Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:07

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 424 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona
 Dobrze było by wspomóc Gościa Niedzielnego 
Autor Wiadomość
Kamala - ja non stop upatruję winy w paniach feministakch, które posłużyły się tylko dramatem p. Tysiąc.
A nazwanie aborcji zabójstwem jest uprawnione, przeznał to nawet wczoraj sąd.
Nikt też nie odmawia p. Tysiąc zbawienia, tylko wszyscy musimy pamiętać:
- "Kto stworzył cię bez ciebie, nie zbawi cię bez ciebie" (Jan Paweł II).

Cz wrz 24, 2009 15:38
SweetChild

Cytuj:
Poza tym Twojej interpretacji nie uznałbym za niesłuszną, ale mam do niej poważne wątpliwości. A wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego.

Z tym muszę się zgodzić.
Uważam, że zamyka to temat.

Chociaż jednak nie.
Tu się zcierają dwie racje: rozstrzygania na korzyść oskarżonego i ochrona dóbr matki dwojga dzieci, która nie decyduje się na donoszenie trzeciej ciąży.
Sprawa jest ewidentnicze z pogranicza światopoglądów, więc osoby, które się w nich poruszają powinny mieć jakąś ochronę przed linczem.

Cz wrz 24, 2009 15:49

Tylko kwestia nazewnictwa.
Gdyby zarodek czy kijanka mógł wyewoulowac w dowolnie wybranym kierunku i powstałby noworodek małpy lub krokodyla, wtedy nie byłby dzieckiem lub żabą.
Nazwa kolejnych etapów w cyklu rozwoju nic kompletnie nie zmienia.

Oczywiście, że to kwestia nazewnictwa i wiele to zmienia. Zarodek to nie dziecko, kijanka to nie żaba, proste jak konstrukcja cepa. Dlaczego więc wszysy dookoła chcą nam wmówić co innego?

Zarodek ewoluuje w dziecko i będzie można je dzieckiem nazywać, kijanka ewoluuje w żabę i będziemy mieć żabę. Wcześniej to są jednak tylko i wyłącznie zarodki i kijanki.

Cytuj:
To tylko potencjał życia - bez wniknięcia w jajo nie ma żadnych zdolności samodzielnego rozwoju.

To jest życie czy tego chcesz czy nie. Wirus HIV to też życie, najmniejsze bakterie to też życie i przestańcie się tego wypierać.

Cz wrz 24, 2009 16:05

Tu się zcierają dwie racje: rozstrzygania na korzyść oskarżonego i ochrona dóbr matki dwojga dzieci, która nie decyduje się na donoszenie trzeciej ciąży.
Sprawa jest ewidentnicze z pogranicza światopoglądów, więc osoby, które się w nich poruszają powinny mieć jakąś ochronę przed linczem.

Jakąś oczywiście, ale jaką? Gdzie ma leżeć granica między wolnością wyrażania poglądów (co pewnie razem uznamy za istotną wartość) a ochroną dóbr osobistych? Moim zdaniem GN grał tu na pograniczu faulu, dlatego wyroku nie nazwałbym hańbą czy skandalem. Mimo to uważam, że sędzia zagwizdał zbyt wcześnie, atak był ostry, może nawet brutalny, ale to jeszcze nie faul.

Cz wrz 24, 2009 16:12
PTRqwerty napisał(a):

Jakąś oczywiście, ale jaką? Gdzie ma leżeć granica między wolnością wyrażania poglądów (co pewnie razem uznamy za istotną wartość) a ochroną dóbr osobistych? Moim zdaniem GN grał tu na pograniczu faulu, dlatego wyroku nie nazwałbym hańbą czy skandalem. Mimo to uważam, że sędzia zagwizdał zbyt wcześnie, atak był ostry, może nawet brutalny, ale to jeszcze nie faul.

Poczekamy na rozstrzygnięcie kolejnej instancji :)

Cz wrz 24, 2009 16:17

Nie zgadza się, bo odszkodowanie dostała, za to ze nie mogła się odwołać od decyzji lekarza. Za to i tylko za to. Pisanie, że dostała odszkodowanie za to, że nie mogła dokonać aborcji jest zbyt daleko idącym uproszczeniem, bo wprowadza czytelnika w błąd.

Wprowadza czytelnika w błąd co do czego ? To, że p. Tysiąc dostała odszkodowanie za to, że nie mogła dokonać aborcji jest uogólnionym opisem tego, co się stało, tyle, że z położeniem nacisku na pewien aspekt sprawy. Oczywiście, Trybunał nie mógł tego ująć w ten sposób, bo nie istnieje " prawo do aborcji ", natomiast niektóre fragmenty wyroku są w tym kontekście wielce znamienne, choćby taki: " W sytuacji, kiedy ustawodawca decyduje się zezwolić na aborcję, nie wolno mu ukształtować ram prawnych w taki sposób, aby ograniczyć rzeczywistą możliwość jej przeprowadzenia. " ( 116 ), nawiasem mówiąc kompletnie bzdurny, bo nie wiadomo dlaczego ustawodawca przyznając jakieś prawo miałby z samego tego faktu być pozbawionym możliwości jego ograniczania (!).

Cytuj:
To sugeruje, że samo istnienie drogi odwoławczej pozwoliłoby ojcu zapobiec aborcji oraz że ETPC rozstrzyga na temat dopuszczalności samej aborcji.

Dlaczego miałoby sugerować ? To już by było wyciąganie ogólnych wniosków ze szczególnego przypadku, których to zdanie wcale nie wymaga. Skąd wiadomo, że opisuje zasadę ogólną, a nie tylko ten szczególny przypadek ? A już drugie zastrzeżenie jest zupełnie bez związku z tym zdaniem - nie ma nic wspólnego z dopuszczalnością aborcji, chodzi tylko o prawa ojca w związku z nią.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz wrz 24, 2009 17:08

Cytuj:
Taka z Ciebie odważna kobieta, to napisz coś takiego do ogólnopolskiej gazety i wtedy się pod tym podpisz, zamiast ujadać tutaj na forum.

Mam słabe widoki, aby ogólnopolska gazeta wydrukowała mi tego rodzaju tekst.
Umieściłam go też na Frondzie, salon24.pl i gazeta.pl - dziennikarze z Gazety Wyborczej te fora czytają.

Klarcia, też Najfeld napisał/a: środa, 23 września 2009, 21:06
Szanowni prawnicy Pani Tysiąc - spieszę Was poinformować, że ja także uważam, że robienie biznesu na tym, że nie pozwolono komuś zabić własnego dziecka jest obrzydliwe moralnie.

I ja także uważam, że aborcja jest zamordowaniem człowieka, a ktoś kto robi na tym kasę niczym szczególnie istotnym nie różni się od tych obywateli III Rzeszy, ktorzy aprobowali prawo odmawiajace statusu czlowieka pewnym grupom spolecznym. "

itd, itp - całość pod:

http://www.fronda.pl/tomasz_terlikowski ... zien_hanby

Możecie mnie pozwać

ABORCJA TO LUDOBÓJSTWO

A ALICJA TYSIĄC, wedle jej własnych relacji i zeznań CHCIAŁA ZABIĆ SWOJE DZIECKO tym samym uczestnicząc w ZBRODNI PRZECIW LUDZKOŚCI, jaką jest PRENATALNE LUDOBÓJSTWO

Ponadto każdy kto kwestionuje człowieczeństwo płodu czy też usprawiedliwia, umożliwia lub nawołuje do zabijania nienarodzonych dzieci w jakichkolwiek okolicznościach powinien być traktowany przez prawo, media, administratorów forów internetowych (itp.) dokładnie tak samo jak ten kto kwestionuje człowieczeństwo czy też usprawiedliwia, umożliwia lub nawołuje do zabijania np. Żydów czy też jakichkolwiek innych nacji.

Moje dane do wglądu.

--------------------
SĘDZIA NIE ROZUMIE PROSTEGO TEKSTU PISANEGO ERGO NIE NADAJE SIĘ NA SWÓJ URZĄD.

http://forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&igw ... 83450#form

Czekam na pozew sadowy

Szanowni prawnicy Pani Tysiąc - spieszę Was poinformować, że ja
także uważam, iż robienie biznesu na tym, że nie pozwolono komuś
zabić własnego dziecka jest obrzydliwe moralnie.
Twierdzę również, iż aborcja jest zamordowaniem nienarodzonego
maleństwa, a ktoś kto popiera barbarzynskie prawo, niczym
szczególnie istotnym nie różni się od tych obywateli III Rzeszy,
ktorzy aprobowali nazistowskie ustawy odmawiajace statusu czlowieka
pewnym grupom spolecznym.
Zeby bylo jasne - dodam.
Twierdze, ze to co chciala uczynic i co obecnie robi Alicja Tysiac jest barbarzynstwem.
Zarazem jest na tyle inteligentna osoba, aby potrafic zrozumiec, ze jej postepowanie sluzy do propagowania oblednej idei mordowania nienarodzonych.
Podaje swoje dane:

Renata Manikowska
Bgm.Kuttererstr.29
67059Ludwigshafen
Deutschland

PS: Wyrok wydany w Katowicach jest hanba dla polskiego Wymiaru Sprawiedliwosci.

http://satyra.republikanska.salon24.pl/ ... ikowskiego

Wyrok wydany w Katowicach jest hanba dla polskiego Wymiaru Sprawiedliwosci.

Ja także uważam, iż robienie biznesu na tym, że nie pozwolono komuś zabić własnego dziecka jest obrzydliwe moralnie. Twierdzę również, iż aborcja jest zamordowaniem nienarodzonego maleństwa, a ktoś kto popiera barbarzynskie prawo, niczym szczególnie istotnym nie różni się od tych obywateli III Rzeszy, ktorzy aprobowali nazistowskie ustawy odmawiajace statusu czlowieka pewnym grupom spolecznym.
Dodam jeszcze, ze to co chciala uczynic i co obecnie robi Alicja Tysiac jest barbarzynstwem.
Zarazem jest to na tyle inteligentna osoba, aby potrafila zrozumiec, ze jej postepowanie sluzy do propagowania oblednej idei mordowania nienarodzonych.
Czekam teraz na pozew sadowy.

Ponizej udostepniam swoje personalia:
Renata Manikowska
Bgm.Kuttererstr.29
67059Ludwigshafen
Deutschland

http://terlikowski.salon24.pl/126859,no ... nobiologia

Ja też twierdzę, że przerwanie ciąży jest zabiciem dziecka,dodam
jeszcze, że aborcje można porównać do holokaustu.
Alicja Tysiac jest kobieta bez czci i honoru - probujac zbijac
biznes na coreczce, ktora "zmuszona" byla urodzic.
Czekam na wytoczenie procesu przez Alicje T, i całą popierajaca ja
zgraję. Zatem do dzieła drogie "panie" - proszę o proces… tylko, ja
nic nie zapłacę i nie przeprosze, natomiast chetnie zgodze sie
zostac wiezniem sumienia.
Swoje personalia udostepnie Organom Scigania.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,902,1006 ... tml?wv.x=2

Cz wrz 24, 2009 17:21

Saxon,

przemyślałem. Uważam, że nie masz racji.
Bo czy możesz mi wyjaśnić W JAKIM CELU autor pisał o zbrodni hitlerowskiej?
Tak zupełnie bez logicznego związku z resztą tekstu?

Artykuł ukazujący mentalność hitlerowskich zbrodniarzy (jego autorem była osoba świecka), został opublikowany po ogłoszeniu wyroku przez Trybunał w Strasburgu i miał na celu pokazać czytelnikowi, iż w czasach współczesnych pod tym względem niewiele się zmieniło.

Cz wrz 24, 2009 17:30

Cytuj:
Dural, brak Ci argumentów to zaczyna sie obrażanie?

Obrazanie? Kto dal Wam prawo pisac o OSOBIE pani Alicji Tysiac? Biadolicie nad jej corka a kto podaje pelne nazwisko? Z jakiej racji? Tak robia szmatlawe gazety popoludniowe-nie KATOLICKIE!

P.Alicja uczyniła swój wizerunek publicznym, zanim jeszcze ukazał się na jej temat jakikolwiek artykuł w GN.
Ponieważ wystąpiła też w filmie wyraźnie promującym aborcję - trudno było oczekiwać, aby periodyk katolicki, promujący Wyższe Wartości, nie zajął swojego stanowiska.
PS: Zdjęcia p.Tysiąc umieszczone w tygodniku, zostały legalnie zakupione w Agencji Gazety Wyborczej.

Cz wrz 24, 2009 17:35
PTRqwerty napisał(a):
Saxon,

przemyślałem. Uważam, że nie masz racji.
Bo czy możesz mi wyjaśnić W JAKIM CELU autor pisał o zbrodni hitlerowskiej?
Tak zupełnie bez logicznego związku z resztą tekstu?

Artykuł ukazujący mentalność hitlerowskich zbrodniarzy (jego autorem była osoba świecka), został opublikowany po ogłoszeniu wyroku przez Trybunał w Strasburgu i miał na celu pokazać czytelnikowi, iż w czasach współczesnych pod tym względem niewiele się zmieniło.

Ten temat już omówiłem w jednym ze swym pierwszych postów w tym wątku.
Takie myślenie jest oparte na błędzie logicznym ekwiwokacji.

Cz wrz 24, 2009 17:42

Cytuj:
Prawda jest taka, ze zakaz aborcji to tak naprawdę przepis... martwy wszyscy wiedza, ze istnieje rzesza ginekologów chętnie "wywołujących miesiączki" czy wykonujących "pełen zakres zabiegów ginekologicznych". Malo tego - robią to za niemałe pieniądze. Oczywiście na lewo.

Prawda jest taka, że zakaz obrotu heroiną jest przepisem martwym. Wszyscy wiedzą, że istnieje mafia zajmująca się handlem narkotykami. Oczywiście czerpie z tego niesamowite wręcz dochody.
" Mam wrażenie, ze ten przepis to takie zamiatanie brudu pod dywan. Na pokaz. "

Czyli - idźmy na całość, wpuśćmy na rynek heroinę.

Cytuj:
Brzydzi mnie natomiast, np w kontekście np pedofilii w Irlandii w wykonaniu kleru to święte oburzenie kościelnej hierarchii. Myślę, ze zamiast robić porządki na cudzym podwórku, należałoby najpierw posprzątać u siebie.

A czymże było ujawnienie tej afery, przez Komisję kościelną - jak nie robieniem porządków we własnym domu?

Poza tym. Pozwolę sobie zauważyć, iż gro artykułów dotyczących p.Tysiąc, zostało napisanych przez świeckich dziennikarzy, których nikt nie ma prawa kneblować tylko dlatego, iż wyznają zdrowe moralnie wartości, a miejscem ich pracy jest medium katolickie.

Cz wrz 24, 2009 17:47

PTRqwerty napisał(a):
Tekst najpierw porusza kwestię przyzwyczajenia się zbrodniarzy hitlerowskich do codziennych morderstw, po to by zaraz w następnym akapicie pisać o tym, że pani Tysiąc otrzymała odszkodowanie za to, że nie mogła zabić swego dziecka.

Według mnie jest tak, że mamy pierwszy akapit o hitlerowcach, potem drugi akapit o sędziach ETSu, który wyraźnie nawiązuje do pierwszego, potem kolejny akapit poświęcony Alicji Tysiąc, gdzie nie zauważam odniesień do pierwszego i na koniec "konstrukcja klamrowa".

PTRqwerty napisał(a):
Abstrahując już od tego, że p. Tysiąc otrzymała odszkodowanie od państwa za to, że nie przewidywało wyższej instacji do której można się odwołać od decyzji lekarza (a nie za to że nie mogła zabić dziecka), to ponieważ została określona jako osoba, która chce czyjejś śmierci, w tym konktekście podpada pod kogoś takiego jak hitlerowscy zbrodniarze.

Z tym, od czego abstrahujesz, się zgadzam (sam o tym pisałem). Natomiast z resztą wnioskowania nie bardzo, przynajmniej uważam je za zbyt słabe, aby miało być podstawą wyroku sądowego.

Należy tutaj podkreślić, że mówimy o tzw. Edytorialu, czyli notce na pierwszej stronie każdego tygodnika, w której Redaktor naczelny przedstawia zawartość bieżącego Numeru.

Cz wrz 24, 2009 17:51
Oczywiście, że to kwestia nazewnictwa i wiele to zmienia. Zarodek to nie dziecko, kijanka to nie żaba, proste jak konstrukcja cepa. Dlaczego więc wszysy dookoła chcą nam wmówić co innego?

Zarodek ewoluuje w dziecko i będzie można je dzieckiem nazywać, kijanka ewoluuje w żabę i będziemy mieć żabę. Wcześniej to są jednak tylko i wyłącznie zarodki i kijanki.

Zarodek nie ewoluuje, ale naturalną drogą rozwija się, rośnie - to zawsze maleńki człowiek lub żaba.

Cytuj:
To jest życie czy tego chcesz czy nie. Wirus HIV to też życie, najmniejsze bakterie to też życie i przestańcie się tego wypierać.

Wirusy biologiczne i bakteria to żywe organizmy posiadające zdolność replikacji, powielania się.
Plemnik nie posiada tych zdolności.

W kwestii upublicznienia wizerunku, nazwiska p. Tysiąc - to była jej osobista decyzja.
A nie musiała - przykład tzw. "Agat".
Pod takim pseudonimem występowała młoda dziewczyna, wokół której powstał dyskurs w kwestii aborcji.
Jej rodzina i ona zadecydowały o zachowaniu anonimowości i wszystkie strony uszanowały tą decyzję.
Więc jednak można ochronić siebie i swoją rodzinę.

Cz wrz 24, 2009 18:14

Zaszczuliscie kobiete, dolujecie jej rodzine, idioci po drugiej stronie barykady Wasze pieniactwo wykorzystuja a Pan Bog slucha, dzien w dzien, rano i wieczorem: "... i odpusc nam nasze winy jako i my odpuszczamy...", "... i odpusc nam nasze winy jako i my odpuszczamy...", "... i odpusc nam nasze winy jako i my ..." . To grozna dla Was prosba.

My zaszczuliśmy?
A gdy ta pani obnosiła swoją histroię po liberalnych mediach, jako argument, aby zalegalizować swobodny dostęp do aborcji - to wtedy się nie czuła zaszczuta?
Pewnie i tak, bo w tamtej sytuacji była - bojowniczką o prawo kobiety do "własnego brzucha".
Tyle, że brzuch - owszem - jest matki, ale poczęte już życie stanowi odrębny organizm, z własnym DNA.

Cz wrz 24, 2009 18:21
Twierdzenie w XXI wieku, przy tak intensywnym rozwoju genetyki, że zarodek nie jest człowiekiem, jest adekwtnym truizmem jak przypisywanie w wiekach średniowiecza mocom czarownic wybuch epidemii dżumy czy cholery.

Cz wrz 24, 2009 18:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 424 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 29  Następna strona