Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 1:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
 Kolejne polskie miasto finansuje in vitro 
Autor Wiadomość

Post Re: Kolejne polskie miasto finansuje in vitro
Kael napisał(a):
Tak starannie sledzisz obrady Sejmu, to moze mi wyjasnisz jakie sa TERAZ szanse na zupelnie nowy projekt ustawy, ktory by postulaty KEP calkowicie spelnial?

Dlaczego zupełnie nowy? Jest projekt Gowina, które te moralne "minimum" wydaje się spełniać, a jeżeli nie, to zapewne wystarczyłoby kilka poprawek. Podobnie zapewne z projektem PiS.

Cytuj:
KEP nie ma zadnego planu, systemu i organizacje tez chyba spontaniczna.

A jaki miałaby mieć? KEP nie może zastępować parlamentu i rządu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 10, 2015 8:12
Cytuj:
Dlaczego zupełnie nowy? Jest projekt Gowina, które te moralne "minimum" wydaje się spełniać, a jeżeli nie, to zapewne wystarczyłoby kilka poprawek. Podobnie zapewne z projektem PiS.

Czyli wedle klasyka - jestem za a nawet przeciw.

Pt kwi 10, 2015 8:20
To jest to, o czym pisalam. Johnny99 usprawiedliwia episkopat, bo Kosciol byl "zawsze" reaktywny, wiec co tam 30 lat w czasach, kiedy swiat zmienia sie z dnia na dzien. A ja uwazam, ze biskupi polscy siedza jeszcze w czasach monarchii i posluszenstwa poddanych i zajmuja sie sami soba a mniej tym, co dotyczy owiec na co dzien.
Gdyby nie siedzieli w palacach, tylko chodzili po ulicach i rozmawiali z przecietnymi ludzmi, to moze latwiej dostrzegliby ich problemy? Czy biskupi w ogole np spowiadaja regularnie smiertelnikow? Czy maja np godziny, kiedy kazdy moze przyjsc na rozmowe?

KEP nie ma zastepowac, ale za to osadza i to ludzi.
Gdyby dawal wytyczne, czyli wychowywal ludzi od 30 lat, od kiedy in vitro sie pojawilo, i to niekoniecznie odgornie, ale wyjasnianiem, katecheza i korzystajac z nauki Kosciola o czlowieku itp, czyli np pism sw Jana Pawla II, ktoremu organizowano przyjazdy do Polski i budowano (ohydne) pomniki, starannie pomijajac jego nauki, to w momencie przygotowywania ustawy bylaby armia ludzi wiedzacych co i dlaczego.

A tu w momencie koncowych prac wyprodukowal w koncu dokument i uwaza, ze umyl sobie rece i teraz politycy wiedza, ze nie beda zaslugiwac na Komunie sw w Polsce, wiec maja bicz nad glowa i maja sie ... wstrzymac od glosu? Byc przeciw? I z jakim skutkiem dla in vitro w Polsce? Zostanie ... status quo?

A piszac o planie mialam na mysli plan na wychowanie dojrzalych chrzescijan. Nie na mieszanie sie w aktualna polityke.

Pt kwi 10, 2015 8:22

Alus napisał(a):

Czytałaś ten dokument Alus?

Dlatego też konieczne wydaje się przyjęcie strategii postępowania w przypadku, gdy nie jest możliwe osiągnięcie rozwiązań najbardziej pożądanych. W tym ostatnim zakresie, przypomnijmy, katolik może brać udział w wypracowaniu i przyjęciu prawa, które nie jest doskonałe z perspektywy moralnej, o ile w ten sposób zwiększa się ochronę dobra, w tym przypadku gwarancje dla poszanowania praw dziecka, w tym jego godności, bezpieczeństwa i prawa do urodzenia.

http://episkopat.pl/dokumenty/6549.1,Ap ... vitro.html

Kael napisał(a):
to w momencie przygotowywania ustawy bylaby armia ludzi wiedzacych co i dlaczego.

Ale jakie to wszystko ma znaczenie? Przed głosowaniem wszyscy posłowie-katolicy mogli się bez problemu dowiedzieć "co i dlaczego".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 10, 2015 8:26
Taaak. Mogli. Tyle, ze politycy wiedza tez co mowia ludzie i medycyna.
A jakich mamy katolikow, to Johnny99 na pewno tez wie. Wystarczy popatrzec na pokolenie wychowane po chrzescijansku na szkolnych lekcjach religii, zbierajace podpisy zeby zaliczyc bierzmowanie i kazaniach o aborcji.

Przeciez tez "mogli sie wszystkiego bez problemu dowiedziec". A ze sie ani nie dowiedzieli ani nie zrozumieli? No to juz wina ich samych! Przeciez sa tak doskonale plany lekcji religii i podreczniki i ksiezy nawet mamy najwiecej chyba w swiecie na mieszkanca. Kosciol zadbal o ramy, wiec niech ludzie nie wyrzekaja.

Pt kwi 10, 2015 8:30
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Czytałaś ten dokument Alus?

Dlatego też konieczne wydaje się przyjęcie strategii postępowania w przypadku, gdy nie jest możliwe osiągnięcie rozwiązań najbardziej pożądanych. W tym ostatnim zakresie, przypomnijmy, katolik może brać udział w wypracowaniu i przyjęciu prawa, które nie jest doskonałe z perspektywy moralnej, o ile w ten sposób zwiększa się ochronę dobra, w tym przypadku gwarancje dla poszanowania praw dziecka, w tym jego godności, bezpieczeństwa i prawa do urodzenia.

http://episkopat.pl/dokumenty/6549.1,Ap ... vitro.html

Jestem za a nawet przeciw nie odnosiłam do komunikatów KEP, ale do twojego twierdzenia jakoby można połączyć projekt Gowina bardziej restrykcyjny niż aktualny PO, z projektem PiS całkowicie zakazujący stosowania in vitro...postępowy, bo nie zawierający już kar więzienia lub odbierania praw wykonywania zawodu lekarzom.

Pt kwi 10, 2015 8:37

Kael napisał(a):
Taaak. Mogli. Tyle, ze politycy wiedza tez co mowia ludzie i medycyna.

Ludzie mówią różne rzeczy, na przykład że Bóg nie istnieje. I co? Zadaniem medycyny jest natomiast leczenie ludzi, a nie rozstrzyganie zagadnień moralnych.

Cytuj:
A jakich mamy katolikow, to Johnny99 na pewno tez wie. Wystarczy popatrzec na pokolenie wychowane po chrzescijansku na szkolnych lekcjach religii, zbierajace podpisy zeby zaliczyc bierzmowanie i kazaniach o aborcji.

No to niech za to, jacy są, ponoszą konsekwencje.

Cytuj:
Przeciez tez "mogli sie wszystkiego bez problemu dowiedziec". A ze sie ani nie dowiedzieli ani nie zrozumieli? No to juz wina ich samych!

Przede wszystkim ich samych.

Cytuj:
Przeciez sa tak doskonale plany lekcji religii i podreczniki i ksiezy nawet mamy najwiecej chyba w swiecie na mieszkanca.

Pomimo tego wszystkiego, taki J99 się jednak dowiedział. Katolicy jedynie "nominalni", w ogóle niezainteresowani swoją wiarą, potrzebują przede wszystkim dobitnego uświadomienia ich o tym, że wiara stawia wymagania.

Pt kwi 10, 2015 8:41

Alus napisał(a):
ale do twojego twierdzenia jakoby można połączyć projekt Gowina bardziej restrykcyjny niż aktualny PO, z projektem PiS całkowicie zakazujący stosowania in vitro...postępowy, bo nie zawierający już kar więzienia lub odbierania praw wykonywania zawodu lekarzom.

Ale gdzie ja mówiłem o jakimś połączeniu?

Pt kwi 10, 2015 8:43
Katolicy więcej rozumieją niż ci się wydaje - w kwestii sztucznego zapłodnienia w Polsce panuje bezprawie, brak jakichkolwiek regulacji
http://m.deon.pl/religia/kosciol-i-swia ... vitro.html

Pt kwi 10, 2015 8:47

No i co w związku z tym?

Pt kwi 10, 2015 8:48
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):
ale do twojego twierdzenia jakoby można połączyć projekt Gowina bardziej restrykcyjny niż aktualny PO, z projektem PiS całkowicie zakazujący stosowania in vitro...postępowy, bo nie zawierający już kar więzienia lub odbierania praw wykonywania zawodu lekarzom.

Ale gdzie ja mówiłem o jakimś połączeniu?

Może nie o połączenie ale o poprawce projektu PiS - co poprawiać w kategorycznym zakazie?

Pt kwi 10, 2015 8:49
Dokument KEP jest z 31. marca 2015 roku. Ja o koniecznosci (bo UE naciska i kary beda sie sypac) tej ustawy slysze od przynajmniej roku, jesli nie dluzej.
Raczej dluzej
http://mamadu.pl/116555,zarodki-pod-szc ... c-do-sejmu
Cytuj:
Joanna Świdecka

2 miesiące temu
Prace nad ustawą regulującą in vitro trwały przeszło dziesięć lat.

Wiele wskazuje na to, że długo oczekiwany projekt ustawy regulującej zapłodnienie metodą in vitro ujrzy wreszcie światło dzienne. Ministerstwo zdrowia zapowiada, że przygotowane przez nich regulacje trafią pod obrady rządu najdalej w połowie lutego. Gdyby tak rzeczywiście się stało, niewykluczone, że udałoby się go uchwalić przepisy jeszcze przed końcem tej kadencji. Prace nad projektem trwały przeszło dziesięć lat.

(...) Za brak regulacji w zakresie in vitro i niewdrożeniem unijnej dyrektywy z 2006. r. dotyczącej jakości i bezpieczeństwa tkanek oraz komórek ludzkich dwa lata temu Komisja Europejska zagroziła Polsce postawieniem przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości. To oznacza, że Polsce grozi za brak regulacji wysoka kara.

A co pisze nasz episkopat 31.03.2015?

Cytuj:
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o leczeniu niepłodności i podjęła decyzję o skierowaniu go do prac legislacyjnych. Tym samym projekt ten zostaje oddany w ręce parlamentarzystów, wśród których są ci, którym zależy na prawdziwym dobru współobywateli i poszanowaniu dla godności człowieka. Do nich zwracamy się z prośbą o rozważenie zaprezentowanych poniżej argumentów związanych z oceną moralną proponowanych rozwiązań oraz podyktowanych troską o ochronę sumienia parlamentarzystów, którzy staną wobec decyzji w głosowaniu.

Czyli jest tak, jak ja pisze: teraz jest konkretny projekt ustawy, wiec pamietajcie katoliccy poslowie: macie tak zrobic, zeby bylo po naszemu.
Nie w fazie jakichkolwiek przygotowan od dziesieciu lat.
Teraz jest juz projekt, wiec macie wyczarowac zmiany jakie my, wasi biskupi sobie wlasnie w ostatniej chwili sprecyzowalismy. A jak nie dokonacie tej niemozliwej rzeczy, to nie nalezy wam sie Komunia sw.

Czyli owce maja siedziec w owczarni, a jak sa niepokorne, to i paszy nie dostana. Same sa sobie winne!
I moze jeszcze z dodatkiem: tak nam Pan Jezus kazal!?

Pan Jezus to mowil zupelnie co innego, ale to takie niewygodne dla pasterzy...

Pt kwi 10, 2015 8:50

Kael napisał(a):
Czyli jest tak, jak ja pisze: teraz jest konkretny projekt ustawy, wiec pamietajcie katoliccy poslowie: macie tak zrobic, zeby bylo po naszemu.

Nie pisz głupot. Wczoraj było w Sejmie PIĘĆ projektów, a to jeszcze nie wszystkie, jakie się pojawiały na przestrzeni lat.

Cytuj:
Teraz jest juz projekt, wiec macie wyczarowac zmiany jakie my

Nie - macie go odrzucić, bo jest sprzeczny z katolicką moralnością. To wszystko, czego oczekiwali biskupi.

Cytuj:
A jak nie dokonacie tej niemozliwej rzeczy, to nie nalezy wam sie Komunia sw.

Niemożliwej? Wystarczyło w odpowiednim momencie podnieść rękę i nacisnąć przycisk. Nie pisz głupot.

Cytuj:
Czyli owce maja siedziec w owczarni, a jak sa niepokorne, to i paszy nie dostana. Same sa sobie winne!

O samej kwestii dopuszczalności Komunii Św. dla grzeszników to może w innym miejscu pogadamy, na razie jest jak jest.

(antyklerykalne wstawki sobie daruj, bo niczego one tu nie zmienią)

Pt kwi 10, 2015 8:56
Toz wlasnie sie Johnnego99, ktory jest na biezaco z Sejmem, pytalam o konsekwencje odrzucenia projektow, ktore sa w Sejmie, tudziez mozliwosci dopasowan do wytycznych KEP.
No, ale J99 jak KEP, nie bedzie sie glupotami w postaci konkretnych odpowiedzi zajmowal i tylko bedzie rozmowcow ustawial.

To ja powtorze i czekam na odpowiedz powaznego rozmowcy, ktory glupot nigdy nie pisze, bo sie szanuje:
- jakie sa mozliwosci teraz przejscia takiej ustawy (z tych projektow, ktore sa jeszcze w Sejmie), zeby zadowolic KEP?
- jakie sa konsekwencje, gdyby nie przeszla zadna ustawa, bo wytycznych KEP nie spelnia? I czy KEP bedzie wtedy usatysfakcjonowana, bo nie bedzie "szatanskiej ustawy", ktora nie spelnia wszystkich oczekiwan biskupow?

Pt kwi 10, 2015 9:13

Kael napisał(a):
Toz wlasnie sie Johnnego99, ktory jest na biezaco z Sejmem, pytalam o konsekwencje odrzucenia projektow, ktore sa w Sejmie, tudziez mozliwosci dopasowan do wytycznych KEP.

A kto mówił o odrzuceniu WSZYSTKICH projektów? Bo nie KEP.

Cytuj:
To ja powtorze i czekam na odpowiedz powaznego rozmowcy, ktory glupot nigdy nie pisze, bo sie szanuje:
- jakie sa mozliwosci teraz przejscia takiej ustawy (z tych projektow, ktore sa jeszcze w Sejmie), zeby zadowolic KEP?

Jeżeli wszyscy posłowie uważający się za katolików zaczną się zachowywać jak katolicy, to sądzę, że spore.

Cytuj:
- jakie sa konsekwencje, gdyby nie przeszla zadna ustawa, bo wytycznych KEP nie spelnia?

Będzie tak, jak do tej pory, a Polska zapłaci jeszcze większą karę, niż i tak już zapłaci.

Cytuj:
I czy KEP bedzie wtedy usatysfakcjonowana, bo nie bedzie "szatanskiej ustawy", ktora nie spelnia wszystkich oczekiwan biskupow?

Zapewne nie będzie.

Pt kwi 10, 2015 9:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona