Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 3:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 875 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 59  Następna strona
 Herezja smoleńska 
Autor Wiadomość
Post Re: Herezja smoleńska
Pilaster- raczej są krypto prounijni ^^.
Dowód- podpisanie traktatu lizbońskiego, mimo że publicznie tak go krytykowali.
Traktat oznacza, że oficjalnie zrzekli się suwerenności na rzecz Unii. dowód- nowe paszporty i większy przymus stosowania unijnego prawa. Dawniej można było podważyć dzięki konstytucji. Dziś już nie. Po traktacie, zmianie uległo nazewnictwo wszystkich aktów unii. To tak dla laików.

Pt lut 17, 2012 11:15

Kaczyńscy nigdy nie ukrywali swojej prounijności. Lech Kaczyński zwlekał z podpisaniem traktatu nie dlatego, że nie chciał go podpisać, tylko dlatego, że czekał na ostateczny wynik referendum w Irlandii:

Przed złożeniem podpisu Lech Kaczyński tłumaczył powody, dla których dopiero dzisiaj podpisuje dokument. - Twierdziłem, że podpiszę Traktat, kiedy Irlandczycy w referendum opowiedzą się za jego przyjęciem. Dopiero zmiana decyzji Irlandii spowodowała, że Traktat odżył - wyjaśniał prezydent.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... onski.html

Jak widać, nie ukrywał nawet swojej radości z tego, że "traktat odżył".

Ale to offtop.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lut 17, 2012 11:21

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Jest to oczywiscie nieprawda. PiS realnie stara się zniweczyć wszelkie związki Polski z USA (Kaczyński werbalnie był za, ale realnie storpedował projekt tarczy antyrakietowej w Polsce) i wepchnąć Polskę w objęcia Rosji, którą tak sie zachwycają i ku czci której takie peany pieją. (znów werbalnie deklarują co innego i niektórzy się na to nabierają)

Oczywiście, a Jarosław Kaczyński stara się przed każdą szkołą postawić pomnik Lecha Kaczyńskiego, choć "werbalnie deklaruje co innego" ;)

Oczywiście pilaster nigdy i nigdzie nie napisał, że Kaczyński wszędzie chce stawiac pomniki bratu (a nawet jakby chciał to co z tego?), ale co szkodzi J99 nakłamać? Wszak to jedyna znana genetycznym patriotom metoda dyskusji

Cytuj:
Rzecz jasna, taka niezgodność między słowami i czynami zachodzi jedynie w przypadku PiS.

Zachodzi wszędzie. Dlatego polityków ocenia się nie po ich słownych deklaracjach, ale po realnych efektach rządzenia

Realnie PiS obniżał pozycję Polski w Europie i na świecie (IEF, PKB, etc), a PO ją podwyższa

Cytuj:
Ciekawie jest się, swoją drogą, dowiedzieć, że dla fanatyków PO dług (nawet zakładając, że wynosi on "tylko" 70% PKB, a nie 100%) "nie stanowi problemu" :)

Dla USA nie stanowi

USA jako emitent dolara w ostatecznosci zawsze może sobie dolarów dodrukować wywołując inflację i zmniejszając w ten sposób dług, wzglednie może np wymienić pieniądze z dolarów na amero po jakimś zbójeckim kursie. :) Polska, ani właściwie żaden inny kraj na świecie nie ma takiej możliwości.

I wbrew pieniom genetycznych patriotów dług USA jest niższy niż oni to głoszą. Niższy niż np Kanady, czy Niemiec

Cytuj:
Przed złożeniem podpisu Lech Kaczyński tłumaczył powody, dla których dopiero dzisiaj podpisuje dokument. - Twierdziłem, że podpiszę Traktat, kiedy Irlandczycy w referendum opowiedzą się za jego przyjęciem.

Jak widać, Kaczyśńki jawnie i oficjalnie deklarował, że jego polityka jest nakierowana na obronę interesów Irlandii (oraz Czech, Litwy, Gruzji i innych podobnych mocarstw, których prezydenci w nagrodę za obrone ich interesów poklepywali Kaczyńskiego po plecach), natomiast w żadnym wypadku Polski

Val

Cytuj:
podpisanie traktatu lizbońskiego, mimo że publicznie tak go krytykowali.

Nie o samo podpisanie chodzi, tylko o jego motywowanie. Jeżeli Kaczyński uważał, że traktat lizboński jest niekorzystny dla Polski, nie powinien go w ogóle podpisywać, niezależnie od wyniku referendum w Irlandii. Jeżeli zaś uważał za korzystny, powinien go podpisac bez oglądania się na Irlandię.

Ale jak widzimy, interes Polski nie był tym, co by Kaczyńskiego, czy w ogóle PiS kiedykolwiek interesowało :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt lut 17, 2012 12:06

Pilaster napisał(a):
Realnie PiS obniżał pozycję Polski w Europie i na świecie (IEF, PKB, etc), a PO ją podwyższa

Tak tak, tylko czasem coś się "nie udaje, no trudno" ;)

Cytuj:
USA jako emitent dolara w ostatecznosci zawsze może sobie dolarów dodrukować wywołując inflację i zmniejszając w ten sposób dług

Czyli jednak istnieje dobra inflacja? :-D

Cytuj:
I wbrew pieniom genetycznych patriotów dług USA jest niższy niż oni to głoszą. Niższy niż np Kanady, czy Niemiec

Cholerni pisowcy nawet do Heritage Foundation się wkradli :-D

Cytuj:
Jak widać, Kaczyśńki jawnie i oficjalnie deklarował, że jego polityka jest nakierowana na obronę interesów Irlandii (oraz Czech, Litwy, Gruzji i innych podobnych mocarstw

I Rosji! :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lut 17, 2012 13:03
Cytuj:
Pilaster napisał(a):

Hmmm w jaki sposób tą pozycję podwyższa? Bo ja nie znam tego "sukcesu".
tylko bez pie....nia, że unia fiskalna to sukces, bo to by był sukces, gdybyśmy mieli euro.

Cytuj:
USA jako emitent dolara w ostatecznosci zawsze może sobie dolarów dodrukować wywołując inflację i zmniejszając w ten sposób dług

o_O
Tak drukujmy do woli pieniądze, to na pewno nigdy nie spowoduje kryzysu, ani hiperinflancjii,
Przynajmniej już wiem, że autor tych słów, nie jest liberałem.
Na podobnie genialny pomysł wpadł Keynes. W krókim okresie widać poprawę, w długotrwałym- nie.
Taki konsumpcjonizm prowadzi do stagflacji i licznych baniek, które jak widać- finansują później podatnicy np. w przypadku banków. A państwo korzysta i ogranicza wzamian za pomoc suwerenność firmy.

Pt lut 17, 2012 13:29
Johnny99 napisał(a):
Nie znasz wersji Millera, który stwierdził, że "załoga podejmowała właściwe decyzje"?

To Miller stwierdził, że zejście poniżej minimum było właściwą decyzją?
Cytuj:
Jeżeli Smoleńsk był "ostateczną demonstracją siły", to w przewidywalnym okresie powtórki raczej nie należy się spodziewać - po prostu nie powinno być potrzeby tego powtarzać.

A jeśli pojawi się potrzeba? Jeśli sprawy znowu nie będą szły po myśli Rosjan, to kogo następnego zabiją, żeby Zachód w końcu ustąpił? Premiera Czech, prezydenta Finlandii? Może Orbana? W końcu Zachód też go nie lubi, więc na pewno nie będzie robić Putinowi żadnych wyrzutów.
Cytuj:
Amerykanie mają go dość u siebie.

Aha, i pewnie dlatego nie bardzo zależy im na potencjalnych zyskach z eksploatacji gazu łupkowego w innych krajach. Po prostu nie wiedzieliby co z tą forsą zrobić. :-D
Cytuj:
Niewykluczone np. że wzmacniają Rosję, by ta była w stanie postawić się Chinom - które są największym wierzycielem USA.

I w ramach tego wzmacania Rosji, USA rozmawia z Gruzją o zaciśnianiu współpracy wojskowej i dostawach broni dla tego kraju.
http://niezalezna.pl/22858-rosjanie-wsciekli-na-usa-i-gruzje
Może Obama już zapomniał, że po „ostatecznej demonstracji siły” w interesie USA leży zwracanie Rosji jej strefy wpływów? :-D
Cytuj:
Jak wspomniałem, nie chodzi tu o okazanie słabości, tylko o interesy. Zachód nie chce wojny z Rosją, ale i Putin jej nie chce.

Zachód w 1938 r też nie chciał wojny i oddał Hitlerowi Czechosłowację. Jak się taka polityka skończyła wszyscy wiemy. Myślisz, że politycy zachodni nie wyciągają wniosków z historii?
Cytuj:
Czyli im nie zależy?

Gdyby zależało Amerykanom na wybudowaniu tarczy antyrakietowej to już dawno by ją wybudowali, jak nie w Europie Wschodniej ze względu na rzekomy strach przed Rosją, to gdziekolwiek na świecie.
Cytuj:
Ostrzegam: książkę czyta się ciężko, łatwo pogubić się w natłoku danych (przypisy stanowią większość jej objętości, liczba odsyłaczy do źródeł internetowych idzie w setki itp.), trudno ją ogarnąć, jeśli się w tym już jakiś czas nie siedziało.

Innymi słowy szlagierowe opracowanie mające udowodnić maskirowkę okazało się nieczytelnym bełkotem, niezrozumiałym nawet dla najbardziej zagorzałych fanów. :D

Pt lut 17, 2012 15:38

mauger napisał(a):
To Miller stwierdził, że zejście poniżej minimum było właściwą decyzją?

Przecież zacytowałem, co stwierdził.

Cytuj:
A jeśli pojawi się potrzeba?

A dlaczego miałaby się pojawić?

Cytuj:
Aha, i pewnie dlatego nie bardzo zależy im na potencjalnych zyskach z eksploatacji gazu łupkowego w innych krajach.

Są zyski mniejsze i większe ;)

Cytuj:
Może Obama już zapomniał, że po „ostatecznej demonstracji siły” w interesie USA leży zwracanie Rosji jej strefy wpływów?

Kto wie, może to jest właśnie odpowiedź na demonstrację smoleńską ;)

Cytuj:
Zachód w 1938 r też nie chciał wojny i oddał Hitlerowi Czechosłowację. Jak się taka polityka skończyła wszyscy wiemy. Myślisz, że politycy zachodni nie wyciągają wniosków z historii?

Można analogie historyczne snuć w nieskończoność, jakby bardziej poszukać, to pewnie znalazłby się także przykład przeciwny ;) To było wtedy, a teraz jest teraz.

Cytuj:
Gdyby zależało Amerykanom na wybudowaniu tarczy antyrakietowej to już dawno by ją wybudowali

Z czego wynika, że im nie zależy. Tak, jak napisałem.

Cytuj:
Innymi słowy szlagierowe opracowanie mające udowodnić maskirowkę okazało się nieczytelnym bełkotem, niezrozumiałym nawet dla najbardziej zagorzałych fanów. :D

Tradycyjna taktyka propagandy rządowej: wyśmianie uprzedzające.

Jakby ktoś chciał sobie urozmaicić wyśmiewanie tych idiotów, którzy są przeciw Władzy, to przypominam o jeszcze jednej taktyce: "uaaa, ale nudy". Taktykę "uaaa, ale nudy" zastosowała już dzisiaj Wyborcza w odpowiedzi na powrót sprawy "Bolka".

Pn lut 20, 2012 12:12
Johnny99 napisał(a):
Przecież zacytowałem, co stwierdził.

Aha
Cytuj:
A dlaczego miałaby się pojawić?

Z tych samych powodów z jakich pojawiła się wg. Johnnego99 w 2010 r.
Cytuj:
Z czego wynika, że im nie zależy. Tak, jak napisałem.

Nie zależy, ale nie ma to nic wspólnego ze stosunkiem Amerykanów do Rosji i Europy Wschodniej.
Cytuj:
Tradycyjna taktyka propagandy rządowej: wyśmianie uprzedzające.

Nic podobnego. Przecież to Johnny99 sam stwierdził, że trudno się w tym wszystkim połapać. Ja tylko nazwałem rzeczy po imieniu. :)

Pn lut 20, 2012 13:17

mauger napisał(a):
Z tych samych powodów z jakich pojawiła się wg. Johnnego99 w 2010 r.

Ostateczna demonstracja siły nie potrzebuje powtórzenia. Zachód już wie, jak daleko może się posunąć.

Cytuj:
Nie zależy, ale nie ma to nic wspólnego ze stosunkiem Amerykanów do Rosji i Europy Wschodniej.

A z czym w takim razie miałoby mieć coś wspólnego?

Cytuj:
Nic podobnego. Przecież to Johnny99 sam stwierdził, że trudno się w tym wszystkim połapać. Ja tylko nazwałem rzeczy po imieniu. :)

W fizyce kwantowej też ciężko się połapać, więc jest ona dla maugera "nieczytelnym bełkotem"? ;)

Pn lut 20, 2012 13:24
Johnny99 napisał(a):
Ostateczna demonstracja siły nie potrzebuje powtórzenia. Zachód już wie, jak daleko może się posunąć.

To trochę bez sensu. Po to się demonstruje własną siłę, aby adresat przekazu był przekonany,że druga strona w każdej chwili, jeśli zajdzie taka potrzeba, jest w stanie użyć tej siły w obronie własnych interesów. Skoro Zachód ma pewność, że Rosja już drugi raz nie ucieknie się to takich metod, to co ma motywować zachodnich przywódców to ustępowania Rosjanom, skoro nie odczuwają oni żadnego zagrożenia?
Cytuj:
A z czym w takim razie miałoby mieć coś wspólnego?

Raczej chodzi o wewnętrzne sprawy Amerykanów. Tarcza antyrakietowa to droga zabawka, której skuteczność wiele razy była poddawana w wątpliwość. Demokraci od początku byli dosyć sceptycznie nastawieni do całej idei. W warunkach kryzysu i trudności budżetowych tarcza po prostu wypadła na razie z priorytetów amerykańskiej polityki. Co nie znaczy, że ta sprawa kiedyś nie powróci, a wtedy żadne ostateczne demonstarcje, ani popiskiwania Putina nie będą brane pod uwagę, jeżeli Amerykanie uznają, że jest to przedsięwzięcie kluczowe dla ich bezpieczeństwa.
Cytuj:
W fizyce kwantowej też ciężko się połapać, więc jest ona dla maugera "nieczytelnym bełkotem"?

Obawiam się, że fizyka kwantowa przy teoriach FYM-a to mały pikuś. ;)

Wt lut 21, 2012 14:38

mauger napisał(a):
Skoro Zachód ma pewność, że Rosja już drugi raz nie ucieknie się to takich metod

Powtarzam jeszcze raz: ma pewność, że się nie ucieknie, o ile będzie się właściwie zachowywał.

Cytuj:
Tarcza antyrakietowa to droga zabawka, której skuteczność wiele razy była poddawana w wątpliwość.

Od początku dla wszystkich, którzy mają głowy na karku, było jasne, że tarcza nie ma na celu obrony czegokolwiek przed jakimś Iranem i nie na tym jej "skuteczność" ma polegać. Budowa tarczy antyrakietowej na terytorium Polski byłaby działaniem wymierzonym wprost i bezpośrednio przeciwko Rosji i tylko Rosji. I tak też je Rosja, bezbłędnie, odczytała. Jeżeli z niego zrezygnowano, to znaczy, że zrezygnowano z działania wymierzonego przeciwko Rosji, ponieważ zdecydowano się na "reset".

Cytuj:
W warunkach kryzysu i trudności budżetowych tarcza po prostu wypadła na razie z priorytetów amerykańskiej polityki.

Raczej wątpliwe, by o to chodziło. Amerykanie wydają na zbrojenia więcej niż cała reszta świata razem wzięta, kryzys jakoś nie zmusił ich do znaczących cięć w tym względzie, a tarcza nie stanowiłaby jakiegoś wybitnie dużego ułamka tych wydatków.

Cytuj:
Co nie znaczy, że ta sprawa kiedyś nie powróci, a wtedy żadne ostateczne demonstarcje, ani popiskiwania Putina nie będą brane pod uwagę, jeżeli Amerykanie uznają, że jest to przedsięwzięcie kluczowe dla ich bezpieczeństwa.

Właśnie - ich bezpieczeństwa, a nie naszego bezpieczeństwa. Rosja wcale nie chce, by Amerykanie czuli się przez nią zagrożeni.

Cytuj:
Obawiam się, że fizyka kwantowa przy teoriach FYM-a to mały pikuś. ;)

Czyli: "nie potrzebuję nawet na to spoglądać, by wiedzieć, że to brednie" ;)

Wt lut 21, 2012 16:03
Johnny99 napisał(a):
Powtarzam jeszcze raz: ma pewność, że się nie ucieknie, o ile będzie się właściwie zachowywał.

A jeśli nie będzie się właściwie zachowywał to może zajść potrzeba ponownego zademonstrowania siły. O tym właśnie piszę cały czas. Rozumiem, że według Johnnego99 Zachód mimo to nie obawia się powtórki Smoleńska, ponieważ w interesie Zachodu jest zachowywanie się zgodnie z wytycznymi z Moskwy. :-D
Cytuj:
Jeżeli z niego zrezygnowano, to znaczy, że zrezygnowano z działania wymierzonego przeciwko Rosji, ponieważ zdecydowano się na "reset".

Czyli twoim zdaniem bezpieczeństwo Stanów Zjednoczych okazało się dla nowej administracji w Waszyngtonie mniej ważne niź przypodobanie się Rosji?
Cytuj:
Rosja wcale nie chce, by Amerykanie czuli się przez nią zagrożeni.

Nie chce i dlatego zamordowała prezydenta oraz najwyższych dowódców wojskowych państwa, które jest jedynym z najwierniejszych sojuszników USA. To najlepszy sposób, aby przekonać Amerykanów, że się im nie zagraża. :-D

Cała teoria „ostatecznej demonstracji siły” ma jeden poważny mankament: nic się nie zgadza z zaistniałymi faktami, ani ze zdrowym rozsądkiem. :)
Cytuj:
Czyli: "nie potrzebuję nawet na to spoglądać, by wiedzieć, że to brednie"

No cóż, już wcześniej miałem okazję zapoznać się z próbkami twórczości tego pana. Wiem mniej więcej czego się spodziewać. A skoro nawet Johnnemu99 trudno się połapać w ostatecznej wersji maskirowki, to ja nawet nie śmiem próbować. :)

Wt lut 21, 2012 22:30

mauger napisał(a):
Rozumiem, że według Johnnego99 Zachód mimo to nie obawia się powtórki Smoleńska, ponieważ w interesie Zachodu jest zachowywanie się zgodnie z wytycznymi z Moskwy. :-D

Rosja robi wiele, by Zachód o tym przekonać, a Zachód rzeczywiście wydaje się być coraz bardziej przekonany :-D

Cytuj:
Czyli twoim zdaniem bezpieczeństwo Stanów Zjednoczych okazało się dla nowej administracji w Waszyngtonie mniej ważne niź przypodobanie się Rosji?

Rosja nie zagraża bezpieczeństwu USA.

Cytuj:
Nie chce i dlatego zamordowała prezydenta oraz najwyższych dowódców wojskowych państwa, które jest jedynym z najwierniejszych sojuszników USA. To najlepszy sposób, aby przekonać Amerykanów, że się im nie zagraża. :-D

Chyba nie możesz się zdecydować, czy Polska jest dla USA ważna czy nie jest :? Gdyby Amerykanie uważali, że bezpieczeństwo Polski jest istotne dla bezpieczeństwa USA, to po prostu postawiliby tę tarczę i już. Myślałem, że zgodziliśmy się już, iż Polska "wierność" USA ma charakter cokolwiek jednostronny - Amerykanie ani jej nie oczekują, ani nie są za nią jakoś szczególnie wdzięczni.

Cytuj:
Cała teoria „ostatecznej demonstracji siły” ma jeden poważny mankament: nic się nie zgadza z zaistniałymi faktami, ani ze zdrowym rozsądkiem. :)

No, skoro Mauger tak mówi, to na pewno tak jest :)

Cytuj:
A skoro nawet Johnnemu99 trudno się połapać w ostatecznej wersji maskirowki, to ja nawet nie śmiem próbować. :)

To nie jest ostateczna wersja, to jedynie podsumowanie dwóch lat pracy, która nie jest zakończona i zapewne jeszcze długo nie będzie. To tylko w oficjalnym rosyjsko-tuskowym obiegu "badanie przyczyn" najtragiczniejszej katastrofy lotniczej w polskich dziejach trwa rok, po czym definitywnie się kończy i nic już się nie da do niego dorzucić, bo wszak "nie ma podstaw do wznowienia prac komisji" ;)

Pt lut 24, 2012 9:21

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uznał skargę Jadwigi Czarnołęskiej-Gosiewskiej, matki ś.p. Przemysława Gosiewskiego, na "bezczynność" organu administracji publicznej w osobie premiera Donalda Tuska, polegającą na uporczywym odmawianiu udzielenia odpowiedzi na pytania dot. śledztwa smoleńskiego. Tusk ma miesiąc na udzielenie odpowiedzi, jednak może się od wyroku odwołać. I zapewne to zrobi, jak zwykle. Ale coś się dzieje.

So lut 25, 2012 13:18
Po 10 latach na wysypisku śmieci znaleziono szczątki ofiar zamachu na WTC, a niektórych szokuje, że bałaganiarze Rosjanie nie oczyścili dokładnie miejsca katastrofy TU 154.

Śr lut 29, 2012 9:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 875 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 59  Następna strona