Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
|
 Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Kamala.Uważam,że usunięcie krzyża w Oświęcimiu było zbyt wielkim ustępstwem w zamian za nic.Może wynikało to z dobrotliwej natury papieża.Że Żydzi zabili Jezusa to fakt.Czy w ramach poprawnosci politycznej i dobrych stosunków z Żydami mamy temu przeczyć?To może od razu podrzyjmy Ewangelię i przyłaczmy się do wyznania pana Nergala!
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Pt sie 06, 2010 14:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To moze jednak przeczytasz Ewangelie: 1. Pan Jezus i Jego Matka byli Zydami 2 Apostolowie, pierwszy Kosciol jerozolimski to byli Zydzi. Czy oni tez byli wspolwinni smierci Jezusa? 3. Pana Jezusa zabili Rzymianie 4. To Mateusz podkresla role Zydow przy Ukrzyzowaniu, piszac w sytuacji narastajacego konfliktu z gminami zydowskimi.
Faktem jest, ze czesc Zydow ktorym Pan Jezus przeszkadzal doprowadzila do Jego smierci, ale gdyby nie slaby charakter Pilata, nic by nie osiagneli.
Jesli chodzi o usuniecie krzyza w Oswiecimiu to bardzo dobrze ze bylo "za nic". O to wlasnie chodzi, ze krzyz nie moze byc karta przetargowa: ja ci ten krzyz zabiore, ale ty mi za to.....
Pan Jezus wyraznie powiedzial, ze mamy sie nie narzucac. Masz glosic, ale nie zmuszac. A krzyz w Oswiecimiu byl dla Zydow nie do przyjecia i to wlasnie z wielu powodow historycznych. Gdyby ktos w Polsce stawial pomnik Banderze, to bys byl za?
|
Pt sie 06, 2010 14:40 |
|
 |
Cyryl
|
Kamala.Posłuże się Ewangelią. To nie Rzymianie wołali: "na krzyż z nim,uwolnij Barabasza","krew Jego na nas i na dzieci Nasze".Jeśliby Piłat odmówił im ,załatwiliby go przez zadenuncjowanie do cesarza i jego los byłby przesądzony.W tamtych czasach zycie miało małą wartości, twardemu Rzymianinowi nie zależało aż tak bardzo na losie nieznanego człowieka,którego nie rozumiał.Żydzi,a w szczgólności ich uczeni byli bardziej winni od Piłata i rzymskich zołdaków. Czym był krzyż dla Żydów w Oświęcimiu?Tym czym od 2000 lat -"zgorszeniem dla Żydów i głupstwem dla pogan".I tak bedzie chyba do końca tego świata.
|
Pt sie 06, 2010 14:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co by bylo gdyby... Jak widac krzykiem juz wtedy zalatwialo sie pewne sprawy. Pod palacem mamy to samo. Czyli kto jest winny zamieszaniu kolo krzyza? Prezydent, Kosciol, wladze miasta czy krzykacze? To nie Zydzi rzadzili wtedy w Jerozolimie, ale Rzymianie, ktorzy nie mieli skrupulow. No i dalej nie wiem, czy to wszyscy Zydzi, czy zlitujesz sie przynajmniej nad Apostolami?
Nie odpowiedziales mi co sadzisz o pomniku Bandery w, powiedzmy, Przemyslu? Dobry pomysl? A jezeli nie, to jak myslisz dlaczego?
|
Pt sie 06, 2010 14:57 |
|
 |
Cyryl
|
KamalaKto jest winny zamieszania koło krzyża?Ten który zaczął pierwszy dyskusje o usunięciu krzyża z placu, czyli dziś zaprzysiężony prezydent.10 sierpnia do całej sprawy ma się przyłaczyć SLD.Jest to celowa manipulacja,żeby odwracać uwage od stany budżtu państwa i POdwyżki POdatków.A dla lewicy łatwa droga zbijania kapitału politycznego na walce z religią w sferze publicznej. Porównanie krzyża do pomnika Bandery jest wybacz głupie Z pewnością winę na siebie i swoje potomstwo wzieli ci,którzy wołali przed Piłatem cytowane z Ewangelii słowa,jeśli sie nie nawrócili.Rzymianie byli mniej świadomi w czym biorą udział,a więc wina mniejsza.
|
Pt sie 06, 2010 15:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety to porownanie nie jest glupie.... Tylko dla ciebie niewygodne, bo musialbys przyznac, ze Krzyz ("pomnik Jezusa") moze kluc w oczy tych, ktorzy przez Jego uczniow byli przeganiani z miejsca na miejsce, niszczeni pogromami, bez praw przyslugujacych normalnym obywatelom, a na koncu przez noszacych napis "Gott mit uns" byli gazowani, glodzeni i paleni. Polecam List do Rzymian 11.
Niestety krzyz byl zbyt czesto naduzywany przez tych ktorzy wiedzieli lepiej co Pan Bog mial na mysli i pamietali tylko co Zydzi krzyczeli w Jerozolimie, ale juz nie ze Pan Jezus i Jego Matka to tez Zydzi. I zamiast pozostawic sprawe Bogu (co postuluje chocby twoj autor z Frondy) sami odbijali swoje problemy na "Bogobojcach". Dlatego nie dla wszystkich znaczy to samo, a dla niektorych jest symbolem ich nieszczesc i to niezawinionych. No chyba, ze przez analogie uwazasz, ze smierc Polakow zabijanych przez Ukraincow (walczacych o wolnosc) byla przez nich zawiniona?
Nie boj sie myslec sam i to przez analogie. Krzyz niestety nie oznacza tylko znaku milosci. Jak widac, czesto byl przeinaczany do celow prywatnych, wrecz sprzecznych z jego podstawowym znaczeniem.
|
Pt sie 06, 2010 15:22 |
|
 |
Ukyo
|
Cyryl napisał(a): Uważam,że usunięcie krzyża w Oświęcimiu było zbyt wielkim ustępstwem w zamian za nic.Może wynikało to z dobrotliwej natury papieża. Aha, więc Pan Wojujący Krzyżem Katolik Cyryl zawsze robi tylko to, co mu sie opłaca, co przynosi korzysci? A nie pomyślał że gest papieża był w jego oczach po prostu sprawiedliwy, że JPII nie oczekiwał za to nawet dziękuję? Własnie bezinteresowna postawa człowieka to jedna z istotnych róznic, jakie dziela treść Pisma Świętego od tzw. biblii szatana.
|
Pt sie 06, 2010 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cyryl napisał(a): AlusChciałaś odpowiedzi.Nie pamietam dokładnie szczegółów sytuacji z krzyżami w Oświęcimiu.Jan Paweł II miał ze wszystkich do tej pory paipeży najlepsze stosunki ze srodowiskami żydowskimi.Przypuszczam,że lata wojny i przeżycia osobiste grają w tym rolę,być może,że wpływały na obiektywizm jego spojrzenia na stosunki katolicyzm-judaizm.Jak już wcześniej napisałem była to nieodwzajemniona miłość.Papieża w Izraelu z największą sympatią witali Arabowie ,Żydom ta wizyta była raczej obojętna.Papież zrobił gest w stosunku do srodowisk żydowskich ,ale czy nie zbyt wysokim kosztem?Mnie się to nie podoba,tak jak nie spodobał mi się gest pocałowania Koranu.Nie mnie Ojca Świętego oceniać,o jego świętości rozstrzygną w Watykanie.Wszystcy święci popełniali błedy,a sam św.Piotr zrobił jescze gorzej bo trzy razy się wyparł Jezusa.Kościół tworzą ludzie grzeszni i popełniający błedy. Tobie nie musi sie podobać, bo też JPII nie czynił tych gestów dla PR, ale kierowny eangeliczną powinnością. A Kapłan Chrystusowy nie czyni gestów dla spodobania sie komuś czy pozyskania czyjejś miłości dziękczynnej.
|
Pt sie 06, 2010 17:32 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Hahahhahaha. ;d Objawia się prawdziwy katolicyzm naszego, w 99% katolickiego, społeczeństwa. ;d
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt sie 06, 2010 18:14 |
|
 |
aem
zbanowana na stałe
|
to jest prawdziwy , światły katolicyzm oraz zagorzali chrześcijanie: http://www.onet.tv/zobacz-kto-przespal- ... klip.html#kawki im tam trzeba było jeszcze podać coby nie zasnęli.
|
Pt sie 06, 2010 18:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeśli przydrzemanie podczas kazania na Mszy św jest miarą katolicyzmu, to w Polsce jest ok.5% światłych katolików 
|
Pt sie 06, 2010 19:29 |
|
 |
oredaktor
|
aem dziękuję za link ze śpiącym Komorowskim, zabawny filmik  Jednak sam fakt, że go tu wrzuciłaś o czymś świadczy i chyba nie zdawałem sobie z tego sprawy do tej pory. Otóż Wy [krzyżacy] najwyraźniej patrzycie na świat czarno-biało, tzn. albo ktoś jest za pozostawieniem krzyża i za PiSem, albo ktoś jest za jego przeniesieniem i głosuje pewnie na PO/SLD. Tak jednak nie jest. To będzie bardzo niechrześcijańskie co powiem, ale trudno. Obrońcy krzyża jak i partia PiS to dla mnie bezmyślne dno  PO natomiast to nie dość, że bezmyślne to jeszcze zakłamane dno. Z dwojga złego to pisowcy kapkę lepsi, co nie znaczy, ze dobrzy. Generalnie jeśli ktoś sądzi, że za przeniesieniem krzyża są jedynie lewaki i elektorat PO, to jest po prostu... głupi 
|
Pt sie 06, 2010 19:54 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
No ja pamiętam, że na mojej pierwszej komunii ksiądz proboszcz zasnął...
A co do tematu: Wprost z konferencji prasowej Jarka Kaczyńskiego: -"mój brat był najistotniejszą ofiarą" tu chwila refleksji "oczywiście, w wymiarze pełnionego urzędu", a mnie głupiemu zawsze zdawało się, że śmierć wszystkich zrównuje. -"stawiając pomnik trzeba pamiętać i brać pod uwagę miejsce, więc oczywiste jest, że mój brat i bratowa powinni być szczególnie wyróżnieni", no tak i wszystko jasne.
PS- cytuję z pamięci, słowa mogą się trochę różnić, ale sens ten sam.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So sie 07, 2010 11:13 |
|
 |
anioł 4
|
Zaczęło się wszystko od wywiadu p. Komorowskiego dla GW, i pózniejsze decyzje były konsekwencją tego wywidu. Proszę zwrócić uwagę na datę zabrania krzyża 3-ci sierpnia, w tym dniu rząd podnosił podatki i zamiast mówić o tym, wszyscy mówili o krzyżu, zwykły ale niestety udany zabieg pijarowski ze strony rządu. Noi poczytajcie do czego teraz nawołuje p. Senyszyn ze swoimi kolegami - aby 5 mld znależć w kieszeniach ludzi Kościoła. Niestety niektórzy biskupi i ksęża, przeważnie "dyżurni " też dolewają oliwy do ognia
_________________ wifi
|
So sie 07, 2010 13:23 |
|
 |
Ukyo
|
Aniele 4, sąsiad notorycznie parkuje swój samochód na Twoim podwórku bez pozwolenia. Po Twojej prośbie o zaniechanie zajmowania przez niego Twojego terenu dochodzi miedzy Wami do sporu, bo sąsiad uważa, ze jestes niemiły i niezyczliwy, bo powinienes odstapic mu na parking kawałek placu, skoro sam tam samochodu nie stawiasz. Jak myslisz, kto w tym momencie odpowiedzialny jest za ów konflikt?
|
So sie 07, 2010 14:11 |
|
|
|