Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Herezja smoleńska
No fakt, to tylko pisowców szokuje brak szacunku dla ludzkich szczątków. Platfusy nie mają z tym żadnego problemu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz mar 01, 2012 9:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No fakt, to tylko pisowców szokuje brak szacunku dla ludzkich szczątków. Platfusy nie mają z tym żadnego problemu. Platfusy nie robią interesu na ludzkich szczątkach, ani politycznego ani biznesowego.
|
Cz mar 01, 2012 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No fakt, to tylko pisowców szokuje brak szacunku dla ludzkich szczątków. Platfusy nie mają z tym żadnego problemu. Platfusy nie robią interesu na ludzkich szczątkach, ani politycznego ani biznesowego.
|
Cz mar 01, 2012 11:12 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Trudno się dziwić, skoro uważają, że wołanie o szacunek dla ludzkich szczątków i protestowanie przeciwko ich profanacji to "robienie na nich interesu".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz mar 01, 2012 11:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Trudno się dziwić, skoro uważają, że wołanie o szacunek dla ludzkich szczątków i protestowanie przeciwko ich profanacji to "robienie na nich interesu". Szacunek dla ludzkich zwłok to zaduma, milczenie w obliczu śmierci, modlitwa, a nie wieczny jazgot i marsze z pochodniami. Choć PiS poza tym jazgotem nie oferuje już nic innego ani w kwestii gospodarczej, ani politycznej.....i szuka chyba następcy prezesa - młodego, przystojnego, wysokiego... Taki interes jaki zrobił Sakiewicz, bankrut na początku 2010r, na katastrofie, to przysłowiowa manna z nieba.
|
Cz mar 01, 2012 11:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Straciłam szacunek do Kaczyńskiego, gdy w rocznicę śmierci swojego brata, zamiast udać się na Wawel zrobił szopkę medialną w Warszawie. Tak w ogóle to dlaczego nie pochowali ś.p. prezydenta wśród rodziny, tam gdzie jego żyjący bliscy mają dość niewielką odległość do pokonania, aby pomodlić się nad grobem? Gdzie tu szacunek i wzięcie odpowiedzialności za decyzję o pochówku-> skoro pochowano go na Wawelu to też tam powinni go odwiedzać jak najczęściej. A nie gdzieś w W-wie w blasku fleszy robić szopkę. Johny99 czy tego chcesz czy nie, to właśnie z PiSu próbują zbić kapitał polityczny na tej tragedii.
|
Cz mar 01, 2012 11:52 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Szacunek dla ludzkich zwłok to zaduma, milczenie w obliczu śmierci, modlitwa, a nie wieczny jazgot i marsze z pochodniami. Szacunek dla ludzkich zwłok polega także na ochronie ich godności i obronie przed atakami na nią. Cytuj: Johny99 czy tego chcesz czy nie, to właśnie z PiSu próbują zbić kapitał polityczny na tej tragedii. Przeciwnie - to PO od początku zbijała kapitał polityczny na tej tragedii. Cytuj: Straciłam szacunek do Kaczyńskiego, gdy w rocznicę śmierci swojego brata, zamiast udać się na Wawel zrobił szopkę medialną w Warszawie. Tak w ogóle to dlaczego nie pochowali ś.p. prezydenta wśród rodziny, tam gdzie jego żyjący bliscy mają dość niewielką odległość do pokonania, aby pomodlić się nad grobem? Gdzie tu szacunek i wzięcie odpowiedzialności za decyzję o pochówku-> skoro pochowano go na Wawelu to też tam powinni go odwiedzać jak najczęściej. A nie gdzieś w W-wie w blasku fleszy robić szopkę. Rzecz w tym, że trudno dyktować członkom rodziny zmarłego, jak powinni się wobec niego zachowywać, jak często powinni go odwiedzać albo gdzie go mają pochować. Mniej więcej wiadomo jednak, jak powinni się zachowywać wszyscy inni, w tym władze państwowe. Dla PO i jej zwolenników jedynym właściwym zachowaniem byłoby i było całkowite zamilczenie katastrofy smoleńskiej. Do tego zresztą dążyli. Wszystkie inne zachowania uważają za "zbijanie politycznego kapitału przez PiS".
|
Cz mar 01, 2012 12:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dla PO i jej zwolenników jedynym właściwym zachowaniem byłoby i było całkowite zamilczenie katastrofy smoleńskiej No tak bo przecież godne pamięci są tylko osby zmarłe przynależne do PiSU. Pozostałych z PO, SLD, PSL, rodzin kombatanckich, załoga samolotu sa mało istotne. I ze względu na te ok 20 osób związanych z PiS, PO usiłuje zamilczec katasrofę. Twój fanatyzm Johnny jest wzorcowy.
|
Cz mar 01, 2012 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dla PO i jej zwolenników jedynym właściwym zachowaniem byłoby i było całkowite zamilczenie katastrofy smoleńskiej. Do tego zresztą dążyli. Wszystkie inne zachowania uważają za "zbijanie politycznego kapitału przez PiS".  Wiesz co Johnny99? Początkowo byłam zaskoczona, że na tym forum tyleż jest zwolenników PO. A wnioskowałam tak właśnie z twoich postów. W końcu przyszła refleksja, że wypadałoby znaleźć delikwentów, którzy deklarują się jako zwolennicy tej totalitarnej partii. Szukam i szukam i ni ma. Więc Ci zwolennicy to jakieś ninja-widmo? Czy też dla zasady każdy kto krytykuje Twoje poglądy to nawiedzony fanatyk PO?  Zrozum- nikomu nie chodzi o "zamileczenie katastrofy", nikt tu zresztą o tym nie pisze. Krytyka dotyczy STYLU w jaki się to robi. To zasadnicza różnica. Niech prowadzi się badania, walczy o odkrycie prawdy, ale z zachowaniem zasad przyzwoitości. A jak ktoś zaczyna przesadzać, to nie dziwota, że zewsząd nadciąga krytyka. Chcą pochować na Wawelu- ok. Ale to oznacza pewne koszta- tu duża odległość do pokonania. To nie pierwsza sytuacja, gdy ktoś w rodzinie umiera i trzeba go pochować. Skoro już uparli się, aby pochować na drugim końcu Polski, to niech weźmie za to odpowiedzialność i choć w rocznicę pojedzie na grób.
|
Cz mar 01, 2012 12:14 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): No tak bo przecież godne pamięci są tylko osby zmarłe przynależne do PiSU. Pozostałych z PO, SLD, PSL, rodzin kombatanckich, załoga samolotu sa mało istotne. Wszystkie ofiary były tak samo istotne i godne pamięci. Natomiast dla PO wszystkie były tak samo nieistotne. W imię walki z PiS pozwalano także na szarganie szacunku do swoich. Val napisał(a): A wnioskowałam tak właśnie z twoich postów. W końcu przyszła refleksja, że wypadałoby znaleźć delikwentów, którzy deklarują się jako zwolennicy tej totalitarnej partii. Szukam i szukam i ni ma. To coś słabo szukałaś.. Cytuj: Czy też dla zasady każdy kto krytykuje Twoje poglądy to nawiedzony fanatyk PO?  Mylisz mnie z moimi adwersarzami - to dla nich jestem fanatykiem PiS tylko dlatego, że krytykuję ich poglądy (choć jakoś tak przypuszczam, że dowodów na to również ci się "nie uda" znaleźć). Przy okazji: po dyskusji z Witoldem, kiedy ten stwierdził, że nie głosował bądź nie zamierza głosować na PO (nie pamiętam dokładnie, zresztą wszystko jedno), wprowadziłem obok pojęcia "fanatyk PO" pojęcie "antypisowiec" - właśnie po to, by nie oskarżać bezpodstawnie tych, którzy wprawdzie atakują PiS z gorliwością nie mniejszą niż fanatycy PO, ale skoro nie głosują na PO, to fanatykami PO również nie sposób ich nazwać. Czy moi adwersarze zrobili to samo? Nie zauważyłem. Pomimo wielokrotnego deklarowania, że nie jestem fanatykiem PiS, nawet na PiS nie głosowałem (nigdy), nie stałem się w ich oczach "antyplatformersem" - nadal jestem w najlepsze "fanatykiem PiS". Sądzę więc, że kierujesz swoje uwagi w zupełnie niewłaściwą stronę. Cytuj: Zrozum- nikomu nie chodzi o "zamileczenie katastrofy", nikt tu zresztą o tym nie pisze. Owszem, chodzi. Pisałem o tym wiele razy i nie ja jeden. Cytuj: Chcą pochować na Wawelu- ok. Kto, twoim zdaniem, chciał? Bo relacje są rozbieżne. Ja za najbardziej prawdopodobną uważam wersję Stefana Niesiołowskiego, który twierdzi, że pomysł wyszedł od kard. Dziwisza - a to dlatego, że Stefan Niesiołowski jest osobą, po której można się spodziewać wszystkiego, tylko nie bronienia Kaczyńskiego przed zarzutami. Gdyby więc Niesiołowski (a jest on osobą zorientowaną w kuluarach) miał jakiekolwiek, choćby iluzoryczne, podstawy do tego, by uznać, że to Kaczyński bądź ktokolwiek z PiS podjął decyzję o Wawelu - na 100% powiedziałby właśnie to. Skoro nie powiedział, to znaczy, że nie miał nawet cienia wątpliwości co do tego, że nie był to Kaczyński, do tego stopnia, że nie wpadł nawet na to, by to wymyślić. Cytuj: Skoro już uparli się, aby pochować na drugim końcu Polski, to niech weźmie za to odpowiedzialność i choć w rocznicę pojedzie na grób. Fakt, że tak się nie dzieje, to dla mnie kolejny argument za tym, że decyzja wyszła nie od nich, a może nawet trochę przeciw nim. I po raz kolejny mówię, że, jak dla mnie, trudno dyktować członkom rodziny zmarłego, jak mają się wobec niego zachowywać lub ile razy mają odwiedzać jego grób. To ich zmarły, niech oni decydują. Co innego jednak reszta. To, że rodzina zmarłego np. nie dba o jego grób, nie oznacza, że inni mają prawo go profanować.
|
Cz mar 01, 2012 12:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pomiędzy chceniem a podjęciem decyzji jest różnica- ja mogę sobie wziąć różne pomysły i sobie chcieć. A decyzję podejmuje zawsze najbliższa rodzina- nie mam zamiaru tłumaczyć niuansów pochówku, zawsze możesz się douczyć. Ostateczny głos miała rodzina. Nie jakiś tam duchowny, czy sąsiad, ale RODZINA. Sam kard.Dziwisz o tym mówił publicznie, że tylko zasugerował, żę mogą, ale nie muszą tam pochować bliskich. Swoją drogą, to ciekawe, czego się Kaczyński wstydzi, że nie ma odwagi powiedzieć, że wspólnie z rodziną podjęli taką decyzję i musi się kardynał tłumaczyć. A jakiś poseł PiS w wywiadzie powiedział, że była to decyzja brata: http://wyborcza.pl/1,105841,7768819,Dla ... azki_.htmlZresztą to logiczne- ktoś kto ma rodzinę, ma pragnienia bycia blisko, zwłaszcza własnych rodziców, a nie jakieś 600 km. A prezes rodziny nie ma, jest karierowiczem skupionym na polityce.(Sam to przyznał mówiąc, że jego kot ma prywatnego opiekuna, bo on ma dużo pracy). Nawet w swojej książce nie miał skrupułów opisywać prywatnego życia Marty poddając je krytyce. A nie pisz o fanatykach z PO, tylko o konkretnych ludziach. Nieważne, czy są z PO, SLD czy też z Partii Przyjaciół Piwa. Czyli po prostu wy- którzy krytykują coś.
|
Cz mar 01, 2012 13:01 |
|
 |
khuit
|
Val napisał(a): A nie pisz o fanatykach z PO, tylko o konkretnych ludziach. Nieważne, czy są z PO, SLD czy też z Partii Przyjaciół Piwa. Czyli po prostu wy- którzy krytykują coś. A co jesli ktos jest sfrustrowany życiem i pisanie w taki sposób a ateistach czy wyborcach PO, pozwala odczuc ulgę na jakis czas?
|
Cz mar 01, 2012 13:05 |
|
 |
Johnny99
|
Val napisał(a): A jakiś poseł PiS w wywiadzie powiedział, że była to decyzja brata: No kiedy właśnie coś dokładnie przeciwnego z tego wywiadu wynika. Prezes był zdecydowany na Powązki., Podjął już wstępną decyzję, żeby zrobić grób rodzinny, w którym jest ojciec, będzie matka, brat z żoną, być może kiedyś także córka prezydenta., Powtarzam jednak, Jarosław Kaczyński naprawdę chciałby, żeby to były Powązki., Kto więc podjął decyzję o pochówku na Wawelu? Kardynał Dziwisz za akceptacją Jarosława Kaczyńskiego. Zatem to nie "rodzina", tylko kard. Dziwisz (zapewne nie sam) podjął taką decyzję, którą Kaczyński jedynie zaakceptował i to warunkowo. Czego, wnioskując z jego zachowania, prawdopodobnie dzisiaj żałuje. Ale cóż, Witold też nie widział różnicy między stwierdzeniami "Jarosław Kaczyński nie protestuje przeciwko budowaniu pomnika Lecha Kaczyńskiego" a "Jarosław Kaczyński CHCIAŁBY pomnika Lecha Kaczyńskiego przed każdą szkołą".. Cytuj: Zresztą to logiczne- ktoś kto ma rodzinę, ma pragnienia bycia blisko, zwłaszcza własnych rodziców, a nie jakieś 600 km. A prezes rodziny nie ma Ależ o czym ty mówisz. Jarosław Kaczyński jak najbardziej ma rodzinę - matkę, z którą zresztą mieszka i to nie w Krakowie, tylko w Warszawie. Nie sądzę, by chciał, aby brat (tak się składa, że to też rodzina, zwłaszcza jeśli ten brat jest bliźniakiem jednojajowym) był pochowany poza Warszawą. Wiadomo, bo sam o tym mówił, że był po tragedii w kiepskim stanie psychicznym. Może ktoś go naciskał, może ktoś go czymś przekonał, nie wiem, to w końcu jego sprawa. W każdym razie sądzę, że wie, iż to był błąd. Cytuj: (Sam to przyznał mówiąc, że jego kot ma prywatnego opiekuna, bo on ma dużo pracy). No, wiadomo, w państwie Tuska, który wszak musi zawsze znaleźć czas na tenisa, gałę czy siedmiogodzinne "konsultacje" w sprawie już podpisanej umowy, fakt, że jakiś polityk ma "dużo pracy" brzmi podejrzanie.. Cytuj: A nie pisz o fanatykach z PO, tylko o konkretnych ludziach. Będę pisał o nich tak, jak oni piszą o mnie. Małostkowe? Trudno, przeżyję.
|
Cz mar 01, 2012 13:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wszystkie ofiary były tak samo istotne i godne pamięci. Natomiast dla PO wszystkie były tak samo nieistotne. W imię walki z PiS pozwalano także na szarganie szacunku do swoich Do swoich.....to odzielanie na "swoich" i nie swoich, to Twoja domena. W ramach szargania szacunku sprawiono wszystkim paradne pogrzeby, pobudowano pomniki, wypłacono krociowe odszkodowania rodzinom.....90% społeczeństwa pragnęłoby dla siebie okazania takiego "szargania" szacunku.
|
Cz mar 01, 2012 15:06 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Do swoich.....to odzielanie na "swoich" i nie swoich, to Twoja domena. A mnie się wydaje, że to ty podzieliłaś ofiary na te z PiS i te nie z PiS. Cytuj: W ramach szargania szacunku sprawiono wszystkim paradne pogrzeby, pobudowano pomniki, wypłacono krociowe odszkodowania rodzinom.....90% społeczeństwa pragnęłoby dla siebie okazania takiego "szargania" szacunku. Pogrzeby to coś na tyle podstawowego, że nie można było tego nie zrobić. Pomnik zbudowano jeden, o ile wiem. Odszkodowania, o które nikt nie prosił, wymyślono jedynie po to, by móc, po pierwsze, przedstawić rodziny ofiar jako "pazerne", a, po drugie, by mieć wygodną odpowiedź na każdą wątpliwość: "o co im chodzi, skoro dostali kasę?".
|
Cz mar 01, 2012 15:17 |
|
|
|