić, byle nie wybić oka itp), a ani słowa potepienia. Zresztą, w NT wprost tego potępienia tez nie widać.
Cytuj:
Do okresu oświecenia (jawnych ataków na Kościół) szkoły zakonne były uważane za jedne z najlepszych.
A były inne?
Cytuj:
Podobnie dziś, szkoły katolickie są na świecie uznawane za najlepsze ze szkół.
Ryzykowna teza... Chyba, że np UJ uznasz bo uniwersytet kościelny, bo kiedyś praktycznie taki był?

Oficjalne stanowisko koscioła: cóż, jeżeli papież ma inne, to jedynie potęguje zamieszanie...

ST a NT: może i przykazanie miłosci było znane tez w ST, ale nie praktykowane. I to przez samego Boga. to jest szczególnie mocne: w dniu, w którym daje ludziom przykazanie 'nie zabijaj' sam każe wybić parę tysięcy Izraelitów. A te makabryczne historie regularnego ludobójstwa... wST znajduje się wiele historii totalnie nie pasujących do dzisiejszej moralności (pewno także chrześcijanskiej) stąd moje powątpiewanie w skutecznośc Biblii jako latarni moralnej. W końcu - i w czasie krucjat, i inkwizycji, i konkwisty, i niewolnictwa zwolennicy wskazywali bardzo konretne cytaty na poparcie swoich tez... Dletego, jezeli już szukamy kotwicy moralnej i to ma być wyznacznikiem, to konsekwentnie należałoby promować buddyzm jako bardziej jednoznaczny.

Śr gru 09, 2009 0:21

A ja bym prosił, żeby dalej nie brnąć w offtopy, tylko trzymać się tematu

Śr gru 09, 2009 11:01

Przez wzgląd na Kamyka nie rozwine problemów Acro.
Tyle tylko że:

Cytuj:
A były inne?

najpierw nie, później tak
Cytuj:
Chyba, że np UJ uznasz bo uniwersytet kościelny

mówiliśmy o szkołach nie uniwersytetach
Cytuj:
Oficjalne stanowisko Kościoła: cóż, jeżeli papież ma inne

papież nie ma innego

Poza tym członkowie kościoła to ludzie, którzy bywa popełniają błędy. Najważniejsze jednak by zawsze kierowali się miłością.
Człowiek w przeciwieństwie do np. aniołów jest istotą zmysłową, więc musi doświadczać obecności boga zmysłami. Np wzrokiem. O wiele więcej złego działo się gdy w pobliżu brakowało symboli religijnych (lub symboli religii) niż gdy były.
Stąd m.in wychodzi założenie by symbole na ścianach pozostawały.
Np Krzyże w szkołach.

pozdrowienia dla Kamyka, choć offtop sie rozkręcał.

ps. Krzyż jest nieodłącznym elementem polskiej i europejskiej kultury i tożsamości.

Śr gru 09, 2009 12:01

Do tej pory temat mnie równo walił, ale to już lekka przesada:

Cytuj:
Karę do pół roku więzienia oraz grzywnę w wysokości 1000 euro dla urzędnika państwowego za zdjęcie krzyża w budynku użyteczności publicznej lub odmowę jego zawieszenia (!?) przewiduje projekt ustawy, przygotowany przez grupę katolickich senatorów centroprawicowej włoskiej koalicji.

Dziennik "La Repubblica" podał, że w złożonym w Senacie projekcie mowa jest o obowiązkowej obecności krzyża we wszystkich urzędach, a także w szpitalach, na lotniskach, w portach, na stacjach kolejowych i w więzieniach we Włoszech.

- Trwa starcie cywilizacji i każdy powinien opowiedzieć się po której jest stronie - powiedział cytowany przez gazetę senator Sergio De Gregorio, jeden z inicjatorów takiego rozwiązania ustawowego. - My jesteśmy po stronie Kościoła i się tego nie wstydzimy - dodał senator.

- To nie jest propozycja integrystyczna, ale odpowiadamy z zaniepokojeniem na agresję, jaka jest wyrażana przeciwko naszej chrześcijańskiej tożsamości - oświadczył De Gregorio.

Ponadto projekt ustawy przewiduje wyasygnowanie z rezerwy ministerstwa finansów ponad 50 tys. euro na zakup krzyży do wszystkich budynków użyteczności publicznej, także szkół, w których jeszcze ich nie ma.

Ta ustawodawcza inicjatywa w obronie krzyża to kolejna we Włoszech reakcja na listopadowe orzeczenie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu, który wypowiedział się przeciwko obecności krzyży w klasach szkolnych.

http://wiadomosci.onet.pl/2093100,12,1,1,item.html

Katolicyzm zaczyna się przemieniać w islam? Agresją i zmuszaniem niczego się nie załatwi.

Cz gru 10, 2009 14:24

Cytuj:
Agresją i zmuszaniem niczego się nie załatwi.

Wręcz przeciwnie.Sposób stary, dobry i sprawdzony.

Cz gru 10, 2009 15:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 305 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona