Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 17, 2025 4:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 38  Następna strona
 PiS a ustrój komunistyczny 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: PiS a ustrój komunistyczny
Coroner napisał(a):
Pojedź chociażby do Czech i zobacz jak tam wyglada wolność gospodarcza a jak w Polsce.

Indeks wolności gospodarczej:
Czechy - 73
Polska - 69

Chyba jednak nie jest tak źle. Nie wiem natomiast, po co miałbym do Czech jechać. Mam tam firmę założyć i prowadzić przez kilka lat, aby dowiedzieć się, jak to wygląda w praktyce? To raczej taki argument w rodzaju "stań na uchu", czyli zrób coś niemożliwego, a będziesz miał dowód.

Coroner napisał(a):
A w sprawie SB powielasz opnie obrońców teorii ze wszystko fałszowane. Jakoś historycy z IPNu maja inne zdanie.

Nic takiego nie twierdziłem. Twierdzę tylko, że trudno o całkowitą pewność, ponieważ, nawet pomijając fałszerstwa, nie każdy szantaż lub inna forma przymusu musiała być odnotowana albo zachowała się w dokumentacji.

Ujawniając teczki można zniszczyć życie komuś, kto na to nie zasłużył. Oczywiście potem można by powiedzieć, że sobie "poradziliśmy". A tym niesprawiedliwie oskarżonym, to niech Bóg po śmierci wynagrodzi.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn gru 12, 2016 12:26
medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):
Widac jaki mlody i .... jestes.
W latach siedemdziesiatych wszystko bylo na polkach.

Chyba nie żyłaś w latach siedemdziesiątych.
W tamtym czasie już były kartki na cukier (1976) a w tym samym roku wprowadzono wydzielone sklepy gdzie mięso i wędliny sprzedawano po cenach komercyjnych (czytaj kilkukrotnie zawyżonych), bo w zwykłych sklepach ich od lat nie było, a raczej pojawiały się dwukrotnie w ciągu dnia (przed południem na półki wykładano 40 proc. masy towarowej, zaś po południu, w trosce o ludzi powracających z pracy, pozostałe 60 proc.), dlatego, żeby cokolwiek kupić trzeba było odstać kilka godzin w kolejce, podczas gdy pani z mięsnego się nudziła i czekała kiedy będzie jej wolno wynieść ochłapy towaru z zaplecza na sklep.
Często trzeba było przed sklepem ustawić się w kolejce w nocy, żeby liczyć, że coś sensownego się kupi.
Jakość zaopatrzenia w sklepach w latach siedemdziesiątych w polskich sklepach była tragiczna. Owszem, wódki nie brakowało...

Pod koniec lat 70-tych, tak od 1976-1977 r, wcześniej można było kupować bez większych problemów.
A wódka w latach 80-tych też była na kartki.

Pn gru 12, 2016 13:10

kosiarz1 napisał(a):
Czlowieka ktoremu nic nie udowodniono, ktory nikogo nie skazal w politycznych procesach, nazywa sie oprawca stanu wojennego.

A tam zaraz oprawcą. Na razie wygląda na to, że był zwykłym komunistycznym aparatczykiem, który skrupulatnie, bez szemrania, acz z ponadprzeciętnym zaangażowaniem, robił to, co mu Władza kazała. Czyli mniej więcej tak, jak i teraz :roll: Kaczyński nie wywala go zresztą właśnie dlatego - już na początku lat 90-tych mówił, że takich trzeba brać, bo oni będą się każdej władzy karnie wysługiwać, nie oglądając się na nic innego.

Cytuj:
Przeciez komuna rozdala tysiace medali, tysiace bylo takich jak Piotrowicz.

Racja, ale nie każdy z tych tysięcy jest dzisiaj "twarzą przywracania ładu konstytucyjnego" w Polsce, polegającego na niszczeniu konstytucyjnego organu kontrolnego.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn gru 12, 2016 14:01

Johny! Zgadzam się z kazdym Twoim słowem. Za wyjatkiem "niszczenia organu kontrolnego", gdyz jak wczesniej pisałem, był on juz od dawna patologicznym.

Gdyby decydował, w Polsce byłaby normalna lustracja, a co za tym idzie dekomunizacja, jak w innych panstwach byłego bloku wschodniego, tych bardziej cywilizowanych, jak Niemcy, Czechy, Słowacja, Wegry, i Pan Piotrowicz dziś mogłby byc wybierany przez wyborców lub nie. Ale sytuacja byłaby jasna.
Tak naprawde chodziło mi tylko o tego "oprawcę stanu wojennego" którym szafował kilka razy uzytkownik tego forum.

Pn gru 12, 2016 17:00
Moderator

Jeśli wcześniej TK był patologiczny (choć blokował ustawy PO), to dlaczego trzeba go uczynić bardziej patologicznym, czyli zawsze głosującym wg linii partyjnej?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn gru 12, 2016 17:30

kosiarz1 napisał(a):
Gdyby decydował, w Polsce byłaby normalna lustracja, a co za tym idzie dekomunizacja

No tak, tak, tylko tu jeszcze jest kwestia hipokryzji. To trochę dziwnie wygląda, jak ktoś najpierw strasznie chce lustrować, a potem bierze tych, co ich chciał lustrować, na front walki z państwem i mówi: "no widzicie, jakbyście wtedy mnie posłuchali, to bym ich dzisiaj nie mógł wziąć!". Nie wydaje ci się, że to nieco osobliwe?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn gru 12, 2016 17:31
Moderator

Piotrowicz to jest prawdziwa wizerunkowa katastrofa. Kaczyński działa bardzo usilnie stara się dowieść hipotezy prof. Wolniewicza, że chce doprowadzić do własnego upadku.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn gru 12, 2016 17:43

http://wpolityce.pl/polityka/318923-uja ... e-umorzono

PiS jest tylko partia polityczną, do której mi najblizej. Na dziś. O Piotrowiczu i Panu Pikula sprawa jest znana od co najmniej 2012 roku.
Wtedy pan Pikuła wypowiadał sie o Piotrowiczu w superlatywach. Coż...polityka.

PiS nie jest partia lustracyjna, tym bardziej dekomunizacyjną. Samo bycie prokuratorem czy w pzpzr za czasów prlu, nie moze przekreslac praw obywatelskich kogokoloiwek.
Co innego jest sprawowanie wladzy, powierzanie takim ludziom odpowiedzialnych stanowisk, rzadowych czy samorzadowych. Nie powinno do tego dochodzić, jak w przypadku Piotrowicza,

Jednak widze tu duze naduzycie w ocenie jego roli jako "prokuratora stanu wojennego". Dość, że sa dwie historie polityczne, i to dwa umorzenia, to jeszcze działał w miescie Jasło, bez obrazy dla tego miatsa, ale jednak prowincja, i tak został zdegradowany. Wiec coś tutaj nie pasuje...

Pn gru 12, 2016 17:56

Soul33 napisał(a):
Jeśli wcześniej TK był patologiczny (choć blokował ustawy PO), to dlaczego trzeba go uczynić bardziej patologicznym, czyli zawsze głosującym wg linii partyjnej?

Od zawsze pisałem, mówiłem, ze TK ma za duzo wladzy. Od wejscia ustawy która ją oddala TK zabierajac sejmowi.
Cytowąłem kilka miesiecy temu na tym forum także, tekst z periodyku konstytucjonalnego, ze taka wladza moze rodzic patologie. TK moze stanac ponad innymi demokratycznie wybranymi strukturami panstwa. Było tam także odniesienie do konstytucji, ze są za bardzo ogolne, rozmyte, poruszja kwestie wolnosci zbyt szeroko, odnosza sie do ustaw itp. Dlatego ich interpretacja jest trudna, i moze byc politycznie wykorzystana.
TK jest potrzebny, ale nie moze miec takiej wladzy, by odrzucac ustawy sejmu nieodwołalnie, bo wtedy sam zaczyna kształtować prawo.

Sejm powinien wiekszością głosów, tak jak to było wcześniej, taka ustawę przywrócić.

Pn gru 12, 2016 18:08
TK nie może stawać pond niczym, bo TK nie podejmuje ŻADNYCH kwestii z urzędu.
Podejmuje jedynie te, które zostaną zgłoszone.
Niektórzy TK mylą z prokuraturą.

Pn gru 12, 2016 19:10

czy to jest watek " PiS a komuna " czy TK ?

nie zapomnijcie szybko zrobic zapasow bo od jutra tylko ocet na polkach .

Pn gru 12, 2016 22:12
Moderator

Proszę cię @Dariusz-555 o rzeczową dyskusję jeśli chcesz w ogóle brać w niej udział.

Pn gru 12, 2016 22:18
Zobacz profil WWW

ja mam krytyczny stosunek do ekipy " Jaroslaw i przyjaciele " choc po wyborach dalem im kredyt zaufania . jesli jednak ktos porownuje obecny rzad do ekipy " Marks , Engels i Lenin " to ja zamiast rzeczowej dyskusji biore to rozrywkowo jak na zalaczonej fotce . bo po co sie denerwowac . dobre rozwiazanie ?
http://ryfinski.blog.pl/files/2014/12/1 ... OJENNY.jpg

Pn gru 12, 2016 22:42
Moderator

Nie. Jeśli uważasz, że ktoś przesadza, to nie jest dobrą odpowiedzią trolling i wypisywanie nonsensów urągających logice i ludzkiemu rozumowi.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn gru 12, 2016 23:00
To ja pozwolę sobie wrócić do sprawy z piętnastej strony tego wątku. ProxyOne zastrzelił mnie właśnie dwukrotnie. Raz, powiedział, że w oficerowie Ludowego Wojska Polskiego byli gotowi wymówić posłuszeństwo Jaruzelskiemu i bić się, gdyby ten ułożył się z Rosjanami i zawezwał ich z bratnią pomocą. Dwa, powiedział, że obecnie oficerowie są nieco zdezorientowani, ale sprzyjają raczej PiSowi, a to z tej przyczyny, że każdy oficer ma z tyłu głowy motto: Bóg, Honor, Ojczyzna, no i w związku z tym łapie się np. na Dudę ratującego Pana Jezusa przed zadeptaniem, bo w głowie się uczciwemu żołnierzowi nie zmieści, że ktoś może grać Bogiem, czy reprezentować Ojczyznę, a Honor mieć w dupie. O co zresztą, według ProxyOne, chodziło Mazgule – że żołnierze obstawiający uroczystości partyjne PiSu nie mają honoru – ino że z jego wypowiedzi jak zwykle wyjęto to, z czego dało się zrobić aferę.

Pn gru 12, 2016 23:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 38  Następna strona