Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 31, 2025 23:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 245  Następna strona
 Jaki jest Prezydent Duda? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Helenka napisał(a):
pudlasz napisał(a):
Niech on lepiej tego nie robi.

Dlaczego? Mnie na przykład interesuje może nie tyle cofnięcie wieku emerytalnego, co możliwość wyboru: chcę odejść w wieku 60 lat, to proszę bardzo, chcę pracować do śmierci? Proszę bardzo. Skorzystam na pewno z tej pierwszej możliwości, jeśli będzie. Dlaczego? Po pierwsze chcę trochę pożyć na emeryturze, dopóki jeszcze będą siły, zwiedzać świat, bo pracując niezbyt wiele było okazji. Po drugie: na moje miejsce czekają młodzi.

Tak całkiem serio, to praktyka wskazuje, że raczej nie będziesz mieć wyboru - pracownicy, którzy wchodzą w wiek emerytalny, są wypychani niemal siłą na emerytury.
A możesz nie mieć ochoty przejść na emeryturę wcześniej gdy odkryjesz, że przechodząc w wieku 67 lat dosłałabyś jej 1500 netto, a w wieku 60 - 800 zł, bo tak mniej więcej szacowany jest wpływ wcześniejszej emerytury na wysokość świadczeń u kobiet.

Śr cze 01, 2016 9:23
W moim przypadku to jest wiek 62 lata, więc różnica w wysokości emerytury nie będzie zbyt wielka, a dla 100 zł nie mam zamiaru pracować dłużej, jeśli będę miała możliwość odejścia w wieku 60 lat. I prognozowana przez ZUS konkretnie dla mnie jest większ niż sugerujesz.

Śr cze 01, 2016 9:29

Naturalnie nie wiem, ile Tobie prognozuje ZUS, podałem przykładową, modalną, czyli najczęściej występującą wysokość świadczenia.

Śr cze 01, 2016 10:00

gita napisał(a):

I co z tego wynika? Czemu uznałaś to za tak ważne, że warte poinformowania nas o tym?

Śr cze 01, 2016 10:04
Acro napisał(a):
Naturalnie nie wiem, ile Tobie prognozuje ZUS, podałem przykładową, modalną, czyli najczęściej występującą wysokość świadczenia.

Dlatego mówiłam o możliwości wyboru.

Śr cze 01, 2016 10:17

Niestety, jak wspomniałem, realia rynku pracy są takie, że nie ma wyboru, tylko osobę, która nabiera praw emerytalnych wypycha się siłą na emeryturę. Jeśli będzie bardzo niskie bezrobocie, to się zmieni, ale każdy jego wzrost będzie skutkował "eksmisją" pracowników w wieku ponad progiem.

Śr cze 01, 2016 22:41
Jeśli prawo wyboru byłoby zagwarantowane ustawą, nikt nie wypchałby na siłę. Jest jeszcze Sąd Pracy (na razie :D).

Śr cze 01, 2016 22:55

Helenka, jesteś idealistką :)
Przecież teraz też nie ma OBOWIĄZKU odchodzenia na emeryturę po osiągnięciu progu, ale bardzo często takie osoby są do tego zmuszane. Nawet nie tyle przez pracodawcę, ale często przez kolegów - np. gdy jest zagrożenie zwolnieniami, gdy trzeba czyjemuś dziecku dać robotę, a tu dziadek, który mógłby już być na emeryturze, stanowisko zajmuje...

Cz cze 02, 2016 7:33
Acro napisał(a):
Helenka, jesteś idealistką :)
Przecież teraz też nie ma OBOWIĄZKU odchodzenia na emeryturę po osiągnięciu progu, ale bardzo często takie osoby są do tego zmuszane. Nawet nie tyle przez pracodawcę, ale często przez kolegów - np. gdy jest zagrożenie zwolnieniami, gdy trzeba czyjemuś dziecku dać robotę, a tu dziadek, który mógłby już być na emeryturze, stanowisko zajmuje...

Tylko, że teraz pracodawca może nie wyrazić zgody na pracę po osiągnięciu wieku emerytalnego. Gdyby był wybór, taka zgoda nie byłaby konieczna. Inna sprawa to atmosfera w pracy tam, gdzie oczekują na czyjeś odejście. Ale nie ma idealnych rozwiązań, a możliwość wyboru wydaje mi się najbardziej ludzka.

Cz cze 02, 2016 8:12

Pracodawca NIE MOŻE nie wyrazić zgody na pracę pracownikowi po osięgniećiu wieku emerytalnego. http://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytur ... talny.html

Ale gdyby miał, to trzeba by zmienić ten zapis, a nie wprowadzać wcześniejsze emerytury.
Żeby była jasność: idea swobodnego decydowania o terminie przejścia na emeryturę (przy odpowiedniej do zebranych składek i czasu pobierania świadczeń emeryturze) bardzo mi się podoba. Tylko obawiam się, że w praktyce będzie oznaczało to właśnie skuteczne wypychanie na nie seniorów przy każdym kryzysie w pracy. Mamy mniej zamówień? To niech babcia Ania odejdzie na emeryturę, najwyżej za pół roku zatrudnimy ją znowu. Po pół roku: mamy więcej zamówień, ale zatrudnijmy lepiej kogoś młodego, bo Ania i tak pewno za rok-dwa pójdzie na emeryturę, po co nam kłopot ze staruszką, plus ta ochrona przedemerytalna, lepiej weźmy syna brygadzisty...

Cz cze 02, 2016 10:09

Nie że się wcinam, ale o ile się orientuje, z badań sondażowych regularnie wynika, że Polaków bynajmniej nikt nie musi siłą na emeryturę wypychać.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz cze 02, 2016 10:16
Acro napisał(a):
Pracodawca NIE MOŻE nie wyrazić zgody na pracę pracownikowi po osięgniećiu wieku emerytalnego. http://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytur ... talny.html

Ale gdyby miał, to trzeba by zmienić ten zapis, a nie wprowadzać wcześniejsze emerytury.
Żeby była jasność: idea swobodnego decydowania o terminie przejścia na emeryturę (przy odpowiedniej do zebranych składek i czasu pobierania świadczeń emeryturze) bardzo mi się podoba. Tylko obawiam się, że w praktyce będzie oznaczało to właśnie skuteczne wypychanie na nie seniorów przy każdym kryzysie w pracy. Mamy mniej zamówień? To niech babcia Ania odejdzie na emeryturę, najwyżej za pół roku zatrudnimy ją znowu. Po pół roku: mamy więcej zamówień, ale zatrudnijmy lepiej kogoś młodego, bo Ania i tak pewno za rok-dwa pójdzie na emeryturę, po co nam kłopot ze staruszką, plus ta ochrona przedemerytalna, lepiej weźmy syna brygadzisty...

jak to się nazywa taka postawa? Zrzęda? :D
Johnny99 napisał(a):
Nie że się wcinam, ale o ile się orientuje, z badań sondażowych regularnie wynika, że Polaków bynajmniej nikt nie musi siłą na emeryturę wypychać.

dokładnie.

Cz cze 02, 2016 10:20
Johnny99 napisał(a):

Cytuj:
dokładnie.

Ale w realu jeszcze wypycha.....może za 5-10 lat, gdy demografia wyczyści bezrobocie i zaczną sie problemy z naborem pracowników, nie będzie tego procederu.

Cz cze 02, 2016 10:37

Skoro podniesienie wieku emerytalnego jest tak korzystne dla pracowników, to dlaczego nie podniesiono go do 100 lat :?
Dla mnie takie zmiany reguł w czasie gry to oszustwo. Może oszustwo w słusznym celu, które pozwoli uratować system emerytalny albo i będzie miało pozytywne skutki uboczne dla niektórych pracowników, ale nadal pozostanie oszustwem :evil:
Poza uszczelnieniem systemu podatkowego, to jeden z nielicznych punktów, w którym umiarkowanie kibicuję PiS (umiarkowanie, bo koszty tego będą spore).

Cz cze 02, 2016 10:45
SweetChild napisał(a):
Skoro podniesienie wieku emerytalnego jest tak korzystne dla pracowników, to dlaczego nie podniesiono go do 100 lat :?
Dla mnie takie zmiany reguł w czasie gry to oszustwo. Może oszustwo w słusznym celu, które pozwoli uratować system emerytalny albo i będzie miało pozytywne skutki uboczne dla niektórych pracowników, ale nadal pozostanie oszustwem :evil:
Poza uszczelnieniem systemu podatkowego, to jeden z nielicznych punktów, w którym umiarkowanie kibicuję PiS (umiarkowanie, bo koszty tego będą spore).

Nie bądź śmieszny. O jakim systemie emerytalnym mówisz skoro ZUS ma być zlikwidowany, a wszystkie składki mają iść do jednego worka, rządowego?

Cz cze 02, 2016 10:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 ... 245  Następna strona