Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Autor |
Wiadomość |
Ukyo
|
 Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
I sie zaczyna... Fronda.pl: Krzyż ma powstrzymać budowę supermarketu? http://www.fronda.pl/news/czytaj/krzyz_ ... permarketuGdzies w necie widziałam zdjęcie krzyża zastawiającego meijsce parkingowe, a na nim kartka - "bo krzyża nikt nie ruszy".
|
Pt sie 06, 2010 9:32 |
|
|
|
 |
oredaktor
|
aem napisał(a): 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. [ dlaczego usuwają krzyż skoro mają być bezstronni ,dlaczego chcą usuwać religię i chcą zlaicyzować państwo,jako zdeklarowani niewierzący, skoro mają być bezstronni]
Ok, już wiem dlaczego Chrystus nazywa swoich wiernych "barankami"  Czy ktokolwiek chce usuwać krzyż i wywalić go w niebyt? Czy kuria, harcerze i kancelaria zadecydowali "krzyż zmielony zostanie na trociny dla chomików"? Nie baranki  Krzyż miał zostać poświęcony, miał pójść z pielgrzymką i wreszcie zostać umieszczony w budynku do tego przeznaczonym: W KościeleZ formalnego punktu widzenia właścicielem terenu przed pałacem jest kancelaria więc ma prawo usuwać stamtąd wszystko co ktokolwiek postawi. Właścicielami krzyża są harcerze którzy go stawiali i oni mają prawo przenieść ten krzyż gdzie uznają za stosowne. Dlatego wszyscy "krzyżacy", wbijcie sobie do głów, Krzyż nie jest wasz, plac przed pałacem też nie jest wasz.
|
Pt sie 06, 2010 9:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://info.wiara.pl/doc/605268.Krzyz-sprofanowanyCytuj: Od redakcji Wiara.pl
Czekamy na tak zdecydowaną reakcję polityków lewicy, jaką można było obserwować po zajściach z 3 sierpnia Kto sieje wiatr.... chcialoby sie powiedziec. Ze byla to profanacja krzyza, nie mam watpliwosci. ale jakos nie moge znalezc rownie jednoznacznej opinii portalu wiara w sprawie zajsc z 3.sierpnia. No i komentarz wydaje mi sie dosyc chybiony. W koncu lewica chyba to nie ci ktorzy maja bronic krzyza. Ale moze mi sie juz wszystko poplatalo? No i jezeli lewica zareaguje krytycznie, to co? Kosciol bedzie mogl sie jeszcze bardziej wstydzic, ze nie zareagowal na profanancje krzyza (instrumentalizacja, malowanie, bunt przeciw przedstawicielom Kosciola i jego decyzjom) pod palacem w sposob zdecydowany? Jedynie wywiad z biskupem siedleckim, jak gdyby portal wiara nie mial wlasnego zdania na ten temat... http://info.wiara.pl/doc/604234.Krzyz-p ... ie-dzielic
|
Pt sie 06, 2010 10:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Krzyż nie tylko ma powstrzymać budowę supermarketu, ma również sprawić w Poznaniu, by zamiast planowanego bloku powstało boisko. http://wyborcza.pl/1,75478,8189578,Krzy ... opera.htmlCo ciekawe pomysł zrodził się jeszcze przed zwycięską obroną krzyża. Myślę, ze teraz takich akcji będzie coraz więcej, bo skoro udało się wygrać z władzą pod pałacem, to wielu ludzi może traktować krzyż jako ostatnią deskę ratunku w walce o każdą inną „słuszną” sprawę. W końcu In hoc signo vinces  .
|
Pt sie 06, 2010 12:18 |
|
 |
ysuk-san
|
Cytuj: Dla przypomnienia: wasza linia argumentacji 1) Co on komu ten krzyż przeszkadza? 2) My CHCEMY, my ŻĄDAMY pomnika 3) JA_RO-SŁAW!! JA-RO-SŁAW!! 4) Czy wy (to do przeciwników krzyża) się uważacie za katolików? 5) Żydy! Komuchy! SBcy! Niemcy! To ani nie nasza linia argumentacji, ani większości tej grupy która stoi przed pałacem. Byłeś tam? Widziałeś coś, prubowałeś rozmawiac czy wystarczy ci to co nadaje TV? Cytuj: Zyczę powodzenia w dogadywaniu się z indywiduami pokroju obrońców krzyża. W tym topicu trwa już ono 17 stron  jezeli "dogadywanie" łaczysz z "indywiduami" to mniemam ze od razu wiesz jaki bedzie wynik "rozmowy". Wiekszoś ludzi którzy tam stoja poprosu sie modli i bywa zaczepiana lub wyzywana. Cytuj: Dla mnie ten wątek to (w tej chwili) 17 stron pereł rzuconych przed wieprze. masz niska samoocenę skoro okreslasz się mianem świni. Ale ok, podobno maja one serce najbliższe człowiekowi. mauger - krzyz bardzo czesto był w polsce źle utozsamiany. Podobnie zreszta jak flaga czy chymn. Ewidentnie to wychodzi ze starego ustroju. Ludzie o coś chcą się zaczepić, przykre że nie maja nic lepszego, bo "niebędziesz brał imienia Pana Boga swego na daremno" oredaktor, uważasz sie za Jezusa, no nieźle. Cóż za skromność. Z formalnego punktu widzenia, to w sejmie od roku czekają projekty ustaw, które winny juz niejednokrotnie iść pod głosowanie. Ale są tez jakieś ważniejsze rzeczy niż czysta biurokracja.
|
Pt sie 06, 2010 12:21 |
|
|
|
 |
oredaktor
|
Cytuj: oredaktor, uważasz sie za Jezusa, no nieźle. Cóż za skromność. Nie uważam. Jeżeli czytając mój post można odnieść takie wrażenie to przepraszam, nie taki był mój zamysł. Cytuj: Z formalnego punktu widzenia, to w sejmie od roku czekają projekty ustaw, które winny juz niejednokrotnie iść pod głosowanie. To porównanie jest zupełnie bez sensu. Cytuj: Ale są tez jakieś ważniejsze rzeczy niż czysta biurokracja. Tutaj dochodzimy do źródła problemu. Krzyżowcy przypisują "bronionemu" krzyżowi sens którego nie ma. Krzyż jest symbolem Męki Pańskiej. Koniec. To co robi się z krzyżem przed pałacem jest moim zdaniem większą profanacją niż krzyż z puszek po piwie. Ten drugi był bardzo niesmaczną satyrą. Krzyż przed pałacem obecnie jest kartą przetargową na postawienie pomnika ludziom którzy nie zasłużyli na pomnik w tym miejscu, a przede wszystkim, stał się politycznym buntem przeciwko przegranej Jarosława. Podobnej profanacji krzyża polska historia nie widziała. Drodzy Obrońcy Krzyża, brzydzę się Wami 
|
Pt sie 06, 2010 13:48 |
|
 |
Cyryl
|
W odpowiedzi na kłamstwa kolportowane przez media POstępowym katolikom dedykuję http://www.fronda.pl/tobiasz/blog/tobiasz1
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Pt sie 06, 2010 13:49 |
|
 |
Cyryl
|
AlusChciałaś odpowiedzi.Nie pamietam dokładnie szczegółów sytuacji z krzyżami w Oświęcimiu.Jan Paweł II miał ze wszystkich do tej pory paipeży najlepsze stosunki ze srodowiskami żydowskimi.Przypuszczam,że lata wojny i przeżycia osobiste grają w tym rolę,być może,że wpływały na obiektywizm jego spojrzenia na stosunki katolicyzm-judaizm.Jak już wcześniej napisałem była to nieodwzajemniona miłość.Papieża w Izraelu z największą sympatią witali Arabowie ,Żydom ta wizyta była raczej obojętna.Papież zrobił gest w stosunku do srodowisk żydowskich ,ale czy nie zbyt wysokim kosztem?Mnie się to nie podoba,tak jak nie spodobał mi się gest pocałowania Koranu.Nie mnie Ojca Świętego oceniać,o jego świętości rozstrzygną w Watykanie.Wszystcy święci popełniali błedy,a sam św.Piotr zrobił jescze gorzej bo trzy razy się wyparł Jezusa.Kościół tworzą ludzie grzeszni i popełniający błedy.
|
Pt sie 06, 2010 14:01 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
ysuk-san napisał(a): Cytuj: Dla przypomnienia: wasza linia argumentacji 1) Co on komu ten krzyż przeszkadza? 2) My CHCEMY, my ŻĄDAMY pomnika 3) JA_RO-SŁAW!! JA-RO-SŁAW!! 4) Czy wy (to do przeciwników krzyża) się uważacie za katolików? 5) Żydy! Komuchy! SBcy! Niemcy! To ani nie nasza linia argumentacji, ani większości tej grupy która stoi przed pałacem. Byłeś tam? Widziałeś coś, prubowałeś rozmawiac czy wystarczy ci to co nadaje TV? W takim razie telewizja emituje reżyserowane scenki z udziałem aktorów. Mnie wystarczy to co nadaje TV oraz relacje innych użytkowników tego forum. Tak, wiem że jestem manipulowany i jest mi z tym dobrze ysuk-san napisał(a): Cytuj: Zyczę powodzenia w dogadywaniu się z indywiduami pokroju obrońców krzyża. W tym topicu trwa już ono 17 stron  jezeli "dogadywanie" łaczysz z "indywiduami" to mniemam ze od razu wiesz jaki bedzie wynik "rozmowy". Oczywiście. Dlatego życzę powodzenia. ysuk-san napisał(a): Cytuj: Dla mnie ten wątek to (w tej chwili) 17 stron pereł rzuconych przed wieprze. masz niska samoocenę skoro okreslasz się mianem świni. Ale ok, podobno maja one serce najbliższe człowiekowi. Spodziewałem się takiej rzeczowej i dosadnej odpowiedzi.  Riposta po prostu ścięła mnie z nóg. No ale dzięki temu nie będę już więcej pereł rzucał. Bo i po co.
Pt sie 06, 2010 14:07 |
|
 |
aem
zbanowana na stałe
|
Kiedyś: Bóg honor , Ojczyzna
Dziś: Jaruzelski w pierwszym rzędzie.
|
Pt sie 06, 2010 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl po przeczytaniu juz jest dla mnie jasne: wg autora to nie sa ci sami ludzie, ktorzy krzyczeli na ksiezy i harcerzy (wlascicieli krzyza, notabene) i nie wyzywali ich od najgorszych. A jezeli ci sami, to ... mieli racje. Bo w drodze do "swietego celu" wszystkie metody sa dozwolone. Jego nadinterpretacja jest, ze obrona kazdego znaku krzyza, postawionego legalnie badz nie na wlasnym badz cudzym terenie bedzie przesadzala o naszym zbawieniu. To jego prywatne zdanie. Argument, ze tylko Bog ma prawo sadzic o slusznosci obrony samowoli budowlanej w formie krzyza jest rozczulajacy, ale niepowazny. Skutki tego juz ci Ukyo i mauger przytoczyli. Z krzyza- swietego znaku milosci Boga robi sie znak szantazu. O to chodzi? No i kolejna nadinterpretacja jest stwierdzenie, ze przeniesienie akurat tego krzyza bedzie swiadczylo o "usuwaniu krzyza z przestrzeni publicznej". Dopoki krzyze wisza w urzedach panstwowych jest to kolejne przeklamanie. I pomowienie, ze Biskup warszawski decydujac sie na przeniesienie tego krzyza do Kosciola wspolpracuje z silami zla, ktore krzyz chca wymazac ze swiadomosci Polakow. Swiadczy o tym pogarda z jaka pisze o innych polskich biskupach, ktorzy nie mysla jak on. Tak wyglada "wiernosc pasterzom". Tak, ale tylko "moim", nie chrystusowym. Wlasnie tacy ludzie, z taka spiskowa mentalnoscia najbardziej Kosciolowi szkodza.
Juz ci proponowalam: zacznij akcje stawiania krzyzy wszedzie. Moze zarobisz dodatkowe punkty na Sadzie Ostatecznym? Choc w Ewangelii Mateusza nic o stawianiu krzyzy nie bylo, ale moze przeoczylam....
aem, Jaruzelski byl tam przez szacunek dla urzedu prezydenta RP. SP Lech Kaczynski bardzo dbal o to, zeby jemu jako prezydentowi RP tego szacunku nie odmawiac, a ty uwazasz, ze tylko jemu sie nalezal? Na tym polega twoja demokracja?
Ostatnio edytowano Pt sie 06, 2010 14:15 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy
|
Pt sie 06, 2010 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): .Nie mnie Ojca Świętego oceniać,o jego świętości rozstrzygną w Watykanie.Wszystcy święci popełniali błedy,a sam św.Piotr zrobił jescze gorzej bo trzy razy się wyparł Jezusa.Kościół tworzą ludzie grzeszni i popełniający błedy. to nie oceniaj....
|
Pt sie 06, 2010 14:11 |
|
 |
Cyryl
|
Kamala ,na czterech zgromadzonych jest zawsze dwóch agentów.
Nie oceniam świętości życia i nie krytykuje beatyfikacji jak lefebryści,bo w pontyfikacie zdecydowanie plusy przeważały,te dwa gesty,które wymieniłem ,prywatnie wzbudziły mój sprzeciw i tyle.
|
Pt sie 06, 2010 14:16 |
|
 |
Cyryl
|
Geonides.Jak widze ,masturbacja nie szkodzi jedynie na wzrok 
|
Pt sie 06, 2010 14:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tzn poza Koranem ktory gest? Wizyta w Izraelu? W synagodze? Usuniecie krzyza ze zwirowiska?
A nie przyszlo ci do glowy, ze w Izraelu byl takze z wewnetrznej potrzeby, zeby w Roku Swietym odwiedzic miejsca ziemskiego zycia Jezusa? Ze wizyta w synagodze byla znamienna, biorac pod uwage, ze to nie Zydzi przyczynili sie do zabicia milionow chrzescijan, ale ze to niechlubne "Zydzi zabili Pana Jezusa" wspieralo antysemityzm ktory skonczyl sie Holocaustem? A krzyz na zwirowisku byl tak samo "przeciw" jak jest ten pod palacem. Z innych powodow, ale tak samo naduzyty.
|
Pt sie 06, 2010 14:26 |
|
|
|