Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 8:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14759 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 984  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Alus napisał(a):
Owszem obie partie, niemniej należałoby tą konkretną wypowiedź w homilii z Pasterki 2015r nikt nie będzie konfrontował z tekstem Oświadczenia.

Możesz dać mi link do tej homilii?
Tomek44 napisał(a):
Tak sobie pomyślałem, że zamiast wyciągać źdźbło z oczu świeckich, niech najpierw biskupi wyciągną belkę ze swoich oczu.
Pomimo mówienia o neutralności politycznej, w co Helenka gorąco wierzy, iż się biskupi do tego stosują - biskupi wymagają interwencji nuncjusza aby przynajmniej tak ostentacyjnie nie naruszać tejże neutralności.

To, że kilku spośród ponad stu biskupów nie okazało się neutralnymi, nie świadczy o politycznym zaangażowaniu całego Episkopatu. Tomek jednak będzie szukał dziury w całym i powtarzał w kółko to samo w myśl zasady, że obrzucaj błotem bez końca, to na pewno coś się przylepi.
Alus napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że abp Gądecki należy do grona hierarchów, których wysoko cenię za autentyczna wiarę, za godne traktowanie człowieka.
Bóg na ordynariusza mojej diecezji dał właśnie takiego Bożego kapłana

Podesłał Ci z mojej diecezji, sąsiadko :). Było nam bardzo przykro, że od nas odchodził, ale Bóg dał nam nie gorszego, który obecnie jest prymasem.

Pt lip 08, 2016 20:38
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
Kael napisał(a):
Naprawde, medieval? A spytales?

Oczywiscie widzow TVPis (jesli w ogole to dostana do zobaczenie) zupelnie NIE zdziwi, dlaczego na szczycie NATO, prezydent USA w ogole o polskim TK wspomina. Na pewno sie przejezyczyl! Co to niby ma wspolnego z obronnoscia i z NATO?
No wlasnie: co ma wspolnego, medieval?

W TVP Info nawet nie usłyszeli o tej wypowiedzi Obamy :badgrin:

Owszem, usłyszeli. Całą.

Cytuj:
Telewizja publikowała wyimki z przemówień w relacji na żywo na swojej stronie internetowej oraz na Twitterze. Początkowo robiła to rzetelnie. Do czasu. Bo gdy prezydent USA odniósł się do kwestii sparaliżowania Trybunału Konstytucyjnego przez PiS zależne od tej partii media publiczne zamilkły. Wątek Trybunału Konstytucyjnego nie pojawił się ani w relacji na stronie internetowej Telewizji, ani w tej prowadzonej w mediach społecznościowych.

http://m.newsweek.pl/polska/tvp-cenzuru ... 740,1.html

Nie mam polskiej telewizji, wiec nie moge sprawdzic kto rozmija sie z prawda.

Pt lip 08, 2016 21:29
Kael napisał(a):
http://m.newsweek.pl/polska/tvp-cenzuru ... 740,1.html

Nie mam polskiej telewizji, wiec nie moge sprawdzic kto rozmija sie z prawda.

@m_m nie kłam, że Wiadomości pokazały całość.
Specjalnie dla Kael znalazłam dzisiejsze Wiadomości, a wiadomości ze szczytu NATO podane w TVN24 obejrzałam z linka.
No, niestety, to co pokazała TVP1 jest bardzo różne z tym co podało TVN24Tu mamy całe przemówienie (w jedynce urywki):
https://wiadomosci.tvp.pl/25828804/08072016-1930. A tu TVN24:
http://www.tvn24.pl/obama-o-trybunale-w ... 546,s.html
Można porównać i zobaczyć jak manipuluje się wiadomościami. I jak przed laty orzestałam oglądać TVN, bo zauważyłam własnie taką manipulację, tak teraz nie mam zamiaru oglądać także TVP (TVN nie oglądam nadal i nie zamierzam).

Ostatnio edytowano Pt lip 08, 2016 22:14 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lip 08, 2016 22:06
Moderator

Oglądałem przypadkowo całość przemówienia Obamy na żywo w TVPInfo.
Wystarczy.
Nie wiem, co zrobiły Wiadomości, ale nie o tym pisałem.
Napisałem wyraźnie na rewelacje Alus:
Alus napisał(a):
W TVP Info nawet nie usłyszeli o tej wypowiedzi Obamy
, że w TVPInfo widzowie
medieval_man napisał(a):
Owszem, usłyszeli. Całą.

Pt lip 08, 2016 22:14
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Nie wiem, co zrobiły Wiadomości, ale nie o tym pisałem.

To teraz masz okazję się przekonać. Większość ludzi ogląda Wiadomości.

A tu masz to swoje TVP INFO. Ani słowa o TK:
http://www.tvp.info/26082781/jest-oficj ... baltyckich

Ostatnio edytowano Pt lip 08, 2016 22:25 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lip 08, 2016 22:15
Moderator

Wypowiedź Obamy, w której media antyrządowe dopatrują się ostrej krytyki aktualnej władzy powinna zostać opublikowana w USA, gdzie kończący swoją kadencję Prezydent postąpił idealnie jak PO i chciał wybrać nowego sędziego Sądu Najwyższego mimo, że przyzwoitość nakazywałaby nie wskazywać kandydata ze swojego obozu na kilka miesięcy przed wyborami.
Cytuj:
Senator Partii Republikańskiej Mitch McConnell powiedział w środę, w reakcji na decyzję Obamy, że prezydent "upolitycznił" wybór sędziego, dokonując tego kilka miesięcy przed wyborami.
(http://www.tvn24.pl)
W tym kontekście uwagi Obamy stają się... zrozumiałe.

Helenka napisał(a):
To teraz masz okazję się przekonać. Większość ludzi ogląda Wiadomości.

No nie wiem...
Ja na tym forum nieustannie czytam, że Wiadomości już prawie nikt nie ogląda.
;-)

Pt lip 08, 2016 22:20
Zobacz profil WWW
A tu masz TVP Info. Ani słowa o TK w przemówieniu Obamy:
http://www.tvp.info/26082781/jest-oficj ... baltyckich
Cytuj:
No nie wiem...
Ja na tym forum nieustannie czytam, że Wiadomości już prawie nikt nie ogląda.
;-)

No to chociaz raz obejrzyj i przekonaj się jaka jest rządowa telewizja. Chyba, że boisz się stracić zaufanie do PiS ... ;-)

My tu nie wchodzimy w konteksty Obamy, a jedynie jakie informacje na ten temat podała rządowa TV, a co faktycznie powiedział Obama.

Pt lip 08, 2016 22:27
@medieval, jest jakis zakaz? Kadencja sedziego uplywala? Trzeba bylo wybrac?
A moze jest przymus wskazania w takiej sytuacji sedziego z przeciwnego obozu?
Gdyby tak zrobil, to na pewno niczego by nie upolitycznil.

I w ogole sedziowie w USA moga byc w partii?

W kazdym razie nie zablokowal SN. Czego dokonal PiS.

Pt lip 08, 2016 23:21
Na ŚDM też będzie?:
http://telewizjarepublika.pl/wystawa-sm ... 35508.html

So lip 09, 2016 6:24
Pewnie tak. Takt naszego ministra MON jest tego rzedu, ze polskie sprawy sa najwazniejsze. Kto nie zna daty i godziny wybuchu Powstania Warszawskiego to zapewne ignorant. Kto na SDM pokazuje historyczna bitwe z Turkami pod Wiedniem ... nie ma po prostu nic innego do pokazania.

Ciekawe dlaczego nie bitwe pod Grunwaldem? Bo tam sie katolicy tlukli ze soba?

So lip 09, 2016 6:40

Kael napisał(a):
@medieval, jest jakis zakaz? Kadencja sedziego uplywala? Trzeba bylo wybrac?
A moze jest przymus wskazania w takiej sytuacji sedziego z przeciwnego obozu?
Gdyby tak zrobil, to na pewno niczego by nie upolitycznil.

I w ogole sedziowie w USA moga byc w partii?

W kazdym razie nie zablokowal SN. Czego dokonal PiS.

Nie ma w ogóle żadnej analogii pomiędzy obiema sytuacjami.
W lutym zmarł jeden z sędziów amerykańskiego SN. I trzeba wybrać kolejnego, żeby w głosowaniach mogło być 5:4. Po to jest nieparzysta liczba sędziów.
Kadencja Obamy wygasa dopiero 20 stycznia 2017 r.
Trudno, żeby przez rok brakowało jednego z sędziów.
Opozycja (republikanie) ma oczywiście swoje "wilcze prawo" i może blokować kolejne kandydatury.
Nie ma tu jednak w ogóle działania niekonstytucyjnego żadnej ze stron.
A w Polsce mówimy przecież wręcz o "plugawieniu" Konstytucji.
Nie o tym nawet, że władza podjęła niekonstytucyjne działania. To zdarza się wszędzie.
O tym, że władza kolejne "ostateczne i powszechnie obowiązujące" wyroki sądu konstytucyjnego - jedynego organu powołanego do orzekania o takiej ewentualności - ma po prostu "gdzieś".
Gdyby w USA rzecznik prezydenta nazwał sąd najwyższy "grupą kolesi", byłby politycznie skończony. Podobnie prezydent plujący na konstytucję.
U nas ktoś taki nie ponosi żadnych konsekwencji.
Prezydent i premier sami zamienili się w sąd konstytucyjny. I sami orzekają. Choć w gruncie rzeczy nie sami, a tak, jak w esemesie dostaną od jednego z posłów.
To oczywiście przypomina może jakąś wschodnią satrapię, ale na pewno w niczym nie przypomina zachodniej demokracji.

So lip 09, 2016 6:43
Obama jest chyba specjalista od ... prawa konstytucyjnego. PAD tez niby prawnik. Ale jakby z innej bajki. Nie z normalnego swiata zachodniego.

Wydawaloby sie, ze Polacy wlasnie do dolaczenia do Zachodu dazyli. Ale widac czesc teskni za komuna, ukladami, lamaniem badz omijaniem kazdego prawa, inwigilacja ludnosci (teraz oni "moga") itp.

Czy Kaczynski kiedykolwiek byl poza Polska dluzej niz np 3 miesiace? Czy zna w ogole plynni jakis obcy jezyk? Czy w ogole potrafilby przezyc w panstwie, ktore nie patrzy na osobe, gdzie nikomu jego nazwisko nic nie mowi i kazdy jest rowny wobec prawa?

So lip 09, 2016 7:13

Alus napisał(a):
wzywam wszystkie strony aby wspierać instytucje demokratyczne w Polsce 2016r.....tutaj widzimy partie polityczne, które konkurują ze sobą w uczciwych wyborach, tutaj widzimy niezależne sądownictwo, pracujące na rzecz rządów prawa 2014r.... różnica raptem 2 lata :(
https://twitter.com/MarcinSwiecicki/sta ... wsrc%5Etfw

Słuchając wczoraj prezydenta Obamy miałem wrażenie, że jestem na szkolnej wywiadówce.
Na poprzednich wywiadówkach wychowawczyni bardzo zachwalała Jasia.
Jasio był prymusem, wzorem dla innych dzieci. Wszystkie młodsze dzieci powinny go naśladować. Jasio rozwijał się wzorowo.
Stojącego obok tatę Jasia rozpierała duma.

A teraz kolejna wywiadówka.
I co mówi pani?
Pani nagle, obok stojącego u jej boku taty Jasia zaczyna mówić, że trzeba pilnować, aby dzieci się myły. Że trzeba się myć codziennie. Trzeba myć zęby i uszy i nogi. I czyścić paznokcie. I trzeba zmieniać bieliznę. Bo inaczej brzydko pachnie.
I że jest zaniepokojona stanem higieny.
I spogląda na tatę Jasia.
A tato Jasia stoi obok i patrzy.
A minę ma podobną do wczorajszej miny prezydenta Dudy, gdy Obama mówił, że jest "zaniepokojony" stanem polskiej demokracji.

"Zaniepokojony" to w dyplomacji bardzo dużo znaczy.
I bardzo brzydko pachnie.

So lip 09, 2016 7:23
Helenka napisał(a):
Alus napisał(a):
Owszem obie partie, niemniej należałoby tą konkretną wypowiedź w homilii z Pasterki 2015r nikt nie będzie konfrontował z tekstem Oświadczenia.

Możesz dać mi link do tej homilii?

Wątpię aby całą homilię można było znaleźć w necie.
Podam ci dwa komentarze - zachwyconych dziennikarzy sojuszników PiS, odczytujących te słowa jako przygana opozycji i kontestującego J. Makowskiego
http://niezalezna.pl/74282-odwazne-slow ... okratyczni
http://makowski.blog.polityka.pl/2015/1 ... emokracji/

Cytuj:
Podesłał Ci z mojej diecezji, sąsiadko :). Było nam bardzo przykro, że od nas odchodził, ale Bóg dał nam nie gorszego, który obecnie jest prymasem.

Chyba nie o tym samym mówimy, ja mówią o bp J. Piotrowskim, misjonarzu, ordynariuszu od 28 listopada 2014r.
Biskupie poruszającym się po mieście incognito w cywilnym ubraniu i rozmawiający z ludźmi w parku, na skwerach. Biskupie spowiadającym w bazylice, biskupie przyjmującym 2-3 razy w miesiącu w wyznaczone dni świeckich - bez żadnych zabiegów, próśb o rozmowę z biskupem.
I ZERO polityki w rozmowach, w homiliach.
Chwała Panu za takiego kapłana, oby nigdy sie nie zmienił.

So lip 09, 2016 8:17
medieval_man napisał(a):
Wypowiedź Obamy, w której media antyrządowe dopatrują się ostrej krytyki aktualnej władzy powinna zostać opublikowana w USA, gdzie kończący swoją kadencję Prezydent postąpił idealnie jak PO i chciał wybrać nowego sędziego Sądu Najwyższego mimo, że przyzwoitość nakazywałaby nie wskazywać kandydata ze swojego obozu na kilka miesięcy przed wyborami.
Cytuj:
Senator Partii Republikańskiej Mitch McConnell powiedział w środę, w reakcji na decyzję Obamy, że prezydent "upolitycznił" wybór sędziego, dokonując tego kilka miesięcy przed wyborami.
(http://www.tvn24.pl)
W tym kontekście uwagi Obamy stają się... zrozumiałe.

;-)

No cóż murzyńskość......prawi dokopią się teraz do kilku pokoleń jego przodków i okaże się, ze byli pomocnikami handlarzy niewolników :badgrin:

So lip 09, 2016 8:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14759 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 984  Następna strona