Jaki jest Prezydent Duda?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jaki jest Prezydent Duda?
Johnny99 napisał(a): Pewnie nie, ale wg niektórych obecność na nim polityka PO też go profanuje. Dobrze, że napisałeś, iż tylko niektórych......co smutne to tych mieniących prawdziwymi Polakami katolikami Zawsze takie zachowania będą mnie raziły. Rok 1970r, grudzień, manifestacja studentów na krakowskim rynku. Oddziały milicji, ZOMO, rozpędzają nas, biją, traktują gazem łzawiącym, gonią z psami. Usiekamy Grodzką, chowamy się na Franciszkańskiej w kościele. Banda milicji, ZOMO dopada do drzwi kościoła i nie wchodzi do wnętrza, po jakimś czasie odchodzi. Wychodzimy bezpieczni z kościoła. Upłynęło 45 lat i nie milicja, nie ZOMO, gwiżdże, buczy po kościołach, na cmentarzach. Kto bardziej wierzy w sacrum - tamci komunistyczni aparatczycy, czy aktualni "katolicy"??? W sejmie to oni mogą gwizdać, buczeć, ba nawet lać się po pysku jak np Na Ukrainie, w Korei, w Japonii, ale w miejscach poświęconych Bogu wara!!!
|
Pn wrz 28, 2015 9:14 |
|
|
|
 |
andej
|
Alus napisał(a): Upłynęło 45 lat i nie milicja, nie ZOMO, gwiżdże, buczy po kościołach, na cmentarzach. W Warszawie wyganiali ze Św. Krzyża. Ale rzeczywiście, nie gwizdali ni buczeli. Z cmentarzy wygarniali po cichu. Najczęściej w drodze do domu. A zamiast gwizdać walili pałkami w tarcze. Dopiero potem ruszali. Na tych burczących, na tych gwiżdżących. Na tych, którzy nie chcieli poddać się jedynie słusznej partii. PO, jako kontynuatorka (jedna z kilku) PZPR ma też swoich pretorian, którzy wbrew temu co widzą, cały czas udają, że jest inaczej.
|
Pn wrz 28, 2015 9:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Alus napisał(a): Upłynęło 45 lat i nie milicja, nie ZOMO, gwiżdże, buczy po kościołach, na cmentarzach. W Warszawie wyganiali ze Św. Krzyża. Ale rzeczywiście, nie gwizdali ni buczeli. Z cmentarzy wygarniali po cichu. Najczęściej w drodze do domu. A zamiast gwizdać walili pałkami w tarcze. Dopiero potem ruszali. Na tych burczących, na tych gwiżdżących. Na tych, którzy nie chcieli poddać się jedynie słusznej partii. PO, jako kontynuatorka (jedna z kilku) PZPR ma też swoich pretorian, którzy wbrew temu co widzą, cały czas udają, że jest inaczej. Widzą inaczej, bo przecież kościół, poświęcany cmentarz, to współcześnie tylko zabobon......a jednocześnie lęki niszczą wiarę, atakują Kościół........
|
Pn wrz 28, 2015 9:50 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): W sejmie to oni mogą gwizdać, buczeć, ba nawet lać się po pysku jak np Na Ukrainie, w Korei, w Japonii, ale w miejscach poświęconych Bogu wara!!! Weź pod uwagę, że Jezus w "miejscu poświęconym Bogu" ukręcił bat i z krzykiem powyrzucał kupców z owego miejsca - właśnie dlatego, że było to miejsce poświęcone Bogu. Czyżby też nie wierzył w sacrum?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 28, 2015 10:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Typowe: jeden, jedyny przypadek, kiedy Pan Jezus uzyl przemocy i to do tych, co profanowali swiatynie. No ale przeciez to "dowod", ze wolno samowladnie wyrzucac kazdego, profanujac swiatynie...
|
Pn wrz 28, 2015 10:43 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nie, to pokazuje, że 1. ktoś, kto sprzeciwia się profanacji sacrum w sposób gwałtowny, niekoniecznie w to sacrum "nie wierzy" - raczej przeciwnie, 2. użycie przemocy samo w sobie nie oznacza "profanacji świątyni" - inaczej musiałabyś uznać, że Jezus też sprofanował świątynie, i to bardziej niż ci, co tylko gwiżdżą.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 28, 2015 10:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uwazasz, ze pan Kowalski gwizdzacy w swiatyni ma takie samo poczucie sacrum jak mial Pan Jezus? I to gwizdanie ma taki sam "sens prorocki" jak mialo wyrzucenie kupczacych i robiacych interesy w Swiatyni?
Co wolno wojewodzie....
Ale u nas przeciez kazdy (katolik) bulawe (bicz) w plecaku nosi.
|
Pn wrz 28, 2015 10:56 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Uwazasz, ze pan Kowalski gwizdzacy w swiatyni ma takie samo poczucie sacrum jak mial Pan Jezus? Nie mam pojęcia. Jeden Pan Bóg wie. Cytuj: I to gwizdanie ma taki sam "sens prorocki" jak mialo wyrzucenie kupczacych i robiacych interesy w Swiatyni? Nie, sensu prorockiego nie ma, ma natomiast taki sam sens bezpośredni - sprzeciwienie się profanowaniu świątyni. Cytuj: Co wolno wojewodzie.... Czyż nie mamy naśladować Chrystusa? Cytuj: Ale u nas przeciez kazdy (katolik) bulawe (bicz) w plecaku nosi. Nie każdy, ja np. nie gwiżdżę i nie zamierzam gwizdać. Ty pewnie też nie.
|
Pn wrz 28, 2015 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdybysmy Go nasladowali w pokorze, posluszenstwie i milosci nieprzyjaciol. Slowem w zaleceniach z Kazania na gorze. Ale przeciez to nie dla nas. My sobie wybierami sami, gdzie bedziemy Pana Jezusa nasladowac. Z naszych powodow i dla naszej prywaty.
|
Pn wrz 28, 2015 11:14 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Gdybysmy Go nasladowali w pokorze, posluszenstwie i milosci nieprzyjaciol. Slowem w zaleceniach z Kazania na gorze. Ale przeciez to nie dla nas. My sobie wybierami sami, gdzie bedziemy Pana Jezusa nasladowac. Z naszych powodow i dla naszej prywaty. No tak, to przykre.
|
Pn wrz 28, 2015 11:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): W sejmie to oni mogą gwizdać, buczeć, ba nawet lać się po pysku jak np Na Ukrainie, w Korei, w Japonii, ale w miejscach poświęconych Bogu wara!!! Weź pod uwagę, że Jezus w "miejscu poświęconym Bogu" ukręcił bat i z krzykiem powyrzucał kupców z owego miejsca - właśnie dlatego, że było to miejsce poświęcone Bogu. Czyżby też nie wierzył w sacrum? No tak Jezus profanator.....wypędził ze świątyni kupców traktujących świątynię jako bazar......wedle takiej optyki Jezus zapewne pierwszy gwizdałby w katedrze podczas niedoszłego ingresy abp Wielgusa 
|
Pn wrz 28, 2015 11:21 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): No tak Jezus profanator.....wypędził ze świątyni kupców traktujących świątynię jako bazar......wedle takiej optyki Jezus zapewne pierwszy gwizdałby w katedrze podczas niedoszłego ingresy abp Wielgusa  Nie rozumiem. Zaprzeczasz że to zrobił? Czy o co chodzi?
|
Pn wrz 28, 2015 11:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Faktycznie: to przykre ze kaplani rekami Rzymia usuneli niewygodnego Syna Bozego. Slow "przykre" jest nardzo adekwatne...
|
Pn wrz 28, 2015 11:36 |
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Faktycznie: to przykre ze kaplani rekami Rzymia usuneli niewygodnego Syna Bozego. Slow "przykre" jest nardzo adekwatne... A czy ja pisałem o usunięciu niewygodnego Syna Bożego?  Ogarnij się, bo jak zwykle nie nadążasz.
|
Pn wrz 28, 2015 11:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): No tak Jezus profanator.....wypędził ze świątyni kupców traktujących świątynię jako bazar......wedle takiej optyki Jezus zapewne pierwszy gwizdałby w katedrze podczas niedoszłego ingresy abp Wielgusa  Nie rozumiem. Zaprzeczasz że to zrobił? Czy o co chodzi? Przepędzenie przekupniów stanowiło formę manifestacji wrogości wobec kogokolwiek, czy fundamentem było Gorliwość o dom Twój pożera mnie.....odpowiedz sobie sam.
|
Pn wrz 28, 2015 12:26 |
|
|
|